Followers

Tuesday, March 28, 2017

Perca d'tampal tampal...

Assalamualaikum..
Bersiaran jua, setelah lama menyepi
Harini hari selasa, hari terakhir bulan Jamadil akhir kan... esok dah nak masuk Rejab.
Besarlah pengharapan kita agar bertemu lagi dengan Ramadhan tahun ini.

Cuti sekolah dah pun berlalu..
Seminggu cuti, dari Jumaat malam, kami balik ke Kuching. Ahad malam habis cuti sekolah baru balik ke KL huhuhu... Nasib mak ni tak kerja, senin kita kemas rumah dengan perasaan malas hahaha.. penat masih terasa gitu.

Budak kenit tuh dapat turban baru, hadiah dari Awe.. si kakak plak dapat shawl baru...

Biasa ler.. cerita bilik jahit mestilah ada.
Arituh bila mengemas bilik jahit, "ter"bongkar satu plastic penuh dengan kain flannel kikiki.. perca yang agak besar...
Emmm nak disimpan macam tak cukup tempat je kan..
Nak buat cloth pad mcm malas plak
Akhirnya saya cantum sesuka hati...
Cantum camni kadang ok, kadang fining, sebab kadang terpaksa trim, kadang kain herot, dah fining piker camna nk bagi sama kikiki
 Malas nak buat binding proper... faux binding je lerrr... atas skit taraf dari pillow case binding darjatnya kut kikiki (binding pun ada darjat kerrrr :P)
 Agak besar jugaklah untuk Asfa, tapi mungkin sebab kain flannel, backing plak dengan cotton, so agak panas bagi dia... asal diselimutkan jer pusing, keluar selimut, kalau selimutkan lagi maunya menjerit hahaha.. walaupun matanya tertutup :D)

Ok... sampai jumpa lagi...
Wassalam

Nak tempah telekung? https://www.facebook.com/TelekungSolatKanak2/


Regards; mila

Tuesday, March 14, 2017

Quilted Boxy Bag....

Assalamualaikum....
Gigih menulis di blog kan..
Saya tak rasa puas hati kalau hanya post di FB sebenarnya..
Suka membebel di blog. Lebih kepada macam diary gitu hihi

Perasan tak? Dulu2, suatu masa dulu, meriah di blog, semua org suka ada blog sendiri. Tapi blog ni lebih general, ada yg sembunyi identity sendiri di blog. Then came FB... in which lebih personalized... jarang orang sembunyikan identity diri di FB. Maka blog pun sunyi, dah tak ramai aktif dengan blog, banyak yang dah sunyi tanpa new posting

Then came IG... lebih kepada berkongsi cerita peribadi melalui gambar, kalau malas nak tulis ayat panjang2, post gambar jer org dah tau apa kita buat dan pergi kemana. FB pun dah mula sunyi, yang tinggal otai2 seller jer hihihi.

Agaknya lepas IG, apa lagi erks...

Apapu, saya tetap suka blog, sebab takde restriction on ID, sesapa search n jumpa blog kita, dia boleh masuk dan baca. Ok, kurang privacy dan kurang selamat skitlah kan. But ada pro n cons lah... kat blog kita jarang update LIVE dan bgtau lokasi kita at the moment. Selalunya cerita yang dah lepas

Amboiiii buat karangan media sohsial nampaknya acik pagi nih yer kihkihkih

Cerita skit projek jahit acik..
Kali kedua buat Boxy Bag.. dah agak senang, lg pun quilted, lebih lembut dari guna cotton stabilizer...

 Tengok tuh... budak tuh posing dengan beg baru hihi


 Banyak improvement kena buat ni... boleh cuba lagi nexti time, guna batting tebalkit

Ok sampai jumpa lagi... sekian bebelan acik hihi
Wassalam



Regards; mila

Monday, March 13, 2017

Oh Mesin-mesin jahit ku...

Assalamualaikum...

