Followers

Thursday, June 30, 2011

Marimo pouch... mari mari..

Lately ni saya agak malas nak menjahit.. teramatlah malasnya.
Apakah penyebab nyer itu yerr.. tidak lain dan tidak bukan kerana demam drama korea melanda..starting with Secret Garden, then My Girl, then cerita lama Autumn in My Heart.. but setakat episode 10 jer.. dah malas nak sambung tengok kat internet dah.

Izzah  pon dah pelik, apsal ummi ni tak sentuh mesin jahit wakaka

Bagi merawat penyakit malas saya ni, saya try new pattern plak, still from Senjyu, **pattern & tutorial**
Its Marimo pouch.. tak jauh beza dengan normal drawstring pouch..its cute and I like it



Nampak tak hujung tali tuh.. ada putik bunga yang belum kembang tuh.. comel kan. saya dapat tutorial from a korean blog, they are making a tulip drawstring bag, check out the tutorial here. Tulip bag tuh pon not bad, cute, boleh buat jugak kalau boring2 takde projek kan

BYEEEE

Regards;

Monday, June 27, 2011

I see double...

Remember my guranibaggu kat sini?
Did i mentioned about a bigger version there?
Then here it is the bigger version of the guranibaggu..

Awat sampai dua? oh oh its a long story, but in the first place let me tell you about how do i enlarged the pattern. It is originally in pdf format, and i spend almost half day looking for a method to enlarged the pattern, bigger than an A4 size. Some tutorial mentioned about using corel draw.. what is that, heard it but never see it.. huhu dan mcm2 lagi. At last I am thinking of just photocopy it, but still not the best solution. At last I get an idea.. a very old fashion one, just shrink the image until I can print screen it. Lucky that I had Screen Hunter 5.1 in my PC, then paste it to Ms Exel, and enlarged it huwahuwa.. done. It will print in multiple page, I just need to cut and paste it together... a very non IT savvy and old fashion way kan...
So nak tanya kawan2lah.. how do you enlarged a pattern? especially those more than A4 and did not fit to A3 sizes? Mind sharing it?


Now bila dah dapat pattern yg besar, a bit excited, terus jer potong kat kain, kengkonon nak matching2kan kain buatlah ada sambung kat tengah, and then apa jadi?? without noticing it, I cut the same side of fabric... huhuhu.. yang sebelah lagi tiada.. and if you notice the blue one, the print is upsidedown right.. What do I do? Cut the other side, but I dont want to lose the other set that I cut earlier, maka jadilah beg ini dua.. sekian.. we live the life happily ever after wakakaka... not the true story... bila buat dua sekali ni fening.. mokcik fening
Akhirnya saya menggunakan webbing je lah.. I got this webbing for free from one of my blogger friend.. So nice right.. Many thanks to you the greenbeanlover
And.. the story not ends there, I also cut a black fabric for this pattern, and it will surely going to be double too.. ahhhh I dont feel like to finish the black one.. lets them rest in my UFO basket first (or forever)..

Zippered pocket cum divider kat dalam ni boleh buat isi macam2, boleh jugak isi telekung. Beg ni roomy enough..

This is in green..


And this one in blue..

Mana lebih cantik eks?

And this is another simple bag.. can also be a diaper bag.. sajer nak menghabiskan kain..

And I think I am cursed with double.. this is another double thing that happen to me.. nampak tak silap nya.. huwaaaa.. ahkak nak nangesssss hentak hentak kaki.. guling2.. (lama tak nangis guling2 dalam YM)


BYE.. (sambil mengesat air mata)

Regards;
 

Tulip Hat For Izzah

Dah lama saya tak buatkan sesuatu untuk Izzah.. last time was her in house slipper. And now I am a bit interested in hat making. And I found this simple pattern from Japan.. its a tulip hat (tutorial here)

The pattern was a bit smaller to Izzah, and I enlarged it as a trial, tak sangka its really fit to Izzah very well. She loves the sweets printed fabric very much. She said she can't eat sweets too much but she can now have as many sweets as she can on top of her head hahaha.. and I added the pink ricrac too. I should have put something on top of the hat.. maybe a flower?? ok ke? any idea?




