Followers

Monday, October 31, 2016

Telekung untuk NurBatrisya & Umairah

Assalamualaikum..

Moga jadi anak yang solehah...

Terima kasih atas tempahan

Regards; mila

Projek jahit : WARMING UPq

Assalamualaikum..

Lagi projek jahit
Nak ambik mood untuk menjahit semula, setelah  beberapa minggu Mr.protex tersadai
Tak berapa biasa dgn cik JS, jadi buat projek sempoi2 untuk bermesra-mesra skit dgn mesin jahit hahahaha

Kadang kalau kita ni downgrade sesuatu, jadi sangatlah susah rasanya..
Dah guna mesin laju, tetiba guna mesin biasa2 ajer

Gitulah agaknya kalau orang yang dah kaya, tetiba nak jadi orang yang biasa2... orang yang dah naik BMW, tetiba nak naik VIVA

Apa pun bersyukurlah dengan apa yang ada, kadang kita dapat mesin laju, kita lupa nak bersyukur, bila dah kena tarik nikmat baru tersedar uhuk uhuk..


Just nice untuk Asfa
Pandai plak dia pilih yang mana satu nak pakai dulu tuh...
Yang paling cun ler tuh pada mata dia kikiki

Wassalam...


Regards; mila

Telekung Khadijah & Aisyah

Assalamualaikum..

Terima kasih atas tempahan yer mama kepada Khadijah & Aisyah
Moga jadi anak yang solehah keduanya


Regards; mila

Jahit-jahit untuk Asfa

Assalamualaikum...

Asyik2 cerita Asfa kan..
Cerita kakak dah tenggelam kihkih

Bukan apa.. kakak dah besar, susah skit nak cerita, kadang ummi jahit untuk kakak, tapi takleh nak cerita kat blog sebab kakak dah besar, dah kena jaga aurat yer tak..

Arituh semangat umi berkobar2, nak train Asfa tak pakai diaper
Maka jadilah sehelai training pant ni untuk Asfa
Sehelai je pun kikiki
Padahal material punyalah banyak lagi tuh...
 
Guna free pattern kat internet jer pun...
Tapi semangat umi ni angat-angat taik ayam yer pun hahaha
 
Sehari dua tuh umi dok ngelap lantai jer, terus putus semangat
 
Nak kena kutip balik semangat yang dah berterabur nih kikiki
 
 


Regards; mila

Thursday, October 27, 2016

Layan kan jer...

Assalamualaikum..

Nampak dak?
Kikikiki...
Asalnya ajak keluar ke verandah (itu yang sibuk nak pakai tudung).. tapi sebab dah malam, menyepah je lah kerjanya


Wassalam

Regards; mila

Layan little Maryam

Assalamualaikum...

Dah makin besar dak Maryam ni..
Dah suka memanjat
Dah suka tengok upin dan ipin
Dah suka duduk dalam bilik air lama2.. main air

Kadang tergelak sorang2 tengok perangainya..


Antara kegemaran Maryam... kue tiaw

Ada masa umi banyak skit vitamin rajin.. umi buat sendiri kue tiaw ni..

Bukan main sedapnya dia makan yerrr..
Apa pun masa malas, kue tiaw JCH jugaklah jadi pilihan
 
Antara makanan yang umi masih fail nak buatkan untuk Maryam adalah homemade biscuit..
 
Sentiasanya keras... umi makan sedap ler.. krup krap.. sampai habis sebalang kuikui
Tapi Maryam takleh nak makan sebab gigi tak berapa kuat lagi huhu
Jadinya terpaksalah umi pasrah, bagi biskut dalam bungkus jer
Nasib badan lah kan Maryam

Ok till we meet again.. wassalam


Regards; mila

Tuesday, October 25, 2016

Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris (restock)

Assalamualaikum

Ada yang masih berminat dengan buku ini?
Moh wasap saya laju-laju.. hihi


Harga sebuah buku RM39.00
Beli 2 buah ke atas RM35x2=RM70.00
Beli 10 buah ke atas RM30x10=RM300

Harga adalah tidak termasuk kos pos
Pos untuk 1 buah buku = RM7 (pos laju) RM5 (pos ekspress)

Regards; mila

Sunday, October 23, 2016

Telekung besulam pink...

