Pengikut

Khamis, Ogos 10, 2017

Perca oh perca..

Assalamualaikum...
Lamanya tak update blog, janji tinggal janji, janji di capati hahahaha...
Konon nak memeriahkan blog kan... tapi bila buka PC, banyak sgt mende nak settle... tau2 si Maryam dah bangun..

Yang peliknya, apps blogger kat henpon tak pernahnya OK, kalau boleh update through phone kan best.. ker saya yang tak tau erks

Projek ngabihkan perca, sudah buhsan dengan perca yang melambak tuh, tolak sana tolak sini, tetap jugak menyemak
Sekarang ni bila piker nak tambah stok kain pun rasa malas...semakkkkk

Tengok niiii... pandai benor budak ni posing kikikiki
Dress sempoi jer.. Lagipun si Maryam ni suka pakai dress camni.. tak berapa suka sangat pakai seluar

Ini plak stoking DIY.. first time try hihi
Pola dapat dah bertahun...

Agak selesa dengan stoking nih.. walaupun longgar kat betis tuh, tp bukan mcm stoking biasa tuh, ianya tak melorot kebawah... memang selesalah. Mungkin next time kena kecikkan skit kut, kaki acik nih kecik :-P

Sampai jumpa lagi....


Regards; Mila

Selasa, Julai 18, 2017

Tudung reben.....

Assalamualaikum...

Project perabih perca lycra...
Yang kat rumah dah habis, kita selongkar perca Tam plak kikii

Bagi anak dara melaram skit.. dengan tudung baru

Yang ni terketat skit... so payah nak suruh pakai ni. Rasa macam nak letgo jerrr pada sesapa yang nak..


Ini perca lycra Tam yang tersimpan sekian lama kikiki
Awning kepala tuh guna perca cotton knit berbunga2
Reben guna cotton..
 
 Yang ini pun perca ntah zaman bila... 8-9 tahun lepas kut hahaha
Jahit tepi kecik halus mulus tuh masa kat kampong arituh..
Terasa macam besar sangat plak reben tuh, tapi bila tengok2 balik macam ok... umi dah malas ler dik Maryam... pakai je lah yer

Anak umi ni dah pandai bergaya depan kamera...
Asal pakai baju baru jer, sibuk nak cari henpon wakakaka

Emmm saya rasa macam best plak buat tudung kanak2 nih... rasa mcm nak buat untuk jual.. agak2 ada ke yang berkenan erks dengan design simple camni? krik krik.. sekarang ramai yang suka dengan shawl belit2 kan.. sampai baby pun digayakan dengan shawl... bagi acik pikir pikir ler dulu... bukan senang nak angkut kain lycra bawa balik tauuuu... berattttt

Sampai jumpa lg... Wassalam


Regards; Mila

Jumaat, Julai 14, 2017

Daughters & Father

Assalamualaikum....

Tertengok gambar anak2 dara dan ayahnya niiii

Masa berlalu dengan pantas kan...





Regards; Mila

Iklan iklan iklan :-D




















Regards; Mila

Rabu, Julai 05, 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum...

Lamanya blog ni bersawang yer...

Ucapan hari raya pun blom ada kihkihkih..

Tahun ini beraya di Temerloh, Alhamdulillah... dapat beraya dengan mak kesayangan hamba.

Aktiviti biasa, bergambor di pagi raya..
Perasan dak? background yang sama for the past 7 years huhu...
Bermakna dah 7 tahun tak ganti langsir hahahaha... basuh dan gantung semula jer.
Begitu lah bila usia dah meningkat, kadang kita tak kisah sangat dengan "benda" di sekeliling kita, yang penting ianya ada, meet the purpose, in this case ada langsir untuk lindungi dari di lihat dari luar or kepanasan cahaya matahari etc...

Akhirul kalam.. Salam aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat
Maaf andai ada silap dan salah kata selama blog ini wujud di sini... :)


Regards; Mila

Ahad, Jun 18, 2017

Cerita GA lagiii

Assalamualaikum..
Salam akhir Ramadhan..

Semangat jer tengok ramai yang tidur n iktikaf dimasjid. Mungkin agak tidak biasa bagi kita di Malaysia ni, tapi bila ke masjid UIA, amalan tuh seolah jadi biasa. Bukan setakat yang bujang, yang ada anak 3 4 orang pun turut sama, bawa anak duduk di masjid beriktikaf. Dalam hati teringin nak join...

