Pengikut

Sabtu, Mei 19, 2018

Umrah DIY : رمضان كريم (part 3)

Assalamualaikum...

Post ni sajer nak jot down certain tips n things yang mungkin berguna sebagai rujukan di kendian hari. Apa pun mungkin through time ianya akan berubah, sebab expansion, renovation n construction masih lagi berjalan:

1. Keluar awal at least 45 minits sebelum masuk waktu solat untuk mendapat tempat yang selesa. Port yang saya suka adalah di tingkat bawah (selari dengan mataf, tp belah belakang), belakang hijr Ismail. Tempat tuh kurang orang kecuali dah dekat2 nak solat, so senang nak pilih tempat yang boleh nampak direct kaabah
Tambah plak dekat dengan tempat wudhuk for ladies.Tempat wudhuk sekarang dah tertutup tau... tak macam 6 tahun lepas


Nampak tak... masih blom siap sepenuhnya, tapi tempat ni memang dah ber aircond.

Kalau dari Safwah selalunya saya ambik entrance no. 1, King Abdul Aziz, lepas tuh ambik jalan ke kiri n turun eskelator ke bawah.

Sementara hubby lebih suka nak solat belakang imam, so dia akan masuk guna entrance Ajyad, ambik kekanan, turun bawah terus area imam. Ada pagar khas yang dijaga polis untuk solat bersama imam, tp kalau dibelakang imam tuh ikut first come first serve lah.

2. Toilet agak jauh, kalau agak2 ambik hotel yg dekat berbaloi lg balik ke hotel. Yang saya tahu ada 2 toilet perempuan, di area Marwa n area berdekatan Hilton Mekah (in between hilton n Dar Tauhid)

3. Tempat2 baru (yg dibina recent 2 years ni) memang banyak kemudahan, selain ber aircond, ada juga dedicated place untuk charge phone, mmg dah ada USB point kat situ, cucuk jer cable anda. Sorry tak de gambar plak


Ini kawasan baru, saya tak nampak plak ada wanita kat kawasan ni, mungkin belah belakang kut.


Information counter, kalau ada masalah agama pun boleh tanya. Tapi in arabic lah yer kikiki... kadang beratur panjang diorg ni


Kalau nak dengar khutbah jumaat dalam.bahasa kita pun boleh. Dengar kat phone, ada frequensi FM yg kita boleh pilih. Tapi bg saya bahasa khutbah ni simple n bahasa buku, mudah paham jer. Mungkin org yang takde asas arabic langsung perlukannya

4. Untuk elak kehilangan kasut or selipar, pls bawa ler plastik sendiri dan bawa jer kat mana2 kita duduk. plastik kasut tuh kita letak kat bhgn tepi, in shaa Allah ok. Saya mmg bawa selipar khas yg saya dah basuh siap2. Tapi hari ke 4 kut rasanya, saya terlupa bawa plastik, bawa jer selipar masuk ke dalam n letak kat rak kasut kat area tempat solat tuh. Tetiba.... amikko.. tengok dah hilang. Tak tahulah sapa yang ambik, or mungkin org keluarkn n tak masuk betul, bersepah n abih kena sapu dik cleaner.... haha... nasib ada selipar bekap (back up)

5. Benda yang saya ingat TAPI lupa nak bawa 😄😄😄😄 adalah panadol. Kat sini kalau nak beli kena beli sekotak 20 biji terus. Saya plak dapat selsema on 3rd day kat sini huhuhu... beli jer laaaa

6. Since ini DIY jer... saya tak bawa banyak baju. Bawa cabin bag satu sorang jer, tak masuk kargo pun (hala pergi)..
Baju saya ada 3 pasang jer : 2 pasang jubah seluar n 1 jubah hitam; baju tidur ada 2 pasang (1 tshirt n pant untuk pakai dgn jubah).
Jangan lupa juga bawa hanger sendiri (2-3 pieces)...senang nak basuh baju. Kat sini lain skit sbb kita berpeluh pun takde bau, so mostly boleh pakai seharian... basuh guna sabun mandi kat hotel jer, terus hang n biarkn kering. Di mekah mmg lambat skit kering berbanding di Madinah (cuaca sekarang lah, kalau yg dtg musim sejuk saya tak pasti camna)

Pemerhatian saya.... kain seperti cotton n poliyester cepat skit keringnya. Kalau t.shirt mmg lambat kering.

