Followers

Friday, April 03, 2015

All in red


Assalamualaikum..

Lama jugak menyepi... ambik mood nak menulis di blog
Baru paham perasaan kawan2 yang blognya bersawang kihkih

Dalam perncarian milk booster yang sesuai dengan diri ini
Aghhhhh alangkah best kalau milk supply cukup dan melimpah ruah, tapi apa pun saya bersyukur sebab masih lagi Allah lapangkan rezeki susu ibu untuk Asfa... walaupun dah bercampur dengan susu formula

Bekalan susu ibu untuk Asfa pun cuma berkonsepkan kais harini, esok makan kihkih.. langsung takde stok. Lucky that Asfa bukan budak yang kuat menyusu... untuk sehari kekadang dapat 5oz, kadang dapat 7oz (maximum dah tuh!), tapi masih juga tambah 2oz shj susu formula... sikitkan. KAdang wonder jugak, cukup kerrr... tapi berat badan dia naik ikut graf jer (well tokleh ler nak compare dengan baby yg lahir pun dah besar kan)

Here it is... red dates with dried longan in rasberry leave tea...
Saya suka makan air rebusan red dates + longan nih.. mmg sedap
Tapi seems that taklah  berjaya sebagai booster sangat pun. Dapat sejukkan badan pun oklah kan.

So far, rasanya cuma fenugreek dan white radish jer yang menjadi sebagai booster... Yang lain2 macam oat, chia seed, flaxseed, badam, kurma etc tuh.. oklah untuk healthy food, but tak jadi milk booster sgt pun.

Chiyokk mummy, teruskan usaha... moga dapat susukan Asfa selama yang mungkin...


Regards;
 

Friday, March 13, 2015

Hasil dalam pantang.. pantang tengok mesin jahit!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Berpantang?
Menyiksakan bila pantang menjahit kan, sedangkan mesin jahit depan mata, dan sikecik tuh tido jer. Hahaha terseksa jiwa dan ragaku... akhirnya lepas 20 hari jer aku pun start menjahit.. hihhi sabau je lah.
Nasib baik mak kata 20 jer, kalau sesetengah orang sampai 30 hari kan..




Patchwork blanket.. sebenarnya nak clearkan WIP yang dah lama terbengkalai.. rasanya patchwork ni saya dah pernah cerita dalam entry2 yang lepas.
Cukuplah gambar sebagai kenangan... blanket ni dah pun terbang entah kemana. Saya donate pada NGO yang membawa misi bantuan kemanusiaan ke Palestin dan Syria, blanket ni kemana? entoh ler.. yang penting sampai pada yang memerlukan


Another blanket.. yang ni untuk pakai kat rumah. Blanket dah kekurang sejak setahun lepas kuikui...

Dan yang ini... hadiah tertunggak untuk anak sedara tersayang..
Kebetulan Wafiy lahir time saya ni mabuk kepayang hahahaha.. mampu buat top shj, nak binding semua tuh memanng tak termampu.. tapi oklah, siap jugak akhirnya

Bolehlah wafiy golek2 atas quilt baru, yang abang punya kang, abang marah plak kakakka..

Sekian Wassalam


Regards;

Thursday, March 12, 2015

READYMADE TELEKUNG KANAK-KANAK UNTUK DIJUAL

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Kepada pelanggan yang berminat dengan telekung kanak-kanak, tapi takmo tunggu lama untuk made to order.. boleh pilih telekung2 yang readymade ni..
Takes few days sahaja untuk kami siapkan pouch dengan sulam nama dan pos kan..
Tak perlu tunggu sampai 2-3 minggu

Stok terhad, sepasang setiap coding

SAIZ M
Harga RM62.00 termasuk pos laju (semenanjung M;sia)

Warna berbeza skit dari gambar, boleh refer S7 untuk warna yang hampir sama dengan warna sebenar

M2 SOLD

SAIZ S
Harga RM47.00 termasuk pos laju (semenanjung M'sia)

Sila rujuk S7 untuk warna yang hampir sama dengan warna sebenar
S2 SOLD


S4 SOLD

Ini warna pink (refer S7 untuk warna yang hampir dengan warna sebenar)




Kalau berminat boleh email mr.telekung@gmail.com coding yang berkenan k.


