Followers

Friday, April 30, 2010

XXL to XS

Takde keje cari keje.. camni lerr. Saya ni dah lama nak alter T-Shirt besar gedabak XXL ni to my T-shirt. Kain T-shirt ni cantik.. itu yg sayang nak bg org jer (eee nak bg sapa saiz XXL nii kan)

Setelah ku gunting2 maka tinggal ler ni jerr. Sajer labuhkan agar bole bawa menyidai kain... kang kalau singkat n ketat sgt tak manis plak nak bawa keluar rumah walaupon untuk menyidai kain kan...

Alamak.. mana ntah gambar baju yg dah siap. rasanya dlm dgcam kut hihihi. Yg ni guna my Nokia6220 jerrr(nampak sgt tepon kokak je heheheh). Emm tak pe lain kali den tepek kat sini ok. Untuk jahit t-shirt ni saya gunakan overlock sepenuhnya. mmg berbaloi n menjimatkan masa. cuma sbb kainnya agak tebal.... agak semput jugak my overlock tuh hhihihihi.. harap panjang umur kau my overlock machine.

Regards;
Rimbun with LOVE

Thursday, April 22, 2010

Me n my new tudung

Ok lah.. asyik citer pasal dress jer memanjang. Now nak citer pasal tudung plak. This is me with my new tudung.... in white you. Apa istimewanya tudung nii. This is my second tudung yg bole masuk washing machine if dare to kekeke. Tudung ni without gluetape yg keras tuh. Hanya ada interface cotton jer.. n for sure ianya akan terbentuk cantik jer mcm tudung bawal gitu. no more bersegi2. Plus senang nak jaga... saya menggunakan brocade yg dipotong serong
Ini plak my first trial on 3 layer awning. Guna biku satin kat tengahnya, combined with SB line plain black n brocade.. mcm ok jer... ada yg berminat ke? kekeke












Alhamdulillah, setakat hari ni semua tempahan tudung telah berjaya dsiapkan. Tinggal balance untuk alter tudung jer. Harap dapat dsiapkan secepat mungkin.... nak buat langsir goblet niiiii.. aiyooo bila mau siapnyer..... wiken ni mesti masuk list: Butang besar utk langsir n single hook utk gantung langsir..

Regards;
Rimbun with LOVE

Another project dkala boring

Haaa project apa plak kali ni... project godek2 mesin jahit kekeke. Saya baru jer beli gathering foot from LSN. Bentuknya mcm dlm gambar ni lerr (sumber dr internet)... bagi menambah koleksi footer ku itew kekekke. Footer ni amat berguna kalau nak buat shirring samada guna benang biasa or guna benang getah. Double layer footer ni bertujuan agar kalau kita nak buat 2 layer kain, yg bawah kedut tp atasnya lurus... tp dah try aritu mcm kureng menjadi. Apa2 pon how kedut it is depend on the needle tension and jarak jahitan yg kita gunakan.. ok enough with the bebelan pasal gathering foot ni.. ntah ada org faham or tidak kan...
So saya pon berkobar2 ler nak buat dress kedut2 untuk anak saya. Dress maknyer akan menyusul plak lepas ni hehehehe... buat dress anak dulu buat testingkan. kalau rosak kain pon, skit jer...

Inlah dia dress guna benang elastic nii. mcm tecit sgt tp nak bg ianya melekap pada badankan... emm takde plak gambar dah pakai... mmg senang sgt guna gathering foot nii... tak yah nak tarik2 kain berbagai. jahit mcm biasa jer.

Regards;
Rimbun with LOVE

Monday, April 12, 2010

Lets start the project..

Pagi2 sabtu lepas solat subuh aku dah takleh nak menyambung tido dah. Dah terbiasa bangun awal n tak sambung tido kut... tak pon sbb dah tido awal sgt smlm kut kekeke.. So aku pon start project awal pagi aku. Last week dah siapkan blouse aku.. Izzah dah mengomel dah tak puas hati sbb dia nyer baju takde... so this week aku plan nak wat baju dia lah plak.... mcm biaser kena wat lakaran, kalau idok daku akan either terbabas, dr baju blouse jd jubah plak kang.. or aku mungkin akan kehilangan idea nak wat fesyen camna nnt... at last tak siap...

Kain2 ni yg sebenarnya adalah lebihan kain untuk tudung... so aku tampal sana sini, makan jadilah baju. Teringat plak yg interlock machine tuh bole guna untuk jahit t-shirt guna 2 jarum. maka makcik pon buka buku nak mengingatkan kembali cara2 mmasang jarum kedua tuh. try punya try.... at last cantik ler jahitanya... so baju ni mmg fully using interlock machine. Mcm jahit kat t-shirt tuh, except kat kaki baju, guna twin needle. Mmg menjimatkan masa jahit baju pakai mesin jahit tepi nii. plus kemas jer sbb tak banyak basi kain. I would say kalau nak jahit kain lycra mmg seharusnyalah guna interlock machine.... jimat masa n tenaga.

