Pengikut

Khamis, September 20, 2018

Sepi.....

Assalamualaikum...

Sepi betul rumah maya ni yer..
Sesepi kerjatangan tuannya..

Yer... kalau ada orang yang singgah ke FB shop acik ni, mesti nampak posting lama jer
Malahan dah almost 2 bulan acik senyapkan diri jer..
Ada tempahan yang acik kensel kan jer
Ada yang diperam, kerana tuannya kata tak urgent...

Sebab apa?
Inilah penyebabnya..
Bermula dengan pecah pecah di jari telunjuk
Dengan gelojohnya acik sesuka suki pergi guna krim steroid, pastu tak handle betul2, terus jadi teruk. Mana2 area yang terkena krim tersebut memang naik semula (cepat baik, cepat dapat balik huhu)



Sampai kehari ini, nak pegang gunting pun agak payah, walaupun much better
Gatal2 tuh kadang2 ada juga datang kembali

Alhamdulillah.. Allah tunjukkan jalan, bahkan dekat sahaja dengan rumah
Allah tunjukkan jalan untuk acik berendam hotspring, Kolam Air Panas kat Selayang ni plak just 10 minit jer dari rumah... Rahmah dari Allah
Apa pun, bukanlah sekali pergi terus ok, cuma memang nampak sangat improvementnya
Sekarang dah takde pecah2 yang ketara (but bila kena air ada lg skit2 pedih tuh), kulit pun dah tak terlalu gatal (manageable). Yang berair pun dah kering. But kena apply VCO selalu, sbb kulit kering dan bersisik.
Elephant skin kat lengan pun dah lembut..
YA ALLAH... sakit ini amat ku syukuri Alhamdulillah
Terima kasih atas ujian kesakitan ini, banyaknya Rahmah dari Mu yang aku tidak nampak sebelum ini..



Regards; Mila

Selasa, Ogos 14, 2018

Telekung LittleMaryam : Clearance Sale

Assalamualaikum...

Sekian lama tak menulis di sini..
Pada yang mencari telekung simple untuk si comel yer...

Nak habiskan stok kain lama, kain pun dah dipotong telekung saiz xs, pada yang beminat boleh wasap yer








www.wasap.my/0192548268

posted from Bloggeroid

Selasa, Mei 22, 2018

Umrah DIY : رمضان كريم (part 4)

Assalamualaikum....

Hari ke6, merangkap hari pertama puasa kami travel ke Madinah.

Saya buat tawaf wada' siap2 selepas subuh. Hubby plak pergi tawaf dalam pukul 9 gitu. Sila settlekan urusan jualbeli etc sebelum tawaf wada' yer. Kalau ikut fatwa kat Malaysia ni, strict skit. Padahal kalau ikut Saudi, sunat jer tawaf wada' ni

Kami check out pukul 10.15 gitu... terus berjalan ke area belajang Dar atTaqwa... area tuh banyak ujar اجر kereta sewa or teksi hihihi. Biasa diorg akan dtg tanya bila nampak kita dengan beg2 gini. Boleh tawar menawar jugak.

Kami berdua sahaja, so pilih untuk share2 ler, baru jimat skit. Kalau nk sewa sebuah kereta betul dalam SR400 ke atas ler. Berbaloi kalau ramai.

Sampai2 jer terus dapat teksi innova ni... SR60 seorang ke Madinah, dah kira within budget ler. Tunggu dalam 10 minit jer pun, dah penuh...


Ini ler van nya, innova. Ini masa berhenti solat. Bagus driver ni, masuk waktu solat terus berhenti kat RNR yg berdekatan. Saya buat solat qasar je... bagi cepat.

Perjalanan selama 4 jam ke Madinah. sakit montot rasanya dok dalam kete. Dah ntah berapa kali tidur n bangun dah hahaha.

Kami turun dari van tak jauh dari hotel. Actually kalau nak ambik van dari Madinah ke Mekah pun area tu juga... hadapan DarAlEiman Madinah.

Hotel kami Royal Inn Nokba.. belakang Hilton Madinah, agak dekat jugaklah dengan pintu MasjidNabawi. Sengaja hubby ambik area tuh sebab dekat dengan pintu masuk wanita ke masjid (pintu 25 & 26 kalau tak silap)

Cuaca di Madinah mmg jauh lebih panas dari di Mekah. So advisable untuk solat dalam masjid yg ada ekon, dari solat kat luar. Tapi kalau dah lewat, memang penuh, bentang je lah sejadah kat tepi2 tuh walaupun kadang kena marah huhuhu

Berbuka puasa memang meriah... kat luar pagar masjid pun org buka saprah. ada kosong kita duduk jer. First day dapat makan nasi Mandhy ayam. Banyak... sampai x habis acik ni makan... Tapi bila nk solat memang kalut skit, sudahnya kat pintu pagar masjid ajer hihihi





ok lah... nnt sambung lg

posted from Bloggeroid

Sabtu, Mei 19, 2018

Umrah DIY : رمضان كريم (part 3)

Assalamualaikum...

