Followers

Wednesday, February 17, 2010

Nak makan Dorayaki... tipu jer... pancake sebenornyer kekekeke

Last week terjumpa resepi dorayaki... mcm biaser ler.. cut n paste, print n paste kat buku resepi ku itew.. tetiba.. izzah dok belek2, tgk nama dorayaki.. 'nii mesti yg doraemon suka makan tuh.. ma nak.. ma nak...' mcm biaser ler makcik kenit tuh kan... kalau nak mmg tak sabar. bole tetiba lapar.. walaupon baru lepas makan

alahai... resepi dorayaki nii kena guna mixer plak dah.. lemah badan nak guna mixer yg dah semput tuh (aka malas pon ada jugak skit2). emmm baik cari resepi pancake je lah.. buat kecik2 mcm dorayaki... yg penting sedap. pancake dah selalu buat.. tp seriau nak guna baking powder banyak2 niii..., itulah jugak penyebab pancake ku itew leper jer... at last jumpa jugak ler resepi yg solve my problem with baking powder niii.


Asal dari Overnight Yeast Pancake from AllRecipe.. tapi dah alter skit2

• 2 1/4 cups all-purpose flour ( guna hi-protein flour sbb tu jer yg ada kat rumah aritu)
• 3 tablespoons white sugar
• 1 teaspoon salt
• 1 teaspoon ground cinnamon (malas nak isi, takut izzah tak suka rasanya)
• 2 1/4 teaspoons rapid rise yeast (guna 1 tablespoon)
• 1 teaspoon vanilla extract
• 1 1/2 cups warm milk
• 1/4 cup butter, melted (masukkan jer butter ni dlm susu suam tuh.. bg dia cair sendiri)
• 1 egg

DIRECTIONS
1. In a large bowl combine flour, white sugar, salt, cinnamon and yeast; mix well. Add vanilla, milk, butter, and egg until well blended. Cover and place in refrigerator overnight (just biarkan dlm 1/2 jam jer at room temperature, dah kebuluran.)

2. Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Stir the batter with a whisk. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve hot. Saya guna sudu besar, buat 2 sudu each... kengkonon yg tiru bentuk dorayaki kekeke...

bila nak ngap plak tuh choc peanut butter dah habis, lastnya makan ngan susu pekat manis je lah

yummy yummyy... mmg gebuzz gitu

Regards;
Rimbun with LOVE

Wednesday, February 10, 2010

Made To Order...

Kain2 yg available to order.. sila nyatakan:-
1. Design
2. Saiz
3. Code kain

Please refer warna without flash untuk gambaran warna sebenar

Price:
S=RM35
M=RM40
L=RM45
XL=RM50
XXL=RM55

MT001=Soft Green
MT002=Hijau Pucuk Pisang Cerah
MT003=Soft Hijau Pucuk Pisang
MT004=Biru terang (mcm kain sekolah menengah tp darker skit lerr)
MT005=Lite Blue Turqoise
MT006=Soft Blue

MT007=Dark Brown (mcm cooking chocolate)
MT008=Lite Brown (macam teh susu cair)
MT009=Cream
MT010=Putih baju sekolah (kebiruan skit)
MT011=Chocolate Brown (mcm warna milo)

MT012=Black
MT013=Lite Peach
MT014=Peach Brown (mcm coklat kemerahan skit)
MT015=Purple
MT016=Lite Purple
MT017=Lite Turqoise (Cotton Jersey)
MT018=Dark Turqoise (mcm hijau tua tp turqoise)


Regards;
Rimbun with LOVE

Monday, February 08, 2010

Awning 2 layer-DIY

Atas permintaan kawan2 saya share camna nak wat awning 2 layer niii. tak salah share ilmu kan. walaupon ada org kata nnt kurang plak rezeki kita sbb bg org ilmu, pasni diorg bole wat sendiri.. for me rezeki itu bukan shj dlm bentuk wang ringgit.. rezeki dlm bentuk pahala sbb ilmu yg dimanfaatkan pon lebih baik dari wang ringgit... ilmu yg dimanfaatkan akan mengalir tak putus2 kepada kita sampai ler selepas mati nnt...(uik mcm ceramah agama plak nii kekeke)

Ok jom kita wat awning 2layer nii

First mestilah ada template awning biaser tuh. Dari sini kita buat plak template awning 2 layer ok. so cari kertas yg tak dgunakan (aku guna calender Jakel nii jer... nyampah aku tgk kalender niii kalendernyer kecik nak mampos tp model nyer jer yg nampak). lipat dua kertas tuh and gunting ikut template awning yg asal.

Now dah dapat tempate awning kita... tandakan bahagian tengah n then tandakan bahagian dua lapis tuh. saya naikkan 3/4 inci dr garisan tengah... then guntinglah. so now kita dapat 2 keping template awning, satu kecik n satu besar. yg kecik bahagian atas/luar awning. yg besor bahagian dalam awning.