Kalau tengok dress tuh, lehernya besar sgt, ingt nak letak something kat depan tuh... dah tak menyempat nak pakai baju baru kan... gunalah pin jer hehehe. Ini baru keluar dari 711.. nak slurpee... pasni nak g survey wardrobe dia niii... nak wardrobe kartun powerpuff girl, nak yg ada cermin... kekeke... nasib jugak dia kenan yg tuh, sbb dari 4 buah kedai yg kami jenguk, yg ada kartun power puff girl ni ler yg paling murah walaupon design sama, jenama pon sama.. cuma kartun jer yg lain...

Tempahan2 tudung ku itu ada lg yg belum siap... oiii makcik rimbun.. cepat ler siapkan... kasi free urself from any tempahan, bole ler wat project besar2an buat comforter quilt plak... huhuhu. Aik tetiba teringat plak ngan project langsir goblet untuk masterbedroom ku itew... fuh...



Regards;
Rimbun with LOVE

Friday, April 09, 2010

Award


Uit.. pestime makcik dapat award ni kekeke.. idok ler pandai sgt ngan award2 nii
Thanks to Sue yg jauh di perantauan sana.
~Thank and link the person that gave you the award~
==>udah kat ateh tuh
~Pass this award to 15 other bloggers you’ve recently discoveres and think are fantastic~
==>alamak.. ramainyer... daku ni selalu melawat blog org tp jarang tinggal jejak nii... nnt kita hapdate wokey.. ni dia..
alamak.. sapa lg eks... takan ini jerr..
~Contact them and tell them that they’ve won the award~
==>Ok I try
~State 7 things about youself~
satu- An employee to a company, A wife to a huband, A monther to a daugther, A daughter to a mother, A sister to 3 sisters n 3 brothers.
Dua- Berangan nak anak ramai.. fullhouse gitu.. tapi sorg jer takat nii (keep on hoping)
tiga- Suka menjahit apa sahaja for my self... n nak belajar mcm2 pasal menjahit niii (esok start wat dress wokeyyy)
empat- suka merendah diri.... n respect other people view/opinion
lima- suka memasak tp my love one tak pernah kata ianya sedap..
enam- ingin dan mampu nak g umrah/haji tapi......
tujuh- boring dok kat opis ni sbb takde keje... dok ngadap PC ni jer memanjang... (bukan tak siapkan keje yer.. keje dah siap tp takde keje baru niii)

Regards;
Rimbun with LOVE

Monday, April 05, 2010

Blind stich foot & My New Blouse

Since last week aku dok sibuk menyiapkan blouse project ku. Ter'inpired' by blog azima pasal blouse niii... actually dah lama berangan nak wat blouse kain lycra sbb senang (read malazz) takyah gosok. Kain yg dibeli pon dah 3 4 helai. Tp satu helai pon lom jd baju.

Kain ni aku beli 1 meter jer.. asal nak wat baju, then rasa mcm nak wat tudung plak.. at last mcm lebih seswai nak wat blouse jugak... dari 1 meter kain mmg agak mencabar jugak nak potong (tak cukup kain yg benor nyer).. Tp idok ler makcik sanggup dedah sana dedah sini kekeke. Blouse ni mmg simple yg amat (malas pon ada jugak ler.. takut project terbengkalai tengah jalan)

Kalau ikut plan asal, jahitan bawah blouse tuh nak wat guna twin needle jer.. tp ntah ngapa TN ku itew asyik tak menjadik jerr.. majuk apa ntah, lalu aku batalkan jer TN niii. Dah 1/2 jam aku dok menggodek NV50 tuh nak betulkan TN nye jahitan... atlast aku decide nak try mende baru plak. Baru nak try tp dah beli lama dah. (mcm biaser ler cik kak nii... kalau tetiba rasa nak beli click click jer.. )

Try to use BLIND STICH FOOT using my Singer Overlock (Mesin jahit tepi singer daku ler). So
inilah dia blind stitch foot tuh... berbanding normal footer kat sebelahnya.

First trial offcoz gunalah perca dulu. In the first place, betulkan jarak jahitannyer, buka skit skru kat atas tapak tuh letak kat jarak 2.5mm. bole jugak kalau guna 5mm tp lg besar ler jahitan tuh nnt.

Ini adalah instruction camna nak guna foot niii. tak ler susah mana. In less than 15 minutes dah siap pon kaki blouse daku.. kalau yo yo nak guna TN, minggu depan pon lon tentu siap lg (dcampur dengan ketensionan makcik nii.. silap2 tak siap terus blouse ni kang)




Inilah hasilnya. sebelah dalam cuma nampak jahit tepi jer.. mcm attached terus ke kain...
Di sebelah luarnya plak nampak mcm dua kain yg dicantum sebelah dalam. Langsung tak nampak jahitan... (udah dikatakn BLIND kan)


Regards;
Rimbun with LOVE