Followers

Saturday, May 28, 2016

Clearance Cloth Pantyliner (SOLD OUT)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ada sesapa nak tambah stok cloth pantyliner?
Tak pun nak try2 pakai cloth pantyliner setelah sekian lama pakai dispo?

Hakak nak buat clearance skit.. stok melambak sebab hakak malas nak isi butang hahaha.. baru sekarang ada mood nak isi butang. Almaklum, toolnya kecik tenit jer, buat sepuluh jer dah sakit tangan, nak beli yang besau tak cukup modal :-P

Please be reminded: Ini cloth pantyliner, tanpa waterproof tau.. bukan untuk dipakai masa period

Material : Flanel/Cotton (wing) Bamboo fleece (top) (SOLDOUT)
4 layer TANPA waterproof
 
 
Material : Flanel
4 layer TANPA waterproof
(UPDATE : MAAF 5FORRM25 ni dah habis.. OUT OF STOCK)

Kalau ada sesapa berminat boleh WA : 019-2548268
Sila nyatakan pilihan anda, kuantiti dan lokasi penghantaran ok.

Sekali lagi di ingatkan, ini cloth pantyliner, bukan cloth pad (saya dapat message2 yang mengorder cloth pad... sorry sangat sbb saya tak ambik order yer... saya nak clear stok jer)


Regards;

Saturday, May 21, 2016

baju baru adik kakak

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sejak duduk rumah ni saya dah ada azam baru..
Beli kain untuk di jahit kikiki, kalau tak jahit, baik jgn beli kain kuikui
 
Azam ler sangat kan...
 
Untuk merealisasikan azam baru..
Baru beli knit HK ni.. cun kan
 
Kita operasi buat baju adik kakak
 
Kakak nak baju tidur yang lengan panjang
Almaklum, raya nanti nak balik kampong... so kalau ada baju tido lengan panjang gini senang ler kakak.. takyah nak pakai stoking lengan bagai bila pakai baju pendek kat rumah nenek

 
Jauh kat sudut hati umi syukur sangat k.long sangat menjaga aurat.. walaupun di rumah nenek sendiri. Kadang tuh umi pun terkhilaf... suruh jer k.long pakai baju lengan pendek.. jawapan k.long tuh buat umi sentap huhuhu.. "yer laaa... kulit ma yang terbakar dalam neraka nanti, bukan kulit umi, sebab tu umi suruh je pakai lengan pendekkan" adoiiiiii
 
Harapnya k.long istiqomah yer.. sampai ke liang lahad, k.long akan terus menjaga aurat, umi doa kan
 
Dan kadang tuh umi kesian jugak dengan k.long, sebab ada yang memperlekehkan usaha k.long untuk menutup aurat. Dah tu sesaja plak nak bagi k.long buka aurat. Bertabahlah yer kak long.... itu usaha dakwah kita, betulkan yang biasa dan biasakan yang betul. Kalau Rasululllah susah payah, kadang sakit, kadang kelaparan nak sampaikan Islam pada kita, apalah sangat kalau setakat sedara mara mempertikaikan or memperlekehkan usaha kita untuk menutup aurat... Allah lebih mengetahui
 
Opss.. umi selalu emo bila teringat pasal nak jaga aurat kat kampong ni... apa2 pun sebarkan kasih saying.. jangan membenci yer kak long
 
Ada skit lagi lebihan kain HK ni.. umi jahitkan skirt adik plak hihi
Cukuplah setakat bleh declare sedondon kan...
Kain ni semester jer pun.. kalau takde tambahan kain lain, memang ler baju k.long pun tak lepas huhu
 
Harapnya kain ni mengembang ler bila dah basuh.. kain HK ni keras skit, 1 way stretch... so terketat skit leher adik tuh.. tapi bleh masuklah...
 
Gembira betul k.long dengan baju dia ni hihi


Sampai jumpa lagiii..
Tempahan dah makin banyak ni..
Baju raya blom nampak jalan lagi hihihi

Regards;

RECYCLED PANT FOR ASFA (with simple tuto)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Moh berpantun kita arini..

kalau ada mesin yang rosak
jangan disimpan didalam peti
kalau ada jeans yang koyak
jangan disimpan didalam lemari...

