Followers

Tuesday, December 22, 2015

Creamy Mushroom Potato Soup

Assalamualaikum..
Uikkk pasal makanan lagi
Resepi lagi..

Kalini kita western skit yer

Asalnya tak tau nak masak apa
Tapi ada beli fresh button mushroom
Kita bedal je ler yer..



RESEPI

Fresh button mushroom
1 biji kentang (kupas n hiris nipis)
1 batang celery
Air untuk merebus
(satukan semua ni n rebus)

3 ulas bawang putih (cincang)
Olive oil
(Tumiskan dan masukkan dalam rebusan mushroom diatas)

Then masukkan chicken stock
*saya buat sendiri, rebus tulang ayam+bawang putih+bawang merah+celery dalam 8-10 jam guna slow cooker, then boleh pack kecik2 n simpan, meant for Asfa, tapi sekeluarga boleh makan

Dah sejuk skit, blend rebusan mushroom
Masuk balik dalam periuk dan didihkan
Masukkan susu cair (apa2 susu pun boleh, low fat, full cream or fresh milk)
Rasakan garam n masuk black pepper skit
Kalau kurang pekat, boleh masuk tepung jagung skit
Wokeyyy.. dah bleh makan
Jangan lupa bakar roti dgn butter dulu erks...

Walaupun resepi bedal ajerrr.. turn out to be sedap lerr
Alhamdulillah...

pst past.. makcik baru buka kotak



Regards;

Jubah munga munga

Assalamualaikum
apa khabar kawan2.. ada yang bercuti ke?
uhuk uhuk... makcik tuan tanah (read: blog) sebenarnya nak cuti, tapi encik bozz reject cuti makcik. Camna tuh? Makcik nak balik jugak, and makcik dah beli tiket kapai tebang
Lupakan kisah makcik dan cuti makcik tuh yerr

Ini jubah segera, untuk kak long kesayangan umi dan adik
Munga2 kan..
Jubah lycra denim

Guna mesin coverstitch, kemas jeer... sejuk mata memandang hahahaha

Oklah.. till next story..
Wassalam


Regards;

Tuesday, December 15, 2015

10 Soalan Daripada Puan Siti Munirah mystorymory

Assalamualaikum semua..

Uihh lama dah tak main tag2 ni kan..
Tetiba hakak ni rasa nak ambik join ler kiki

Mai hakak jawab soklan cik puan Siti Munirah dari sini http://www.mystorymory.com/



1) Apa maksud nama anda?
Kamila=Sempurna/Yang sempurna (Yang masih mencari kesempurnaan hidup, moga disempurnakan dengan husnulkhatimah)... panjang nau plak hakak membebel
2) Warna kegemaran. Kenapa anda suka warna tersebut?
Turqoise lembut kut.. tapi seme warna hakak suka jer
3) 3 lagu paling feveret
alamakkk jenuh plak hakak pikior nih..

- I am sorry : Irfan Makki
- Assalamalaik (rasanya ler tajuk nyer gini) Maher Zain
- In Shaa Allah Maher zain
Rasanya lagu2 Maher Zain memang seme hakak suka kut hahaha

4) Destinasi percutian idaman dan kenapa nak bercuti di situ?
Istanbul

... alaaa hakak dah lama plan nak g. Kengkonon nak g di tahun 2015, siap reserve cuti dah, tapikan.. tgh 2014 peknen plak, jadilah hangan2 tertunda... bukan takmo g dengan baby, tapi below 2 yrs ni payah skit lah, hakak nak enjoy jalan2 kang jadi stress plak (hakak terbebel plak dah)

5) Apa respon anda bila seseorang berkata, "Cantiknya awak hari ini"
Alhamdulillah... Yang Mencipta confirm lg cantik dari yang di cipta
6) Penang, KL, JB - yang mana pilihan anda?
KL lah kut
7) Macamana cara anda memujuk anak / anak kecil / anak saudara yang  sedang menangis?
Penampau boya sekali kuikui

Hamboi hakak garang sangat kan.. teringat plak hakak masa kat Madinah dulu2. Hakak kena jaga Khaalisah (masa tu dia setahun lebih skit jer) kat bilik hotel. Sepanjang hakak jaga tuh dia dok nangis, last2 hakak nangis sekali hahahaha

8) Satu perkara yang anda konfem buat sebelum tidur
Gosok gigi kikikiki

- hakak verangan sangat nak baca surah alWaqiah sebelum tido dan jadikan alWaqiah sebagai bedtime story kat Asfa, tapi hakak ni kadang ingat, kadang lupa. Pastu hakak rasa kekok bila baca sambil baring, mcm makhraj huruf tak berapa nak betul jer (kena baring sebab nyusukan Asfa)

9) Apakah pencapaian terbaik dalam hidup anda?
Semuanya terbaik...
10) Apakah yang paling anda harapkan untuk tahun 2016?
Harapnya konsisten ler menjauhi larangan Allah dan mengikut apa yang disuruh
Kalau hakak mati di tahun 2016.. hakak nak mati dengan husnulkhatimah

********************************************************

Fuhhh abih dah menjawab soklan cepumas.. patutnya hakak plak tag orang kan..

