Followers

Wednesday, March 30, 2011

JOM...I am giving away a cloth pad

Finish sewing these cloth pads, one is a cloth panty liner and the another is folded cloth menstrual pad. These two are for my forumer friends and I am giving it for free..

The cloth pantyliner is without any PUL fabric, but sandwich with a microfleece inside, so not suitable for a heavy flow, only for light flow and as pantyliner only


The folded cloth menstrual pad is backed with PUL, so no worry of having 'kebocoran'... plus you can add more layer and fold it inside.
I have been testing so many CP design but off course its DIY type, not ready to buy ready made yet, and I think the folded one is the best. Another plus point is, it's easy to dry when we wash it, eventhough its kind of old fashion.. using towel hehehe.

I do have another two, which is not in the picture as it is the same, one cloth pantyliner and one folded cloth menstrual pad in which I intend to give it away to my blogger friends here
Ada sesapa nak tak?
Kalau nak, just leave a message here and tell me why you choose to wear a cloth pad. I pick a winner with the best answer on 8th of April 2011. And regetfully, I can only send to address inside Malaysia only.

JOM TUKAR KE CLOTH PAD..

Regards;

Monday, March 28, 2011

Bila rindu....

Bila rindu pada my NV50.. beginilah jadinya....

Dari hari Jumaat malam sampailah siap pada hari Ahad pagi (off course I slept)... terasa dah lama sangat tak buat patchwork and quilt... rindu dengan my darning foot..

But its not easy to do FMQ... especially blanket ni agak besar (baby blanket jer pon, but saya rasa agak besar dari yang di buat sebelum ni)... dan menggunakan batting yang agak tebal... at last kat tepi2 je lah guna FMQ.. itu pon tahap terkehel bahu dah rasanya


Camana yer... nak guna FMQ untuk blanket saiz besar. Kalu queen size camno plak ler... aiyooo... mau patah pinggang... ops teringat kat big quilt by Kak Ann of Crafty Anique.. Now i know how it feels, walaupon mine is not that big... nasib lah hanya mematahkan sebatang jarum hehehe.. first time sejak berjinak2 dengan quilt ni saya mematahkan jarum..

Untuk siapa kah agaknya baby blanket ni yer... pink plak tuh. Untuk anak saudara ku.. tapi belum keluar lagi hahhaa.. tunggu masa je dah, mid of April ni. Kalaulah tetibanya its a boy, abih laaa.. boy wearing pink. Mesti Izzah tak suka hahaha.. pink only for girl.. emmm according to her colour dictionary

Dah penat menyiapkan quilt niii I went for sessi urut-urut plak... waduh waduh bestnya.. terasa segar semula, boleh start a new quilt plak hahhaha.. kut single or queen or king size plak opzzz. Emm kalau sesapa yang dok sekitar KL nii teringin nak berurut jugak, even pregnant pon kakak ni boleh urut, saya boleh bagi contact number. Just email me jer.

Dan.. yang kami tunggu-tunggu, menunggu filem ni dah suam2 kuku, takde ler berebut seat.. duduk jer lah mana ko suka.. we went for this movie..


Best best.. solute ler ngan KRU, dapat menghasilkan filem yang bertaraf antarabangsa macam ni, bukan takat cerita bercinta, mak bapak tak suka, pastu suka, pastu kawin kikiki... saya memang dah banned filem camtuh, jangan harap saya nak pergi tengok walaupon free.
Tapi filem ni agak menyeramkan terutama part2 perang tuh, kesian Izzah boring, pastu dok asyik pejam mata hehehe.

Adioz


Regards;

Friday, March 25, 2011

Cute LilWallet - Jom Jahit

Yeah! its finish finish...
Dapat jugak saya siapkan wallet cute mute ini untuk Izzah in one night.. 2 hours to be specific. Lepas dinner, potong2 kain dan jahit2.. nasib ler sempat siap yerr.. arini dah bergaya sakan si kenit tuh bawa wallet baru kikiki..

Semalam dok cari2 tutorial yang berkenan di hati dan terjumpa kat sini.
Untuk Izzah ni saya alter skit ukurannya, sebab dia nak wallet kecik jer, boleh masuk dalam poket baju sekolah nya, Izzah kata Ummi pening kut masa buat baju sekolah ni... sebab kejap poket belah kiri, kejap poket belah kanan hahhaa

Dan saya guna fabric yang sama dengan sling beg dia arituh.. kiranya sedondon lerr.. Linen gambar handbag tuh beli dari MyBotang... and the denim fabby from Daiso.. one piece boleh dapat my handbag, sling bag Izzah, wallet Izzah, and tak mustahil my wallet plak nnt hahhaa.. sebab ada lagi lebihnya tau. snap button silver tuh plak saya beli masa kat Kuching arituh, bertuah betul.. the size fit to my snap button tools... ingatkan lebih besar...