We went for a kenduri yesterday, its at Bahau, jauhnyerrrr... tought that it just about the way to Seremban, rupanya jauh lagilah.. tapi all the way to and back home, Izzah and me kept on watching Ketika Cinta Bertasbih the series... sedar2 dah sampai rumah dah.. sempatlah habis 1 CD, which is equvalent to 5 episodes huhuhu.

Seronok jumpa kawan2... dan macam biasalah, kami ni kalau pergi kenduri rumah kawan2, kami dah jadi macam tuan rumah plak, lepak lama2 sampai petang. Walaupon tak ramai kawan2 yang available to join, at least adalah jugak kami memeriahkannya kan..

pst pst.. saya kemana2 pon mesti dok bawa my handmade bag tuh jer... tunggu ada mood nak shopping new handbag, baru boleh tukar baru..


Kami dan pengantin... Izzah paling seronok dapat bergambar dengan pengantin tau..
Sayangnya kami tak bawa digicam.. this is all from my Nokia 6220 nii jer..walaupon dah outdated tapi tetap disayangi, selalu jadi backup digicam.. Nak skodeng gambar orang lain kat FB, FB dah kena block plak kat ofis ni..

Selamat menyambung tugas di hari Isnin..

Regards;
 

Friday, June 24, 2011

Scrap and me..

Semalam saya bermalasan sahaja.
Malas nak masak dan Izzah plak request nak makan meggie sebab this month belum lagi makan meggie, hehe saya cuma benarkan sebulan sekali sahaja boleh makan meggie, kejam tak eks. Kalau boleh nak buat syarat 6 bulan sekali jer hahaha

Malas jugak nak mendobi kain, last2 pagi ni baru teringat yang baju sukan Izzah tak basuh lagi, sedangkan esok ada acara sukaneka tahunan kat sekolah dia wakaka.. Terpaksalah ku kerah jari2 ini untuk membasuh menggunakan tangan, hopefully hari ini cuaca panas dan kering lah..

Malas nak menjahit, tapi dok mengemas barang2 saya yang bersepah tuh dan terjumpa plak heavy cotton scrap.. aikk tetiba mood malas saya ni terbang melayang plak.. teringatkan meja makan saya tuh selalu takde alas, terutama bila nak letak mangkuk panas. Alas yang sedia ada selalu di kidnap oleh si cerek panas hahaha

dan saya pon start cantum2 scrap yang ada.. then cari2 scrap binding, cantum sana sini.. maka jadilah ini

no matching colour rules yer...



Lupa plak nak ambik gambar belah belakangnya, actually saya letak satu lapik (jadi mcm poket) yang mana alas ni boleh jugak dijadikan pot holder, kiranya 2 in 1 lerr. So lepas ni, meja ku itu tak lagi kepanasan..

Haaa hari ni dah hari Jumaat. Bestkan.. esok cuti.. esok juga pay day.. esok juga Izza ada sukan sekolah, dan hari ahad kami akan ke kenduri kawin di N9... tengah fikir2 nak buatkan apa untuk hadiah kawin nii.. or susah2 nanti, beli jer lah kan. But still I am more towards making it myself.

Selamat Berhujung minggu semua... Happy weekend

Regards;
 

Thursday, June 23, 2011

Lil Gran & Lil pouch

I am keen of trying a new bag pattern.. simply love sewing new things.
Dan kali ini saya ber"motto"kan dasar pandang ke timur plak.. yezzz saya mencari-cari free pattern dari Jepun. Tak sangka plak banyak free pattern in detail, with the instruction available on the net.

This Lil Granny Bag (Guranibaggu) is from Senjyu, the free pattern and the tutorial are available for you to try on.