Projek sempoi... go green
 
My pair of jeans yang dah koyak.. boleh jer nak baiki koyak tuh, tapi dah boring plak pakai jeans yang sama kiki
Apa kata bagi Asfa plak pakai :-P
 
Projek santai2 jerr
 
1- Buka kaki seluar (gunting or koyakkan pun bole jer hihi.. ganas mak sorang ni kan)
2- Letakkan paten seluar, terus gunting depan n belakang sekali (balik2 pun nak kena jahit gak kan)... akan ada sedikit adjustment.. tengok gambar 2 tuh, kaki seluar tuh akan jadi besar skit, but its ok..
3- Dah dapat sebelah seluar...
4- Terlangkupkan kain yg dah digunting tadi pada kaki seluar yang sebelah lagi... buat camni senang untuk pastikan kita dapat kaki kiri dan kanan, takut kang kedua2nya belah kiri/kanan jer... mak gigit jari
5-wokey.. dah boleh jait.. sesuka suki ler nak letak poket ker.. lace kerr.. butang kerr.. ribbon kerrr...
 
Jeng jeng..
Sebab apa ada reben tuh?
Sebab k.long selalu komplen tak tau mana satu depan dan mana satu belakang hahaha

Wokey.. wassalam


Regards;

Telekung oh telekung


Salam pagi sabtu...
Ada yang masih bawah selimut? hihi dah tentu ler tak baca posting ni kan .
Belanja gambor telekung ler pepeagi ni..
Moga semuanya penerima telekung ni jadi anak yang solehah.. aminnn

 
 
 

Regards;

Tuesday, May 17, 2016

Felda Residence Hot Spring 11-12 May 2016

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alkisahnya 11hb Mei yang lepas adalah hari jadi kak long yang ke 14 tahun
Umi doa kan moga kak long jadi anak yang solehah.. aminnn


Macam biasa, kami ni bukanlah jenis yang sambut birthday "beriya"
Cukup sekadar wish2 and makan kat luar bersama jer...

Tapi rezeki kak long tahun ni, sambut birthday jauh bebenor dari KL ni

So bawa je lah 2 potong kek (bukan 2 biji yer.. sebab lain org lain citarasa kikiki) SR yang kami beli masa balik sekolah dan makan kat Sungkai hahaha


Tak de pun dalam plan nak ke Sungkai sebenarnya.
Seminggu sebelum tuh memang ayah ada maklumkan pasal program ofisnya di Sungkai. Tapi dah decide tak pergi sebab kak long sekolah.
Tapi entah camna, last minute ada orang tak leh nak pergi, dan ada bilik kosong
Apa lagiiii... kak long plak takde any exam or event kat sekolah... maka kami pun foloooo je ler ayah ke Sungkai

Sempat makan nasi buluh... first time cuba, walaupun dah 2nd time ke Sungkai

Khamis 12hb tuh kami ber3 berendam air panas je lah dari pagi lepas breakfast huhu
Kolam air sejuknya tutup plak
Nak rebus telur pun tutup gak
emmmm apa2 je lah kan... dapat berendam air panas pun dah ok
Camtu le bila bercuti di hari kerja, banyak tempat tutup, tapi kolam yang buka tuh kami yang empunya.. memang ada seorang dua jer pengunjung pun..

Oklah.. sampai jumpa lagi


Regards;

Monday, May 16, 2016

Tempahan Telekung LittleMaryam

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Harini dah pun 9 Syaaban 1437H
 
Lagi beberapa minggu jer nak Ramadhan
Terasa rindunya dengan Ramadhan
Kadang dah terasa macam berpuasa plak, tengahari dah macam tak terasa nak lunch hihihi
Moga Allah sampaikan kita ke Ramadhan tahun ni dan amalan kita lebih baik dari tahun sebelumnya dan diterima Allah
 


Seperti biasa... bila menjelang bulan puasa, kami menghentikan buat sementara waktu tempahan telekung. Kalau ikutkan sebelum ni, memang banyak jugak request tempahan bila tiba musim raya ni, tapi apakan daya, masa amat terhad. Dengan persediaan untuk raya dan yang lebih penting terasa amat rugi bila mengejar tempahan pada masa2 emas dibulan Ramadhan ni (ini personal opinion jer yer... pls jangan gunapakai pendapat saya dengan tailor lain)
 
Apa pun... kami ada juga sediakan readymade telekung in shaa Allah. Nantikan readymade kami yerrr...
 
