Followers

Saturday, May 21, 2016

baju baru adik kakak

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sejak duduk rumah ni saya dah ada azam baru..
Beli kain untuk di jahit kikiki, kalau tak jahit, baik jgn beli kain kuikui
 
Azam ler sangat kan...
 
Untuk merealisasikan azam baru..
Baru beli knit HK ni.. cun kan
 
Kita operasi buat baju adik kakak
 
Kakak nak baju tidur yang lengan panjang
Almaklum, raya nanti nak balik kampong... so kalau ada baju tido lengan panjang gini senang ler kakak.. takyah nak pakai stoking lengan bagai bila pakai baju pendek kat rumah nenek

 
Jauh kat sudut hati umi syukur sangat k.long sangat menjaga aurat.. walaupun di rumah nenek sendiri. Kadang tuh umi pun terkhilaf... suruh jer k.long pakai baju lengan pendek.. jawapan k.long tuh buat umi sentap huhuhu.. "yer laaa... kulit ma yang terbakar dalam neraka nanti, bukan kulit umi, sebab tu umi suruh je pakai lengan pendekkan" adoiiiiii
 
Harapnya k.long istiqomah yer.. sampai ke liang lahad, k.long akan terus menjaga aurat, umi doa kan
 
Dan kadang tuh umi kesian jugak dengan k.long, sebab ada yang memperlekehkan usaha k.long untuk menutup aurat. Dah tu sesaja plak nak bagi k.long buka aurat. Bertabahlah yer kak long.... itu usaha dakwah kita, betulkan yang biasa dan biasakan yang betul. Kalau Rasululllah susah payah, kadang sakit, kadang kelaparan nak sampaikan Islam pada kita, apalah sangat kalau setakat sedara mara mempertikaikan or memperlekehkan usaha kita untuk menutup aurat... Allah lebih mengetahui
 
Opss.. umi selalu emo bila teringat pasal nak jaga aurat kat kampong ni... apa2 pun sebarkan kasih saying.. jangan membenci yer kak long
 
Ada skit lagi lebihan kain HK ni.. umi jahitkan skirt adik plak hihi
Cukuplah setakat bleh declare sedondon kan...
Kain ni semester jer pun.. kalau takde tambahan kain lain, memang ler baju k.long pun tak lepas huhu
 
Harapnya kain ni mengembang ler bila dah basuh.. kain HK ni keras skit, 1 way stretch... so terketat skit leher adik tuh.. tapi bleh masuklah...
 
Gembira betul k.long dengan baju dia ni hihi


Sampai jumpa lagiii..
Tempahan dah makin banyak ni..
Baju raya blom nampak jalan lagi hihihi

Regards;

RECYCLED PANT FOR ASFA (with simple tuto)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Moh berpantun kita arini..

kalau ada mesin yang rosak
jangan disimpan didalam peti
kalau ada jeans yang koyak
jangan disimpan didalam lemari...

Projek sempoi... go green
 
My pair of jeans yang dah koyak.. boleh jer nak baiki koyak tuh, tapi dah boring plak pakai jeans yang sama kiki
Apa kata bagi Asfa plak pakai :-P
 
Projek santai2 jerr
 
1- Buka kaki seluar (gunting or koyakkan pun bole jer hihi.. ganas mak sorang ni kan)
2- Letakkan paten seluar, terus gunting depan n belakang sekali (balik2 pun nak kena jahit gak kan)... akan ada sedikit adjustment.. tengok gambar 2 tuh, kaki seluar tuh akan jadi besar skit, but its ok..
3- Dah dapat sebelah seluar...
4- Terlangkupkan kain yg dah digunting tadi pada kaki seluar yang sebelah lagi... buat camni senang untuk pastikan kita dapat kaki kiri dan kanan, takut kang kedua2nya belah kiri/kanan jer... mak gigit jari
5-wokey.. dah boleh jait.. sesuka suki ler nak letak poket ker.. lace kerr.. butang kerr.. ribbon kerrr...
 
Jeng jeng..
Sebab apa ada reben tuh?
Sebab k.long selalu komplen tak tau mana satu depan dan mana satu belakang hahaha

Wokey.. wassalam


Regards;

Telekung oh telekung


Salam pagi sabtu...
Ada yang masih bawah selimut? hihi dah tentu ler tak baca posting ni kan .
Belanja gambor telekung ler pepeagi ni..
Moga semuanya penerima telekung ni jadi anak yang solehah.. aminnn

 
 
 

Regards;

Tuesday, May 17, 2016

Felda Residence Hot Spring 11-12 May 2016

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alkisahnya 11hb Mei yang lepas adalah hari jadi kak long yang ke 14 tahun
Umi doa kan moga kak long jadi anak yang solehah.. aminnn


Macam biasa, kami ni bukanlah jenis yang sambut birthday "beriya"
Cukup sekadar wish2 and makan kat luar bersama jer...

Tapi rezeki kak long tahun ni, sambut birthday jauh bebenor dari KL ni

So bawa je lah 2 potong kek (bukan 2 biji yer.. sebab lain org lain citarasa kikiki) SR yang kami beli masa balik sekolah dan makan kat Sungkai hahaha


Tak de pun dalam plan nak ke Sungkai sebenarnya.
Seminggu sebelum tuh memang ayah ada maklumkan pasal program ofisnya di Sungkai. Tapi dah decide tak pergi sebab kak long sekolah.
Tapi entah camna, last minute ada orang tak leh nak pergi, dan ada bilik kosong
Apa lagiiii... kak long plak takde any exam or event kat sekolah... maka kami pun foloooo je ler ayah ke Sungkai

Sempat makan nasi buluh... first time cuba, walaupun dah 2nd time ke Sungkai

Khamis 12hb tuh kami ber3 berendam air panas je lah dari pagi lepas breakfast huhu
Kolam air sejuknya tutup plak
Nak rebus telur pun tutup gak
emmmm apa2 je lah kan... dapat berendam air panas pun dah ok
Camtu le bila bercuti di hari kerja, banyak tempat tutup, tapi kolam yang buka tuh kami yang empunya.. memang ada seorang dua jer pengunjung pun..

Oklah.. sampai jumpa lagi


Regards;