Apa yang menyebabkan saya teruja nak mencuba pattern ni?? the divider cum pocket inside the bag..

boleh tengok gambar at Senjyu here
And how do I understand Japanese?? hehehe ask pokcik Google..
Bag ini agak kecil, dan saya dah menderhakai pattern ni dengan menggunakan panjang strap yang berbeza hahaha.. ikut suka hati tok nenek jer, dah jadilah strap yang pendek. Next time boleh besarkan pattern dan panjangkan strap agaknya (ada next time lagi ke hahhaa)

And this is a different story. These week I kept on sewing all these Lil pouch. Dah lama saya tak menjahit small pouch camni.. My readymade stock kat lilshoppe pon dah hampir kepupusan.

Dah ada sedikit "improvement".. ada pocket kat dalam, so bolehlah nak letak card or duit sebelah dan handphone kat sebelah lagi satu.
All padded with batting and with wristlet.. layan je lah gambor kat bawah ni yerr..

Mushrooming..


Linen cotton.... apa eks namanya.. matryoska doll ke eks? (my spelling is really bad)


I am using fabric form Sue MyBotang here.. dah lama peram nii, special skit sebab ada extra pocket inside, ada 2 devider..

Dan last sekali this Apple Green..

BYEEE

Regards;

Wednesday, June 22, 2011

Cloth Pad.. 7th Version

I am into cloth pad making again.. with a new design and new version
This is medium size cloth pad... the pattern are from here..
I am using the US flannel that I bought from etsy few months back..
Sandwiched with bamboo fleece and zorb.
Backed with PUL



All these will be given away... for someone who has never tried CP yet. Hopefully they will like it and have a wonderful introduction to CP. And I am really sorry that i took my own sweet time to finish this... so that I can sew it happily without stress (ye lah tuuu)

And.. during my free time (but not soo free) I am a bit accupied with thissss

Ada lagi yg tak siap.. but dah towards the end.. takleh nak sulam lama2, sakit pinggang dok terbongkok jer hahaha (terasa plak dah tua yerr hahaha)

Bye...

Regards;
 

Tuesday, June 21, 2011

Any Idea????

I wonder.. semua orang ke or only me?
I cant comment at any blog with this comment setting


see.. after masukkan google Id and Password pon.. apa ke halnya jadi anonymous plak


And kalau tuan blog tukar setting comment, immediately I can comment (this happen at Anic's blog).... aiyoooo
Agaknya ada apa yang perlu saya tukar tak eks? especially on my google id setting? Dah penat menulis komen di blog orang tapi jadi error camni.. daku tak suka.... nampak blogwalking session saya kena put on hold lah lepas niii... 

Updated:
According to this article here
the best solution is....
In many cases, for blog owners reporting volumes of complaints from blog guests, we have simply recommended changing the comment form style, to use a full page form. Not all blog owners have appreciated this advice.

Many thanks to Anic for sharing this


Regards;
 

Monday, June 20, 2011

Thirty Five or 35??

Angka apakah itu? Berat badan saya ke? wakaka... kalau berat badan saya, memang cekeding sangatlah saya ni kan. Yer.. Angka itu terlalu besar buat saya..... kalau dibandingkan dengan pencapaian hidup saya setakat hari ini...

Mungkin 35 tahun lepas saya exactly macam baby yang Izzah tengok niii.. haha comelnyer, tapi ni baby boy lah..

Izzah with her new cousin.. so far masih belum bernama kut haha.. semua orang nak bagi nama kat dia.. tak tau nak pilih mana satu.
What is my wish?? Panjang umur? murah rezeki? Tidak.. I am not wishing for that... or am I wishing for this?

emmm... nak BB phone kerr? or nak phone casing niii??
Actually semalam sempat jugak saya jahit phone casing ni, seronok jahit simple2 ni, tapi bila top stitch tuh pening jugak..

Berbalik kepada soalan asal... apa kah my wish? My wish adalah DOT DOT.. biarlah rahsia.

Wokey.. TQ kepada kawan2 yang sudi singgah dan membaca tampalan ini.. Have a nice day..

Regards;
 

Sunday, June 19, 2011

Sweets for Baby Girl... Quilt For Sale

Another posting selepas warming up tadi hahahaha..

