Followers

Thursday, May 07, 2015

Mood menjahit : up n down

Assalamualaikum semua

Pengumuman skit..
Owner blog ini masih wujud kikikiki

Banyak gambar disimpan dengan harapan akan di upload ceritanya di blog, dan satu hari nanti bolehlah refer balik kat sini, sebagai kenang-kenangan
Tapi apa jadi? Gambor yang ada dah memenuhi phone.. blog tetap kosong tanpa update huhuhu

Minky blanket yang makin diminati ramai..
Satu untuk Asfa hihihi..
Kalerpul gitu...

Dan yang ni boy theme, hadiah untuk Umar, muda 7 hari dari Asfa...

Masa pregnantkan Asfa, langsung takde daya upaya nak menjahit quilt... nasib baiklah ada satu quilt yang dalam simpanan, tapi bila quilt tuh dihantar ke taska untuk jadi alas tidur Asfa.. alamakkk 

Maka mak dengan sesegeranya, macam mee meggie gitu.. cari-cari 2 pieces of fabric, letak fiber kat tengah, basting n quilting n binding tadaaaaaa... 
Boleh digunakan oleh Asfa untuk golek2 depan TV
Asanya 2 panel.. parallel.. malas dah nak patching patching...
Quilting pun yang senang2 ajer.. siap dalam masa setengah hari jer kuikui..  an instant quilt pun boleh kan... nasib ler anak tukang jahitkan.  Kalau bukan anak tukang jahit berbulan sebelum keluar dah tempah siap-siap hihihi

Oklah.. setakat disini dulu.. moga terus ada semangat untuk menulis diblog ini hihihi



Regards;

Wednesday, April 22, 2015

Kompilasi Milk Booster

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Ok adik-adik.. harini kita belajar pasal penggalak susu, ataupun dengan nama lainnya milk booster..
Adoaiii mcm dalam kelas tadika plak kan..

Sajer lah nak share kat blog ni pasal penggalak susu.. bagi ibu2 yang menyusukan. Kut2 ada manfaat kat kawan2 yang lain, dan jugak kut bermanfaat pada saya dimasa hadapan (kut berguna untuk zaman cucu cicit nanti kihkih)

Halba/Fenugreek
- surprisingly, halba ni takde dalam kamus berpantang mak saya huhuu (my main referral). Tapi memang sangat2 berkesan. Boleh rasa effectnya dalam 2 3 hours
- cara pengambilan :
#boleh rebus/rendam dengan air panas + honey = minum
#bahan utama dlm nasi nagang (pantang nampak nasi dagang.. mesti nak beli kihkih)
#masuk dalam kari ikan yumyum
#goreng tanpa minyak, tumbuk halus n campurkan dengan honey
#boleh jugak beli dalam bentuk kapsul tp agak mahal.. x berbaloi lerrr
#boleh didapati di bahagian spices di supermarket.. murah jer pun

Durian
- yang ni baru cuba, memang berkesan, next day effect
- dan ini memang ada dlm kamus my mum.. bole je nak makan time pantang asal jgn lebih2, moderation is the key

Pegaga
- masa pantang arituh selalu jer mak belikan pegaga, tp masa tuh takdenye nak kisah sangat dgn milk booster ke apa.. semua direct feed jer, bila dah ngepam ni baru terfikir, memang betuller milk booster
- boleh ambil sebagai ulam, boleh jugak buat kerabu (yumyum), blend jadi jus or boleh gak buat masak lemak (adoiii lamanya tak makan)

Milo/Horlick
- apa minuman dengan malt adalah penggalak susu bagi sesetengah orang, tapi rasanya bagi saya macam so and so jer

Kurma
- makanan sunnah kan.. since saya memang makan setiap hari, so tak tau ler nak kata booster ke tak.. but bagi sesetengah orang memang milk booster
-kalau dapat kurma ajwa lagi bestkan

