Followers

Thursday, January 30, 2014

Happy Thursday.. Happy Holiday

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Salam pagi Khamis yang indah... terasa macam bersemangat datang ofis bila jalan clear... betul2 clean and clear, dah ler keluar rumah lambat (arini anak dara tuh moody semacam).. pergi beli minyak lagi, tapi boleh sampai at 7.50am kat ofis... heavennn

Seronok kan.. this week cuti panjang, 4 hari straight, bagi yang bekerja di FT.
Izzah pun tak sabar2 nak cuti sebab kali ni kami merancang nak ke tempat impian dia.. kemana tuh? jeng jeng... destinasi adalah rahsia :-P

Dari arituh saya dok mencari hi-protein flour, cari di 2 hypermarket tapi tak jumpa jugak
almaklum, BM ku itew dah lama benor termenung, rasa macam rugi plak beli BM mahal2 tapi termenung jer memanjangkan
Tetiba baru teringat, bakery supplies shop ada kat depan rumah jer kuikui.. absent minded betul kan!

Maka... bermulalah projek meroti...erkkkss mempizza
Pizza senang2 jer... 
Pizza kari ayam
Pizza seafood
Pizza sausage simple jer

Yum yum yum... opsssss terasa macam pesta kalori plak...
One slice of pizza +-200 kalo dah... kalau beberapa slice!!! oh fengsan sudah
Jom lupakan chalories count for a while, just eat kiki

Ini cerita malam tadi..
Si anak dara sorang ni dok sibuk nak pakai baju baru untuk majlis maulidurrasul kat sekolah agamanya harini.. maka terpaksa rela ler siapkan baju ni... siap jer terus makcik ni melaram kuikui


Peplum in d'hauz lagiii
Kali ni buat bertingket2 plak.. Jangan tak caya... lining baju ni saya guna cotton lycra jer kikiki.
Moga anak umi ni gembira ler yerrr....

Till another story...

Jom dengar Syarah AlHikam Ustaz Zulkifli

Happy Holiday kawan2
Regards;
 

Wednesday, January 29, 2014

Suka suki jahit..


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

mood jahit saya ke laut.. tangkap ikan dugong kikiki
maka tinggallah mesin2 jahit saya tuh, guna pancing jer lah (mengarut sudah :-P)


Beg untuk BFF Izzah.. sempena hari jadinya, siap ada nama tuh!


Ini plak tempahan dari kawan sepejabat. Opssszz.. bukannn...... setempat kerja tapi tak se ofis :-)..

Dari si suami kepada wifey nyerrr.. a quilted sarung bantal.. so sweet gitu

Honestly skil menyulam saya ni masih di takuk lama, tak berubah, malas punya pasal, mana nak dapat ilmu kan..
Till another story
(Mood tak sabar nak cuti....)

Regards;

Wordless Wednesday ;-)




Regards;

Monday, January 20, 2014

2014 Trip 1 : The Lost World of Tambun

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Projek merealisasikan angan-angan hihi
A short trip to The Lost World of Tambun (LWOT), Ipoh Perak, sempena cuti Thaipusam on Friday, 17-19 January 2014.

Our first time ke Ipoh, Perak, setelah sekian lama. Rasanya last kami ke Ipoh adalah masa Kembara Rakan Muda jelajah semenanjung tahun 2000 kut... dah tak ingat langsung camna bandaraya Ipoh ni.
Friday tuh kami keluar dari rumah dalam kul 10 pagi, singgah menyinggah dulu, shopping Breate Apparel dulu, sebab ada clearance stock.. hihihi makcik tumpang sekaki sebab ada orang tulun bayorkan :-P, hampir pukul 12 baru gerak ke Ipoh.

Dalam perjalanan, kami melencong ke Tronoh sekejap, singgah sebentar menziarahi anak saudara hubby. Lebih pukul 5 baru gerak ke Tambun... ikut GPS je lah kan... 6 petang baru sampai

Here we are....
Saya dah book hotel siap2 last month, bulan December lagi (ehem! cuti-cuti kali ini mak cik plak yang sponsor hotel & tiket :-P), booking online jer pun kat sini 
Kami menginap di the Lost World Hotel (asyik lost jer nih kikiki)
Dapat free entrance untuk Hot spring & Spa at Night for 2 for each night (erks.. dalam gambar tuh kupon breakfast)
Good things is, kupon tuh valid for the date stated or before. So kami stay 2 nite, dapat 4 kupon, gunakan je lah untuk Izzah. Lagi satu tiket balance tuh burned je lah... sama lah dengan breakfast tuh (sapo nak g breakfast sorang2 kan!)