Assalamualaikum...

Harini nak cerita pasal telekunglah plak..

Masa mak mertua datang bertandang ke rumah arituh... saya jahitkan sehelai telekung dari kain bersulam ni.. (bukan sendiri sulam ni tau-kedai yg sulam kikiki)
Dah lama beli kain ni.. tapi terperam jer hihi (nasib tak jadi jeruk kan)


Tetiba ada sahabat saya yang berkenan.. actually dia nak beli untuk anak... tapi kalau saya sudi buatkan untuk dewasa, dia pun nak tempah...
Saya pun almaklumlah baru nak cuba2 buat telekung dewasa, R&D dah buat, tapi praktikalnya memang baru nak mula... so dari segi design, ukuran, camna nak tahu saiz yang sesuai etc.. satu2 saya belajar

Maka jadilah satu telekung dewasa yang pertama kali saya buat atas dasar tempahan (dulu2 pernah jugak buat, tapi tak berapa proper sangat sebab banyak benda yang tak standard lagi, terutama saiz muka... main teka2 jer)

 
 
Siap dengan pouch lagi.. tapi ni pouch kecil je lah, setakat boleh masuk telekung sahaja
 
Ini plak telekung untuk si anak.. Moga jadi anak solehah yer Nuha
 
Apa pun saya ucapkan terima kasihlah pada "yang menempah" hihi.. you know who you are hahaha...
Sorry for the hassle sebagai first customer..

Till next story... thank you for reading
Wassalam


Regards; mila

Wednesday, October 19, 2016

Oh My Mesin Jahit : JS1410 (part 2)

Assalamualaikum

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎‎
اللهم أجرني في مصيبتي
واخلفلي خير منها

Berikutan dari cerita part1 kat sini http://blogrimbun.blogspot.my/2016/10/oh-my-mesin-jahit.html

Sampai harini saya pun tak tahulah what will happen pada Mr.Protex ni... Dah contact balik Doshi, mula2nya diorg kata takde sparepart tapi suruh hantar jugak ke kedai, tetibanya call kata takde sparepart, so diorg reorder dulu, tunggu jer, jangan hantar mesin ke kedai...
Adehhh... offer diorg untuk trade in, takmo ler plak
Acik sedeh ler gini...
Jalan terbaik adalah, just wait. Bila dapat barang nanti pergilah baiki. BERSABARLAH WAHAI KAMILA

Dan sebagai backup plan, almaklum, kalau guna NV950 tuh ajer memang sangat mencabar (nak jahit lurus tukar sana sini, nak sulam tukar sana sini)... maka saya ambik keputusan untuk cari mesin simple sebagai backup machine

Ada beberapa pilihan, kebanyakkannya mesin 2nd hand, sebab bajet saya tak lebih RM500 :-P
Cari punya cari.. sampai ke Bandar Bukit Mahkota sana ku turuti (ek eleee.. macam jauh sangat kan), Sebab singer kat sana ada buat sale (tapi acik amatlah kecewa bila datang jauh2 dan dah decide nak ambik satu mesin tuh, takde sapa boleh test mesin tuh, semua staff tak tau pasal mesin jahit)... cancel... balik dengan tangan kosong jer

Last2 terfikir jugak nak tengok2 kat Lazada..
Jeng jeng...
Ada plak discount... 10%
Maka ku hangkutlah satu sicomey abang kecik niiii..
BROTHER JS1410
Alhamdulillah wa syukrillah
Bajet bawah 500 = dapat JS1410 ni dengan harga RM449.10 (all in... GST & transport)
Bajet yang 2nd hand = dapat yang BARU
Bajet apa2 brand ajer = tapi dapat brand BROTHER, means compatible dengan accessories yang dah sedia ada, tak perlu nak cari lagi dah

