Followers

Thursday, July 17, 2014

Diari Ramadhan 2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Salam Ramadhan hari yang kerrrr.. erks 19 dah kan

Cepatnya masa berlalu

Dah habis 2nd trimester hikhik (istilah lain plak yer)

Emmm dah lama tak update blog kan..
Kesian tuan blog nih.. dah sihat skit, bizi plak
Dah sihat pun tapi belum jugak start menjahit lagi, dah ler ada order yang pending, harap sangat tuan yg mengorder tuh faham.

Saya bermuhasabah dengan ramadhan tahun ini yang telah pun berlalu dua fasa..
Saya terbaca cerita kawan2.. yang bangun awal untuk tahajjud, yang bersolat terawih... yg bersedekah..
hati saya jadi sedih.. sedih sebab ramadhan kali ini rasanya paling sedikit pengisian yang saya dapat lakukan. Rasa nak rotan jer diri sendiri.. kerana terlalu mengikut perasaan tak larat.. solat terawih pun sekerat sekerat.. adoiiii alasan apakah agaknya

Walaupun ramadhan bulan berpuasa, tapi paling orang suka post pasal makanan kan hihi..
Saya pun tak ketinggalan ahaks..
Sajer share menu kegemaran arwah abah bila dibulana ramadhan..
Biasanya setiap malam mak buat.. tapi kami semua dah muak..
Ini bukan puding roti tau...
Kami panggil kukus roti..


sesekala dibulan ramadhan ini terasa rindu plak dengan juadah ini..
Sesuailah dengan kami menu ini, tak banyak kos pun untuk buat kukus roti ini..
Cukup sekadar roti dipotong2, susun atas pinggan kukus, tabur gula pasir dan gula melaka, then curahkan santan. Kukus dalam 10 minutes. Dah siap pun..

Oh ya.. nak mempromosikan medjoul dates ni... lama benor nak share pasal ni, dari awal puasa, baru sekarang berkesempatan

Jom kita support saudara2 kita di Palestin, moga mereka tabah dalam menghadapi ujian dan dugaan.

Sesuatu yang pasti, samada perang akan berakhir atau pun tidak, makin ramai anak2 yang ditinggalkan yatim tanpa ibu dan ayah. Oleh itu, janganlah kita beralasan lagi, cubalah untuk sponsor anak2 yatim ini melalui tabung2 yang ada seperti Aman Palestin, Aqsya Syarif, IRM etc. dari serendah RM150 sahaja sebulan(Aman Palestin) {RM170 Aqsya Syarif, RM220 IRM}.
Percayalah.. mula2 anda akan rasa agak susah nak peruntukkan sejumlah wang yang mungkin juga diperlukan oleh anda, tapi once you have done it, ianya tidak langsung tidak membebankan, bahkan berbondong2 rezeki yang datang dengan tidak disangka2 walaupun bukan dalam bentuk kewangan. Dari situ akan menambahkan lagi keyakinan kita pada ayat2 alQuran pasal sedekah ni..

Sekadar muhasabah diri dibulan mulia..
Selamaat menyambut lailatulqadar...


Regards;