Followers

Wednesday, August 27, 2014

Ku lihat hujauuuuuuuuu

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Lagi lagi hijau kan...
Buat mei tai untuk wafiy pun hijau...
Buat baju sendiri pun hijau..
Hijau mata hitam ku hihi

Macam ni ler mentaliti tukang jahit.. walaupun bukan pro pun, tapi perasan pro hihi.
Since perut makin besar, malu plak saya nak pakai baju2 yang ada tuh.. sendat weih, kecuali jubah dan ada beberapa helai jer yang muat.
Jadi, misi yang gagal weekend arituh.. misi mencari baju mengandung.
Bukanlah cari banyak tempat pun hikhik..
Tapi yang ada tuh... singkat lengan ler.. tak selabuh baju2 yang selalu pakai ler.. jarang lerr... kena gosok lerr.. aishhh makcik perahsan tailor nih memang cerewet. Deep inside my heart... huihhhh mehei nyerrr :-P
Yo lerrr.. kalau satu helai rege RM100, kalau nak cari 3 helai, maunyer nak kena spend 300, pakainyer 3 4 bulan jer.. sungguh tak berbaloi.
Nak beli jubah je kang... saiz S tak muat, saiz M kang bahu jatuh plak.. kena alter jugak kan...
Berjela makcik perahsan tailor ni punya alasan hikhik

At last.. balik rumah, selongkar lemari kain.. cari kain yang sesuai.. potong sana potong sini.. jahit sana jahit sini, akhirnya.. selepas 2.5 hour jeng jeng..
Dapatlah si hijau yang sempoi ini


Sangat puashati :thumbs up:
Kain ni rasa-rasanya dapat free dari Saliza Kainohkain
remnant 2 meter dia selit masa beli kain before this.
So makcik perahsan tailor ni pakai baju free le nampak gayanya kiki
Ini cotton, but luckily, kain ni sangat selesa dan tak kedut sgt.. senang nak gosok.
Thank you sesangat Saliza... (opsss Liza pun dah 10 weeks kan.. welcome to club)

Wassalam..


Regards;

Carrier Attack :-)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

I am catching up with my sewing mood
Tetiba saya rasa teramatlah berminat nak jahit mei tai.. hihihi. Nak tunggu baby sendiri lambat le plak. Jadinya saya nekad nak jahitkan mei tai untuk anak saudara baru ku... si Wafiy.. dah almost 4 months dah pun si wafiy ni. Dah 6.5kg pun.

Jenuh membelek kain..
Nak cari yang tebal tapi takmo ler keras kejung... yang tebal tapi soft gitu
Mula-mula nak guna canvas denim. mak aiiii kejung weih!!!
Akhirnya saya guna soft denim ini untuk strap

Combined dengan medium weight japanese cotton dinasour tuh... hijau oklah kut untuk boy kan..

Saya ikut tutorial ini http://www.afullerday.com/2008/01/diy-hood-to-headrest-mei-tai-tutorial.html
Agak senang jugaklah nak buat mei tai... cuma kena guna banyak kainlah. No wonder kalau beli siap mahal. Terutama kalu guna kain designer kan...

Hopefully bergunalah untuk Wafiy dan umi nya yerrr

Sedikit info pasal baby carrier yang saya dapat di FB




Sampai jumpa lagi... Wassalam

Regards;

Friday, August 22, 2014

Comel tak saya?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Comel tak saya?
Saya dapat telekung baru, Tam jahitkan hihii
Sebagai upah, kena jadi model telekung baru ni hihi


Regards;
 

A Thank You Note



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Posting kali ini ditujukan khas untuk semua pelanggan-pelanggan telekung kanak-kanak yang telah disiapkan sebelum puasa arituh... erksss terbabas jugak sampai pertengahan puasa sebelum tutup order sebab tukang jahit nak jahit baju raya hihihi..
Tapi macam biasalah... baju tukang jahit ni kalau tak tunggu malam raya, memang susah nak siap, dah kena sumpah kut kui kui kui (gurau jer, jangan kecik ati yer tukang jahit -kalau tukang jahit baca lerr)


OPsss jangan salah sangka, telekung-telekung ini bukanlah dijahit oleh saya sebagai tuan blog, tapi dijahit oleh adik tuan blog, usahasama adik beradik gitu. Kalau tunggu tuan blog yang jahit, entoh bila lah nak disiapkan agaknya...

Terima kasih atas kepercayaan kawan-kawan semua. Andai ada silap salah, maaf dipinta yer.
Terima kasih juga pada yang rekemen kami pada ahli keluarga dan rakan taulan. 
Moga apa yang kami jahit menepati citarasa anda

Sekian wassalam

Regards;
 

Wednesday, August 20, 2014

Wednesday With Words :-)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Bila ofis black out setengah hari... takde kerja, barulah saya berkesempatan membelek2..
Dah lama a friend bagi buku ini, yup my friend is a chinese, and she love natural remedy...
Bila dapat tau I pregnant, macam2 bahan bacaan dia bagi, antaranya this book

Memang bagus sangat2 buku ini... banyak tips pemakanan bayi dan food intake kalau demam, chicken pox etc. My friend ni walaupun berlainan bangsa dan agama, tapi very concern dan suka sharing. I Malaysia Spirit!!!

Sambungan projek penutup quilt for lil Adeeba Hanan
Saya buat simple pillowcase sahaja, sulam nama 

Mood raya....
Jumpa kawan-kawan lama, yang dah puluhan tahun tak jumpa, sebahagian tak jumpa lepas SPM, sebahagian tak jumpa sejak dari lepas SRP (yeah! SRP yerrr.. bukan PMR mcm sekarang)
Semua dah jadi ibu-ibu yang gojes

Sebahagian anak2.. yang dah besar2 ofcoz dah takmo ikut
Bila geder2 dengan kawan lama ni.. macam2 ler cerita kan.. kalau ikutkan, sehari semalam pun tak abih cerita...

Wokeylah... nanti cerita banyak sangat kat sini, sehari semalam plak menaip hikhik

Wassalam

Regards;

Friday, August 15, 2014

Quilt for lil Adeeba Hanan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Masih dalam mood hibernasi.. macam beruang kutub plak kan. Menggemukkan badan hikhik

Tengah cari mood untuk start menjahit

Mood oh mood.. dimanakan kau..

Ok.. sambung balik projek yg separuh jalan, kebetulan betul arituh dah siap2 buat patchwork, tetiba "black out" hiihi... black out dari menjahit hihihii... saya hanya tau baring dan tido jer.. muka pun monyoks semacam..


Akhirnya siap jua...


Dan tak lupa... diaper stacker jugak

Ada lagi dalam proses.. sarung bantal & bantal
To be continued..

Rasanya inilah my last order yang saya akan ambik for another emmm.. may be 4 - 5 years kut hihihi.
Kalau dah ada baby nanti tak taulah sempat ke tidak nak pegang mesin jahit kan. Entah2 kena lelong semua mesin2 dan kain2 yang ada nih kut uhuk uhuk

Pada yang nak order telekung kanak-kanak.. lai lai,,, silakan yer
Just email me mr.telekung@gmail.com
Insyaallah akan ada readymade jugak nanti...


Regards;

Wednesday, August 06, 2014

Salam Aidilfitri 2014

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Harapnya tidak terlewat untuk mengucapkan... Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua.


Terima kasih kerana sudi singgah disini... :-)

Regards;