Just a review on this machine:
-Mesin simple jer, boleh jahit lurus, zigzag dan lubang butang
-Mesin buatan Vietnam, ada warranty dari Brother Malaysia
-jahit lurus smooth & cantik, bunyi tak kuat
-jahit zigzag kadang2 ada melompat skit, rasa kalau pergi servis akan ok kut
-ringan, boleh angkut ke tingkat atas or bawah bila perlu
-Basic machine yang mana kalau beginner memang sangat ok
-Cara nak guna pun simple jer
-Standard accessories sama jer dengan mesin brother yang lain
-Tak boleh turunkan feeddog, jadi no no for quilting
-Jahit tebal tak berapa ok, melompat jahitannya (or mungkin perlu adjust kut)

Dok terfikir... mungkin lepas ini boleh offer untuk kelas telekung kut kan... ada mesin simple camni
Kalau nak guna NV950 tuh untuk orang pakai, mahunya ketor lutut kikiki

Sampai jumpa lagii


Regards; mila

Saturday, October 15, 2016

TelekungSolatKanak2 @ Telekung LittleMaryam

Assalamualaikum kawan-kawan...

Minta tolong skit boleh?
Nak pinjam duit bleh tak?
Nak pinjam kereta bleh tak?

Kikikiki
Jangan risau.. ini bukan scam...
Bukan nak minta pinjam duit.. bukan.. bukan..

Minta tolong LIKE page FB saya yang benornyerrr...

Terima kasih
Jazakillah...

Regards; mila

Oh my mesin jahit...

Assalamualaikum...

Berita sedih...
Sedih tengok mesin jahit tersayang ini..

Apa pun kita baca doa dulu...

الحمد لله علي كل حال...
واستغفر الله من كل ذنب

 
إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎‎
اللهم أجرني في مصيبتي
واخلفلي خير منها
 
Nampak tak dotdot kecik kat atas meja tuh...
Itulah getah dekat motor pullies tuh yang dah reput (rasanyalah), sebab dah hancur berterabur gitu
 
Dah seminggu gini..
Nak cari alat ganti.. lambatnya :-(
 
 
So di sini acik nak bagi nasihat kat diri sendiri:
Belilah mesin jahit yang ada nama, ada brand dan ramai orang guna. Bukannya ada satu brand jer pun (acik ni dah allergic dengan brand "penyanyi" :-P)
Walaupun spec yang cap ayam ni bagus sekali pun, harga murah sekalipun... INGAT... nak pakai lama, jadinya... yang paling penting in long run adalah support untuk sparepart, support untuk servis.
 
Aduiiii kali ni acik learn a lesson
This is the price for an experience kan... ada title DR pun blom tentu kita dapat pengalaman begini :-P
 
Untuk sementara waktu ni saya menggunakan NV950
Itulah mesin sulam, dan itulah mesin jahit lurus ku
 
 
Terasa sangat lembabnya...
Tapi bila fikir2 balik.. banyak hikmahnya
Take a rest first ok.
Rasanya nak cari satu mesin portable yang simple sebagai backup lerrr....
 
Relex2 ler dulu hihi


Regards; mila

Bubur barli dengan ayam & Talbinah

Assalamualaikum..

Nampaknya hanya seminggu sekali dapat update blog :-(..
Tapi apa pun, blog tetap dihati

Antara yang saya suka.. merebus barli
Tapi tak de lah banyak menu yang boleh dibuat dengan barli ni pun... selalu minum dengan lemon+madu jer

Search kat internet pun, tak banyak resepi yang ada..

