Assalamualaikum semua
Lagi berkongsi resepi???
Fuh dah tukar status blog kut kan tuan tanah ni.. dari blogger jait2 jadi blogger masak masak hihihi
Alkisah mencari resepi untuk peria katak goreng ni
Selalu sangat makan yang beli depan opis ni. Sedap, rangup dan tak rasa pahit
Dah beberapa kali fail... akhirnya..
Resepi yang sangat sempoi
Peria katak hiris nipis
Rendam dalam air garam
Keringkan dengan memerah air peria dan biarkan dlm tapisan untuk beberapa jam
Then gaulkan dengan sedikit garam+serbuk kari+tepung jagung
Panaskan minyak dan boleh goreng
Percubaan pertama fail = sebab peria tak betul2 garing
Percubaan kedua = Yeah! berjaya
OK baru faham sekarang = silalah goreng sampai peria tuh bertukar jadi warna cekelat mcm dlm gambar ni. No more hijau2 dah. Insyaallah jadiiii..
Alhamdulillah
Tapiiii kan... walaupun rasa pahit tuh mmg very mild (almost takde) tapi tetap jugaklah only me who eat this hahaha
Apa pun mak puas hati. Next time buat lagi yerrr.
Regards;
Lagi berkongsi resepi???
Fuh dah tukar status blog kut kan tuan tanah ni.. dari blogger jait2 jadi blogger masak masak hihihi
Alkisah mencari resepi untuk peria katak goreng ni
Selalu sangat makan yang beli depan opis ni. Sedap, rangup dan tak rasa pahit
Dah beberapa kali fail... akhirnya..
Resepi yang sangat sempoi
Peria katak hiris nipis
Rendam dalam air garam
Keringkan dengan memerah air peria dan biarkan dlm tapisan untuk beberapa jam
Then gaulkan dengan sedikit garam+serbuk kari+tepung jagung
Panaskan minyak dan boleh goreng
Percubaan pertama fail = sebab peria tak betul2 garing
Percubaan kedua = Yeah! berjaya
OK baru faham sekarang = silalah goreng sampai peria tuh bertukar jadi warna cekelat mcm dlm gambar ni. No more hijau2 dah. Insyaallah jadiiii..
Alhamdulillah
Tapiiii kan... walaupun rasa pahit tuh mmg very mild (almost takde) tapi tetap jugaklah only me who eat this hahaha
Apa pun mak puas hati. Next time buat lagi yerrr.
Regards;