Layan gambor je lah yerr
Jahitan agak kurang kemas skit, rasanya sebab tebal sangat kut, semput my NV50. Pastu silap skit tang zipper tuh, atas sangat. But still boleh pakai ler. Lain kali boleh try lagi for my wallet plak. Thanks to TiniHani for organising this JomJahit.... kalau tak... entah bilalah saya nak try buat wallet ni, walaupon dah lama Izzah request sebenarnya... Izzah ni segala macam dia request ummi dia buat

Haaa selit cerita lain plak... Quilts and More dah sampai semalam, kembang setaman hatiku ini hehehe
Regards;
 

Monday, March 21, 2011

I'm Back

I am back.. yesterday back to home and now back to office, but yet back to my sewing mood. And yang bestnya back to the normal life, no more travelling. Rasanya memang cipta rekod betul this month, almost every week we went for a vacation, starting with KK at the end of Feb, then Singapore on early of March and going back to Kuching on mid of March... lelah rasanya.. rumah pon berserabut dan berabuk...

Aktiviti jahit menjahit ni tak jugak terhenti nampaknya hehe.. everywhere I go mesti mesin jahit ni mengikut hehehe... sharing with you barut baby niii.. sempat jugak siap 4 helai masa kat Kuching arituh..
is it for me??? mesti kawan2 kata terlalu awalkan kan...


Oh tidakkkk... bukan untuk saya, ianya telah selamat di tinggalkan di sana. Its for my SIL... in which her expected due date will be this coming June. Kalau saya ni jarak 9 tahun pon dah rasa lama, tapi for my SIL, jarak from her 2nd child and this pregnancy is 14 years yerrrrr.... lamakan. dan segalanya memang kena beli baru... yang diguna pakai masa si abang dulu dah abih sedekah kat orang jer.

Saya ni plak ada macam2 nak buat dalam kepala. And this coming April, I am expecting a new comer to our family, my first anak sedara. and being the first, mestilah aunty nak buatkan sesuatu kan... Pastu plak, untuk the coming anak sedara kat Kuching pon nak kena buatkan sesuatu jugak... and also for myself... opssss.. macam banyak jerrr.. lets making a list...
1. Baby blanket - 3 pieces
2. Baby Hat (Sew Hip Pattern) - 3 jugak
3. Baby Bib - 3 pieces
4. Sarung tilam baby cot - 2
5. Quilt playmat - 1
6. Baby Shoe - 3
7. Diapers Stacker - 2
8. Barut baby - 5 pieces
9. Blouse Lycra baru - 3
10. Pants for Izzah
11. Jom Jahit - Wallet for Izzah

Amboi2 wat list tak hengat dunia punyer... macam2 masuk dalam list. Harap2nya menjadi betul2 lerr yerr.. bukan hangat2 kopi O jerr... gara2 terlalu banyak minum kopi ler nii
Wassalam


Regards;
 

Saturday, March 19, 2011

Cotton oh cotton..

What a beautiful day today... hahaha.. hati gembira, kut pon hujan lebat, bunyi guruh berdentum dentam kat luar tuh (which is true at this moment).. but still a beautiful day to me... harapnya cepatler hujan berenti.. nak g pasar minggu satok plak pasnii 

Tengok niiii... dah dapat apa yang di idam-idamkan. Nasib hubby tak kisah sangat nak singgah semula kat Gambier Road yg sesak tuh... walaupon just tunggu dlm kete..


The Yummy Cupcakes (Turqoise/brown/pink/black)

Sweets... manisnya


Birdy Flower..


The Bear..

and dah dapat ni jugak... my favourite mee sapi hj salleh SPECIAL... aghhhh daku rasa nak lagi ler, tak cukup semangkuk, tapi nak makan kat sini mmg kena sabar, plus jangan pergi masa lapar sangat, kang sementara menunggu sempat pengsan dulu kikiki. Nak dapat meja pon beratur agghhhh


Ok ok.. kalau sesiapa mengidam the yummy fabric macam saya ni, bolehlah berkunjung ke FAH Avantgarde Haberdasher di Gambier Road Kuching... dekat jer dengan WaterFront tuh.... beli banyak2 boleh dapat discount lagi...

And kalau ada sesapa yang kenan dengan fabric kat atas tuh, saya ada beli extra 1 meter each, Price for 1 meter RM28, or kalau nak FQ pon boleh jugak, price RM7 (exclude posting)..

Byeee tata titi tutu..

(Update : Kain yummy cupcakes tuh tinggal background hitam n coklat shj, lain2 corak dah sold out)



Regards;
 

Thursday, March 17, 2011

Lalalalala... hati gembira

Once again.. I am away from home. Blogging far away across the China Sea... and once again, at Bumi Kenyalang. Cuti sekolah adalah masa yang paling sesuai untuk balik kampung kan..