Dah bosan minum barley lemon, arituh saya try sesuka hati buat bubur barley hihi
Bukan bubur manis tau.. bubur masin dengan ayam..
Wallaaaaa... sedap rupanya

Tengok budak tuh baca doa kikiki
Bukan pandai pun lagi, yang keluar dari mulutnya LAH jer hihihi.. (bismillah ler tuh)


Resepi ni simple jer, dikongsikan untuk rujukan masa depan:-

Barli (direbus sampai kembang)
Dada ayam di dadu kecil
Bawang kecil & putih (di tumbuk/blend)
Hirisan halia
Carrot didadu
Shitake mushroom di hiris kecil
Daun sup & daun bawang
Minyak untuk menumis & bawang
Bawang goreng

Cara:
Tumis bawang & halia
Masukkan ayam, dah kering air ayam, masukkan air, tunggu mendidih.
Masukkan carrot dan mushroom.
Masukkan barli
Rasakan dengan garam
Masukkan daun bawang n sup n bawang goring

Taraaaa.. dah siap

Satu lagi yang saya jumpa dalam buku Makanan Sunnah...
Talbinah..
Ada hadith sahih dari Aisyah R.A. pasal talbinah ni..
Yang ni simple jerrr.. barli+freshmilk+madu+ice = blend sampai halus
Apa pun barli tuh taklah betul2 halus.... memang akan ada serdak2 barli jugak, tapi apa pun ianya sedap.. yum yum
emmm... bila tengok ni, rasa nak merebus barli plak pepagi ni kikiki


Oklah... sampai jumpa lagi...
Wassalam

Regards;

Sunday, October 09, 2016

LABUAN : Kami di sini

Assalamualaikum..

Salam pagi Ahad yang indah

Nota catatan kami bercuti ke Labuan..

Gara2 adanya offer 1k Enrich point untuk destinasi terpilih, dan kami pilih Labuan (destinasi paling jauh hihihi)

Disebabkan Biz Class pun guna 1k point juga (tapi surcharge ikut Biz Class ler yer hihihi), maka boss ambik keputusan untuk belanja kami dengan biz class. Almaklum, bos memanglah dah selalu naik biz class bila official travel, kami jer yang memang tak pernah naik biz class hihihi

Jakun skit :-P
Singgah Golden Lounge dulu sebelum fly
Wahhh best, macam makan buffet kat hotel lah.
Ada nasi, ada laksa, ada wantan mee, ada sandwich, dessert etc etc
Ikut tekak saya ni, makanannya agak sedaplah
 
Kami ambik flight petang, pukul 6.55
So sampai sana dah malam, dalam pukul 10.
Disebabkan ada khidmat airport transfer, kami minta pihak hotel ambik kami di airport.
Senang gitu.. takyah nak sibuk2 ambik teksi,
 
Sampai dah malam kan.. terus tidur jer. Perut dah kenyang makan dalam flight dan kat Golden Lounge tadi, macam ular sawa kekenyangan dah kami ni kikiki
 
Pagi2 celik mata kul 4.50am, dah masuk subuh
Pukul 6 dah cerah macam pukul 7 kat KL
 
Abih jalan2 tepi pantai adik dah teruja tengok kolam hahaha
Tapi kami plan takmo berendam kolam lagi, harini nak jalan2 dulu
Kolamnya agak besar, cuma yang tak best, kolam buka pukul 8
Bayangkan pukul 8 tuh dah macam pukul 9 kat KL ni, dah panas terik. Kalau buka pukul 7, best skitlah kan 
 
Kami ke pusat bandar, guna shuttle van provided by the resort
Ada jadualnya, so kami ambik yang pukul 1.30 petang, sebab nak solat dulu kat bilik, zohor masuk pukul 12.10.... lepas solat baru bersiap2
 
Jalan2 sesaja kat Bandar
Dari jeti kami berjalan kaki ke Labuan Walk, then terjumpa muzium Labuan
Best jugak, banyak sejarah pasal Labuan ada kat sini
Agak selesa sebab toilet dan surau disediakan, bolehlah Asfa "isi tangki" dan tukar diaper kat sini kikiki
 
Then kami ke Ujana Kewangan, shopping kompleks
Then ke Pantai apa ntah.. acik tak berapa ingat..
Jalan kaki jer weihhhh.. penat macam nak tercabut kaki dahhhh

 
Tanya2 kawan2 kat Labuan ni, dia rekemen Restoren Mawilla untuk makan seafood
Tengok review kat google pun ramai yang puashati makan kat Mawilla
Maka kami pun pilih Mawilla
Fuhhhhhh.... kalau acik tau awal2 yang Mawilla ni ada hidangkan arak, acik sanggup jalan kaki balik ke pusat Bandar tau
Dari segi servis dan harga memang oklah, tapi ini bukan restoren muslim, tiada logo halal dan diorg memang hidangkan arak
Tapi mungkin sebab review ok, ramai jugaklah muslim yang makan kat sini
Masa nak balik, hubby call teksi.
 