Regards;
 

Wednesday, March 04, 2015

My 34 weeker..


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Inilah dia.. Asfa Maryam
Lahir pada 28.11.2014 pada usia kandungan 34 weeks/8 months
Bersalin secara normal (VBAC=Vaginal Birth after Csect)
di Gombak Medical Centre


Sebagai kenang-kenangan, sajerlah nak ceritakan kat blog ni detik2 kelahiran puteri kami yang ke2 ini.

Sebenarnya, hari Rabu 26hb Nov tuh, lepas ambik keputusan UPSR kakak, saya pertama kali pergi check up di GMC. Plan asal nak dengan doktor sorang lg, tapi nurse tuh bagi dengan doktor Zana. Apa pun, saya rasa selesa jer dengan Dr. Zana. Dia pun galakkan sangat supaya boleh natural birth dan elakkan c-sect untuk kali ni.

Khamis saya ke ofis seperti biasa, tapi hari tuh kakak ikut ke opis.Dah cuti sekolah kan.
Start rasa kurang selesa dari pukul 3 petang, sampaikan Izzah dok tanya2, umi ni macam dah nak beranak kikikiki

Nak drive balik ke rumah memang rasa mcm nak nangis jer. Kejap2 rasa sakit. Yang sebenarnya saya langsung tak tau yang itu adalah contraction kuikui

Sempat lagi masak for dinner, dah lapar terus makan, masa makan tuh siap nangis2 lagi tahan sakit uhuk uhuk
Pukul 9 malam dah tak tahan sangat dah, telefon Dr. Zana, doktor minta datang ke klinik sebab dia masih belum balik.
Masuk2 jer terus di iring ke labour room untuk check bukaan. OMG dah buka 5cm
Doktor just explain, kalau 5cm ni memang kena ambil suntikan matangkan paru2 baby, anytime boleh beranak. So dia bagi ubat tidur supaya mamai n relex untuk tahan selama 6 jam (supaya ubat matangkan paru2 tuh berkesan)
 Walaupun ngantuk, tapi sakit contraction tetap terasa woooo
Pukul 2 pagi air ketuban pecah sendirinya, dah start untuk prepare for delivery.. masuk LR semula.. memang tak tahan2 dah rasanya nak tunggu doktor sampai.. 2.50am lahirlah puteri ke2 kami, Asfa Maryam
Sempat doktor letak baby atas dada lepas keluar tuh, then doktor bagi penghormatan pada suami untuk potong tali pusat baby. Actually lupa nak minta DCC, baru jer dok draf birth plan nak bagi kat doktor for the next visit huhuhu

Alhamdulillah ala kulli hal.. Asfa lahir dengan berat 2.1kg, dan dia menangis dengan kuat masa mula2 keluar tuh, so doktor kata tak perlu masuk inkubator. Dari ujian darah pun, dia normal. Everything mcm bayi normal yang lahir cukup bulan.
Tapi doktor minta supaya stay for 2 night untuk dia pantau progress baby, bila everything ok, boleh balik rumah. Alhamdulillah.

Walaupun ini anak ke dua, tapi first time merasa sakit bersalin.  Masa kakak arituh tak rasa apa pun.. tetiba doktor kata dah buka 3 cm, dah suruh stay. Bila no progress, doktor pun c-zer jer. Kesiankan, langsung takde ilmu, main ikut cakap doktor jer.
Walaupun tak sempat nak pergi mana2 birthing class macam Amani or Hypnobirth, still dari pembacaan dan jugak sharing pengalaman kawan2 di FB group, tau lah jugak apa yang perlu dilakukan, terutama nak elak dari kena induced. Biarlah baby lahir secara natural, no one pregnant forever kan.

OK, thats all for today.. masih nak ambik aura bercerita di blog hikhik
Wassalam

Regards;