Followers

Friday, December 30, 2016

Projek jahit untuk anak2 umi...

Assalamualaikum...

Dah lama tak menjahit untuk diri sendiri...sesekala seronok buat projek untuk diri sendiri ni tauuu

Cardigan untuk taktak :-D
Dah lama muka kakak tak jadi model umi kan.. dulu2 memang muka kakak jer memanjang, kesian kakak kikiki
 
Ini plak recycled rompers, jadi dress untuk dak Maryam
Kengkonon nak buat bubble dress, tapi sebab tak cukup kembang, langsung tak Nampak bubble nyer hahaha.. FAIL tang bubble, tapi Berjaya memanjangkan jangka hayat rompers ni
 
 
Kalini umi plak jadi model hihi
Telekung customer untuk di alter..
Umi kekalkan sulam kat muka tuh, walaupun agak susah nak buat camni, Alhamdulillah, customer suka
Moga acik Shima selesalah guna telekung2 yang umi baik pulih
 
Dan yang ni customer punya jugak, ini di pos oleh customer pada umi...

Pada yang nak alter telekung, boleh ajer WA saya ok... boleh pos guna pos bungkusan (jimat skit), nanti saya alter dan pos balik pada anda... jangan risau, jarak tidak memisahkan kita cheewahhh kikiki

WA 019-2548268

Sampai jumpa lagiiii
Wassalam



Regards; Mila

Dikala merinduimu...

Assalamualaikum.. salam Jumaat

Bila rindu serindu rindunya nak jahit beg :-P
Maka menetas lah sebuah beg merah ni..
Suka dengan kain ni walaupun ada banyak defect, actually kain lelong kat FAH(mungkin sbb defect, contengan hitam2), Tapi ini Japanese cotton yang memang tebal & good quality, macam linen tebal pun ya jugak..

Jenuh nak siapkan beg ni, dah guna portable jer kan... tang tebal2 tuh memang mencabar betul.. bilalah en.protex tuh nak dapat alat ganti huhuhuhu.. kesian acik

Arituh try leher baju kurung ala2 yg jual readymade kat kedai tuh, agak senang jugak buat gini, terutama tang teluk tuh kan..

Ini hasil dari tengok tuto kat FB hihihi, sekarang dah ramai yang share tuto jahitan terutama di FB, which is very good move, lebih ramai boleh memahirkan diri menjahit kan...

Till we meet again

Regards; mIlA

Tuesday, December 27, 2016

Bayam oh bayam : Homemade mi bayam

Assalamualaikum..

Alkisahnya, banyak sangat bayam kat rumah ni..
Bayam organic tau, walaupun tak de certification hihihi
Bayam di tanam oleh mak kat kampung,

Maka di jadikan jus bayam yumyum... sedap tau, takde pun rasa pelik

Sambil tuh saya try buat juz pure bayam sahaja, tanpa ada buah lain. Dari satu cekak (ambik daun sahaja) dapatlah 50ml pure jus bayam untuk projek seterusnya jeng jeng

 
Projek seterusnya..
Maka jadilah mee bayam, home made tau..
Warnanya kehijau-hijauan skit, tapi tak Nampak sangat dlm gambar nih, dah mcm kuning plak kikiki
 
Sedap tak?
SEDAPPPPPP.. Asfa makan sampai bertambah-tambah lagi hihi
 
saya buat mee ni nipis skit, so bila goreng kering dah macam mee segera yang lebar skit tuh. yum yum..
 
Boleh buat lagi next time, tunggu balik kampong, kutip bayam mak lagi hihihi
 
Resepi?
Sama macam resepi mee yang saya kongsi sebelum ni, tapi 50ml air tuh saya gantikan dengan 50ml pure jus bayam
 
Till another story... Wassalam


Regards; mila

Cerita baiki telekung singa haha

Assalamualaikum

Saje nak cerita pasal baiki telekung plak arini..
Dapat telekung yang agak pelik skit designnya dari jiran untuk dibaiki..
Mencabar gaklah.. pikir punya pikir camna nak buat nih..
Tanya2 kawan2 kat group, ada yang suggest buat mcm tudung jer.. emmm

Saya try gak pakai telekung nih, udah mcm singa plok kikikiki
Boleh imagine dak? bila renda kat muka tuh mengembang :P

 
Telekung ni memang cantik sangat kain nya, dari kain TC bersulam, tebal dan berat gitu
 
Seteleh ditetas, di sambung kat hujung tuh, maka jadilah sehelai telekung yang cun melecun kihkihkih

 At least bolehlah di pakai kan... walaupun Nampak bertampal jugak tuh, almaklum, nak cari kain yang betul2 serupa in shaa Allah tak jumpa huhuhu

 Ada sesapa yang berminat untuk alter telekung lama or telekung baru? Nak bagi cantik dan selesa dipakai?
Boleh WA saya yer 019-254 8268 (No phone call pls)


Regards; mila

Jalan-jalan : Farm in the City

Assalamualaikum

Lama dah tak update blog, kadang masa nak buka PC tuh limited sangat. NAsib baiklah ada FB kan, at least bolehlah nak update page untuk jual barang kikiki

Cerita sebulan yang lepas, pada 26.11.2016


Kebetulan ada family kak ipar dan mak mertua dating ke sini.. kami pun bawa ke Farm in the City, nak bagi Azib dan Asfa tengok haiwan hihi
Tapi gambar Azib langsung takde dalam kamera... syok sangat tengok macam2 binatang sampai lupa nak ambik gambor... nasiblah kan.