Kami blur blur.. samaada nak pakai baju mandi ataupun just rendam2 kaki jer hihih... Bawa je lah spare baju mandi kan..


Mula2 tuh rasa macam malas nak mandi malam2 ni.. rupanya best sgt berendam dalam air panas
Dalam cave kat bawah ni dah macam sauna, 45 degree tau, tapi tokleh dok lama2, 5 minutes max (eh kerrr 15 minutes erks.. mokcik lupo)


Balik ke hotel dah pukul 10.30 malam, penat weh! terus tido tak sedar diri hihihi

Moh nak citer pasal bilik hotel skit..
Hotel ni walking distance jer dengan themepark, takdelah berbintang2 sangat, tapi oklah. Bilik yang agak besar (walaupun ambik bilik yang paling murah dah ni :-P), basic furniture & fitting, tapi takde fridge yerrrr... hihihi

Second day kami breakfast dan terus masuk themepark... Actually ada 10% discount coupon bagi yang stay kat hotel ni, tapi kami dah beli siap2 online, sama jugaklah, dapat 10% discount.

Compare to other themepark yang pernah saya pergi, Tambun is one of the best sebab ianya mengekalkan alam semulajadi, di celah2 hutan batu.. rasanya bukit batu kapur kut, plus ada hot spring lagi. Kawasan sekeliling pun agak redup dan sejuk.

Boleh jugak tengok bermacam2 haiwan kat Petting Zoo.. boleh bagi makan lagi, dan boleh jugak sentuh2 haiwan tersebut (mesti tension jer haiwan2 tuh kan.. macam2 orang dia jumpa hihihi


Mungkin sebab bukan cuti sekolah, dan musim cuti sekolah pun baru jer berlalu, maka taklah ramai sangat pengunjung, so kalau kat waterpark/amusement park tuh takde lah nak beratur panjang. Boleh naik berkali2 hihi...Izzah yoyo nak naik roller coster, terpaksa ler plak umi temankan, nasib baik biasa2 jer, kalau lah mcm cyclon kat USS tuh, maunyer umi fengsankan diri dulu kikiki
We spent the whole day tau.. 10.15am - 5.45pm hihihi
Balik kebilik kebuluran, 6.30pm kami keluar for dinner outside.. merasa jugaklah nasi vanggey yang glamer kat Ipoh niii.

On the way balik, kami singgah santai di sini...
Taman Rekreasi Gunung Lang
Cantik sangat air terjun tuh dan tak lupa.. tasik yang sangat cantik ini.
Boleh juga nak naik lake cruise at RM3 for adult (RM1.50 for child) kat sini. Tapi kami tak naik pun, singgah kejap je kan..
Oklah.. panjang cerita... sekadar berkongsi syiok sendiri dan rujukan masa depan :-)
Till next trip... cuti-cuti CNY nanti (Izzah dah tak sabar2 tuh!)

Wassalam

Regards;
 

Thursday, January 16, 2014

My new sew-resolution

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Lama betul saya fikir fikirkan apakah resolution jahit menjahit saya tahun ini. Kemanakah agaknya tujuan jahit menjahit saya ni yerrr.
Saya akui, satu kekurangan orang yang part-time macam saya ini...- semangat kurang kental - kejap bersemangat, kejap suam-suam kuku, kejap angat2 taik itik, kejap angat2 taik ayam kikiki

Sekarang ini saya dah nekad...
No more ambik tempahan  quilt & yang sewaktu dengannya, hanya fokus pada tempahan telekung kanak-kanak sahaja
Once a while, saya akan buat ready stock quilt or any readystock craft ikut suka hati jer.
Akan tumpukan pada nak membantu Izzah dalam menghadapi UPSR dan harapnya ada rezeki untuk travel round malaysia dan round the world :P (verangan dah mokcik niiii)
In shaa Allah, kalau terbuka hati nak buka tempahan semula, saya akan buka dah akhir2 tahun nanti....

Opssss project suka suki jahit baju peplum untuk Izzah kat bawah ni..

Mana satu yang cantik erks... yg kiri or kanan? limited sangat balance munga2 pink tuh.. ada 4 keping jer, dan dah malas nak beli lg..