Walaupun saya ni penjahit telekung, tapi langsung tak bawa telekung pergi umrah 😆😆😆😆. Memadai dengan tudung yang labuh.
Nantilah acik letak gambar... takde satu pun gambar full ni 😄😄😄, selpi fun takde kat phone sendiri... sabau je lah kan


Ok... nnt2 saya tambah lagi kalau teringat ye..

posted from Bloggeroid

Khamis, Mei 17, 2018

Umrah DIY : رمضان كريم (part 2)

Assalamualaikum...
Harini 1 Ramadhan.... di Malaysia dan juga di Mekah ni. Meriah benor terawih malam pertama.

Cuaca di sini cerah, tapi taklah sepanas yg saya pergi sebelum ni. Pepagi kalau duduk kat mataf tuh memang terasa sejuknya. Tambah plak Masjidilharam dah banyak tempat ber air-cond.

In a way... berekon bestlah kan, sejuk jer. Tapi jangan lupa yer hajah2 n haji2 semua.... pakej aircond + minum air zamzam.... maka kejadian kebocoran pundi kencing akan selalu berlaku 😆😆😆😆😆

Dah saya mengambil pengajaran juga dari apa yang berlaku.
Alkisahnya saya ni berhajat taknak balik selepas zohor, nak terus lajak ke asar. Tapi bila pakej kesejukan aircond, mula2 rasa nk membuang, balik jer ke bilik (nasib baik dekat je kan), then pergi balik... tetiba aiyoooo nak membuang lagi... dah tak lama nak asar plak... tak per tahan skit, tahan lagi dan lagi... ambik kooo... elok jer azan dah x larat nak tahan. maka berkejaran ker acik ni balik ke bilik 😂😂😂😂😂

Dah tak sempat nak balik ke masjid kan... itulah gunanya ada masjid kat hotel ni yg bersambung saf dengan masjid... alhamdulillah. Pengajaran buat diri sebenarnya... sebab first time tahu pasal.musolla ni dok terfikir.... elehhh kaabah dekat ajer, apa klass nak solat kat hotel kan... dahh tengok! Allah bagi cash. So moral of the storynya... apa2 kemudahan yg ada ucapkan Alhamdulillah. Kita tak tahu bila masanya kita perlukannya. Musolla kat hotel ramai jer yg solat, sampai 20 saf gitu di belah perempuan.Most org tua, berkerusi roda, ada anak kecik, bertongkat etc. Still diorg boleh solat sekali dengan imam masjidilharam, alhamdulillah. Ruksyah bagi yang memerlukan. Sila ambil iktibar wahai diri ini yang banyak dosa 😥😣

Ok kita cerita pasal makan2 di Mekah ni. Hotel ni bawahnya shopping mall, foodcourt ada kat tingkat 3, Felda Dsaji pun kat sini ler.
Yang bagusnya bila makan sendiri ni, senang nak plan bila masa nak makan, n bila masa nak duduk jer kat masjid....
Harga makanan kalau banding di Malaysia mmg agak mahal. Bajet dalam SR30 sekali makan, tapi sebab portion besar, kalau beli nasi or shawarma, memang boleh makan berdua. Selalunya kami jarang ambik air, sebab bawa air zamzam jer. Jus buah dalam SR8 - SR10 gak ler, kecik jer bekasnya.
Most of the time kami makan nasi sekali jer sehari, kalau malam ada rasa lapar boleh beli roti, samada shawarma kecik ker, or mkn dengan kari or humus n salad. Bajet dalam SR10 ler per head. so total berdua utk makan dalam SR50.

Lupa plak.... utk breakfast n makan kudap2, kami ker BinDawood, beli susu, teh n kopi (hotel takde teaset, tp ada cerek), beli gak roti kecik2 tuh, beli cream cheese spread, buah2 etc. So kalau rasa lapar skit2 tuh, makan je kat bilik.

Ada satu hari jer kami breakfast makan nasi goreng kat felda Dsaji, SR15 kikiki.... cer compare ngan nasi goreng telur mata di Mesia kita kikikiki.... tapi ambik kira acik ni dah buhsan sangat dengan nasi mandhy, kabsha, beriani etc.... ok je lah kan. Teh tarik SR3, teh o ais SR4... gitu ler regenya. Sila compare dengan harga di Pavilion yer, jangan compare dgn teh tarik mamak 😂😂😂😂

Oklah... sekian dulu cerita acik mila kali ini.
In shaa Allah, nnt dah balik mesia acik betulkan typo typo tuh yer

posted from Bloggeroid

Selasa, Mei 15, 2018

Umrah DIY : اهلا وسهلا يا رمضان (part1)

Assalamualaikum....
Lama dah tak update blog kan...
Salam rindu dari Tanah Haram Makkah Mukarramah

Sajer nak mencatitkn sedikit pengalaman berumrah DIY buat kali kedua. Pertama kali dulu pun DIY juga, tapi masa tuh ada sahabat yang memang dah biasa ke tanah haram dan pandai berbahasa arab dgn fasih. Lagi pun masa tuh proses visa umrah lebih senang kerana salah seorang penasihat syariah di ofis hubby adalah orang kuat kedutaan Saudi. So takde lah nak minta pengesahan surat nikah dari Wisma Putra bagai. Bila imegresen Saudi tengok visa tuh pun dah tahu ianya special umrah visa...