Soklan hakak kopipes je ler dari soklan puan Munirah yer hihi

1) Apa maksud nama anda?

2) Warna kegemaran. Kenapa anda suka warna tersebut?

3) 3 lagu paling feveret

4) Destinasi percutian idaman dan kenapa nak bercuti di situ?

5) Apa respon anda bila seseorang berkata, "Cantiknya awak hari ini"

6) Penang, KL, JB - yang mana pilihan anda?

7) Macamana cara anda memujuk anak / anak kecil / anak saudara yang  sedang menangis?

8) Satu perkara yang anda konfem buat sebelum tidur

9) Apakah pencapaian terbaik dalam hidup anda?

10) Apakah yang paling anda harapkan untuk tahun 2016?

alamak.. nak tag sapa plak nih..
Hokey.. hakak tag sesapa yang ada kat bloglist hakak ler yer

Yati http://homemakers-puteri.blogspot.my/ 
Yati http://cahayahidupku2569.blogspot.com/ 
MamaD http://mamadaniel2008.blogspot.my/
Cik Melur http://cmelor.blogspot.my/
Suzi http://suzi3aina.blogspot.com/

Nak tag kawan2 yg lain tapi malu plak kikiki (malu sangat ler kan)
Lepas dah siap postnya, jangan lupa drop link kat entry ni ya :)


Regards;

Monday, December 14, 2015

Peria katak goreng rangup yumyum

Assalamualaikum semua

Lagi berkongsi resepi???
Fuh dah tukar status blog kut kan tuan tanah ni.. dari blogger jait2 jadi blogger masak masak hihihi

Alkisah mencari resepi untuk peria katak goreng ni
Selalu sangat makan yang beli depan opis ni. Sedap, rangup dan tak rasa pahit

Dah beberapa kali fail... akhirnya..


Resepi yang sangat sempoi

Peria katak hiris nipis
Rendam dalam air garam
Keringkan dengan memerah air peria dan biarkan dlm tapisan untuk beberapa jam

Then gaulkan dengan sedikit garam+serbuk kari+tepung jagung

Panaskan minyak dan boleh goreng

Percubaan pertama fail = sebab peria tak betul2 garing
Percubaan kedua = Yeah! berjaya

OK baru faham sekarang = silalah goreng sampai peria tuh bertukar jadi warna cekelat mcm dlm gambar ni. No more hijau2 dah. Insyaallah jadiiii..
Alhamdulillah
Tapiiii kan... walaupun rasa pahit tuh mmg very mild (almost takde) tapi tetap jugaklah only me who eat this hahaha
Apa pun mak puas hati. Next time buat lagi yerrr.

Regards;

Friday, December 11, 2015

Patin Tempoyak koi orang temeloh

Assalamualaikum wrt
Salam pagi Jumaat.. uik pagi ker. Terasa pagi lagi sebab ekon kat opis sejoookk.

Pepagi tadi sempatlah menunaikan hajat hati k.long
Harini k.long kat rumah jer, tak pergi program tahfiz kat UIA sebab cuti (selangor cuti)
Hajatnya harini dia nak makan patin tempoyak
Padahal, baru lagi makan kat rumah mak minggu lepas masa kat kampung

Sempat plak umi snap gambor patin ni berenang dalam tempoyak yer hihihi


Sajer ler arini nak share resepi patin ni.. setiap orang lain cara masaknya, walaupun kekadang bahan2nya sama jer

Ini cara kami sekeluarga masak ikan patin, asalnya cara ni dari jiran kami, arwah Che Rahmah (moga Allah tempatkan beliau dikalangan orang yg solehah)... moga berpanjanganlah ilmu ni untuk orang lain jugak

Kita tgk dulu bahan2nya:

Ikan Patin
Kunyit hidup
Cili api
Tempoyak
Daun kesum
Asam keping
Garam secukup rasa

