Followers

Thursday, December 30, 2010

Palestine Will Be Free

Di saat kita bergembira.. bergembira di atas kemenangan pasukan bola sepak negara mengalahkan pasukan Indonesia, and ESOK CUTI horayyyyy... I am updating my blog with this song.. a very sad song.

I am not that interested with this song at first actually, I tend to skip this song everytime I played the CD in my car, but then when I looked at the lyrics... sungguh mendalam sekali pesanan disebalik lagu nii.
Betapa bertuahnya kita d lahirkan dibumi bertuah ini..my child still have me to wipe away her tears whenever she cries.. We do the best that we can for our child.. get the best education for them, get the best dress, get the best car, install the latest gadget for them to enjoy the ride, get the best insurance coverage for them, at least anything happen to us they can survive financially, not  a burden to others.. and how about the Palestinian mother??? As a mother, I believe they leave everything to Allah..... whether their children will survive and grow as an adult or terkubur syahid di medan perang. Apa perasaan kita as a mother if we were there yer? subhanallah..

I leave you with lyric...

Palestine will be free... (lyric taken from here)

Every day we tell each other

That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high


Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free


I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye


What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive


I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free


Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free





Regards;
 

Tuesday, December 28, 2010

I am bizi dizzy

Macam bagus jer tajuk posting kali ni kan.. Memang bizi sangat2 sampaikan posting ni tertunda tunda...
Bizi finishing the Korean Drama ahak ahak.. Sebab tuh saya memang mengelakkan diri dari menonton any korean drama di TV.. inilah akibatnya... jari2 ini akan gatal Google plak... tengok kat internet asyik buffer plak tuh.. aduhaiiii

Good news is.. semalam plak hubby dah habis upgrade PC kat rumah tuh, dah bole buka "You're Beautiful".. copied from my sister's thumb drive... Alang2 tengok biar sampai episod 16 hahaha.. Hari ni plak dah jadi dizzy.. fining tido lambat plak dah.. Tonight Izzah dah book awal2, dia plak nak tengok hahaha

Back to my needlework ok... rasanya dah lama sangat tak buat baju untuk Izzah (ye keee?), i decided to sew her a peasant dress...

Fabric yg flowery tuh from Zura Lovemelot and yg hijau tua tuh from MyBotang.

And below a simple pant for her... to match with the peasant dress.. inspired by kak Rozi's posting on Danial's Short here. But seluar ni labuh (not 3Q), since Izzah lebih prefer pants than skirt now a days.

The flower is actually a machine applique using the remnant.. not really satisfied to my eyes  actually hahaha. Macam besar sangat jer kan.

Here is the new suit... bole pakai pergi kenduri next week lah kan..

Its now towards the end of the year.. time flies.. rasanya baru jer masuk tahun 2010, now dah Dec, 28 already. Dah achieve semua Azam Tahun 2010 ker??? Ehhh ada azam ke eks? Apa azam pon dah luper lerrr hahahaha. Rasanya every year is just the same, takde listing of Azam to be achieved. Tahun ni??? emmmm still thinking, perlu ke ada Azam Tahun Baru yerr..



Regards;

Monday, December 27, 2010

Back to school

Back to school project for Izzah plak, she requested for a pencil box for her to put in all her stationaries... really a big boxy pouch here hahaha.. bolehlah muat liquid paper, pen, (sapa punya??? hehehe umi punya pon di angkutnya kesekolah) pensil, pemadam (yang entah berapa ketul tuh.. duit belanja asyik beli pemadam jer)

Everything in love.. Made by umi with love to you my love :hug & kiss

Regards;
 

Friday, December 24, 2010

Testing Testing 1 2 3

Anybody tried fabric folding before????
I should say its a messy work to do.. if compared to paper folding.. but the result is awesome..
Testing testing 1 2 3 pinky flower here..
Need more practise of course.... but I am really happy with the result of my first trial...
How about putting a button like this??? wahhhh... will do it after this... kalau butang pink lg ok kut.. or dark red...

