Pengikut

Isnin, Oktober 23, 2017

Gambar2 telekung dari customer....

Assalamualaikum

Terima kasih tak terhingga pada customer semua atas perkongsian gambar...

Saya kongsikan sebahagiannya...

Gambar paling WIN niiii... Nampak dak.... cer zoom skit kikiki





 




Regards; Mila

Readymade telekung kanak-kanak LittleMaryam

Assalamualaikum..

Pada yang mencari telekung kanak-kanak, kami mempunyai pelbagai pilihan telekung kanak2 yang lain dari biasa. Warna2 yang ceria, boleh ditambah dengan sulaman nama, boleh tambah beg bersulam nama, boleh tambah sejadah sedondon, in shaa Allah jadi asbab untuk anak-anak suka bersolat.

Sangat sesuai untuk dijadikan hadiah hari jadi, juga terdapat banyak pilihan warna berbeza, mengikut citarasa anak-anak.

Harga tertera digambar adalah untuk sepasang telekung sahaja, tambahan untuk lain2 seperti di bawah (optional):

Pouchbag/drawstring dgn sulam nama = RM7
Totebag dgn sulam nama = RM20
Sulam nama dtelekung = RM3
Sejadah kecil S = RM25
Sejadah sederhana M = RM40
Kos pos spsg telekung =  RM8 s.m, RM11 ss

Penghantaran di jadualkan pada hari Selasa dan Khamis sahaja, namun begitu jika terdapat tambahan (pouch/sejadah/beg etc), kami akan siapkan dalam masa 3 hari bekerja dan akan di poskan pada jadual pos berikutnya.






















  
 
Contoh Sejadah
 
 
Boleh wasap saya di www.wasap.my/60192548268
 
 
 
 
 
 

Sabtu, September 23, 2017

21daysewnshowchallenge

Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu kawan2 blogger semua...

Akhir2 ni blog makin ditinggalkan kan... sunyi jer. Kalau dulu meriah dgn sew a long laaa... giveaway laaa... mcm2...
Kat fb pun so n so... bnyk iklan dari cerita2 perkongsian pasal kraf.

Acik mila pun bukanlah aktif sangat dgn blog ni pun kan.... cuma tak dilupakan jer. Blog ni dah macam diari peribadi untuk bacaan anak2 suatu hari nanti. Ntah lah brp tahun boleh bertahan kan...

Baru2 ni ada rakan fb anjurkan #21daysewnshowchallenge .... acik yg semangat jait suam2 ni seronok gak nak join... nak memotivasikan diri kan...

Hasil join selama 3 hari hihi

Day1



Day2



Day3



posted from Bloggeroid

Isnin, September 18, 2017

Butter cookies sedappp....

Assalamulaikum....
Monday morning yang suram... hujan renyai2..
Lepas hantar kakak ke sekolah tadi, singgah sebentar di taman, tapi tak dapat main lama, hujan makin lebat... balik je lah. Kesian Asfa, tak puas main lagi hihihi

Balik rumah tak tahu nk makan apa.... terfikir plak nk buat cookies.. simple butter cookies, resepi dari Tam. Dia buat masa raya haji harituh, Asfa suka makan...



Alkisahnya terjumpa pure butter at clearance price... expiry date next month, harga asal rm8.99, now at rm2.25.... murah benor tuh...

Resepi utk rujukan masa depan...

225gm pure butter
1 cwn gula perang (resepi asal 2 cwn, tp saya letak secawan jer dan ianya just nice to me)
2 biji telur

* campurkan 3 bhn ini dalam bekas dan gunakan mixer, pukul sampai jd creamy, masukkan 1 tsp esen vanila

2 1/2 cawan tepung
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

* satukan n ayak
* masukkan dlm adunan telur+butter+gula di atas, mix sampai sebati
* guna sudu kecil utk membentuk adunan di atas dulang pembakar
* bakar @ 200°c for 10 minutes
posted from Bloggeroid

Selasa, September 12, 2017

Refashion baju lama umi...