Alkisahnya GA arituh...
Plan asal nak bagi jer telekung readymade, mana yg ada pilih jer satu. Tapi entah camna, terasa nak jahit satu yang baru untuk pemenang GA pertama kali ini, kira jahit dari hati gitu kikikiki
Kebetulan pula, sebenarnya pemenang GA kali ini sebenarnya adalah rakan sekolah menengah. Tapi tak tahu pun selama ini sebab beliau hanya guna ID Ummu Nawal dan tak pernah bertegur sapa pun. Biasalah saya ni, kadang orang request friend pun saya approve kalau tak suspicious sgt, terutama kalau ramai kawan2 kita yg kawan dengan dia kan..

Dan inilah dia... testing design baru
Body putih, renda pink, ropol purple... 3 in1 gitu.. acaner? lawa dak?


Dan inilah dia tuannya... Nawal Maisara, fit elok kat muka Nawal nampaknya
Cuma mungkin dah agak tinggi Nawal ni, ini saiz L, umur 10 tahun, Nampak macam ngam2 jer dah, mungkin tak lama kena upgrade ke saiz dewasa dah kut.

 
Comel orangnya..

Cerita Ramadhan ni banyak yang nak ditulis sebenarnya..
Tapi NAK ajer.. buatnya idok kuakuakua

Sampai jumpa lagi...
Salam 23 Ramadhan

Regards; Mila

Sabtu, Jun 03, 2017

Pemenang GA

Assalamualaikum...
Salam pagi Sabtu
Ramadhan Kareemm

Lama betul kan ambik masa nak update pemenang GA ni...
Tetiba ler plak acik dapat tempahan yang bersusun-susun bila masuk puasa.
Layan je lah kan..

Soooo.. sapakah itew pemenangnya?
Jeng jeng...
Gigih buat random selection manual, udah buhsan guna random.org


Keputusan penuhnya boleh tengok di sini yer https://www.facebook.com/TelekungSolatKanak2/posts/1028307480637095

Fuhh banyak benda nak diceritakan di blog ini, tapi banyak tertunda dan akhirnya lupa. Nasib laaaaa..
Susah nak dapat masa yg betul2 free untuk mengadap blog...

Sampai jumpa lagi kawan2


Regards; milaRimbun

Khamis, Mei 25, 2017

GIVEAWAY TELEKUNG with lots of LOVE

Assalamualaikum....
Sempena Ramadhan tahun ini...


TELEKUNG FREE...
TELEKUNG BARU..
TELEKUNG RAMADHAN...


special ni tau..
pertama kali dalam sejarah πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ
kami nak bagi telekung FREE

MUDAH JERRR....
LIKE πŸ’– SHARE πŸ’–COMMENT

LIKE page TelekungSolatKanak2 https://www.facebook.com/TelekungSolatKanak2

SHARE post ini di blog/FB anda (jika di blog, letakkan link ke blogrimbun)

COMMENT saiz/umur anak anda di post giveaway di page kami, (satu saiz sahaja)
Jika anda pernah membeli telekung di page ini or di http://blogrimbun.blogspot.com walaupun 7 tahun yang lepas πŸ˜ƒπŸ˜ƒ, sila nyatakan yer.. kalau share gambar pun lagi best, ada hadiah misteri untuk anda. 
Jika anda tiada FB account, boleh tinggalkan komen disini dan letakkan link blog anda


HADIAH IKHLAS DARI KAMIπŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–
Sepasang telekung kanak2 mengikut saiz yang anda pilih (di ruangan komen), berserta pouch dengan sulam nama yang simple (jangan sampai nak sulam nama ayah plak yer kikiki πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„) & kos penghantaran dalam Malaysia shj.


TNC
*Pilihan telekung tertakluk pada stok readymade yang ada dan pilihan ditangan kami
* Anda boleh share banyak kali di hari yang berlainan, tapi mesti tinggalkan komen di sini
* Tarikh tutup 2 Ramadhan 1438, 28 Mei 2017, Ahad
* Seorang pemenang akan di pilih secara rawak dan akan di beritahu di page TelekungSolatKanak2.
* Lain2 TNC tambahan jika perlu 😝



Regards; Mila

Isnin, Mei 22, 2017

Si Bob Si Square Pillow

Assalamualaikum...