- Basuh ikan patin dengan limau nipis/kasturi (basuh jer yer, jangan rendam lama2, nanti tawar plak ikan tu). Masuk dalam periuk siap2
- Tumbuk cili api + kunyit hidup, kemudian masukkan tempoyak, gaul sebati
- Masukkan campuran tempoyak-lada tadi kedalam periuk n gaul dengan ikan, masukkan jugak garam dalam sesudu kecil penuh
- Hidupkan api kecil, biarkan air ikan keluar dan sedikit kering (dalam 2 3 minit). Bila air ikan dah kering skit, masukkan air separas ikan, buka api besar
- Masukkan daun kesum dan asam keping
- Didihkan dalam 5 minit (lebih kuranglah) then kecikkan api. Biar mereneh dalam setengah jam. Kacau skit2 jer tau. Rasakan garamnya, kalau belum masin tambah garam k.
Dah siapppp.. sluurrppppp

Nota: Ada jugak resepi yg masuk semua bahan dlm periuk n renehkan, ada jugak yg masak kuah dulu, then baru masuk ikan. Dulu2 memang mak masak camtuh, tapi sejak Che Rahmah bg cara sebegini (seperti yg saya share ni), kami dah stick to this method, sebab rasa lebih sedap (ikut tekak kami ler)

Oklah... selamat menjamu selera yer k.long
Nanti jangan lupa masak nasi, sebab umi sibuk sangat siapkan bubur Asfa sampai lupa nak letak nasi.
Pada yang mencuba resepi ni.. moga bermanfaat.

Wassalam


Regards;

Friday, December 04, 2015

AlQuran Cover... scrappy project


Assalamualaikum...

Project yang dah lama jahit..
Project beli alQuran dan buat cover
Sebenarnya nak letak naskhah alQuran ni kat Temerloh satu dan di Kuching satu
Dulu2 suka bawa alQuran bila travel, boleh jugak baca masa dalam flight... tapi sekarang agak susahlah nak bawa, henbeg "kenit" dah ada hahaha, bawa jer tapi tak buka pun. So ada baiknya letak satu alQuran kat kampung... tak perlu bawa dalam perjalanan


Alahai... ada orang kenan ler plak dengan alQuran ni huhuhu
Dah kena kidnap dengan kak long plak dah hahahaha
Oklah kak long, ambik ler
Yang penting ianya di gunakan

emmm... tetiba rasa tak de semangat plak nak kerja
Nak tanya kawan2 ler kan.. kalau kita bekerjda di tempat yang ok, bos ok, staff ok, gaji ok, location ok... family & anak2 pun ok.. kalau kita decide untuk berhenti, adakah kita dikatakan tidak bersyukur yer? soklan yang selalu menghantui mak cik niii

Sampai jumpa lagi

Regards;

Monday, November 30, 2015

Setahun Berlalu

Assalamualaikum wrt

Setahun berlalu
Syukur Ya Allah
Di atas kurniaan Mu

Moga Asfa Maryam jadi anak yang solehah, Moga Asfa berjaya dalam kehidupan di dunia dan di akhirat, Moga Asfa bertemu jodoh dengan lelaki yang soleh, Moga Asfa akan melahirkan zuriat yang soleh & solehah yang menyambung kalimah Allah di muka bumi ini.
Aminnn


Panjang plak bebelan umi yer..
Masa mengandungkan asfa tahun lepas, umi berharap dalam hati agar dapat anak lelaki. Ala2  mungkin last dah kut mengandung, umur pun dah nak masuk 4 series lagi setahun dua ni hihihi
Tapi Allah rezekikan Asfa, a girl, tetap jugak umi syukuri, sebab tuh ummi nak jugak nama Maryam. Moga jadi solehah sperti Maryam binti Imran. Samalah kan..., Hanna mengharapkan bayinya lelaki, tetapi Allah bagi perempuan, satu satunya nama wanita yang terpahat dalam alQuran.
Asfa ni  budak baik...
Tidur awal malam, jarang bangun kecuali minum susu
Tak suka botol susu, tapi suka nenen hahaha, walaupun susu umi ni ala kadar jer kekdahnya. Umur dah setahun, tapi masih lagi guna botol susu kecik jer, Kalau buat susu lebih dari 3oz, mesti tak abih. 3oz tu punkadang2 2 kali minum baru abih
Sekarang dah ada dua gigi atas dan bawah, gigi sebelah tuh baru nak muncul gak dah
Dah selera makan,

Asfa yang ummi sayang
Happy Birthday...


Regards;

Friday, November 27, 2015

Jahit jahit untuk adik...