Post ni sajer nak jot down certain tips n things yang mungkin berguna sebagai rujukan di kendian hari. Apa pun mungkin through time ianya akan berubah, sebab expansion, renovation n construction masih lagi berjalan:

1. Keluar awal at least 45 minits sebelum masuk waktu solat untuk mendapat tempat yang selesa. Port yang saya suka adalah di tingkat bawah (selari dengan mataf, tp belah belakang), belakang hijr Ismail. Tempat tuh kurang orang kecuali dah dekat2 nak solat, so senang nak pilih tempat yang boleh nampak direct kaabah
Tambah plak dekat dengan tempat wudhuk for ladies.Tempat wudhuk sekarang dah tertutup tau... tak macam 6 tahun lepas


Nampak tak... masih blom siap sepenuhnya, tapi tempat ni memang dah ber aircond.

Kalau dari Safwah selalunya saya ambik entrance no. 1, King Abdul Aziz, lepas tuh ambik jalan ke kiri n turun eskelator ke bawah.

Sementara hubby lebih suka nak solat belakang imam, so dia akan masuk guna entrance Ajyad, ambik kekanan, turun bawah terus area imam. Ada pagar khas yang dijaga polis untuk solat bersama imam, tp kalau dibelakang imam tuh ikut first come first serve lah.

2. Toilet agak jauh, kalau agak2 ambik hotel yg dekat berbaloi lg balik ke hotel. Yang saya tahu ada 2 toilet perempuan, di area Marwa n area berdekatan Hilton Mekah (in between hilton n Dar Tauhid)

3. Tempat2 baru (yg dibina recent 2 years ni) memang banyak kemudahan, selain ber aircond, ada juga dedicated place untuk charge phone, mmg dah ada USB point kat situ, cucuk jer cable anda. Sorry tak de gambar plak


Ini kawasan baru, saya tak nampak plak ada wanita kat kawasan ni, mungkin belah belakang kut.


Information counter, kalau ada masalah agama pun boleh tanya. Tapi in arabic lah yer kikiki... kadang beratur panjang diorg ni


Kalau nak dengar khutbah jumaat dalam.bahasa kita pun boleh. Dengar kat phone, ada frequensi FM yg kita boleh pilih. Tapi bg saya bahasa khutbah ni simple n bahasa buku, mudah paham jer. Mungkin org yang takde asas arabic langsung perlukannya

4. Untuk elak kehilangan kasut or selipar, pls bawa ler plastik sendiri dan bawa jer kat mana2 kita duduk. plastik kasut tuh kita letak kat bhgn tepi, in shaa Allah ok. Saya mmg bawa selipar khas yg saya dah basuh siap2. Tapi hari ke 4 kut rasanya, saya terlupa bawa plastik, bawa jer selipar masuk ke dalam n letak kat rak kasut kat area tempat solat tuh. Tetiba.... amikko.. tengok dah hilang. Tak tahulah sapa yang ambik, or mungkin org keluarkn n tak masuk betul, bersepah n abih kena sapu dik cleaner.... haha... nasib ada selipar bekap (back up)

5. Benda yang saya ingat TAPI lupa nak bawa 😄😄😄😄 adalah panadol. Kat sini kalau nak beli kena beli sekotak 20 biji terus. Saya plak dapat selsema on 3rd day kat sini huhuhu... beli jer laaaa

6. Since ini DIY jer... saya tak bawa banyak baju. Bawa cabin bag satu sorang jer, tak masuk kargo pun (hala pergi)..
Baju saya ada 3 pasang jer : 2 pasang jubah seluar n 1 jubah hitam; baju tidur ada 2 pasang (1 tshirt n pant untuk pakai dgn jubah).
Jangan lupa juga bawa hanger sendiri (2-3 pieces)...senang nak basuh baju. Kat sini lain skit sbb kita berpeluh pun takde bau, so mostly boleh pakai seharian... basuh guna sabun mandi kat hotel jer, terus hang n biarkn kering. Di mekah mmg lambat skit kering berbanding di Madinah (cuaca sekarang lah, kalau yg dtg musim sejuk saya tak pasti camna)

Pemerhatian saya.... kain seperti cotton n poliyester cepat skit keringnya. Kalau t.shirt mmg lambat kering.

7. Walaupun saya ni penjahit telekung, tapi langsung tak bawa telekung pergi umrah 😆😆😆😆. Memadai dengan tudung yang labuh. Lebih senang sebab kalau berhimpit dengan jemaah lain masa solat, takde terpijak hujung telekung.
Dan kekadang kita terus pergi makan balik dari solatm takdelah nak berjaga2 sangat macam pakai telekung putih kan...

Nantilah acik letak gambar... takde satu pun gambar full ni 😄😄😄, selpi fun takde kat phone sendiri... sabau je lah kan

8. Yang ini saya beru jer terfikir bila tengok orang lain buat (kenalan orang Malaysia jumpa di MasjidiHaram).. bawa biskut yang pack kecik2 tuh, mungkin boleh beli dari Malaysia jer, kat sana bole sedekahkan kat budak2 or orang dewasa pun. alaaaa ini mcm pek kecik biskut kacang ker... senang je nak bawa pun..

9. Shopping kurma better di Madinah. Rasanya harga lebih murah. Kami dapat kurma Ajwa (said sedang) SR40/kg, siap packing dalam kotak terus, in total 7kg. Kami memang cari ajwa sahaj, sebab susah nak dapat kat KL hihi

Ok... nnt2 saya tambah lagi kalau teringat ye..
posted from Bloggeroid