Followers

Thursday, July 17, 2014

Diari Ramadhan 2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Salam Ramadhan hari yang kerrrr.. erks 19 dah kan

Cepatnya masa berlalu

Dah habis 2nd trimester hikhik (istilah lain plak yer)

Emmm dah lama tak update blog kan..
Kesian tuan blog nih.. dah sihat skit, bizi plak
Dah sihat pun tapi belum jugak start menjahit lagi, dah ler ada order yang pending, harap sangat tuan yg mengorder tuh faham.

Saya bermuhasabah dengan ramadhan tahun ini yang telah pun berlalu dua fasa..
Saya terbaca cerita kawan2.. yang bangun awal untuk tahajjud, yang bersolat terawih... yg bersedekah..
hati saya jadi sedih.. sedih sebab ramadhan kali ini rasanya paling sedikit pengisian yang saya dapat lakukan. Rasa nak rotan jer diri sendiri.. kerana terlalu mengikut perasaan tak larat.. solat terawih pun sekerat sekerat.. adoiiii alasan apakah agaknya

Walaupun ramadhan bulan berpuasa, tapi paling orang suka post pasal makanan kan hihi..
Saya pun tak ketinggalan ahaks..
Sajer share menu kegemaran arwah abah bila dibulana ramadhan..
Biasanya setiap malam mak buat.. tapi kami semua dah muak..
Ini bukan puding roti tau...
Kami panggil kukus roti..


sesekala dibulan ramadhan ini terasa rindu plak dengan juadah ini..
Sesuailah dengan kami menu ini, tak banyak kos pun untuk buat kukus roti ini..
Cukup sekadar roti dipotong2, susun atas pinggan kukus, tabur gula pasir dan gula melaka, then curahkan santan. Kukus dalam 10 minutes. Dah siap pun..

Oh ya.. nak mempromosikan medjoul dates ni... lama benor nak share pasal ni, dari awal puasa, baru sekarang berkesempatan

Jom kita support saudara2 kita di Palestin, moga mereka tabah dalam menghadapi ujian dan dugaan.

Sesuatu yang pasti, samada perang akan berakhir atau pun tidak, makin ramai anak2 yang ditinggalkan yatim tanpa ibu dan ayah. Oleh itu, janganlah kita beralasan lagi, cubalah untuk sponsor anak2 yatim ini melalui tabung2 yang ada seperti Aman Palestin, Aqsya Syarif, IRM etc. dari serendah RM150 sahaja sebulan(Aman Palestin) {RM170 Aqsya Syarif, RM220 IRM}.
Percayalah.. mula2 anda akan rasa agak susah nak peruntukkan sejumlah wang yang mungkin juga diperlukan oleh anda, tapi once you have done it, ianya tidak langsung tidak membebankan, bahkan berbondong2 rezeki yang datang dengan tidak disangka2 walaupun bukan dalam bentuk kewangan. Dari situ akan menambahkan lagi keyakinan kita pada ayat2 alQuran pasal sedekah ni..

Sekadar muhasabah diri dibulan mulia..
Selamaat menyambut lailatulqadar...


Regards;

Monday, June 30, 2014

Tempahan telekung..


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Kepada kawan-kawan yang berminat untuk tempahan telekung, saya mohon maaf banyak2, kami terpaksa tutup dulu tempahan buat sementara waktu bagi memberi peluang untuk kami menyiapkan baju raya kikikiki... unless tempahan yang tak kisah siap selepas raya (lebih kurang 2 weeks after raya ok)

Inshaa Allah, kalau ada readystock, saya akan umumkan di blog ini. 

Selamat berpuasa dan beramal di bulan yang di mulia ini.

Wassalam...

Regards;
 

Diari Ramadhan 1

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Apa khabar kawan-kawan?
Setelah sekian lama menyepikan diri tanpa khabar berita hikhik..
Akhirnya berpeluang juga untuk update blog ni..

Sihatkah saya? Huhuhu masih lagi melayan perasaan loya didada.. walaupun dah masuk 13 weeks. Ingatkan bila puasa terus hilang, tapi nampaknya cuma boleh berpuasa, dan loya tetap ada... but alhamdulillah sejak semalam tak muntah kecuali pagi ini lepas bersahur, but still controllable

Seronok tau... bila berpuasa hari pertama adalah hari cuti, tambah berganda seronoknya sebab meriah dengan kehadiran mak dan adik2. So boleh memasak beramai2 sambil borak2.. gelak2... tapi saya selalu mengelat kikiki.. pening jer, dok tersandar kat kusyen.

Seronokkan.. dapat bertemu dengan Ramadhan sekali lagi, masih bernyawa kita pada hari kedua Ramadhan ini... Alhamdulillah.
Terdapat juga adjustment dalam diari ramadhan saya tahun ini, kalau tahun lepas seronoknya lepas berbuka sibuk bersiap2 nak ke surau, disurau plak dapat solat jemaah, dapat dengar tazkirah, dapat bersedekah etc etc... tapi tahun ni dengan sedih hatinya saya terpaksalah dirumah sahaja. Hari pertama saya cuba untuk jemaah disurau, tapi bacaan imam yg panjang amat meletihkan saya, suasana panas dan sesak menyebabkan saya hampir pitam, balik rumah dah sakit pinggang dan kebuluran.... At last saya buat keputusan untuk solat terawih dirumah jer lah... buka aircond huhuhu... solat pun ikut kemampuan. Rasa penat, rehat or baca alQuran kejap... then sambung lagi. Kalau lapar boleh makan.... Agaknya bila dah ada baby ditahun depan, mampu tak saya melakukannnya lagi? Huh.. anggaplah ini sebagai training yer hihi

Dalam gembira ada juga sedihnya.. sedih sebab sejak dari awal tahun arituh saya dok mendoakan agar suami terpilih untuk ke conference di Jeddah awal Ramadhan nih (last kami pergi bulan ogos 2011, cerita disini), doa yang dimakbulkan Allah, tapi dalam keadaan diri yang sebegini, memang impossible untuk ikut sekali. Kalau ikut pun menyusahkan sahaja... malahan membahayakan diri sendiri huhuhuuhu.. sedih tau! Terbayang nak berbuka puasa di Masjidiharam, berebut tempat solat... berbuka dengan roti dan yogurt.. tinggal angan2 je lah kan...Tapi kejap je lah sedihnya.. a'la kulli hal.. ما شاء الله كان ما لم يىشاء لم يكن

 Dah abihlah citer sedih...
Ini cerita menu buka puasa semalam.. 
 Sahur 1st Day : Nasi putih, Udang goreng dengan kacang, balance ayam masywi dinner dan telur dadar

Bebuka : Buah melaka, badak berendam, murtabak (adik beli), tepung pelita (beli jugak), air tembikai laici
Nasi putih, sayur lemak petola, siakap kukus, sambal kicap

Sahur2nd day : Nasi goreng, ikan kembung goreng

Wassalam.. الى  اللقاء


Regards;

Wednesday, June 11, 2014

WW 11.06.2014



Regards;