Soya/barli
- arituh saya minum vsoy.. ooooo sedapnyerr.. rasa soya sebenar kiki opss iklan plok
- nak kata boost susu sampai berkilo tuh idok ler kut. for me biasa2 jer

red dates & longan
- yang ni dari petua orang cina rasanya... boleh dapat kat kedai2 herba cina or supermarket mcm JJ
- saya selalu gak minum, tapi emmm tak nampak sgt ler kesannya, cuma sedap n menyejukkan badan je lerr, boleh tambah biji goji jugak (saya baru nak beli, jumpa packing besar plak, terus tak jadi nak beli)

Badam
- roasted badam + low fat milk + kurma + kismis = blend... yummy
- saya rasa taklah jadi MB sangat tapi lebih kepada nak pekatkan susu jer pun

White Raddish/Lobak putih
- my milk booster... tapi saya tak reti sangat nak masak.. selalu buat sup jer, dapat 2 3 kali makan dah buat muka moyok kuikui

Jantung Pisang
- Yang ni mak pun suggest makan.. tapi mak kata kalau beli yang kat pasar tuh tak berapa ok sebab tak tau pisang apa. Sesetengah pisang tuh berangin huhu.. balik kampung je ler baru dapat makan nampaknya.

Overnight oat
-yumyum.. sedap

Chia Seed
-boleh tambah dalam overnight oat, ataupun masuk dalam air minuman
-make sure banyak minum air tau
-masuk dalam cookies pun sedap gak yumyum

Air sejuk/plain water
-minum air sejuk yang berpatutan, tapi jangan terlebih plak
-setakat ini saya cuma make sure ambil 3 liter sehari

Kalau baca2 di internet, brewers' yeast pun MB, tapi tak sure halal ke tak.. tak berani nak try

Pengetahuan pasal MB ni kadang tuh perlu jugak, tapi yang penting jangan terlalu obses dengan milkbooster sampai kita lupa yang sebenarnya above all, positive mind is the main key to successful BF.

Honestly saya bukanlah seorang ibu yang berjaya dalam BF ni... tapi bukanlah total failure.
Saya ibu yang berusaha kikiki

The key is.. enjoy your journey as a breastfeeding mother... enjoy every moment
Ada ibu yang susunya melimpah ruah, tapi keep on feeding the freezer not the baby, so bersyukurlah dengan apa yang ada setelah berusaha

Dan.. dan.. tak lupa... Yang Memberi Rezeki itu bukanlah kita, tapi hanyalah Satu, Yang Maha Kaya....





Regards;
Ibu Berusaha
  

Tuesday, April 21, 2015

Rainbow in making


Kalerful kan...
Masih dalam pembikinan.. harap siaplah dalam masa terdekat ni.. readystock mcm2 warna telekung kanak2 :-)

Regards;

Friday, April 03, 2015

All in red


Assalamualaikum..

Lama jugak menyepi... ambik mood nak menulis di blog
Baru paham perasaan kawan2 yang blognya bersawang kihkih

Dalam perncarian milk booster yang sesuai dengan diri ini
Aghhhhh alangkah best kalau milk supply cukup dan melimpah ruah, tapi apa pun saya bersyukur sebab masih lagi Allah lapangkan rezeki susu ibu untuk Asfa... walaupun dah bercampur dengan susu formula

Bekalan susu ibu untuk Asfa pun cuma berkonsepkan kais harini, esok makan kihkih.. langsung takde stok. Lucky that Asfa bukan budak yang kuat menyusu... untuk sehari kekadang dapat 5oz, kadang dapat 7oz (maximum dah tuh!), tapi masih juga tambah 2oz shj susu formula... sikitkan. KAdang wonder jugak, cukup kerrr... tapi berat badan dia naik ikut graf jer (well tokleh ler nak compare dengan baby yg lahir pun dah besar kan)

Here it is... red dates with dried longan in rasberry leave tea...
Saya suka makan air rebusan red dates + longan nih.. mmg sedap
Tapi seems that taklah  berjaya sebagai booster sangat pun. Dapat sejukkan badan pun oklah kan.

So far, rasanya cuma fenugreek dan white radish jer yang menjadi sebagai booster... Yang lain2 macam oat, chia seed, flaxseed, badam, kurma etc tuh.. oklah untuk healthy food, but tak jadi milk booster sgt pun.

Chiyokk mummy, teruskan usaha... moga dapat susukan Asfa selama yang mungkin...


Regards;