Followers

Monday, August 22, 2016

Bila mak bukan OCD :-P

Assalamualaikum..

Sejak akhir2 ni banyak plak message dan cerita pasal OCD ni kan...

Honestly, saya ni rasanya the other side of OCD kuikuikui


Dulu2 rajin jugak nak kemas petang2 before hubby balik, kesian plak kan.. penat kat opis, balik rumah mcm tongkang pecah hahaha

Tapi, takdenyer nak bertahan lama, kadang kita kemas satu sudut, satu sudut lain dia dah start menyepah emmmm
Fengsan mak gini gayer nyer
At last... mak udah maleh nak oiii

Selagi si kenit tuh tak naik atas, lupakanlah niat nak mengemas tuh. Kalau bawa dia naik atas, umi tinggal wasiat jer kat kakak kasi kemas before tidur kikiki... kan senang kerja umi. Nasib kakak buat gak, walaupun mengomel jer kerjanya

Pst pst... ini sebahagian jer disepahkan... sebab suruk sebahagian lain nih. Nnt esok kita suruk yang ni, keluar yg lain, so takde ler dia boring. Gitu lerrr.. umi tak berapa pandai sangat nak jaga budak ni, banyak trial and error. Kak long dulu banyak duduk kat taska jer siang..

Till another story
Wassalam

Regards; mila@rimbun

Sunday, August 21, 2016

Renda oh renda...

Assalamualaikum

Sabtu semalam shopping barang2 jahit... getah kain semua dah abih huhuhu

Pastu terjumpa renda ni..
Cantikkannnn


Renda telekung 5" yang cun melecun
Regenyer yang tak tahan tuh
Satu bungkus ni boleh dapat 3 telekung.
Pasni kita try test..

Wassalam



Regards; mila@rimbun

Baulu Gebuz Gabaz (Bahulu)

Assalamualaikum...

Arituh saya share resepi baulu kat FB
Baulu untuk Asfa, sebab sebelum ni ada try buat beberapa kali tapi bila dah sejuk agak keras

Sesajer share kat sini plak kikiki


Kecik sangat tulisan tu kan... kita letak balik kat sini

Baulu gebuz gabaz

Bahan A...
4 biji telur ayam kampong
3 sb gula perang ( kalu suka manis sila tambah)
sedikit pure vanilla extract
sedikit ovelet (dalam 1/2 sk)


Bahan B
3 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
sedikit baking powder

Cara2:
1. Ayak bahan B
2. Pukul bahan A sampai kembang
3. Mix bahan A & B dan pukul lagi
Bakar dalam acuan

Asfa suka sangat dengan baulu ni, makan tak henti2 sampai dah nak muntah (adoii ler kenit)

Pastu suruh k.long rasa, k.long plak makan tak henti2 haha

Akhirnya dapat juga merasa baulu macam zaman dolu dolu... baulu yang first mak bakar. Biasanya masa mula2 testing2 dulu untuk dapatkan kuantiti tepung yang ok. berebut ler kami, tapi kalau time puasa, bleh tengok je ler kuikui.. adik2 yang tak pose tuh rembat dulu



Regards;
mila@rimbun

Saturday, August 20, 2016

Solat seawal usia...

Assalamualaikum kawan-kawan

Pagi Sabtu yang tenang...
Tapi perut berkeroncong nih hihi
Sajer nak share kekalutan bila nak ambik gambar dengan Asfa ni

Rasanya dari 10 gambar yang di snap, satu jer yang boleh pakai kakaka
Pastu dia dah nak tanggal telekung dah :-P
Nasib lah kan...

Projek in hand sekarang ni nak buat readymade telekung pink banyak2... so that mummy-mummy yang berminat lebih senang nak pilih. Rasanya warna pink and purple memang ramai peminatnya kan

Dan tengah mencari2 formula terbaik agar dapat sediakan telekung mampu milik untuk si kecil. Dengan material yang sederhana (means bukanlah dari cotton silk kut hahahahaha) dan tidak jugak yang terlalu keras dan panas. Moga Allah permudahkan, dan moga mijoriti gegirl muslimah kat Malaysia ni belajar tentang solat seusia 1 tahun lagi huhuhu.. angan2 panjangkan.

Apa pun... dengan Asfa ni saya bereksperimen... dia memang di ajar untuk pakai telekung sejak dari umur 1 tahun. Memang mula2 pakai dia akan cepat2 tanggalkan. But biasalah budak2 kan... Tapi setelah 6 bulan, dia dah tau dah nak sujud. Pakai telekung bila nak solat... tapi biasa ler, kalau solat Jemaah, orang baru angkat takbir, dia dah sujud kikikiki

Betullah apa yang disampaikan oleh Rasulullah... mulakan dengan melihat macamana orang solat, lama2 akan ikut skit2... in shaa Allah, sampai masa ianya akan solat dengan sempurna.
Dan saya tidak berapa setuju kita pisahkan terus kanak2 bila solat. Contoh solat di bilik tertentu sahaja yang mana anak2 kita tinggalkan kat luar. Dengan alas an nak dapat kekhusyukan... Kalau di ajar, budak2 ni lama2 tak mengganggu kita solat, bahkan akan hormati kita. Selalunya Asfa nak sesuatu bila saya tengah solat, dia akan tunggu sebelah, dah siap bagi salam baru dia start kacau, minta itu ini. Dan ini bukanlah terus jadi camtuh, dah jenuh kena kacau sebelum ni hihi

Oklah.. membebel panjang plak saya harini yer... orang nak restlah on weekend ni kan... bukan nak dengar bebelan hihihi

Till we meet again... wassalam


Regards; mila@rimbun