Lama dah tak update pasal mesin jahit..
Arituh... tahun lepas, saya ada update cerita sedih pasal mesin cap ayam jenama Protex saya kan..
Cerita tuh kat sini http://blogrimbun.blogspot.my/2016/10/oh-my-mesin-jahit.html

Dan dah almost 5 months bertahan dengan JS1410, akhirnya I made a decision, setelah putus harap dengan JP Doshi yang memang irresponsible... hampeh betul after sales service nya. (Ok relex relex makcik yerrr, jgn marah :-P), kalau difikirkan memang agak kecewa, sebab katanya akan reorder sparepart, pastu senyap jer, bila tanya kata barang belum sampai, dah tuh senyap jer, last2 bila tanya, kata supplier pun takde barang. Pastu tanya apa solution yang ada, suruh tanya bos dia, dan bos dia memang ler penipu ajerr... kata nak hantar technician tengok, "don't worry we will solve this matter for you", tapi bila message banyak kali, dah tak jawab pun, seen but no response... enough is enough.. I have to move on lah... kalau nak cerita sakit hati, memang kerja tak jalan kan. So kalau orang tanya saya, ok tak beli dengan JP Doshi, think twice ok.. kalau ada tempat lain yg harga sama, after sales service ok, then take that as your 1st choice

Survey2 kat internet jer... last2 jumpa seller dari Melaka yang banyak hantar mesin ke KL jugak... dan dia offer JUKI semi-auto ni at RM2.3k, dah termasuk GST dan termasuk kos penghantaran. Motor Direct Drive, boleh kawal kelajuan dan boleh nak control jahitan last tuh jarum jatuh kat atas or kat bawah. Jenuh jugak fikir, istikharah pun banyak kali jugak sebab agak banyak duit nak guna tuh, dan dia willing nak ambik mesin Protex at RM200.00

At last.... final decision.. tawakal je lah.. angkut ler satuuu


Dan rasanya sangat puas hati dengan mesin ni, agak senyap dan yang penting lebih selamat. Terutama bila saya menjahit kat ruang tamu, kadang Asfa main kat sebelah...
Motor DD tuh dok kat sebelah tu jer, bawah kosong... Kadang acik ni masih ngigau, cari suis kat bawah, rindu kat Protex ler tuh hihihi, harapnya betullah pilihan saya ni..

Dan ini cerita lain plak... sebulan sebelum niii
Terjumpa posting member dalam geng jahit telekung, nak jual mesin jahit tepi ni at RM1k
Teragak2 jugak, sebab rasanya tak berapa guna sgt mesin jahit tepi besar ni, tapi kalau nak mengembangkan sayap biz ciput saya ni, memang kena ada gak one day..
At the sametime, jenama JUKI ni kalau beli baru tak kurang dari 3k kena ada, dan kalau 2nd hand kat kedai selalunya dalam 1.5k jugaklah

Dan Alhamdulillah, love at the first sight kut, tambahan owner lamanya sangat ikhlas nak jual. Dia seorang tailor dulunya, tapi mata dah tak berapa nampak utk menjahit, so terpaksa berhenti dari ambik upah, itu yang nak let go jer mesin jahit tepi ni. Dan yang terasa bestnyer, siap bagi kurang lagi harganya... cuma RM900.00 jer.. mesin plak dah di servis cantik. Kalau nak banding dengan mesin singer portable tuh, memang jauh cantik dan kemas jahitan yang ni.
Secara fizikal Nampak macam besi buruk jer kan... tapi ini JUKI JAPAN betul tau... motor pun besar, gagah perkasa kikiki

A'la kulli hal.. Alhamdulillah... masih lagi tak berapa in control lg nak guna mesin jahit tepi besar ni.. tapi in shaa Allah...

Wassalam... terima kasih kerana membaca bebelan acik arini hihi

Regards; Mila

Sunday, March 12, 2017

COMBO SET TELEKUNG S & M

Assalamualaikum....

 
COMBO TELEKUNG+SEJADAH+POUCH
Ada tak sesiapa yang berminat dengan combo ni?
Available untuk saiz S dan Saiz M
...
Harga saiz S
Telekung S=RM50
Sejadah S=RM25
Pouch=RM7
Total Price = RM83 TAPIIIIII
Offer at RM75.00 sahaja (means free pouch dan ianya readymade, siap pouch jer kami pos!!!)
Kita tengok plak harga saiz M ok..
Telekung M = RM60
Sejadah M = RM40
Pouch=RM7
Total=RM107 TAPIIIII
Offer at RM100.00 sahaja
Aishhhh senang cerita, untuk COMBO ni kami bagi free pouch lah yerr...
OPsss... nak tambah lagiii... bagi pembelian pada 13-15 March 2017, kami bagi free postage untuk semenanjung Malaysia, dan tambah RM5 sahaja untuk Sabah & Sarawak, lain2 tempat kita cerita belakang le yer hihihi
Berminat?
Boleh PM kami di https://www.facebook.com/TelekungSolatKanak2/ , ataupun WASAP 019-254 8268


Regards; mila