Isnin, Mac 28, 2016

Pes Ikan Bakar Kebaboom

Assalamualaikum...

Arini nak share resepi ler plok..
Resepi ni dapat dari member sekolah
Orang memberi kita merasa... tapi 'rasa' tuh kena masak sendiri ler yer.. memberi resepi jer pun kuikui

Ini ikan cencaru bakar asam pedas (konon ler sebab isi daun kesom) pastu campak bendi plak fuhhhh sodap gitu

Pes ni boleh buat banyak2 n simpan... nak bakar ikan jer boleh terus guna

 
Bukab shj ikan... Sotong pun sodap wa cakap luuuu
 

Resepi untuk rujukan masa depan kikiki:

Bahan2
Bawang merah*
Bawang besar*
Bawang putih*
Halia*
Lengkuas (kalau ada)*
Cili api (kalu suka pedas)*
Cili kering or cili boh*
Asam jawa
Garam
Gula apong/gula perang/gula kelapa
Minyak masak
Sedikit air untuk mengisar

Cara2

Blend bahan bertanda *
Masuk dalam kuali or periuk dan masak atas api sampai air kering.
Masukkan minyak masak dan goring sampai naik bau n keluar minyak. Masukkan asa jawa dan rasakan garam & gula

Done!

Senangkan..

Bole pelbagaikan citarasa.. contoh tambah daun limau purut untuk ikan bakar tomyam... daun kesum utk ikan bakar asam pedas... boleh juga tambah bendi... kacang botol etc masa membakar.

Selamat mencuba yerrrr...
Wassalam


Regards;

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Love your comments...