Si Bob seluarpatsegi ni dah buruk sangat dah sebenarnya... koyak plak tuh..
Berabuk lagiii
Warisan dari si kaklong Asma Izzah
Tapi macam biasa ler... umi ni sayang jer nak buang kan

Maka jom lah kita make over si Bob..
Muka siBob tuh umi potong, keluarkan dan basuh bersih.

Badan siBob kita buang jer lah. Terkezut Asfa bila tengok Bob takde muka kikiki

Fiber kat dalam tuh kita kelusrkan, buat body baru dari kain minky.. soft gituuuu

Maka jadilah Bob si Square pillow hahahaha



At first macam nak donatekan jer si Square Pillow ni, tapi Asfa macam suka lah plak. Umi donate kat Asfa je lah yerrrr....

Caucincau....


Regards; Mila

Sabtu, Mei 06, 2017

Telekung anak solehah : Fatimah

Asalamualaikum..

Banyak gambar2 yang customer bagi yang tak disiarkan lagi disini, tak berapa sempat nak update banyak tempat, IG,FBpage, FB sendiri, tambah plak blogger ni payah nak update through phone..

Bukanlah apa sangat pun... beriklan tuh sebenarnya no.2, tapi lebih kepada motivasi untuk diri sendiri untuk terus menjahit.

Kadang saya terfikirkan juga hala tuju bisnes sebesar kuman saya ni.. macam tak nampak sangat masa depan untuk berkembang maju, macam akan kekal sebagai homebased business jer sebab terlalu banyak customization. Nak lantik agen pun payah, nak buat dropship pun macam payah...
Tapi bila tengok gambar2 comel yang customer share.. rasa seronok, dan rasa puas hati...
Bukan apa... kalau nak lantik agen/dropshipper, harga mungkin kena tinggi sedikit to cover commission. Dengan kenaikan harga barang jahit dan juga harga fabric, memang susahlah nak maintain harga yang sama dan at the same time nak bagi komisen.

Walaupun tak mampu nak bagi harga yang terlalu murah pada customer, tapi at least mampu milik dan berbaloi dengan kualiti yang diberikan... waduhhh acik ni memang complicated kikikiki

Walaupun kadang caca marba jugak dalam memastikan ada rekod jualan dan juga perbelanjaan.... satu perkara yang acik letak dalam kepala adalah costing...
3 elemen utama... DIRECTCOST-UPAH-UNTUNG.. direct cost offcoz lah kena cover kan... kalau idok baik ler bungkus jer, dok goyang kaki tengok TV lagi bagus kikiki, Upah pun kena lah ada, masa dan effort tukang jahit, untung pula perlu untuk future expansion, nanti2 nak hapgred mesin, hapgred software etc... Adehhhh dah macam subjek cost accounting plak... sila jangan baca kikikiki...


Comey kan... inilah dia Fatimah...
Seindah namanya, secantik orangnya...
 
Oklah... stop mumbling... pergi mandi, karang contractor baiki bumbung rumah dating, susah plak nak mandi. Alkisahnya bumbung rumah dah reput dimakan anai2.... OK BYEEEE
Wassalam


Regards; Mila

Servis baik pulih telekung...

Assalamualaikum..

Banyak telekung lama yang tak boleh dipakai dah?
Nak baiki sendiri, tapi leceh nak tetas, tak reti nak buat camna...

Moh hantor kat acik, acik baiki bagi cantik semula, letak lapik/lining sampai dada, in shaa Allah lebih selesa...





www.wasap.my/60192548268

Wassalam

Regards; Mila

Selasa, Mei 02, 2017

PBAKL 2017

Assalamualaikum..

Selamat hari pekerja (belated kikiki)
Kita semua pekerja kan.. kenalah wish

Semalam ke Pesta Buku.. Tahun ini kembali semula ke PWTC, lega skit
Bukan apa... tempat yang dah biasa pergi kan, nak pergi dengan pblic transport pun senang, dekat pun...
Penatnyerrrrr...
Tambah plak menggendong si Afa, nak bawa stroller, rasa macam susah jer nak jalan.
Sekarang plak parking kat hentian putra tuh dah dalam fasa dirobohkan, so bertambah sedikitlah tempat parking, akhirnya kami parking area Pusrawi tuh... jauh kan..

Saya pun takdelah nak membeli banyak buku pun, setakat beli buku untuk Asfa dan buku resepi kak Liza (Hanieliza) yang 365 days tuh jer.