Nak buat apa agaknya dengan semua ni... buat cushion cover pun ok kan...

Anyone would like to try????? need a tutorial???
My apology..There is no tutorial link that I can paste it here as I get it from an e-book.. from LAC, get it for free if you purchase her craft supplies :-)

Regards;

Wednesday, December 22, 2010

A Bag For Myself

Believe it or not... after sewing so many bags, I dont even have my own bag for myself... emm pelik jugakkan.. except beg telekung at my office. So what do I bring then?? My lovely wristlet is enough for me hehehe.. then I just tumpang my roommate's backpack :-p...

But then, when I saw this bag, I really fall in love with the design, senang nak bawa shopping niii hehehe. So here is the bag.. for myself offcourse.. nampak gomok kan hihii.
Many thanks to Shieda of SoNice  for sharing with me this tutorial from VPP (VeryPurplePerson)..

Izzah with the new bag..
Quite big for a nine years old girl (ops still 8 years), but its ok, not for you my dear... its for ummi ok.
Still in smile walaupun demam, she claimed for 'Upah" for her to take the medicine.. So everytime she need to take her medicine, her ayah will remind her... "Kalau nak pergi tengok wayang, makan ubat" hahaha.
Moga anak ummi cepat sembuh yerrr...


Regards;
 

Monday, December 20, 2010

I love my weekend..

Weekend ni dengan jayanya saya berjaya siapkan semua ini yuuhuuu...
::: Kasut baby, my first time buat REVERSIBLE baby shoes (before this not a reversible)
::: Baby set 1.. yang ini sarung tilam kekabu beserta dengan sarung bantalnya
::: Yang ini barut baby, ada 4 pieces, bawah barut tuh adalah set kedua untuk bantal and bolster baby.. sama saiz dengan yang di atas tadi cuma saya pelbagaikan design nya..
::: Yang ni sarung bantal dan sarung bolster untuk set baby cot. Actually ada sarung tilam, tapi tiada dalam gambar (ada 2 set each jugak)
Kain2 ni provided by the ownernya... saya tulun jahitkan jer.. and I really love sewing anything for baby.. Kalau ada sesiapa yang teringin nak saya jahitkan barang2 baby mcm ni, silalah email yerr...

Now citer pasal cushion cover plak yerr.. emmm dah siap juga 3 cushion cover yang siap ada FMQ niii.. seronok betulll... I love my darling darning foot.. boleh ke gitu???

Ni pulak hasil usaha ke Craft World hari Jumaat lepas.... hehee dah dapat adhesive spray saya, lepas ni tak perlu lagi beli batting yang ada gam... lebih murah gitu...
Plus kain2 corduroy tuh yang ada 20% discount


Dan malam niii... bahu saya ni dah sengal2... sengal2 sebab menjahit tanpa henti ka???? oh tidak sebab pagi tadi saya disini...

Lets done a mathematical calculation skit... the listed players are 8, but only 4 of us turn out. So semua orang kena baling 2 kali, and we play 2 round... and disebabkan tak de satu pon strike.. kenalah baling 2 kali kan... agaknya berapa kalikah saya membaling bola batu tuh eks... 2x10x2x2=80 beb... nasiblah tangan ku ini tak tertanggal... adehhhh. Calling for tukang urut plizzz


Regards;
 

Thursday, December 16, 2010

Giveaway Balancing Balancing Balancing

Jom sertai Giveaway from Balancing Balancing Balancing
Macam2 hadiahnya tapi saya paling suka yang niii
Tak susah pon nak sertai, tak perlu nak buka FB pon, itu yg saya suka hihihi  (kalau melibatkan FB mmg saya surrender, sbb kena buka kat rumah, sedangkan kat rmh plak saya dok ngadap mesin jahit hihii)... just pay a visit to her blog http://mjbannister.blogspot.com/ ok.


Regards;
 

Wednesday, December 15, 2010

edisi rojak..