Izzah dah dok sibuk suruh siapkan, actually baju ni dah siap pun, part bunga jer tak settle lg. Kain nya plak tinggal nak letak getah jer. Suka ler budak tuh ada baju kembang camni hihihi

Sampai jumpa lagi.. selamat bercuti kawan-kawan...
Kepada yang berminat untuk tempahan telekung kanak2 or nak beli buku BI, boleh email saya my.milakamila@gmail.com

Regards;

Monday, January 13, 2014

Bekal...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Sejak dua menjak ni Izzah dok sibuk nak bawa bekal.. bukan sebab harga makanan mahal... tapi sebab makcik kantin dah tukar baru, favourite food dah takde, kawan2 pun bawa bekal

Maka pagi2 terpaksalah umi memasak bekal.. cari2 resepi bekal kat internet, complicated sgt ler plak... dah tuh kalau nak try stail bento mcm org jepun, sohih ler masuk tong jer sayur2 tuh kikiki.. aishh membazir betul!
So kita ikut selera sipembawa bekal je lah yerrr.. toksah hi-taste sgt nak berbento bagai
Arini senang jer... Roti John sempoi (no sayur, no ayam, no daging NO NO NO)


di gabungkan dengan air teh o
Tapi air sejuk pun bawa jugak kuikui.. banyak benor ingredient bekalnyer hihihi.

Roti john sempoi ni senang sgt weh!
Telur+black pepper+white pepper+garam skit
curahkan kat non-frying pan, letak roti yang dibelah2 dan disapu marjerin skit

Dah masak sapukan mayo+sos cili+sos tomato
tutup dan potong2
simple kan!
(Kalau suka boleh letak sayur mcm grated carrot, salad & bawang)

Kepada semua kawan2 muslimin dan muslimat... Selamat menyambut Maulidurrasul 

Marilah kita perbanyakkan selawat dan salam kepada Baginda, tanda rasa syukur kita di atas rahmat hidayah yang kita terima selama ini.
Kita mungkin tidak akan bertemu dengan baginda di dunia ini, tapi kita masih ada peluang untuk bertemu Baginda di dunia akan datang selagi mana kita masih bernafas di atas dunia ini untuk terus beramal kearah kebaikan, pilihan di tangan kita.
Moga Allah permudahkan untuk kita terus beriman, beramal dan istiqomah dalam membuat kebaikan sebagai BEKAL untuk hari kemudian. Amiiinn


Fuh macam ayat kopi pes plak.. tapi bukan teh or kopi, sekadar luahan hati, kalau salah ayat tuh paham2 je lah yerr hihi

Wassalam

Regards;
 

BOM#1 January 2014 : 12.5" Flying Geese

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Kedeboommmm...

Dah mula BOM = Block of the Month kat FB Quilt Group
Tahniah to Zura Lovemelot for organising this... meriah rasanya, semangat berkobar bila tengok block kawan2 yang cun cun belaka..

Saya plak macam biasalah.. tak boleh nak tinggal blog kesayangan nih..
Instead of showing off my block jer, ada baiknya buat nota terus kan, buat ingatan masa depan


I am making 12.5 inch block, need 8 pieces 6.5x3.5 inch flying geese block
The fabric cut:
2 pieces 7.25 inch square (7 1/4)
8 pieces 3.875 inch square (3 7/8)

Cara nak kira different block size boleh tengok kat sini 

(Refer above pic.) First - jahit 2 pieces of small square as in A
Cut in to 2 as in B

(Refer above pic.) Then take another small square, and sew it as in A
Cut into 2 as in B
Open it up and here is my "angsa" hihi

Different arrangement *****


Tadaaaa
My final block!
Angsa berterbangan di awan biruuuu

Till next block....
Adiozzz
opsss wassalam


Regards;
 

Tuesday, January 07, 2014

Kondo untuk disewa - Putra Villa Kondo

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Anybody looking for house?
---------------------------------------
Location : 
Putravilla Condo, Taman Melati, KL
Walking distance to LRT Station Terminal Putra, Gombak
Near to IIUM & TAR College
#Sangat sesuai untuk yang berkerja di area KLCC

3 Rooms 2 Bathrooms

Kitchen cabinet - Ceiling fan in all rooms and living room - Fridge - Dining table - Curtain