Ini plak projek perabih perca heavy cotton..
Malas dah nak simpan, kita cantum2 jadikan beg bunjut
Sesapa beli telekung dewasa, akan diberikan sebagai freegift
Bolehlah nak isi telekung sehelai, letak dalam kereta, senang nak pakai masa travel kan..

Honestly, saya dah jarang guna telekung bila travel or solat kat luar.
Selalunya akan make sure pakai tudung dan stokin yang ready untuk solat, lebih senang gitu. Mana2 stoking nipis yang ada kat rumah ni cuma digunakan masa keluar jemput kak long or dekat2 jer, bukan yang ada probability untuk solat di luar.



Sampai jumpa lagi...
Abadikan kenangan di PBAKL2017

 Mahal apron tuh tau kikiki
Tahun lepas bertungkus lumus siapkan apron tuh sebelum PBAKL2016
Tahun ini masih boleh dipakai..
Sahabat masa di matrik, sebilik di Zainab alGhazali 502
Dah sekian lama tak jumpa..

Wassalam

Regards; mila

Rabu, April 26, 2017

Maryam si tukang jahit hahaha

Assalamualaikum...

Dah setahun jadi FullTimeHouseWife FTHW
Rasa macam masih baru jer..
Si Maryam pun dah membesar
Alhamdulillah, bila duduk rumah ni, jarang selsema, jarang demam. Apapun, ianya sekadar asbab, semuanya Allah yang beri.
Allah kurangkan rezeki kewangan, tapi Allah ganti dengan kesihatan....

Cuma satu jer yang umi masih gagal, gagal nak tumpukan perhatian pada kak long untuk ulangkaji pelajaran sbg persediaan PT3. Kadang umi ni terlebih tumpuan pada Maryam kut. Tapi apapun, kak long dah boleh balik awal pada hari yang takde kelas tambahan, boleh berehat kat rumah. Dulu2 selalu balik lewat, dah penat.

Si Maryam ni plak kalau takde kartun upinipin kat TV, memang suka sangat duduk kat mesin jahit tuh. Kalau umi kata nak menjahit, dia lah yang terlebih dahulu cop kerusi tuh kakakaka...
Kadang umi tarik kerusi dia tuh kebelakang dan masukkan kerusi umi kat depan hahahah... marah dak kenit tuh..

 
Ini perangai yang buat umi naik hangin nih....
Asal umi bentang kain nak potong telekung, dia lah yang sibuk.
Kalau tak baring camni, di tariknya
Kadang umi dah lipat elok, abih ditariknya...

Apapun.. mungkin atas factor umur, walaupun agak membosankan bila duduk rumah tak jumpa orang camni. Tapi rasa seronok jer layan kerenah anak2..


Regards; Mila

Kerja kerja baik pulih yang telah dijalan kan...

Assalamualaikum...
Amboi tajuk post hari yer... dah macam baik pulih jalan raya plak..
Takde maknanya acik nak baik pulih jalan raya, acik baik pulih telekung sahaja..

Dah lama dapat testimony dari customer, tapi acik simpan ajer... lama2 lupa

Terima kasih atas kepercayaan...


Pada yang berminat nak baik pulih telekung, acik open table... ehhh... open hand untuk terima telekung2 anda yang dah rosak or tidak selesa untuk dipakai....
Boleh wasap acik yer... www.wasap.my/60192548268

Sampai jumpa lagi, wassalam


Regards; Mila

Rabu, April 19, 2017

Sopim baju baru :-D

Assalamualaikum....

Kalau sopim baju anak memanglah mak2 selalu rambang mata kan...
Inilah yang terjadi bila sopim idea baju gegurl kat internet.. gigil tangan mak ni.. nak menggunting kain jer kerjanya.

Ini kerja umi sebelum balik kampong arituh, almaklum, semua order baru mak dah tolak lepas cuti, order yang sedia ada dah siap2 pos, masa terluang di isi dengan menjahit baju si Maryam.. sampai kakak pun dah perli2.. aik dah ada anak no.2 ni, dah lupa ada sorang anak lagi yer kikikikiki...
Hakak tuh dah dapat cardigan, dah dapat palazzo... lagi mau ungkit

LAyannnnnzzzz







Regards; mila

WoRdLeSs WeDnEsDaY



 










Regards; MILA