Assalamualaikum...

Lama tak buat project refashion..
Baju2 lama banyak jer simpan, dengan harapan dan impian project refashion, tapi takat ni... emmmmmmmm ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Dannnn ini salah satu projek yang berjaya,disiapkan... horeyyyu

Asalnya baju ni saiz xxxl, lelong kat giant. Rasanya harganya RM12 or RM15 camtu ler.. then umi refashion jadi baju umi... fabric ni agak tebal n good quality, tak berbulu..

Tapi dsebabkan dulu2 suka ada cutting, sekarang dah berhijrah skit... so simpan je lah baju ni...

Apa pun.... akhirnya dari sehelai baju umi... beranak jadi 2 helai baju Asfa... alhamdulillah...

Sehelai sweater... sajer umi buat paten kembang skit kat atas, so that senang nak.pakai dgn baju lain. Kalini buat sweater sarung jer, budak Asfa ni bukan reti sejuk, kalau yg berbutang tuh abih ditanggalnya.

Sehelai lagi dress lengan panjang, rasanya oklah utk pakai pergi tempat sejuk ber aircond.


Sampai jumpa lagi...
Wassalam
posted from Bloggeroid

Khamis, September 07, 2017

Triple celebration.... 01.09.2017

Assalamualaikum....

Dah habih ayyam tashriq, baru nk bg ucapan selamat hari raya aidiladha ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
Tapi daging korban tetap tersimpan beku kat peti ais kan.... kadang sampai berbulan baru habis.

Sajer nak cerita sebagai ingatan... 01.09.2017 juga merupakan ulang tahun perkahwinan kami yang ke 16 ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ
Dan merupakan hari hari jadi encik hubby yang ke 42...
Fuhhh lama dah yer... dah 16 tahun, pejam celik pejam celik... dah makin tua. Dah makin dekat dengan kematian... 16 tahun dah ditinggalkan, tak tahu lah berapa tahun lagi baki yang ada.... di saat kita gembira meraikan ulangtahun, sebenarnya kita makin dekat untuk kembali kepada Pencipta ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“

Moga perjalanan hidup kami di berkati Allah, moga dapat mengakhiri kehidupan ini dengan husnulkhatimah... itu jer lah doa yang dititipkan....


Jumaat, Ogos 25, 2017

Backpack backpack.... handmade backpack for Asfa Maryam

Assalamualaikum...

Harini nak kongsi projek jahit terkini cheewahhh

Backpack untuk anak dara comey nih.
Seronok betul dia, siap nak bawa pergi sekolah kakak, sebab dia pun nak sekolah. Sekali.... berderai air mata... hujan rebut bila kawan2 kakak nak dukung kakakaka

Setelah sekian lama study free tuto kat internet.. pattern tuh hentam sendiri jer, ikut saiz badan Asfa. Walaupun sebenarnya agak besar jugaklah dengan dia.

Material: guna denim tebal. Memang dah tak guna any stabilizer. Seram jugak nak menjahit part2 yang di lipat tuh... tapi Alhamdulillah, guna mesin HS Juki  + jarum saiz 18... semuanya smooth jer. Jahitan pun cun


Jenuh cari design matching kat depan tuh
Mak ni hajat besor, nak kain yang takde imitate kiki, nak ori Designer cotton yang tak jumpa imitate design kat sini kikiki

Orang biasa tengok design Rainy Day on Monday tuh mesti perasan something kan kan... air hujan jatuh ke atas hihihi
Tapi sapa jer yg perasan pun, tukang jahit jer yang PERASAN kikiki

 
 
 
Bahagian dalam beg...
Bahagian belakang tuh saya sorokkan seams, tapi memang kena jahit tangan kat bhgn bawahnya tuh
Belah depan dah malas... guna piping jer lah.
Bila bandingkan antara dua ni, rasanya piping lebih kemas dan menjadikan beg lebih sturdy gitu
 