Wahh lama betul rasanya saya tak update apa apa kat blog ni yer. Terasa rindu-rinduan gitu, almaklum bila dah cuti-cuti Malaysia lama sangat, kerja-kerja kat opis ni bertimbun ler layaknya, tambah lagi, kasi can anak buah pulak cuti..... bos plak keje hehe aku bos ker.. perasan jap

Masih dalam proses nak menghias rumah... kiranya entry tertunda jugak ler ni, nak cerita pasal cross stitch, saya ni memang tak pernah buat cross stitch, tapi saya dah siapkan yang ni hehehehe nampak sangat tipu .... bukan saya siapkan sendiri, saya minta orang lain siapkan... ayat ala-ala tak lengkap gitu... actually saya minta Yati yang siapkan untuk saya. Cantik kan... haaa tgk dalam gambar pon dah nampak cantik, belum lagi tengok live yati.. kena bagi discount for next purchase camni hehehe

Atas tunjuk ajar Yati jugak, saya pon ter 'interested' plak nak mencuba sendiri, terima kasih banyak2 lah kat Yati sebab tak kedekut ilmu.... inilah hasilnya hehehehe.. ini jer yg baru siap walaupun seminggu cuti....

Zoom dekat skit lerr...
pastu jom zoom dekat skit yg Yati buat.. aduhaiiiii... mcm langit biru ngan bumi yang menghijau rupanya kan
pastu jom zoom kebelakang plak.. hancusssss..
serabai sungguh yang saya buat tuh.. adeh adeh.. balik ke KL, saya dah letak elok2 bawah timbunan kain kat atas hanging rack saya tuh hihihi.. tunggu balik ke Kuching sekali lagi kut baru nak siapkan.. adusss
Bila dah simpan elok2 cross stitch project yang tak siap tuh.. bakal disambung bila I am away from my NV50 maka saya pon buka project baru..
Project dengan my darling... darning foot hihii
Dalam bizi dizi tuh sempat plak nak menggoogle pasal FMQ dan terjumpa blog FMQ nii... adehhh sungguh cantik pattern2 FMQ tuh... my inspiration

Haaaa dah boleh masuk gear 2 dengan FMQ ni.. kiranya laju skit ler. Awal2 aritu saya memang guna the slowest speed dengan NV50 saya. Now dah increase skit.. but kekadang ada jugak meragam, benang tersimpul lerr, benang berkumpul kat bawah lerrr.. entoh ler naper... mokcik pon tak paham...
Apa pon... practice n practice... again n again
Try pattern lain plak 

Camtuh ler.. kira2nya cerita edisi rojak. Semua nak lump kat sini jer...

Bye bye semua..

Regards;
 

Wednesday, December 08, 2010

Jalan jalan Cari Ambal

SALAM MAAL HIJRAH SEMUA...

There is no much update on my craft activities... but I am working on something during my free time.. if not I will be bored to death, without anything to do. But will update that one later on, dah siap baru bole diwarwarkan hihihi..

Yesterday I went to Gambier Road.... macam biasa bila lalu kat Lee Fah (fabric store and segala alat jahitan ada disana), susah skit kalau tak singgah.. then I found this..... heavy cotton dengan corak pooh.. eventhough agak mahal kalau compared to Nagoya (normally RM9.80), yg ni harganya RM13.00... kira oklah sbb corak ni saya tak jumpa di Nagoya.. ada lagi few choices yang cantik but then.. they dont accept CC.. aduhh.. duit ku hanya ada RM70 jooo.. esok lusa pergi lagilah hehehe

Semalam pulak public holiday.. so kami sajer2 ler jalan2... ke area Kota Samarahan.. nun sampai hujung dunia gitu hahhaa.. sampai ke Asajaya.. a very small town, tapi jangan terkejut siap ada JPN lagi. Then singgah sebentar menziarahi kematian ayahanda kenalan keluarga hubby di Jemukan Laut...