And hari ini, dengan berbesar hati saya mengikut my SIL (Sister In Law) untuk shopping2 kain... besar tapak tangan, kuali astro daku tadahkan hahaha... and my SIL brought me to FAH Co... its (F)abric (A)ccessories (H)ouse at India Street... wahhh bestnyer kat sini, macam2 ado

Tengok niii... ikut nafsu membeli betul... tapi serba satu jer. Actually tak semua dari FAH, ada yang dari kedai di Kenyalang Plaza, yang mana lebih murah dari FAH, tp barang2 tak ler sebanyak pilihan di FAH and far away from the town centre.

Tengok gambar dalam kedai niii... ada macam2 tangkai beg dan accessories for bag making.. macam nak beli semua, tapi nasib lah daku sedar diri... bukan sedar diri sebab takut tak jadi apa, tapi sedar diri sebab poket saya ni nipis jer kikikiki. Term cash only niii memang sakit sikit ler.. tambahan plak tabung bantuan kewangan saya entah kemana menghilangkan diri hehe...


and tak ketinggalan jugak kain2 niiii... aduhai.. yummy cupcakes (kedai lain but the same area)


Hanya yang ni sempat saya ambik gambar, lepas tuh tuan kedai dah dok dekat2 hahaha... agaknya dia pelik kut. And the price... wahhhh not bad.. I mean affordable, tapi kan... yang mengharukan adalah, they dont accept CC, aduhaii... malang betul bagi orang yang bawa duit sikit2 mcm saya ni.
Wokey wokey... dah mengidam, kenalah tunaikan kan kan.. esok or lusa.... akan ku jejaki kedai ini lagi huhuhu... Ada tak sesapa yang kenan dengan cupcake ni... nak saya tolong belikan kerr... bolehlah email saya yer. Boleh beli lebih skit.

Salam Feluk Shiyum from Bumi Kenyalang....



Regards;
 

Monday, March 14, 2011

Love in Pink

Sejak kebelakangan ni, aktiviti jahit menjahit saya agak slow. Slow bak kura-kura yang pening2 lalat hahaha. Maybe sebab banyak sangat berjalan, penat pon ya jugak.

Dan jugak, ada satu sebab lain jugak.. emmm apakah itu???? Kalau saya bgtau yang now I find a reason to sew a baby blanket for myself.. agak2 kawan2 boleh teka tak kenapa? Hahaha.. semua ini menyebabkan saya agak keletihan dan pening2 lalat. Walaupon taklah seteruk masa Izzah dulu, its 10 years back ok,. Nampaknya saya dah lupa banyak benda and kena restart again....

Tapikan... the truth is, pening2 lalat ni hilang bila saya start my NV50 hahaha. terus lupa... tapi normally by 10 saya dah zzzzzzzzz. Tak macam sebelum ni, lepas izzah tidur, saya sambung lagi till 12. And satu lagi... baru nak start enjin, dah terasa lapar... aduhaiii kemaruk makan betul. Everything seems delicious to me.. yum yum

Dah seminggu baru siap si comel pink niii.. memang slow bak si siput menjahit.. emmm nak wat camna kan... layan je lah gambar2 ni..



Walaupun masih lagi baru, the expected date is in October, but I cant stop my mind thingking of making a new quilt baby blanket, a new pillow cover, and offcourse a baby shoe, a diaper stacker.. apa lagi eks...  haa a baby hat also... teringat pattern "bear hat" kat the lates Sew Hip magazine... hahaha perangai tak ubah mcm a mother to be kan... sebab dah almost 9 years tak dapat baby hehehe.

Its really a good news for us.. and also the kakak to be. I thought of stop thinking of having a new baby on our 10th years of marriage, and Alhamdulillah, Allah grant us this opportunity....
Alhamdulillah...........

Regards;
 

Wednesday, March 09, 2011

Its free....

I have been thinking of subscribing to few more craft magazines from AllScript.. after successfully subscribing for The Sew Hip Mag.. my story here

Thinking of Cucito.. but the price hahaha.. almost done with half of the IRB's  deduction (always go along with my tax planning).... what a waste kan.. so I ends up with Quilts n More only. Oklah... (macam tak puas hati je kan)

And I am still interested in Cucito...do some search on the net... mcm biasa lah, tanya sama pakcik Google kan.. and found this website.. http://www.magazinedown.com/.. wahhh ada macam mag boleh download kat sini rupanya..