So kalau sesapa nak order telekung tuh... silalah email kami mr.telekung@gmail.com or WA 019-254 8268
Dibuka untuk tempahan sehingga 15 Syaaban1437H
Special discount untuk return customer tau... muuuaahhhh
 
Wassalam
 


Regards;

Terjebak jugak..... (Family Day BPMB2016)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Terjebak dengan apa tuh?
Terjebak dengan dress viral... dress kaftan kikiki

 
 
 
Alkisahnya... ada family day BPMB di Desaru, dan ada majlis makan malam (tema Bollywood, tapi kami idok ler nak ikut tema sangat pun) Cik Maryam ni takde baju yang seswai.. baju raya tahun lepas pun dah ketat
 
Dengan gigihnya pagi2 sebelum gerak ke Johor, umi jahitkan sepasang baju huhuhu. Dress kaftan ni memang easy peasy nyer dress. Tambah plak guna lycra, tepi2 tuh semuanya jahit tepi halus jer hihihi...
Jadiler dress instant nii untuk Cik Maryam kiterrr.. cun dak cik Maryam?
Ok jugak dress ni, sebab senang nak pakai, longgar dan boleh di gayakan dgn pelbagai cara, boleh jugak pakai dengan seluar... book satu untuk raya erks hihi
 
First time kami ke Lotus Desaru
 
Not bad, ada small theme park, ada swimming pool, dan boleh mandi pantai
Penginapan pun selesa
Cuma agak jauh, dan bila cuti panjang (cuti labour day), jalan jem. 10 jam baru sampai dari KL huhu
First time bawa cik Maryam jalan jauh sebegitu, kesian dia, sempatler mengamuk dalam kereta
 

Sampai jumpa lagi
Moga dapat join Family Day 2017 plak nanti hihihi (kalau hubby masih di sini lah kikiki)

Wassalam

Regards;

Tuesday, May 10, 2016

Wakaf Telekung Kanak-kanak

Dimulakan dengan Bismillah..
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Cerita yang dah lapuk hihi..
Tapi sajer nak mengabadikan di blog ini untuk rujukan masa depan

Sejak dah 4 tahun jahit telekung ni... hanya sesekali jer buat kerja amal (berkaitan telekung maksudnya tuh)
Entah macamana, dapat idea...
Since kain warna biru ni tak banyak permintaan, (sebab tuh dah discontinue warna ni...) ada plak kain yang masih berbaki, adalah separuh kayu lagi kut

Pikir-pikir... ada baiknya buat projek amal
So terjahitlah 10 pasang telekung kanak2 saiz XL lebih kurang
Telekung ni simple jer, even takde ber renda pun... tapi in shaa Allah selesa untuk di pakai oleh si kecil
Dah lama simpan hasrat ni, semenjak terjumpa 2 beradik yang nak solat di RNR, tapi telekung yang ada semuanya bolos kepala mereka... kesian plak tengok dok cari2 pin.. tabarakallah


Blom abih citer lagi...
Tetiba terfikir plak.. kalau aku sedekah jer telekung ini, so that's it... tiada kesinambungan
So entah mana datangnya idea (dari Allah jua...). dapat idea jual jer telekung ini as wakaf, pada harga mampu milik RM25 sepasang
Alhamdulillah.. sekejap jer habis 10 pasang
Dan sekarang ni masih lagi dalam usaha untuk mengagihkan telekung2 tersebut. Almaklum waktu dan kederat terbatas... ada lagi 6 telekung untuk di agihkan, sasaran untuk projek ni adalah RNR n shopping kompleks jer, 2 telekung setiap satu tempat terpilih, tapi ikut pada kesempatanlah...
Dan kenapa plak dijual sbg wakar?
Sebab dari duit jualan tuh (RM25x10=RM250) boleh dapat satu kayu kain lagi dimasa depan... boleh beli kain untuk buat telekung wakaf lagi... jika diizinkan Allah...

Terasa kecil sangat amalan ini sebenarnya untuk diceritakan disini... tapi saya ceritakan sebab mungkin dimasa depan saya akan mungkin akan buat lagi program wakaf ni, dan mungkin akan di warwarkan di blog ni... (atas dasar mengajak orang lain berbuat kebaikan)
Tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT

Wassalam

Regards;

Wednesday, May 04, 2016

AlQuran cover

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Projek masa lapang
Suka suki jait in 30 minutes
Mengabihkan (tapi tak abih2 pun) scrap
In pink...
Moga rajin baca alQuran selalu yer bila dah ada cover comey camni...

 
rindunya nak quilting macam dolu dolu... apakan daya, masa tidak mengizinkan
Dapat buat projek simple dimple camni pun dah ok buat melepas rindu huhu
 
Wassalam.. moga jumpa lagi
Regards;

Tuesday, May 03, 2016

Telekung adik adik...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

 
Untuk kawan-kawan se'taska' Asfa (masa dia kat taska laaaa kan)
 
 
Terima kasih atas tempahan  :)
Moga rajin solat anak2 yer ;)


Regards;