Recommended untuk yang ada anak kecil, tapi harga agak mahal lah pada saya. Sebab tempatnya kecik jer pun. Dalam masa sejam jer dah boleh cover semua, pastu kalau nak naik kuda kena bayar lagi plak, Nak bg makan raccoon kalau tak silap, kena beli lain huhuhu...

Apa pun, both Azib and Asfa enjoyed the moment.
Sampai jumpa lagi... adioz

Regards; mila

Wednesday, December 14, 2016

Y.E.S Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris

Assalamualaikum

Ada masalah nak belajar BI tak?
Anak tak berapa pandai BI?
Buku rujukan yang ada pun tak berapa menarik dan sukar difahami?
Perlukan penerangan grammar dalam bahasa Melayu?
Nak buku yang menarik, colourful dan interaktif?

Ada sesiapa yang mencari buku ini untuk anak2?
Mak-mak pun nak kena study sebab nak ajar anak?

Jom pakat beli buku MBBI ni... ternyata berkesan untuk meningkatkan penguasaan BI anda dan keluarga anda.. cheeeewahhh

Dan satu lagi berita gembira...
Saya nak buat Y.E.S... yes!!! YEAR END SALE

Market Price at RM39.00 sebuah
Harga YES berapa erks?

RM35??

Bukan.... murah lagi tau...

Yeahhhh..
Cuma RM30 sebuah (harga tidak termasuk kos pos)
Ambik 3 buah, saya bagi FREE kos pos
Ambik 10 buah, saya bagi RM28x10=RM280.00 (termasuk kos pos guna parcel)

Jangan tunggu lama2 tau...
Stok limited
Masa terhad
Harga tawaran ini sah pada yang telah membuat pembayaran sehingga 31.12.2016, 23:59, sementara stok masih ada

WA/TG saya 019-254 8268
or email my.milakamila@gmail.com


Regards; mila

Tuesday, December 13, 2016

Belated Birtyday AsfaMaryam 28.11.2016

Assalamualaikum
Alhamdulillah..
Anak dara kenit ni dah 2 tahun dah
Terasa kejap jer masa berlalu

 
Sambutan pada 11.12 di kampong...
Biasa ler, cuti panjang, kita balik kampong je lah
 
Sambutan untuk 2 orang terus, sorang belated, sorang advanced haha
 
3 cousins... asfa dengan wafiy beza 6 mo jer, tapi fizikal diorg macam bertahun bezanya hihihi
 
Moga semuanya jadi anak yang soleh dan solehah.. Amin


Regards; mila

Homemade MEE with love

Assalamualaikum..

Wahhh bersawangnya blog acik yer
Acik dilanda kemalasan yang tersangat
Apa udah jadi nih..

Banyak nak di ceritakan di blog ni, lebih kepada personal diary sebenarnya, tapi masa amat mencemburui  kihkihkih (read: malas buka PC :-P )

Cabaran jugak bila duduk di rumah ni kan... mood ikut suka jer
Kadang kelaut jugak..

Nak citer pasal dapurlah plak..
Arituh dok window shopping (lazada jer pun hihi) mesin mee
Dah buhsan try macam2 mee dipasaran, mesti terasa sangat pahit air kapurnya. Setakat ini cuma mee yang mak selalu beli kat kampong sana jer yang sesuai masuk tekak. Yang lain memang terasa sangat pahitnya. Camna nak tahu? buat jer mee tanpa rasa pedas, then baru tau rasa sebenarnya... (tak pedas sbb nak bg Asfa makan)

Akhirnya ku angkut jua sebijik mesin mee
Wahhh tak susah sangat rupanya nak buat mee kan..
Part menguli tuh memang ada sedikit tenaga diperlukan, tapi acik ni pemalas orang nya, minta jasa baik slow juicer je lah tolong uli..
 
Maka... jeng jeng... jadi jugak mee acik nih...
Resepi mee kuning, tapi mee acik putih jer :-P
Lupo nak isi kunyit daaaa


Resepi dapat dari YUYU Zulaikha :
Acik salin balik sebagai peringatan buat acik, tapi dah tukar2 skit:

MEE KUNING
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil kunyit (ai is lupooooo)
1 sudu kecil garam bukit
1 biji telur
50ml air

Untuk merebus mee
1 sudu kecil minyak
3 cawan air

Masukkan semua bahan2 mee dalam mixer dan uli selama 10 minit
Rehatkan doh selama 30 minit dalam bekas bertutup

Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, dan leperkan skit
Gunakan mesin mee untuk leperkan doh ikut ketebalan yang sesuai, saya gunakan yang paling tebal terlebih dahulu, kemudian baru di nipiskan lagi
Last sekali masukkan kebahagian bergigi tuh dan jadikan mee

Rebus dalam air mendidih sampai mee timbul dan gaulkan dengan sedikit minyak

Ready to eat...
Boleh di goreng
Mee rebus
Mee kari
apa-apa ajerrr..

Arituh saya buat mee kari, guna ayam kampong Masyhur. Masak plak guna PPC. Memang cepatlah
Aishhh macam2 gadget ada kan... kalau malas masak memang ampeh tul ler hahaha

Sampai jumpa lagi..

Salam Maulidurrasul

Regards; Mila