Pengikut

Sabtu, September 23, 2017

21daysewnshowchallenge

Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu kawan2 blogger semua...

Akhir2 ni blog makin ditinggalkan kan... sunyi jer. Kalau dulu meriah dgn sew a long laaa... giveaway laaa... mcm2...
Kat fb pun so n so... bnyk iklan dari cerita2 perkongsian pasal kraf.

Acik mila pun bukanlah aktif sangat dgn blog ni pun kan.... cuma tak dilupakan jer. Blog ni dah macam diari peribadi untuk bacaan anak2 suatu hari nanti. Ntah lah brp tahun boleh bertahan kan...

Baru2 ni ada rakan fb anjurkan #21daysewnshowchallenge .... acik yg semangat jait suam2 ni seronok gak nak join... nak memotivasikan diri kan...

Hasil join selama 3 hari hihi

Day1



Day2



Day3



posted from Bloggeroid

Isnin, September 18, 2017

Butter cookies sedappp....

Assalamulaikum....
Monday morning yang suram... hujan renyai2..
Lepas hantar kakak ke sekolah tadi, singgah sebentar di taman, tapi tak dapat main lama, hujan makin lebat... balik je lah. Kesian Asfa, tak puas main lagi hihihi

Balik rumah tak tahu nk makan apa.... terfikir plak nk buat cookies.. simple butter cookies, resepi dari Tam. Dia buat masa raya haji harituh, Asfa suka makan...



Alkisahnya terjumpa pure butter at clearance price... expiry date next month, harga asal rm8.99, now at rm2.25.... murah benor tuh...

Resepi utk rujukan masa depan...

225gm pure butter
1 cwn gula perang (resepi asal 2 cwn, tp saya letak secawan jer dan ianya just nice to me)
2 biji telur

* campurkan 3 bhn ini dalam bekas dan gunakan mixer, pukul sampai jd creamy, masukkan 1 tsp esen vanila

2 1/2 cawan tepung
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

* satukan n ayak
* masukkan dlm adunan telur+butter+gula di atas, mix sampai sebati
* guna sudu kecil utk membentuk adunan di atas dulang pembakar
* bakar @ 200°c for 10 minutes
posted from Bloggeroid

Selasa, September 12, 2017

Refashion baju lama umi...

Assalamualaikum...

Lama tak buat project refashion..
Baju2 lama banyak jer simpan, dengan harapan dan impian project refashion, tapi takat ni... emmmmmmmm ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Dannnn ini salah satu projek yang berjaya,disiapkan... horeyyyu

Asalnya baju ni saiz xxxl, lelong kat giant. Rasanya harganya RM12 or RM15 camtu ler.. then umi refashion jadi baju umi... fabric ni agak tebal n good quality, tak berbulu..

Tapi dsebabkan dulu2 suka ada cutting, sekarang dah berhijrah skit... so simpan je lah baju ni...

Apa pun.... akhirnya dari sehelai baju umi... beranak jadi 2 helai baju Asfa... alhamdulillah...

Sehelai sweater... sajer umi buat paten kembang skit kat atas, so that senang nak.pakai dgn baju lain. Kalini buat sweater sarung jer, budak Asfa ni bukan reti sejuk, kalau yg berbutang tuh abih ditanggalnya.

Sehelai lagi dress lengan panjang, rasanya oklah utk pakai pergi tempat sejuk ber aircond.


Sampai jumpa lagi...
Wassalam
posted from Bloggeroid

Khamis, September 07, 2017

Triple celebration.... 01.09.2017

Assalamualaikum....

Dah habih ayyam tashriq, baru nk bg ucapan selamat hari raya aidiladha ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
Tapi daging korban tetap tersimpan beku kat peti ais kan.... kadang sampai berbulan baru habis.

Sajer nak cerita sebagai ingatan... 01.09.2017 juga merupakan ulang tahun perkahwinan kami yang ke 16 ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ
Dan merupakan hari hari jadi encik hubby yang ke 42...
Fuhhh lama dah yer... dah 16 tahun, pejam celik pejam celik... dah makin tua. Dah makin dekat dengan kematian... 16 tahun dah ditinggalkan, tak tahu lah berapa tahun lagi baki yang ada.... di saat kita gembira meraikan ulangtahun, sebenarnya kita makin dekat untuk kembali kepada Pencipta ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“

Moga perjalanan hidup kami di berkati Allah, moga dapat mengakhiri kehidupan ini dengan husnulkhatimah... itu jer lah doa yang dititipkan....