Pengikut

Selasa, Mac 13, 2018

Sejadah kanak-kanak.....

Assalamualaikum....

Saya ni tak berapa kreatif sangat bila nak jahit apa2 untuk boboy... dah sendiri takde anak lelaki kan...

Baru2 ni ada customer minta buatkan sejadah untuk anak lelakinya... umur 9 tahun gitu...

Dok pikir2, budak lelaki biasanya besar dari budak perempuan kan... tinggi skit lah...
So saya adjust skit sejadah M jadi L.... tambah lg 6" gitu...



Nak cari corak yg sesuai ngan boy pun payah... bnyknya kartun jer, mana sesuai buat sejadah kan...


Maka dengan ini ada 3 saiz, S, M, L
Saiz L ni kalau dewasa pakai pun ok jer... cuma bukan saiz yg mewah dah besarlah... muat muat jer...

Harga?


Skit jer beza dengan M....
Sejadah ni quilted, tengahnya guna fiber nipis, tak tebal, so taklah tenggelam hidung ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Till we meet again...
Wassalam

posted from Bloggeroid

Jumaat, Mac 02, 2018

Cloth Menstrual Pad... Ada yang ingin mencuba?

Assalamualaikum

Dah sekian lama tak buat CP.... malas pun yer... jahit mende2 kecik ni sebenarnya lebih mencabar

CP yang ada tuh pun dah expired.... expired part PUL nya tuh... part kainnya tuh mmg ok sgt lg. almost 8 years guna. Rasanya sbb penjagaan alakadar jer kut, sbb tuh PUL tuh habis hancur jer (bila buat bedah siasat ๐Ÿ™Š๐Ÿ™Š๐Ÿ™Š)... ala kadar tuh sbb malas nk basuh tangan, tp selalu basuh dlm washing machine yang ada sabun cuci n softener...

Bila dah restart menjahit CP ni, terlebih ler plak hikhik

Kut ada kengkawan yang teringin nak try kan....


Housing : PUL + cotton (belakang)
Soaker : Cotton + fleece
Harga untuk 1 housing + 2 soaker


Pad : top bamboo fleece + zorb 2ply + Sandwiched PUL
Harga untuk per piece


Pad : top Minky + zorb +sandwiched PUL
Soaker : cotton + microfiber

Ramai jugak yang dok ckp CP ni mahal kan.... bila ada yang tanya2 saya dgn harapan saya jual murah2 jer, tak mcm branded CP yg lain....

Sebenarnya... bukanlah senang nak jahit CP moden ni, nak murah better guna kain batik jer macam mak2 kita dulu....

Kalau nak jahit sendiri... ini kos material... assume anda dah ada mesin jahit...

PUL fabric = RM35 -RM40 per meter (normally 60")
Microfiber = RM30 - RM35 per meter
Bamboo terry = RM60 - RM70 per meter
Heavy bamboo fleece = RM55 - RM65
Minky = RM35 - RM40
Zorb = RM60++ (ni rege 8 tahun lepas, sekarang x tau sapa yg ada jual)

So bayangkan... satu CP tuh berapa lapisan kain/material yang digunakan... takan nak expect rege RM10 kut ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„
Tukang jahit pun, dah spend ratusan ringgit beli material, blom dpt pakai lg tau... nak jahit pun bukan 1st try terus jadi cun jahitannya ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ช๐Ÿ˜ช๐Ÿ˜ช

Oklah... sekadar itu for today...
Kalau berminat dgn CP di atas bleh wasap yer 019-254 8268

posted from Bloggeroid

Khamis, Mac 01, 2018

Telekung si cilik NurAinaAlisha

Sesekali share gambar customer hihi



Comey kan....

Telekung ni saiz M, NurAina ni baru berumur 3 tahun, so muka tuh besar skit, tp dont worry, boleh guna pin kat dagu tuh...
Kalau nak buat muka telekung kecik, nnt dah besar x muat muka plak kan...

adios

posted from Bloggeroid

Tutorial jahit renda sejadah muka

Assalamualaikum....
Updating blog ni dah mcm chipsmore plak huhuhu

Harini acik nak share cara nak letak renda bersulam kat sejadah muka buat kali ke 2 dan lebih senang



Siap 4 keping sejadah muka jiran acik ni...


Lipat renda, lebihkan sedikit renda sblm mula jahit ke sejadah.


Jahit sampai hujung, matikan jahitan


lipat renda seperti dlm gambar, dan start jahit sampai hujung. Matikan jahit dan buat untuk semua bucu sampai bucu first


Bila sampai last, lipat renda n gunting


Sambung jahit sampai hujung



Top stitch atas renda & make sure belah belakang kena kat sejadah


Doneeeeee.... in shaa Allah cantik jer kejadiannya..

Selamat mencuba yer kengkawan...
posted from Bloggeroid