I downloaded this...

http://www.magazinedown.com/Cotton-Friend-Vol-38---Spring-2011_44276.html

And also this...

http://www.magazinedown.com/Cotton-Time-No-3-2011_44265.html
And this

http://www.magazinedown.com/Cucito-Creativo-Facile-No--2008_42178.html
And this..

http://www.magazinedown.com/Cucito-Creativo-Facile-No--2007_42154.html
Its not the newly publish mag, but its ok even if it is a backdated issue, just wanna have a new craft idea only.. and now I got so many craft ideas.. but bila nak buat tuh???? I dont have the answer hahahaha.



Regards;

Monday, March 07, 2011

Jalan jalan lagi...

This week kami berjalan-jalan lagi. Jalan2 makan kenduri dan makan angin jugak... kembung lagilah perut yang dah sedia kembung ni hehe..

I love this the most.. yumyum.. honey dew sagoo dengan santan.. aduh2 sapa ada resepi yer? teringin nak buat sendiri ler.. nak dapat jemputan kenduri sekali lagi kat sini, mungkin tidak dah kan... inside adalah fresh honey dew yang di parut..


Malamnya.. kami ke Night Safari.. amboi2 Izah bukan main suka nak menengok haiwan, pasni boleh buat karangan untuk exam yerrr

We went for tram ride, but then, sebab nak tunggu show, kami go for jalan2, but ends up taking a tram again hahaha, dah jalan2 jauh sangat, tak larat nak berjalan balik, bila ambik tram, jauh ler plak perjalanan, dah terlepas show, ahhhhh padan muka.


No flash alllowed... ni je lah the best picture taken, lain2 kelabu asap jer hahaha.. almaklum kamera biasa2 jer.


We stayed at a hotel, just apposite the Joo Chiat Plaza (dekat dengan rumah pengantin also)... pagi2 pergi sarapan Kacang Pol kat Geylang Serai nii.. emmmm sedap ler kacang pol niii yum yum...


then pergi kesini plak, bigger than Eye on Malaysia...


"rilex ler umi.. tak jatuhnyerr".. itu ler ayat si Izzah ni. Saya rasa geli tapak kaki duduk kat tepi2 camni.. but Izzah selamba jerr


Ni dia budak moncong sedepa sebab kena jalan kaki.. kemana tuh? hahaha


From the Singapore Flyer to this hansome Merlion... takde lah jauh sgt, but the wheather was quite hot. Tapikan... cecuba letak dia kat pantai yang berpasir... ada ker rasa panas??? ada ke rasa penat ??? hahaha.. tipu betul kan...
Now dah senyum meleret sebab dah sampai tempat di tuju..


Sapa ler bertuah dapat bermalam kat sini yer... Only one room available.. only one guest per nite.. I wonder how much the rate yer????


Then off course ke sini.. penuh dengan pilihan pelbagai fabric tapi.. tapi..aku tak de yang berkenan (lega pakcik kat sebelah hahhaa)



the exchange rate kat sini menyebabkan my shopping appetite terbantut hahaha.. Everytime I looked at the price my mind cant stop multiply it by 2.4 kikiki (aku yang kedekut).
And... the worst thing.. I only bring RM20.95 in my wallet throughout the journey, gara2 tak sempat nak withdraw duit kat KLIA..... hahaha... padan muka, bila everything on sponsor mode, aku jadi slow ler skit walaupon nampak banyak kain2 yang cantik2 kat Joo Chiat Plaza tuh... dah balik ni baru aku teringat, apsal aku tak tanya.. do they accept CC.. aiyakkkk.. tiada penyesalan.... 

Oklah.. its a fun trip, next time boleh ke Sentosa plak... that one need 2 dedicated days to complete.. agaknya lah. Thumbs up for the clean and clear river..... agaknya bilalah kita boleh tengok sungai Klang tuh clean and clear yer?


Regards;

Friday, March 04, 2011

urgent or instant?

"cikgu kata, masa sambutan maulidurrasul, kena pakai sling bag, bawa pensil warna jerr"
aiyaaaa mana plak ler nak cari sling bag, dah esok (hari ni) nak pergi sambutan maulidurrasul..
dengan muka mondos.. ok je lah, pakai beg biasa je lah hehehehe

Camtuh ler cik Izzah ni... kalau cikgu cakap sling bag, mestilah bawa sling bag, beg lain tak boleh... itu yang kekadang malas nak layan, tapi bila buat muka mondos tuh, ummi pon kesian ler jugak kan...

So ada remnant kain phoebe bag umi dulu... umi gunting2 n cantum sana sini... at last, tepat jam 10 malam tadi, dah jadi beg niii hehehe...


tak sempat nak ber"applique" bagai.. simple2 jer lerr. but cantik jugak di mata umi, dan yang pentingnya... anak umi suka benor... sengih sampai ke telinga hahahaha.

Inilah dia instant sling bag untuk perarakan maulidurrasul today...

Ya Nabi salamualaika..Ya Rasul salamualaika..

Regards;