Ok.. ini info skit pasal teksi kat Labuan ni, harga kalau call ke taxi centre RM40 per trip, kalau call driver directly RM30 per trip, dengan rate ni, better sewa kereta kut.. paling rendah boleh dapat RM55 per day untuk Viva manual
 
Kita sambun citer.... dalam teksi tuh pakcik drebar tuh tegur kami ngapa makan kat Mawilla tuh, sebab itu restoren non-muslim, hiding arak. Terus terang kami cakap, memang kami ikut suggestion orang jer, dan tengok review kat internet huhu
 
Pagi kedua di Palm Beach
 
Hari ke2, kami sarapan dulu, pastu terjun kolam
Sarapan kat sini agak sedap jugaklah. Siap ada laksa Sarawak dan mee kolok lagi
Laksa saya rasa, dan oklah. Mee kolok tak sempat rasa sebab dok simpan ke hari last, tapi ramai sangat orang plak dah
 
Permandangan dari bilik kami... 
 
Hari ke2 kami ke Bandar lagi
Jalan2 kat kedai bebas cukai, cari coklat jer yang sebenarnya
Pastu ke pasar Labuan
Cari makanan tradisi
Ada kuih cincin yang sedap... lembut dan rangup
Beli jugak ambuyat (tak buat pun lagi tuh hihi)
Banyaknya kuih tradisi ler ada di jual kat pasar tuh
Konon nak ke taman burung dan chimney, tapi panas sangat plak, lagipun hari cuti public holiday, kalau tengok kat google map tuh , chimney tuh tutup. (Padahal tempat ni dekat jer dengan hotel)
 
Petang tuh sempat jugak kakak tengok sunset...
 
Malamnya kami ke Medan Ikan Bakar
Minta shuttle van jer hantar dan ambik kami, lagipun takde dah orang lain yg guna shuttle pun
Tak jauh dari hotel je pun, dalam 10 minutes kut
Punyalah ramai orang...
LAst2 kami ambik gerai yang tepi sekali, gerai no.4
Agak lambat servisnya, tapi Kerapu stim yang kitorg order tuh agak sedap, sayur pun sedap. Oklah tunggu lama pun
 
Disebabkan teringin nak makan ketam, saya order kat gerai no.2 (gerai no.4 ni takde ketam)
Cepat betul diorg ni, kejap je dah sampai (gerai no.2 memang ramai sangat orang, penuh meja, kena Q)
Saya order ketam buttemilk
Walllaaaa.. sedapnya
K.long makan sampai menjilat pinggan :-P
 Ini saya ambik 2 ekor ketam sederhana jer... RM12, cukuplah untuk kami makan ber3 niii
Kerapu stim, sayur kalian ikan masin, nasi 2, air 3, semuanya RM39 (kat gerai no.4)
Fuhhh terasa agak murahlah, sebab harga kerapu tuh kalau kat KL ni macam beli yang mentah jer hihi, ini siap masak dan sedap plak
 
Hasil membeli belah siang tadi..
Takdeler banyak mana pun kami shopping
Harga pun lebih kurang kat KL jer
 
Ok... hari ke3
Dah nak balik
 Overall memang ok duduk kat Palm Beach ni
Bilik besar, ada air-cond dan kipas
Bath tub besar
Makan best
Pantai bersih
Kolam besar
 
Sempat posing jap ngan Asfa dalam baby carrier
Dok kat biz class ni minum jer kerjanya...
welcoming drink
makan
minum
coffee
kudap-kudapan
 
adehhhh penuh perut acik ni tau
Masa balik ni sajer en.hubby ambik seat no.1, saje bagi Asfa luas skit ruang kat depan tuh 

Regards; mila