Followers

Tuesday, October 07, 2014

Salam AidilAdha..


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Hari ini 12 Zulhijjah.. masih lagi di suasana aidiladha..
Masih lagi kedengaran takbir raya
Masih lagi banyak acara korban dijalankan

Alhamdulillah... aidiladha kami tahun ini disambut di Temerloh, balik hari Sabtu, mengharungi jem selama 4 jam, baru sampai ke Temerloh yang kalau biasanya tuh cuma sejam setengah huhuhu..
Tension ker? Entah ler... biasa jer.. cuma sakit pinggang ler nak sampai ke rumah mak.

Seperti biasa.. adidiladha di tempat kami disambut secara sederhana sahaja, kunjung mengunjung pun ala kadar jer. Selalunya lepas solat raya, kaum adam akan tukar baju dan ke masjid semula untuk membantu melapah, tapi tahun ini agak kurang meriah sebab tak ramai yang melakukan korban.

Dapat jugaklah seplastik daging korban, emmmmm baru rasa, walaupun kita mampu nak beli daging, mampu nak makan daging setiap hari pun, tapi bila dapat daging korban.. happy nyerrrrr.. apatah lagi kalau mereka yang memang tak mampu nak beli daging kan.. insyaallah.. kalau diizinkan, tahun2 akan datang akan cuba buat sendiri korban, selain dari buat di luar negara.

Minggu sebelum raya arituh saya tak berapa sihat, sakit perut cirit birit dan tak selera makan, last2 masuk air dan doktor bagi MC on Monday
Dah sihat skit sempatlah menjahit... yang sempoi2 ajer


Simple baby blanket dan juga burp cloth
backing guna flannel jer.. senang gitu


Ada jugak kekadang orang tanya apa guna burp cloth.. emmm actually nama jer yag terlebih gelemer kut kikiki... ianya lebih kepada sapu tangan untuk lap muntah baby gitu jer kan.. kalau tak silap saya ler... kalau silap tolong betulkan. So kalau guna tuala kecil pun ok jer kan.

Emmmm saya tengok list barang2 yang diperlukan untuk baby nanti, nampaknya senarai yang belum ada tuh dah bertambah pendek, 
Rezeki baby kut..
Tak mewarisi barang2 kakak, tapi banyak mewarisi barang2 cousin dan juga orang lain.
Barang2 yang dah ada :
NB diapers
Cloth Diapers
Barut
Swaddle
Rompers 
 Bib
Stokin & sarung tangan
Bantal
Tilam
Blanket
Tuala
Breast pump
Nursing cover
Diaper bag
Waterproff nappy change mattress

Yang belum ada (banyaknya optional kut kan.. jahit/beli time pantang/bila perlu pun boleh jer kut hihihi)..:
Baby quilt
Diaper stacker
Manual breast pump (rasanya nak beli gak satu, just in case perlu kan)
Kain lampin
Lain2 yang disposable macam baby oil, shower gel, wipes semua belum beli lagi gak huhuu


This week dah masuk 27 weeks, dah nak masuk 3rd trimester.... emmmm.. masih belum decide nak bersalin dimana :-)

Harap dapat buat pilihan yang terbaik



Wassalam


Regards;

Friday, September 26, 2014

DIY sewing for baby...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Bertemu kembali..

Dah takde cerita lain dah kan.. cerita jahit barang baby jer kerjanya..

Nak menjahit pun bukanlah larat sangat, balik kerja je nak kejarkan kedapur sebab lapor, dah makan, mulalah mata nak pejam..
Penat jer memanjang...
Nasib baik sejak tidur agak nyenyak dimalam hari, pagi2 takdelah rasa lemau sangat
Begitulah kut, bila mengandung di hujung-hujung usia ni.. mana nak sama masa muda belia kan

Tapi.. macam biasa ler, tukang jahit tak pro nih memang hajat besor, semua mende nak jahit sendiri hikhik

Kita mulakan dengan yang senang dululah...

Arituh mengemas barang2 jahit, jumpa balik span mampat (tak tau ler orang panggil apa nih) dulunya buat awning tudung... ingat tak pada zaman dahulu... (hik hik.. macam citer sang kancil plak) kan ada tudung yang awning span tuh.

Dah outdated dah awning span nih... tapi rasa-rasanya ada guna untuk baby baru nanti..