 
Hellooooo HANDMADE
Berpeluh-peluh acik ni nak siapkan beg ni tau...
Kalau nak ambik tempahan pun, tak tau lah nak letak rege berapa RM...upah murah2 takde semangat acik nak buat hihi
 
 
Ada kisah tersembunyi dgn tali merah kat belakang nih huhuhu
Nampak tak pendek sebelah?
Alkisahnya acik ni nak potong webbing tuh untuk letak kat zip.. tali yang lebih tuh dletakkan sekali dengan tali beg yang siap2 di jahit...
Dengan confirdent acik potong, rupanya tali beg yang di potong huwaaaaaaaaaa
Still boleh pakai, tapi pendek lerrrrr
 
 
 
Oklah... sekian dulu untuk kali ni, dah lama tak membebel di blog, walaupun banyak ceritanya..
Tgk explore bloggeroid... mcm ok jer nak attach gambar kan..
Jazakillah buat Cik Azue yang bagi solution kat kami niii
Till another story
 
Mila@rimbun

Isnin, Ogos 21, 2017

testing

testing from bloggeroid

Khamis, Ogos 10, 2017

Perca oh perca..

Assalamualaikum...
Lamanya tak update blog, janji tinggal janji, janji di capati hahahaha...
Konon nak memeriahkan blog kan... tapi bila buka PC, banyak sgt mende nak settle... tau2 si Maryam dah bangun..

Yang peliknya, apps blogger kat henpon tak pernahnya OK, kalau boleh update through phone kan best.. ker saya yang tak tau erks

Projek ngabihkan perca, sudah buhsan dengan perca yang melambak tuh, tolak sana tolak sini, tetap jugak menyemak
Sekarang ni bila piker nak tambah stok kain pun rasa malas...semakkkkk

Tengok niiii... pandai benor budak ni posing kikikiki
Dress sempoi jer.. Lagipun si Maryam ni suka pakai dress camni.. tak berapa suka sangat pakai seluar

Ini plak stoking DIY.. first time try hihi
Pola dapat dah bertahun...

Agak selesa dengan stoking nih.. walaupun longgar kat betis tuh, tp bukan mcm stoking biasa tuh, ianya tak melorot kebawah... memang selesalah. Mungkin next time kena kecikkan skit kut, kaki acik nih kecik :-P

Sampai jumpa lagi....


Regards; Mila

Selasa, Julai 18, 2017

Tudung reben.....

Assalamualaikum...

Project perabih perca lycra...
Yang kat rumah dah habis, kita selongkar perca Tam plak kikii

Bagi anak dara melaram skit.. dengan tudung baru

Yang ni terketat skit... so payah nak suruh pakai ni. Rasa macam nak letgo jerrr pada sesapa yang nak..


Ini perca lycra Tam yang tersimpan sekian lama kikiki
Awning kepala tuh guna perca cotton knit berbunga2
Reben guna cotton..
 
 Yang ini pun perca ntah zaman bila... 8-9 tahun lepas kut hahaha
Jahit tepi kecik halus mulus tuh masa kat kampong arituh..
Terasa macam besar sangat plak reben tuh, tapi bila tengok2 balik macam ok... umi dah malas ler dik Maryam... pakai je lah yer

Anak umi ni dah pandai bergaya depan kamera...
Asal pakai baju baru jer, sibuk nak cari henpon wakakaka

Emmm saya rasa macam best plak buat tudung kanak2 nih... rasa mcm nak buat untuk jual.. agak2 ada ke yang berkenan erks dengan design simple camni? krik krik.. sekarang ramai yang suka dengan shawl belit2 kan.. sampai baby pun digayakan dengan shawl... bagi acik pikir pikir ler dulu... bukan senang nak angkut kain lycra bawa balik tauuuu... berattttt

Sampai jumpa lg... Wassalam


Regards; Mila

Jumaat, Julai 14, 2017

Daughters & Father

Assalamualaikum....

Tertengok gambar anak2 dara dan ayahnya niiii

Masa berlalu dengan pantas kan...





Regards; Mila

Iklan iklan iklan :-D




















Regards; Mila