Pengikut

Isnin, September 18, 2017

Butter cookies sedappp....

Assalamulaikum....
Monday morning yang suram... hujan renyai2..
Lepas hantar kakak ke sekolah tadi, singgah sebentar di taman, tapi tak dapat main lama, hujan makin lebat... balik je lah. Kesian Asfa, tak puas main lagi hihihi

Balik rumah tak tahu nk makan apa.... terfikir plak nk buat cookies.. simple butter cookies, resepi dari Tam. Dia buat masa raya haji harituh, Asfa suka makan...



Alkisahnya terjumpa pure butter at clearance price... expiry date next month, harga asal rm8.99, now at rm2.25.... murah benor tuh...

Resepi utk rujukan masa depan...

225gm pure butter
1 cwn gula perang (resepi asal 2 cwn, tp saya letak secawan jer dan ianya just nice to me)
2 biji telur

* campurkan 3 bhn ini dalam bekas dan gunakan mixer, pukul sampai jd creamy, masukkan 1 tsp esen vanila

2 1/2 cawan tepung
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

* satukan n ayak
* masukkan dlm adunan telur+butter+gula di atas, mix sampai sebati
* guna sudu kecil utk membentuk adunan di atas dulang pembakar
* bakar @ 200°c for 10 minutes
posted from Bloggeroid

Selasa, September 12, 2017

Refashion baju lama umi...

Assalamualaikum...

Lama tak buat project refashion..
Baju2 lama banyak jer simpan, dengan harapan dan impian project refashion, tapi takat ni... emmmmmmmm πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Dannnn ini salah satu projek yang berjaya,disiapkan... horeyyyu

Asalnya baju ni saiz xxxl, lelong kat giant. Rasanya harganya RM12 or RM15 camtu ler.. then umi refashion jadi baju umi... fabric ni agak tebal n good quality, tak berbulu..

Tapi dsebabkan dulu2 suka ada cutting, sekarang dah berhijrah skit... so simpan je lah baju ni...

Apa pun.... akhirnya dari sehelai baju umi... beranak jadi 2 helai baju Asfa... alhamdulillah...

Sehelai sweater... sajer umi buat paten kembang skit kat atas, so that senang nak.pakai dgn baju lain. Kalini buat sweater sarung jer, budak Asfa ni bukan reti sejuk, kalau yg berbutang tuh abih ditanggalnya.

Sehelai lagi dress lengan panjang, rasanya oklah utk pakai pergi tempat sejuk ber aircond.


Sampai jumpa lagi...
Wassalam
posted from Bloggeroid

Khamis, September 07, 2017

Triple celebration.... 01.09.2017

Assalamualaikum....

Dah habih ayyam tashriq, baru nk bg ucapan selamat hari raya aidiladha πŸ˜†πŸ˜†
Tapi daging korban tetap tersimpan beku kat peti ais kan.... kadang sampai berbulan baru habis.

Sajer nak cerita sebagai ingatan... 01.09.2017 juga merupakan ulang tahun perkahwinan kami yang ke 16 πŸ’œπŸ’œπŸ’œ
Dan merupakan hari hari jadi encik hubby yang ke 42...
Fuhhh lama dah yer... dah 16 tahun, pejam celik pejam celik... dah makin tua. Dah makin dekat dengan kematian... 16 tahun dah ditinggalkan, tak tahu lah berapa tahun lagi baki yang ada.... di saat kita gembira meraikan ulangtahun, sebenarnya kita makin dekat untuk kembali kepada Pencipta πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“

Moga perjalanan hidup kami di berkati Allah, moga dapat mengakhiri kehidupan ini dengan husnulkhatimah... itu jer lah doa yang dititipkan....


Jumaat, Ogos 25, 2017

Backpack backpack.... handmade backpack for Asfa Maryam

Assalamualaikum...

Harini nak kongsi projek jahit terkini cheewahhh

Backpack untuk anak dara comey nih.
Seronok betul dia, siap nak bawa pergi sekolah kakak, sebab dia pun nak sekolah. Sekali.... berderai air mata... hujan rebut bila kawan2 kakak nak dukung kakakaka

Setelah sekian lama study free tuto kat internet.. pattern tuh hentam sendiri jer, ikut saiz badan Asfa. Walaupun sebenarnya agak besar jugaklah dengan dia.

Material: guna denim tebal. Memang dah tak guna any stabilizer. Seram jugak nak menjahit part2 yang di lipat tuh... tapi Alhamdulillah, guna mesin HS Juki  + jarum saiz 18... semuanya smooth jer. Jahitan pun cun


Jenuh cari design matching kat depan tuh
Mak ni hajat besor, nak kain yang takde imitate kiki, nak ori Designer cotton yang tak jumpa imitate design kat sini kikiki

Orang biasa tengok design Rainy Day on Monday tuh mesti perasan something kan kan... air hujan jatuh ke atas hihihi
Tapi sapa jer yg perasan pun, tukang jahit jer yang PERASAN kikiki

 
 
 
Bahagian dalam beg...
Bahagian belakang tuh saya sorokkan seams, tapi memang kena jahit tangan kat bhgn bawahnya tuh
Belah depan dah malas... guna piping jer lah.
Bila bandingkan antara dua ni, rasanya piping lebih kemas dan menjadikan beg lebih sturdy gitu
 
 
Hellooooo HANDMADE
Berpeluh-peluh acik ni nak siapkan beg ni tau...
Kalau nak ambik tempahan pun, tak tau lah nak letak rege berapa RM...upah murah2 takde semangat acik nak buat hihi
 
 
Ada kisah tersembunyi dgn tali merah kat belakang nih huhuhu
Nampak tak pendek sebelah?
Alkisahnya acik ni nak potong webbing tuh untuk letak kat zip.. tali yang lebih tuh dletakkan sekali dengan tali beg yang siap2 di jahit...
Dengan confirdent acik potong, rupanya tali beg yang di potong huwaaaaaaaaaa
Still boleh pakai, tapi pendek lerrrrr
 
 
 
Oklah... sekian dulu untuk kali ni, dah lama tak membebel di blog, walaupun banyak ceritanya..
Tgk explore bloggeroid... mcm ok jer nak attach gambar kan..
Jazakillah buat Cik Azue yang bagi solution kat kami niii
Till another story
 
Mila@rimbun