Kami singgah di Masjid AnNajah di Asajaya untuk solat asar... cantik masjid nii

Hala pergi kami guna jalan darat jer sebab.... sebab nak cari something on the way...
but balik kami guna feri menyeberangi sungai Samarahan... ke Tanjung Bundong 

Beratur nak naik feri.. tengok tuh Izzah, bukan main lg happy dalam kereta Awa dia.
Dalam feri... nasib sempat naik sekali, kerete kitorg dah last dah niii, tambang feri cuma RM1... berbaloi baloi lah kalau di bandingkan dengan +-30km driving..
Orang lain diam jer duduk dalam kereta, tapi kami bukan main lagi excitednya siap bergambar2 lg. Padahal perjalanan mengambil masa just 5 minit jer hehehe
  
Tau tak apa kah "something" yang kitorg cari itewwwww... inilah dianya... 
Ambal....tapi yang ni dah direbus, lupa nak ambil gambar sebelum dimasak.
My first time makan ambal ni.. tak tau lah kalau kat semenanjung nak cari kat mana, kalau di pasar tak pernah pulak jumpa. Walaupon agak hanyir sebelum direbus, tapi bila dah rebus memang takde rasa hanyir, and memang sedap....
Ahhh kat sini memang seafood heaven, bila tengok udang besar2 dan murah tuh aduhaiiii... camno ler nak kurangkan kulitku yang alergy dengan udang ni yerr... nampaknya memang kena cari air nyiur siap2 lerrrr..

Till then byeeeee

Regards;

Friday, December 03, 2010

Away

Yeeeaahhh.. I am away.. away from home, away from my NV50, blogging faraway across the South China Sea, and once again at Bumi Kenyalang.. yes! lots of things to do here. Tomorrow we will be having a so called "makan hol" for my late father in law. At my hometown it was known as kenduri tahlil/arwah.

I managed to sew this bag for someone last night, really a last minutes workout actually hihihi.. This time I used batting instead of thick interfacing... eventhough it was not my first time using it, I found it a bit tricky.. as usual :(*sigh... I think merely because of it was not a fusible batting kut... and havent bought the sticky spray or what ever they called it.... Ini yang berkobar2 nak ke Craft World lagi nii *lol

Just a simple tote with polkadot pink.. love this polkadot very much


Emm another story... when I opened my wardrobe today at my mother in law's house, I saw this...
A new bolster in pink... made by my mother in law I guest.. because she really love to sew this. No need for any bolster cover, the bolster itself dah cantik kan..

See the different with other bolsters.. kat hujungnya bersegi2...
And I remembered when Izzah was a baby, she made this a lot for her... may be some other day I should asked on how to do it hihihi


 
Regards;
 

Thursday, December 02, 2010

Tangan yang memberi adalah lebih baik dari tangan yang menerima..

Saya yang menerima.. menerima apa itu? Menerima scraps from Kak Ros of Nykolett

Now saya nak memberi pula... all from Kak Ros scraps yerr... dapat these 2 sets of tote and pouch

Waterlily in Brown; Pandangan depan dan belakang (mana satu depan n mana satu belakang pon saya tak pasti)

Waterlily in PinkYellow; pandangan depan dan belakang
Alhamdulillah, I finally made it, one on Monday night and the other on Tuesday night, a bit rushing sebab next week I wont be around my sewing machine....

All these will be send to Pondok Craft Back to School Charity Project , but I can only post it on 13th of December (tak sempat nak post this week or kalau nak pos next week, kena post dari Bumi Kenyalang plak kan)

I am a bit confuse of myself whether to publish this entry or not. Ye lah.. kerja2 charity ni seboleh-bolehnya "tangan kanan memberi, tangan kiri tak tau kan" But I finally decided to publish it with the intention to encourage others to do the same. Macam ler grand sangat kan..macam kedekut je tuan rumah ni, fabby sendiri sayang, guna yg dapat free je kan hehehe

Kalau ada kesempatan mungkin bole menambah lagi, but as at now ini sahajalah..

Till then ADIOZ.. selamat bercuti to myself ahak!

Pesanan Penaja : JOM JOIN BACK TO SCHOOL CHARITY PROJECT

Regards;