Kalini memang DIY sendirian berhad, banyak baca pengalaman kawan2 di group umrah DIY jer, almaklum zaman dah berubah kan...

Bermula dengan booking tiket flight dan booking hotel. Kami (hubby yg benornya bnyk buat homework, acik ikut ajer 😃😃😃) tengok harga hotel terlebih dahulu, tengok samada affirdable ke tak, dan berapa jarak dari masjidilharam.
Dah pilih2, at last ambik hotel Dar Aleiman di Menara Safwah. Memang dekat sangat dengan Masjidiharam, turun eskeletor dah masuk dataran Kaabah.

Harga bilik memang banyak betul beza antara sebelum Ramadhan n bila dah masuk Ramadhan. Antara sebab kami.masuk Mekah dulu, padahal kalau DIY sebaiknya masuk Madinah dulu, sebab lebih senang, tak perlu melalui kerenah birokrasi di Terminal Haji.

Harga bilik sebelum Ramadah RM370 gitu (ikut juga forex rate on that day), Bila masuk Ramadhan naik ke RM1.6k 😆😆😆😆. So kami 6 hari disini, 5x370 + 1600= RM3k +++ jugaklah untuk bilik sahaja.

Cerita flight plak....
Dah nak masuk Ramadhan ni memang takde offer lah senang citer hahaha... Pergi balik termasuk gst RM3k, naik Saudia. Tengok sharing kawan2, kalau masa offer boleh dapat return ticket dalam RM2.5k, ini direct flight dari KL ke Jeddah, balik ikut Madinah. Ada pilihan lain macam Pakistan Airline, tapi transit tu yg malasnya. Balik jer kami transit di Jeddah (dari Madinah).

Urusan visa di KL plak kami pilih travel agent xxx, di rahsiakan 😆😆😆😆😆.... Ada yang lebih murah, tapi kena buat sendiri certification surat nikah dipejabat agama n wisma putra. Kos untuk proses visa ni RM500/head. Dapat discount skit, jadilah RM450 jer. Dan syarat yg ditetapkn oleh TA, mesti ambik airport transfer dengan diorg. Mulanya pelik jugak (sbb nanti kita bayar direct kat taxi, bukan through TA)... rupanya dah ada rules kat terminal haji, yg kita takleh simply ambik taxi, kena ada agen transport yg tunggu. Padahalnya ambik taxi biasa jugak punnnn... 😃😃😃😆😆😆. Hubby cerita, masa dia datang seorang arituh, dia naik coaster angin jer ke Mekah (bas kecik takde ekon😄) masa tuh cuma SR30 jer. Tapi kalini ambik teksi kosnya SR200, kalau pergi 4 orang memang untung ler, perhead SR50 je kan

Ok... setakat ini dulu... nanti acik ni sambung lagi yer...

Salam dari MakkatulMukarramah
29 Syaaban / 15 May
Dar Aleiman Royal

posted from Bloggeroid

Selasa, Mac 13, 2018

Sejadah kanak-kanak.....

Assalamualaikum....

Saya ni tak berapa kreatif sangat bila nak jahit apa2 untuk boboy... dah sendiri takde anak lelaki kan...

Baru2 ni ada customer minta buatkan sejadah untuk anak lelakinya... umur 9 tahun gitu...

Dok pikir2, budak lelaki biasanya besar dari budak perempuan kan... tinggi skit lah...
So saya adjust skit sejadah M jadi L.... tambah lg 6" gitu...



Nak cari corak yg sesuai ngan boy pun payah... bnyknya kartun jer, mana sesuai buat sejadah kan...


Maka dengan ini ada 3 saiz, S, M, L
Saiz L ni kalau dewasa pakai pun ok jer... cuma bukan saiz yg mewah dah besarlah... muat muat jer...

Harga?


Skit jer beza dengan M....
Sejadah ni quilted, tengahnya guna fiber nipis, tak tebal, so taklah tenggelam hidung 😝😝😝😝😝

Till we meet again...
Wassalam

posted from Bloggeroid