Sejak akhir2 ni saya dok buat quilt for baby boy jer... dan saya teringin nak menggunakan kain2 pink saya yang dalam simpanan tuh..  dan akhirnya siaplah jugak this Sweets baby Quilt.. Dan ini bukanlah kempen untuk membelikan anak anda gula-gula  yerr.. belikan sahaja quilt gula-gula ni.. ihik Kain2 japanese cotton yang saya beli dulu tuh..


See.. penuh dengan gula-gula (jangan bimbang.. semut tak datang punya)


Yang ini pillowcase (10 x 14 inch), first time menjadi buat mitered corner yahoooo.. cantik metered corner nii tapi cantik jugak kain2 yang telah dibazirkan berlonggok dalam tong scrap tuh...


Come with quilt travel bag.. senang nak bawa balik kampung waduh waduh


Seronok betul this week, dapat kembali pada my NV50.. ada few things to do, especially cloth pad yang saya janjikan kepada beberapa orang, yang belum pon di potong kainnyer.. sabar yer. Saya ni memanglah rajin menjahit (angkat bakul sudahhhh), tapi ikut mood, tetiba mood cloth pad datang, berlonggok plak saya jahit cloth pad... now masih lagi mood quilt... Week days , waktu lunch hour memang dok menyulam jer kerjanya... bilalah nak siap baju sulam tuu yerr...

Wokeyyy.. got to go.. nak masak plak (dah pukul 2 petang weiiiii) tak pe, dah sarapan berat kat kedai mamak lepas aerobik kat Titiwangsa pagi tadi...

Note : The BabyQuilt + pillow case (without pillow) di atas berharga RM150.00 RM100.00 (tidak termasuk pos) Sila email saya jika berminat yer...
SOLD

Regards;
 

Warm up session.. Tissue Box Cover

Salam Kawan-kawan semua... lamanya saya "hibernate".. entry ni ala2 beruang kutub (adakah daku dah sebesar mak beruang.. oh tidak mauuu) yang baru keluar dari gua selepas seminggu dok diam2 tanpa sebarang cerita disini.

Setelah seminggu jauh dari NV50, nak warm up untuk jalan balik semua aktiviti menjahit ni mengambil masa skit.

Kebetulan ada tempahan untuk Tissue Box Cover nii, tapi tempahannya satu jer pon wakakaka.. saya buat sampai tiga extra... bagi rambang mata skit nak pilih mana satu hehehe..

Seronok menjahit TBC nii.. boleh sharpen my skills on binding... tambah boleh buat macam2 kombinasi..


Apple Dam (teringat cerita Personal Taste plak dah... giler drama korea lah aku niii)


Rama2 in pink.. saya letak bunga felt kat snap button, pastu buat kombinasi warna fabric berbeza untuk tapak n tepinya


Pooh in Green


Ni nak panggil apa yerr.. flower je lah..


Kalau ada yang tertanya2 camna kat dalamnya.. actually ada 3 lapisan, fabric belah luar, then interfacing keras dan dalamnya kain belacu. Ianya ni boleh berdiri on its own, tapi mcm beg takde isilah yer... kalau kena tekanan, kemek jugak. Dan ianya jugak washable, preferably bukan guna washing machine lah... dah lepas basuh boleh di iron semula..


Kalau berminat nak memilikinya bolehlah berkunjung ker kedai kecik saya tuh yer..

Regards;
 

Friday, June 10, 2011

Sharing my Fabric supplies

Setelah berpenat lelah shopping fabric semalam, yang ni antara yang saya boleh share dengan kawan2 semua, terutama yang berminatlah yerr..

Fabric untuk baju kurung 4 meter @RM105

Fabric untuk craft etc... less than 4 meter...

Cupcake in green.. ada 30.5 meter jer @RM28 per meter (nak FQ or 1/2 meter pon boleh jer)

Owl... gambar ni tak berapa clear sangat backgroundnya.. ianya dark cream @RM28 per meter (ada 2 1 meter jer)

Bear.. background turqoise (2 0.5meter)SOLD

Apple -Sold

stripe blue/pink (2 1 meter)SOLD

love (2 meter)

Semua kat atas ni RM28 per meter/FQ RM7/0.5 meter RM14 (WOF 42 inch)

If interested, please email me ok.



Regards;