Tadaaaaa


Waterproof diaper change mattress
Kat tengahnya saya gunakan span mampat tuh
So dengan harapan, kalau terpaksa baringkan baby kat atas lantai or permukaan yang kurang rata, span tuh ada sebagai alas




Belakangnya plak saya gunakan PUL fabric hijau, aisshh bila belum tau boy or girl (nak g scan 4D pun malas), maka saya pilih warna universal je lerrr

Binding tuh plak saya gunakan tali beg nylon... nak sangat waterproof semua kan hihi.. bukan apa... kalau kena air kencing ker.. senang nak basuh dan senang kering (erkss agaknya ler)

Tengah fikir2 nak letak snap button supaya bila lipat kemas skit, tengah mencari idea dulu nih, nak lipat 2 or lipat 3..

Kalau sesapa tercari2 span tuh, kut nak buat satu untuk baby kan.. ni saya sertakan gambar.. pernah jugak saya gunakan untuk buat tapak kasut/selipar... alaa selipar dalam rumah tuh :-) 

Oklah.. till we meet again..
Jangan serik yer ke blog saya nih... asyik citer pasal jahit barang baby jer :-P

Wassalam

Regards;

Friday, September 19, 2014

DIY Maternity Pillow

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Salam Pagi Jumaat.. sayyidul ayyam

Hari yang cerah.. saya bangun pagi pun agak bersemangat hihihi

Mungkin faktor tidur yang agak nyenyak kut semalam emmm.. mungkin disebab tidur dengan teman baru saya nih.. sempat siapkan malam tadi hihii

Diperkenalkan... my DIY Maternity Pillow
setelah review banyak tutorial dari mr google, akhirnya saya hentam karam dengan my own paten jer... 

Yang penting, saya nak menggunakan bantal kepala yang sedia ada...
Saya nak supaya back support and tummy support tuh taklah bergerak2 bila saya berpaling ke kiri or kanan huhuhu.. makcik memang cerewet

Akhir jadi jugaklah.. seperti yang dihajati


Disebabkan tak tau berapa kilo fiber yang perlu digunakan, saya beli 3 kilo.. tapi rupanya pakai cuma sekilo lebih skit ler. Bantal ni tokleh keras sangat, nanti kang menekan perut plak. So kalau fiber tuh kempis, kendian kendian kita tambah ler lagi...

Sebenarnya ter 'inspired' dengan pattern nih... nak beli satu tapi regenya kejung jap poket ni kang hihii... Compare dengan kos DIY, kain 2.5 meter + 1++ kilo of fiber... less than RM50 jer :-)

Dreamgenii 2 in 1 Pregnancy Support & Feeding Pillow

Ingat nak buat tutorial.. tapi entah macamana.. lupa nak ambik gambar hihihi
Takde rezeki lah nak share nampaknya...

OK.. sampai jumpa lagi...
Wassalam


Regards;

Monday, September 15, 2014

Extended!



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


Ingat tak lagi tutorial telekung pink si Izzah yang saya buat 2 tahun lepas?
Boleh tengok kat sini.. http://blogrimbun.blogspot.com/2012/06/telekung-pink-vogue-p-with-tutorial.html

Telekung ini memang antara telekung pilihan Izzah. 
Rasanya ada jugak kawan2 yang berjaya buat telekung guna tutorial tuh kan... terima kasihlah kerana mencuba, moga dapat jugalah saya menyampaikan ilmu yang bermanfaat buat bekalan di dunia akan datang.

Sejak masuk darjah 6 nih, Si Izzah nih dah bertambah ketinggian dengan cepatnya, kain sekolah pun dah singkat.

Termasuklah telekung nih... Tapi masih boleh pakai, sebab tang muka masih ok lg... dari situ saya terfikir nak melabuhkannya.. buat extention gitu hik hik

Dah lama terfikir, semalam baru berpeluang untuk menjahitnya.. taraaaaa
Saya tambah 5 inci kain polkadot pink tuh, memang matching betul dengan body telekung tuh. Nasib baik kain ok lagi... nanti2 kalau kain dah singkat, umi tambah plak kat kain hikhik..

Sempat jugak saya bereksperimen dengan menggunakan getah 1/2 inci untuk muka telekung Izzah.. emmmm mcm lagi selesa jer budak ni pakai.....
Hikhik.. sapa kata anak tukang jahit untung?
Untung ler kut.. selalu pakai telekung disambung2.. selalu pakai telekung eksperimen hihi
Nasib ler anak tukang jahit kan...
So.. kalau mak2 yang suka berjimat, since takde sapa yang akan inherit telekung ni nanti, bolehler main sambung2 camni :-P
Bukanlah kedekut, tapi kita mungkin ada duit untuk membeli sesuka hati kita, tapi kita kena ingat, sumber kita adalah sesuatu yang mungkin takde penggantinya... dan milik semua orang. Preserving resources for future generation

Oklah sampai disini dulu.. wassalam


Regards;