Followers

Monday, October 18, 2010

Sharing My Notes on A line Princess Dress

Last weekend was the most productive weekend (I think) in my sewing corner.. no more open house invitation to attend.. no more people came in for raya.. tambah pulak Izzah agak kurang sihat, batuk dan demam, so I prefer to stay at home only.

Nak spend time depan TV.. emmm boleh mati keboringan, apa taknya, 3 kali dok ulang tayang Pendekar Bujang Lapuk.. apsal ler Izzah suka sangat and Astro plak dok asyik rewind the same film.

Therefore I made this note.. for my future references, I dont claim it as a tutorial as in my opinion is not brief enough to claim it as a tutorial.. what do you think.

This note also not meant for a beginner.. at least have basic knowledge in drafting a simple pattern ler. My pattern is always be in old news paper hihihi.. senang nak buang lepas gunakan..

Here is the new dress for Izzah, memang her favourite type of dress lerr. Selalunya kalau dengan Tam (her aunty), mesti request nak lg kembang, especially full length A line dress.. kira mcm jubah lerr..

Kain ni berkaki, beli dari saliza, Kain oh Kain, and only 0.75 meter left. mencabar jugak nak gunting kain yg limited dan berkaki camni

What u need is a normal dress pattern
Draw a line menyambungkan titik tengah bahu-dada-pinggang-punggung. Tandakan dat kat pinggang, mine=1 inci.
Then start dari punggung ke bawah draw 2 line yg bersilang, refer gambar yer. then draw a zigzag.

Then potong pattern seperti dibawah

Gunting kain mengikut pattern seperti ini..
--- Ini bahagian depan, tengah yang bercantum
--- bahagian depan, tepi

then potong bahagian belakang baju, bahagian tengah bercerai untuk lekatkan zip

--- you will get 3 pieces bahagian depan.. mcm ni
-- and 4 pieces bahagian belakang mcm ni

Cantumkan semua pieces.. u will get this.. utk bahagian depan
and this at the back.. saya guna zip hitam jer sbb ni jer yg available.. alaa baju nak pakai kat rumah je pon kikiki.. kalau pandai sembunyikan.. gerenti tak nampaknyer hihihi

Then.. bolehlah cantumkan baju and lengan seperti biasa..

At last jd ler camni
Kat lengan tuh saya gunakan cotton lycra.. mmg very stretchy, mmg senang sangat nak letak sbg grip, even better than letak elastic.

Not only that...

I made a legging for her.. using the cotton lycra, mmg sedap pakai n sejuk cotton lycra nii
Ni model tak sabar nak pakai.. lepas mandi n belum lap rambut hahahaha

Hopefully ada orang yang boleh ambil manfaat dari nota kaki saya ni yerr


Regards;
 

21 comments:

  1. Comelnya dia.. Nice, kak Mila...!
    Kak Mila ni dah boleh jadi taylor...

    ReplyDelete
  2. Yati.. thanks yati. Tailor untuk diri sendiri dan keluarga jerr

    Rosh.. TQ

    ReplyDelete
  3. Cantik! Lucky girl. :)

    Thanks for the notes. It looks simple to make.. maybe i will make 1 ... one of these days.. :)

    ReplyDelete
  4. Hi anic.. hopefully the notes help u.

    ReplyDelete
  5. thanks Mila. tengok notes ni,boleh buat baju untuk orang dewasa a.k.a diri sendiri jugak,kan?

    ReplyDelete
  6. dura.. offcourse boleh. kaedah "gigi boya" tu (kitorg nyer istilah tuh hihihi) cuma untuk jadikan baju tuh kembang beralun jer. kalau kembang tepi jer kan kurang cantik, tak beralun gitu hihihi

    ReplyDelete
  7. Gigi buaya tukan...apa fungsinya....sekadar diatas pola atau pon masa potong tu ada kedut2 ke apa? saya ada tengok pola ni tapi x fhm fungsi gigi buaya tu....;).Maaf ye mila...tanya soklan x sama mcm org...maklum le bginners...;)

    ReplyDelete
  8. Tyha.. sekadara atas pola jer.. cuba tenung2 gambar no.3 & 4.. bucu2 gigi tuh untuk guide kita masa nak trace pola tuh jer.

    ReplyDelete
  9. TQ Mila...sebab kutenung2 pola tulah keluar soalan untuk mila...hehehehe.Sebab ada beli buku Rosita Jaafar...buku jahitan kanak2 tu.Nampak pola ni....puas belek2 tenung2...dok nak fhm fungsi gigi buaya tu...;).Saya dok bayangkan nak kena potong gigi2 ke kat kain tu...memang tersenyum je bila baca apa yang Mila terangkan tadi.Sib baik tanya dulu.TQ sekali lagi....banyak ilmu saya dpt kat sini.

    ReplyDelete
  10. Tyha.. takper.. malu bertanya sesat jalan org kata, tp kalau tgk tutorial malu bertanya kang jadi perca kain tuh hihihihi...happy to help and share

    ReplyDelete
  11. salam mila..minat lak bj ni lepas tgk cite indon tu..huhuh ..husband tgk terus die tanye...x reti ke jait bj cam ni...terus kepala tingat kat mila sbb penah tgk tutorial ni kat blog mila ni dulu2...huhuh...

    mila nak tanye..tang yg zig zag tu kan....camne nak dpt ukuran tengah2 tu? bhg dua ke camne?

    cara buat pola ni cam biasa je kan..cume tang tengah tu je kan? btl x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapiah.. tak perasan ler komen awak ni. Betul tuh, pola mcm biasa jer, cuma tang terngah tuh jer yg kena kembangakan buat gigi boya nih

      Delete
  12. terima kasih byk2 ats entri ni.puas sy cari nk try buat baju mcm ni kat anak...akhirnya jumpa alhamdulillah:)

    ReplyDelete
  13. thanks kak.mila
    notes yg sgt sgt berguna. nway saya pn minat sgt menjahit.

    ReplyDelete
  14. Tq sis..dah puas study kat blog2 lain. info kat blog sis ni alhamdulillah sgt mudah fhm.

    ReplyDelete

Love your comments...