Followers

Tuesday, February 02, 2010

Camna nak jahit tudung sendiri....(Part 1)

Dah lama terpikir nak letak posting camna nak jahit tudung DIY nii kat sini... sajer as a reference n berkongsi ilmu... ok lets go::


First thing kena ada template ler kan. hehehe my template mmg dr surat kabar jer... guna kertas the edge, mmg agak tebal n tahan jugak. kalau guna kertas minyak tuh, 10 helai tudung jer dah lemah longlai... kain plak hendaklah dilipat dua membujur or tiga segi(nak melintang ke memanjang kerr ikut suka hati pon bole jugak.. tak kena tangkap polis ok). letakkan template and pinkan... bagi beginner kenalah lukis line ngan kapur, tp kalu dah selalu buat.. buang masa jer nak mengapur2 niii... terus jer gunting. basi kan dlm 1 inci dari template.. untuk lipatan jahit nnt ok. then letak tepi dulu

Now potong awning/cap or what ever ler nak letak namanya. gunakan template awning nii letak kat kain yg dilipat 2 jugak. yg nii bole buat sesuka hati, tp sesuka hati kain jugak dia nak elok ke or tidak ok.. sbb nya ada kain yg takleh dipotong memanjang, nnt bila dbuat awning jadi ler berlipat2 or mcm ombak kecil dilautan jer. normally yg sensitip nii kain brocade ler. klu SBLine or TS mmg ok jer on what ever angle pon. Then kita gosok dulu awning tuh....

pastu letakkan gluetape (kain bergam aka bakrum.. mana ntah org dapat nama bakrum niii tak tau ler.. tanya pakcik google bole kut) make sure bahagian bergam tuh belah atas tau...

Lepastuh jahit lerrr atas gluetape tuh... 2 line.. peringatan skit, kalau guna kain yg lembut mcm lycra as awning, better letak kain bergam nipis tuh supaya awning tuh tak tertarik bila jahit.. kang saiz asal awning 13.5 inci, bila jahit jadi 15 inci kekeke. ha satu lagi kalau kain2 kat bawah tuh berkedut, sila lah ubah posisi kain.. letak gluetape belah bawah ok... jahit atas kain...

Then bole lah di ironkan gluetape tu kepada awning... hati2 kalau guna brocade, klu terlalu panas silap2 ianya mengeleding (paham ke bahasa ni eks.. kalau paham sila buat ayat sendiri ok)

Then tandakan bahagian tengah awning and bahagian tengah tudung (bahagian muka).. mesti centre tau... kalau idok pakai ler tudung herot kang..

Now start jahit dari tengah ke akhir awning tuh. Awning hendaklah duduk sebelah atas tau.. kalau body belah atas kemungkinan berkedut tuh adalah tinggi...(hangin satu badan kalau masuk bab tetas menetas niiii...) then dah habih sebelah, buat sebelah lg. mati kan jahitan hujung tuh betul2 tau, kang hidup jahitan tuh maunya lari awning tuh kekeke

ok now samakan hujung awning tuh and samakan jugak hujung tudung bawanh dagu. start ur engin n jahit ok,...
walaaaa mcm niii. alamak, gambor jahit keliling tudung takde ler plak... haa baru teringat yg aku nii sibuk amik gambor niii tersalah lekat awning, so pasnii aku dok menetas ler plak.. itu yg aku tensiii sampai lupa nak ambik gambor hujung tudung..
nanti pasni aku upload plak cara2 nak wat 2layer awning.... TO BE CONT'D

Regards;
Rimbun with LOVE

15 comments:

  1. terima kasih bagi tutorial nih!!

    ReplyDelete
  2. sama2... harap pasni bole manfaatkan ilmu yg ada

    ReplyDelete
  3. Terima kasih for this free tutorial...moga allah menam rezeki berlipat ganda...amin.

    ReplyDelete
  4. suke koi baca totorial aok nih...

    ReplyDelete
  5. Perkataan Kak Mila kelakor le. Yati jahit tudung ni tak berani lagi, bab awning tu. Kalau tudung syria tu boleh gak kot mencuba.

    ReplyDelete
  6. wah..baguslah tutorial ni..baru umie boleh nampak mcm mana nak buatnya...hehehhehe

    ReplyDelete
  7. kak mila,,nak jahit tepi tudung tu kena pakai kaki dia sendiri x? ke pakai kaki jahitan biase aje?

    ReplyDelete
  8. Hidayah.. guna footer biasa tu jer. unless kalau strecthy sgt (akak pernah jahit lycra jepun yg licin n stretchy) kena jugaklah tukar nonstick footer.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah dh jadi tudung hasil pola yg dibeli dr kak mila.. ;)

    ReplyDelete
  10. Assalam,

    Tq share info psl jahit tudung ni. Happy sgt utk newbie mcm saya. Klu boleh share info, ada yg kata perlu cari jarum emas untuk jahit kain jenis lycra ni. Klu mesin jenama brothers perlu ke? Tq 4 sharing.. :-))

    Rin Kuantan

    ReplyDelete
  11. salam rin... sorry takes too long to reply, saya mmg menggunakan mesin brother NV50, mmg saya guna jarum emas ni untuk jahit lycra, kalau takde, boleh jugak guna jarum biasa tp saiz kecil mcm saiz 10, tp ikut jenis kain jugak, adakalanya melompatjuga jahitannya, teh best mmg guna jarum mas/ball point needle

    ReplyDelete
  12. Salam... nak tanya, di mana saya nak cari mesin brother NV50...? saya cari tak jumpa...saya berminat dengan mesin tu, jadi saya terpaksa tanya cik. Minta tolong sgt2 agar cik boleh memberitahu lokasi kedai itu. Saya tinggal di Puchong. Saya pun sudah menjahit tudung dalam masa setahun tetapi selama ini saya hanya menjahit dua pusingan di hujung tudung dengan mesin biasa jenama Singer.Harap cik dapat membantu. Terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  13. Seronok ksu tgk cara belajar buat tudung.nak tahu ukuran kain tudung d awning

    ReplyDelete
  14. Baguzz la u tak kedekut ilmu....i baru jer mintak nak tengok jer csra jahit tudung ni.....kwn baik la jugak...kwn dah 20 tahun...tak nak dia kasi tengok sbb dia berniaga kot....i ada kain tapi lom jahit2 dah dua tahun...hasrat hati nak jahit sendiri n pakai jer bukan nak ambik tempah pon....

    ReplyDelete
  15. haha..sambil baca sambil ketawa..dapat ilmu dapat juga hiburan..

    ReplyDelete

Love your comments...