Now gunakan awning tersebut n lukis atas kain. make sure ada lebih, terutama bahagian yg hendak dicantumkan nnt

Now bole potong kain. dapatlah this 2 pieces.


OK, cantumkan 2 awning ni dengan jarum peniti n jahit lerr. make sure kena betul2 atas garisan yg kita lukis ikut template td tau. pastu bole ler gosok, bagi ianya licin berkilat hehehe

Then bolehlah letakan gluetape mcm biasa. jahit kan ke kain awning yg belah belakang.

Dah siap jahit glutape.. bolehlah kita ironkan gluetape. Now dah siap.. ready untuk dilekatkan ke tudung.
Haaa camtuh ler kengkawan... maybe lain org lain cara. tp yg saya buat begini ler. Jgn terkejut kalau buat sendiri nnt akak berkedut skit. Practice makes perfect. kalau gosok ke gluetape tuh better mula dr tengah, so that ianya tak ler kedut.
Kalau ada pertanyaan, bolehlah tinggalkan kat ruangan comment dibawah ok.
Regards;
Rimbun with LOVE

Tuesday, February 02, 2010

Camna nak jahit tudung sendiri....(Part 1)

Dah lama terpikir nak letak posting camna nak jahit tudung DIY nii kat sini... sajer as a reference n berkongsi ilmu... ok lets go::


First thing kena ada template ler kan. hehehe my template mmg dr surat kabar jer... guna kertas the edge, mmg agak tebal n tahan jugak. kalau guna kertas minyak tuh, 10 helai tudung jer dah lemah longlai... kain plak hendaklah dilipat dua membujur or tiga segi(nak melintang ke memanjang kerr ikut suka hati pon bole jugak.. tak kena tangkap polis ok). letakkan template and pinkan... bagi beginner kenalah lukis line ngan kapur, tp kalu dah selalu buat.. buang masa jer nak mengapur2 niii... terus jer gunting. basi kan dlm 1 inci dari template.. untuk lipatan jahit nnt ok. then letak tepi dulu

Now potong awning/cap or what ever ler nak letak namanya. gunakan template awning nii letak kat kain yg dilipat 2 jugak. yg nii bole buat sesuka hati, tp sesuka hati kain jugak dia nak elok ke or tidak ok.. sbb nya ada kain yg takleh dipotong memanjang, nnt bila dbuat awning jadi ler berlipat2 or mcm ombak kecil dilautan jer. normally yg sensitip nii kain brocade ler. klu SBLine or TS mmg ok jer on what ever angle pon. Then kita gosok dulu awning tuh....

pastu letakkan gluetape (kain bergam aka bakrum.. mana ntah org dapat nama bakrum niii tak tau ler.. tanya pakcik google bole kut) make sure bahagian bergam tuh belah atas tau...

Lepastuh jahit lerrr atas gluetape tuh... 2 line.. peringatan skit, kalau guna kain yg lembut mcm lycra as awning, better letak kain bergam nipis tuh supaya awning tuh tak tertarik bila jahit.. kang saiz asal awning 13.5 inci, bila jahit jadi 15 inci kekeke. ha satu lagi kalau kain2 kat bawah tuh berkedut, sila lah ubah posisi kain.. letak gluetape belah bawah ok... jahit atas kain...

Then bole lah di ironkan gluetape tu kepada awning... hati2 kalau guna brocade, klu terlalu panas silap2 ianya mengeleding (paham ke bahasa ni eks.. kalau paham sila buat ayat sendiri ok)

Then tandakan bahagian tengah awning and bahagian tengah tudung (bahagian muka).. mesti centre tau... kalau idok pakai ler tudung herot kang..

Now start jahit dari tengah ke akhir awning tuh. Awning hendaklah duduk sebelah atas tau.. kalau body belah atas kemungkinan berkedut tuh adalah tinggi...(hangin satu badan kalau masuk bab tetas menetas niiii...) then dah habih sebelah, buat sebelah lg. mati kan jahitan hujung tuh betul2 tau, kang hidup jahitan tuh maunya lari awning tuh kekeke

ok now samakan hujung awning tuh and samakan jugak hujung tudung bawanh dagu. start ur engin n jahit ok,...
walaaaa mcm niii. alamak, gambor jahit keliling tudung takde ler plak... haa baru teringat yg aku nii sibuk amik gambor niii tersalah lekat awning, so pasnii aku dok menetas ler plak.. itu yg aku tensiii sampai lupa nak ambik gambor hujung tudung..
nanti pasni aku upload plak cara2 nak wat 2layer awning.... TO BE CONT'D

Regards;
Rimbun with LOVE