Facilities:
Club House, Gymnasium, Swimming Pool, Children's Playground, Mini Market, Wading Pool, Badminton Court, Multi Purpose Hall.
---------------------------------------------------------------
Rental : RM1,600.00 per month - negotiable (inclusive of maintenance fee and 1 car park)
2 months deposit + utility RM300.00
---------------------------------------
Availibility : February 2014 onwards
Kalau berminat boleh email me @ my.milakamila@gmail.com or boleh call En Salihin 019-3727928

==== SOLD=====
===NOT AVAILABLE===

Regards;

Thursday, January 02, 2014

On our 2nd day in 2014

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Selamat tahun baru Masihi 2014 kawan2 blogger semua
Sedar2 dah 2 hari di tahun 2014
Tahun yang dijangkakan penuh dengan cabaran kan!
Hari ini saya bawa bekal pulut dari rumah, so tgahari tadi saya keluar untuk beli buah sahaja, tetiba akak jual buah tuh bagitau, dia minta maaf sebab naikkan harga buah, yang harga RM1, now dah RM1.20 yer... oh! I am poorer by 20% rupanya harini. Nasib badan

Kenaikan harga barang lately ini cukup memenatkan fikiran kalau we keep bothering about it. Kalaulah ada petisyen pasal kenaikan harga ni, saya nak sign 1000x hihihi 
Tapi apakan daya, paksa rela menghadapinya, dan percaya Allah Maha Kaya, moga rezeki kurniaaNya tidak berkurang walaup sedikit pun
Teringat zaman2 gawat puluhan tahun lepas, masa tuh kami masih bersekolah. Sementara arwah abah hanyalah penoreh getah... harga getah turun, harga barang naik.. what we did? Makan ikan kering dengan nasi berbulan lamanya. Ada masa terputus bekalan beras, pinjam kat rumah mak saudara sebelah rumah huhuhu


Ini plak rezeki..
Rezeki shopping kain murah..
Original Japanese cotton ada yg 1.5 meter @ RM12 dan ada yang 2 meter @ RM18
Kain2 ni cantik dan tebal macam US cotton.
Hasil menjejakkan kaki ke Gambier street di Kuching arituh hihi


Arini jugak.... dengan rasminya anak dara ku itu masuk tahun 6. Dah besar, so hantar takat pintu pagar sekolah je lah. Bg peluanglah kat makbapak budak darjah 1 je lah memenuhkan sekolah hiiiiiii

Persediaan ke sekolah ala jimat cermat and kerukut (kedekut :P)

Kain Izzah ni dah agak singkat tapi masih boleh dipakai..  saya buka getahnya dan sambung kat atasnya..colour blocking betul kan!

Kebetulan cari2 remnant hijau takdek.. tibai je lah kain biru sekolah.
Nasib baik anak omak (sempoi) takde nyer si Izzah ni kisah hihihi

Baju sekolah izzah pun saya tak buat baru, masih ada 5 helai baju putih (yang dah kelabu hasap tuh), yang singkat lengannya, saya buka jahitan hujung lengan dan kelim halus jer. Hihii memang masa gunting baju arituh dah reserve untuk buka jahitan pun.. self-engineered kan kan... hahhaa (mak gelak jahat udah)
Kasut jer yang kami terpaksa beli 2 pasang tahun ni. Awat ntah kaki si Izzah ni membesar lelebih plak. Dah pun pakai saiz 2, kasut tahun lepas dah tokleh pakai.
Cerrr kira balik perbelanjaan sekolah tahun ni..
Baju/kain sekolah - NIL
Kasut sekolah - RM28 x 2 = 56.00
Stokin =RM9.9
Tudung = 1.5meter kain lycra =RM11.50 + 1 meter kain @RM6=RM17.50 (makcik ni request nak ada tudung 2 lapis style zaman dolo dolo)
Buku sekolah = RM70.00 ++
Buku sekolah agama RM85
Beg sekolah = NIL
Stationery = dapat free makteh bagi hihi
erksss apa lagi yerrr... tu je lah kut
Yerrr memang skit jer, dah anak pun sorang jer kan 

OPsss nanti balik nak tengok berapa kenaikan tambang bas sekolah plak huhu..

last but not least for today.. back to TRAFFIC JAM!!!! lemah lotot mokcik ni

Oklah.. caucincau..
sampai jumpa lagi
Wassalam
Regards;