Followers

Wednesday, August 20, 2014

Wednesday With Words :-)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Bila ofis black out setengah hari... takde kerja, barulah saya berkesempatan membelek2..
Dah lama a friend bagi buku ini, yup my friend is a chinese, and she love natural remedy...
Bila dapat tau I pregnant, macam2 bahan bacaan dia bagi, antaranya this book

Memang bagus sangat2 buku ini... banyak tips pemakanan bayi dan food intake kalau demam, chicken pox etc. My friend ni walaupun berlainan bangsa dan agama, tapi very concern dan suka sharing. I Malaysia Spirit!!!

Sambungan projek penutup quilt for lil Adeeba Hanan
Saya buat simple pillowcase sahaja, sulam nama 

Mood raya....
Jumpa kawan-kawan lama, yang dah puluhan tahun tak jumpa, sebahagian tak jumpa lepas SPM, sebahagian tak jumpa sejak dari lepas SRP (yeah! SRP yerrr.. bukan PMR mcm sekarang)
Semua dah jadi ibu-ibu yang gojes

Sebahagian anak2.. yang dah besar2 ofcoz dah takmo ikut
Bila geder2 dengan kawan lama ni.. macam2 ler cerita kan.. kalau ikutkan, sehari semalam pun tak abih cerita...

Wokeylah... nanti cerita banyak sangat kat sini, sehari semalam plak menaip hikhik

Wassalam

Regards;

Friday, August 15, 2014

Quilt for lil Adeeba Hanan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Masih dalam mood hibernasi.. macam beruang kutub plak kan. Menggemukkan badan hikhik

Tengah cari mood untuk start menjahit

Mood oh mood.. dimanakan kau..

Ok.. sambung balik projek yg separuh jalan, kebetulan betul arituh dah siap2 buat patchwork, tetiba "black out" hiihi... black out dari menjahit hihihii... saya hanya tau baring dan tido jer.. muka pun monyoks semacam..


Akhirnya siap jua...


Dan tak lupa... diaper stacker jugak

Ada lagi dalam proses.. sarung bantal & bantal
To be continued..

Rasanya inilah my last order yang saya akan ambik for another emmm.. may be 4 - 5 years kut hihihi.
Kalau dah ada baby nanti tak taulah sempat ke tidak nak pegang mesin jahit kan. Entah2 kena lelong semua mesin2 dan kain2 yang ada nih kut uhuk uhuk

Pada yang nak order telekung kanak-kanak.. lai lai,,, silakan yer
Just email me mr.telekung@gmail.com
Insyaallah akan ada readymade jugak nanti...


Regards;

Wednesday, August 06, 2014

Salam Aidilfitri 2014

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Harapnya tidak terlewat untuk mengucapkan... Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua.


Terima kasih kerana sudi singgah disini... :-)

Regards;
 

Thursday, July 17, 2014

Diari Ramadhan 2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Salam Ramadhan hari yang kerrrr.. erks 19 dah kan

Cepatnya masa berlalu

Dah habis 2nd trimester hikhik (istilah lain plak yer)

Emmm dah lama tak update blog kan..
Kesian tuan blog nih.. dah sihat skit, bizi plak
Dah sihat pun tapi belum jugak start menjahit lagi, dah ler ada order yang pending, harap sangat tuan yg mengorder tuh faham.

Saya bermuhasabah dengan ramadhan tahun ini yang telah pun berlalu dua fasa..
Saya terbaca cerita kawan2.. yang bangun awal untuk tahajjud, yang bersolat terawih... yg bersedekah..
hati saya jadi sedih.. sedih sebab ramadhan kali ini rasanya paling sedikit pengisian yang saya dapat lakukan. Rasa nak rotan jer diri sendiri.. kerana terlalu mengikut perasaan tak larat.. solat terawih pun sekerat sekerat.. adoiiii alasan apakah agaknya

Walaupun ramadhan bulan berpuasa, tapi paling orang suka post pasal makanan kan hihi..
Saya pun tak ketinggalan ahaks..
Sajer share menu kegemaran arwah abah bila dibulana ramadhan..
Biasanya setiap malam mak buat.. tapi kami semua dah muak..
Ini bukan puding roti tau...
Kami panggil kukus roti..


sesekala dibulan ramadhan ini terasa rindu plak dengan juadah ini..
Sesuailah dengan kami menu ini, tak banyak kos pun untuk buat kukus roti ini..
Cukup sekadar roti dipotong2, susun atas pinggan kukus, tabur gula pasir dan gula melaka, then curahkan santan. Kukus dalam 10 minutes. Dah siap pun..

Oh ya.. nak mempromosikan medjoul dates ni... lama benor nak share pasal ni, dari awal puasa, baru sekarang berkesempatan

Jom kita support saudara2 kita di Palestin, moga mereka tabah dalam menghadapi ujian dan dugaan.

Sesuatu yang pasti, samada perang akan berakhir atau pun tidak, makin ramai anak2 yang ditinggalkan yatim tanpa ibu dan ayah. Oleh itu, janganlah kita beralasan lagi, cubalah untuk sponsor anak2 yatim ini melalui tabung2 yang ada seperti Aman Palestin, Aqsya Syarif, IRM etc. dari serendah RM150 sahaja sebulan(Aman Palestin) {RM170 Aqsya Syarif, RM220 IRM}.
Percayalah.. mula2 anda akan rasa agak susah nak peruntukkan sejumlah wang yang mungkin juga diperlukan oleh anda, tapi once you have done it, ianya tidak langsung tidak membebankan, bahkan berbondong2 rezeki yang datang dengan tidak disangka2 walaupun bukan dalam bentuk kewangan. Dari situ akan menambahkan lagi keyakinan kita pada ayat2 alQuran pasal sedekah ni..

Sekadar muhasabah diri dibulan mulia..
Selamaat menyambut lailatulqadar...


Regards;