Followers

Wednesday, December 03, 2014

Welcome on board 28.11.2014

Assalamualaikum kawan kawan...

Lamanya tak update blog kan...

Bizi dengan kehadiran ahli baru
Walaupun dilahirkan premature at 34 weeks... alhamdulillah. .. baby sihat dan boleh balik rumah. Syukur sangat. Nanti2 kita citer lg k.
Wassalam

Monday, November 03, 2014

DIY Sewing for Baby


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Aktiviti hujung minggu... 
nak berjalan2 n shopping tak berapa nak larat. Walaupun ramai kata beli barang kat expo lagi murah. Tapi dok fikir2 pasal orang ramai, nak jalan jauh, nak makan etc etc... adalah lebih baik dok rumah depan mesin jahit je ler hihi

Ini pun projek yang dah lama..
Cari balik kain cotton knit yang saya simpan jer selama ini.. Belek balik majalah2 Sew Hip yang lama.. tetiba tengok paten topi nih... cantik gak kan, simple gitu : Bear Baby Hat


Ramai yang tertanya2... baby boy ker hihihi
Sebenarnya.. ini je lah kain yang ada, tak banyak pilihan sangat pun, Rasanya gegirl pakai pun ok je kan,,, ihik ihik.. doktor kata tuan punyanya gegirl.. tapi apa pun saya reserve dulu, sebab scan biasa jer, tak pergi buat scan 4D pun. Takut ler kut doktor tersalah tengok kan.

Walaupun baju dah banyak (Wafiy punya), tambah plak saya ada beli 2 pasang yang baru, tap nak jugaklah try buat sepasang. Rasa best bila dapat buat sendiri.



Ada sesapa nak try Kimono Baby dress ni?
Boleh download free pattern dari sini http://www.sewlover.com/clothing/kids/2013-08-09/171.html
Actually banyak jugak pattern kat internet, tapi yang ni lebih senang nampak gayanyer kikiki

Ini plak seluar...
Nampak macam comel sangat kan.. dalam hati dok tertanya2 muat ker hihihi


Barut yang ada pun dah banyak, tapi mak ni over kiki, gunting gak 5 pieces yang baru. Kain flannel yang ada pun cuma pink tu jer... nak ke Kamdar lagi dah tak larat.. takat ke Nagoya kat AEON Big Wangsa Maju tuh boleh ler. Tapi printed flannel kat nagoya tuh saya tak berapa suka... kualiti kureng skit, kalau plain ok jer.


Then kat bawah barut tuh saya buat hooded bedung. Yang hijau tuh flannel, backing dengan cotton. 

Kemas punya kemas.. terjumpa bantal kekabu yang kak long pakai.. dah lebih 12 tahun usia bantal nih huhu
Ini kekabu kampung yang tak kempis, memang bagus sangat.
Batang bantal yang dah comot tuh saya tukar baru... ambik kekabunya jer 
Then dapat idea dari kawan2 kat FB, gunakan minky sebagai pillowcase.
Simple pillowcase jer pun.. tapi terasa gebuzzzzzz nyer. Kak long pun berminat jugak untuk sarung bantal minky nih hihihi. Nak sama dengan adik dia nanti. 
Kak Long memang excited nak dapat adik, almaklum dah 12 tahun sorang2 jer kan... tak sabar2 dah nak suruh adik keluar hihi. 

Moga selamat semuanya nanti
Wassalam


Regards;
 

Jalan-jalan lepas lepas PSRA, tapi belum abih UPSR hihi


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Cerita lama.. baru sekarang nak update diblog.
Walaupun UPSR tertunda2, tapi kami dah rancang awal, hotel pun dah book. Izzah pun bukan semangat sangat dah dengan UPSR hihi. 

Plan asal nak ke TRAP di Sungkai jer, masuk on Sunday, nak dapatkan on weekend asyik penuh jer.
Tetiba hubby kata tak best plak Sabtu tak duduk kat rumah jer, alang2 pergi Cameron dulu, then Ahad baru ke Trap.
Hari Jumaat malam baru booking hotel di CH kikiki


Sampai ke CH pun dah petang, check in hotel, relex2 jap, turun makan n terus ke pasar malam. Jalan kaki jer pun sebab dekat jer dengan hotel. Tapi mokcik ni tak berapa nak rut (orang Pahang mesti faham kikiki). Lepas pusing pasar malam terus balik ke bilik... huhuhu nasib baik.. lepas tuh hujan lebat. Tak terbayang camna ler those yang bawa baby tuh kan.

Esoknya lepas sarapan singgah jap kat Time Tunnel, Izzah sibuk nak kutip strawberry. Rasanya harga strawberry kat pasar malam memang lebih murah ler. Izzah memang sibuk dengan strawberry cecah coklat je lerr huhu. Rasanya lebih 60 hengget beli strawberry jer. No more keychain or mende2 yang tak berapa berguna tuh.
Then teruskan perjalanan ikut Simpang Pulai, singgah KEA Farm, singgah makan homemade ice cream etc etc...
Takde lawatan beriya sangat pun, sesaja berjalan2 jer

Petang dalam pukul 5 baru sampai di Felda Hotspring Sungkai
Lepas check in semua, terus ke hotspring
Tapi dah nak tutup pun, dapat jalan2 and tengok2 jer.

Penginapan di hotel tersebut termasuk tiket hotspring for 2 days, so.. no worries.. esok boleh masuk lagi.

Pagi2 lepas breakfast kami dah pun ke kolam hihihi
Seeee.. takde orang pun lagi, punyalah susah nak suruh si Izzah ni bangun


Tempat ini kami yang punya hahahahaha
Izzah main sorang2 jer tuh kiki. Dah last2 ada beberapa orang budak main sama-sama dengan Izzah kat situ

Nasib baik masak telur awal2, lepas tuh ada yang masak telur sesarang huhu.. jenuh nak menunggu
Makan telur sampai rendam kaki.. best
Nak berendam badan malas ler plak

Overall, TRAP kat Sungkai ni oklah... out of 10 saya bagi 7 kut.
Sebab tak banyak sangat tarikan untuk budak2. Tapi memang masih mengekalkan hutan semulajadi, Kalau buka malam, macam Tambun lagi best kut kan.

Sekian melaporkan... sebagai rujukan dimasa depan hihi




Regards;

Friday, October 24, 2014

Tempahan Telekung Kanak-kanak


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Dah lama tak post pasal telekungkan...
Antara yang terbaru disiapkan.. ada jugak yg tak sempat nak ambik gambor kikiki


Pada yang nak tempah, sila email yer.
Tapi kekadang saya agak sibuk dan agak lambat reply... minta maaf banyak2.
Kekadang rasa dah reply, tapi tak reply lagi huhu.. sekali lagi maaf
Sejak dua menjak ni macam tak dapat nak fokus sangat, kerja di ofis banyak.
Apa2 pun insyaallah, ada masa lapang skit saya akan reply ok. TQ semua


Regards;