Assalamualaikum wbt

Arini tampal gambar budak baru bangun tido lah yerr
Pakai baju umi jahit, tapi umi lupa letak butang. Nak cepat2 basuh ler tuh hihihi
Nanti lepas ni umi letak butang yer dik oiiii


Satu lagi baju adik..
Kali ni umi buat raglan dress plak hihi. Umi suka buat baju yang senang2 jer yer..
Raglan dress ni boleh buat pola sendiri, just tekap jer dari baju yg sedia ada.. boleh google cara jahit kat internet.. banyak sangat orang share
Ini plak monkey pants...
Amboi sedapnyer nama yer.. cr sebut dalam BM, seluar monyet kikikiki


Bagi kawan2 yang teringin nak mencuba, ini free pattern jer


Getah seluar pun yg paling sempoi. tampal jer.
Cari2 gak getah camni yang boleh beli offline jer. Macam takde jer huhu
Online ramai gak yang jual rupanya. Harga pun boleh tahan gak lah.. dalam 4-5 rengget semeter.

Regards;
 

Thursday, November 19, 2015

Beg for Bag

Assalamualaikum..

Projek jahit terbaru, projek melepas rindu
Rindu sangat nak menjahit beg
Kebetulan ada sorang officemate tanya kalau2 saya jahit beg.. jawapan stended.. tak ambik tempahan
Tapi kebetulan plak sabtu arituh, Asfa tido dengan nyenyaknya, semangat membuak2 nak menjahit beg ler plak hahhaa

Maka jadilah satu.. reversible tote bag
Yang hitam tuh guna canvas denim, memang tebal, takyah nak letak stabilizer dah..


Kain heavy cotton tu pun dah tinggal remnant,tangkap muat jer ler..
Memang cepat dah mudah buat beg sempoi gini..
Hasilnya sangat puashati
Kasi free jer kat officemate tuh kikiki...
Buat beg pakaian anak dia ke daycare..
Harapnya bergunalah beg ni nanti

Salam sayanggggg...





Regards;

Friday, November 06, 2015

Welcome new family member....

Assalamualaikum..

Haruslah update pasal new member ni kan..
walaupun bukan cerita baru, dah agak lama jugaklah beli
Masa LSN buat sale... less than 1.45k kira oklah kan
Tapi projek dengan cik abe baru ni memang tak berapa nak jalan sangat lagi... masih suam2

Last week baru cuba buat dress guna knit cotton untuk adik..
seronok plak sbb cepat siap..

Dress ni kakak satu, adik satu... ummi pun ada satu kikiki tapi warna lain. Lelain kali hapdet umi nyer baju


Honestly, berbaloi-baloi ler ada mesin jahit ni, terutama kalau jahit knit cotton. Agak senang nak gun, jauh lebih senang dari mesin jahit tepi pun.
Waduhhh koleksi mesin jahit bukan main lagikan.. koleksi projek jahit jer yang suam2 kuku. Tak pe lah.. kumpul asset kut kan (aset ler sangat kuikui).. 

Till we meet again.
Wassalam




Regards;

Thursday, November 05, 2015

Sew for adik 3

Assalamualaikum

Tak abih2 update pasal sew for adik kan...

update terkumpul namanya nii

Soft toy for Asfa

Cik kura-kura (free pattern from internet)


Ini ikan ker udang nih... umi bedal jer pattern suka suki sendiri


Sila abaikan rumah bersepah tu yerr... 
time dia sakit jer rumah cantik dan kemas hahahah... orang demam, tengok mainan pun takde selera..
Tapi dua tiga harini dah sihat dah, maka dah mulalah projek menyepahnya...



Regards;

Wednesday, November 04, 2015

Sew for Adik : Headrest

Assalamualaikum..

Alkisahnya belikan carseat baru untuk adik, umi berazam untuk ajar adik duduk dalam carseat untuk keselamatan. Takmo lagi pegang2 macam kakak masa kecik dulu. Bila dah besar baru nak ajar masuk carseat, memang dah terlewat lah. Infant carseat carrier yang beli arituh plak dah sendat dengan adik.. ohhh dah besar rupanya budak kenit ni kan..

Pilih punya pilih, umi kenan dengan brand Koopers STEP. Kiranya menepati ciri2 yang diperlukan dan yang paling penting bajet takleh lebih dari RM500... yang ni slighly lower than budget, hanya RM429.00. Ayah takleh kata apa dah, sebab ni memang keluar dari poket umi yer hahahahahaha

Masa kat fabmom tuh ada ternampak headrest, wahhh bleh tahn regenya, almost RM50 kut huhuhu (ker lebih erks).. ohhh mahal sgt tuh

Balik rumah umi pun godek2 pattern headrest yang ada... dannnn jeng jeng...


Adik in action

Terciptalah pattern yg umi design sendiri huhuhu

Nampaknya adik sangat selesa
Travel dari KL ke Temerloh memang adik tidur sepanjang jalan.
Kalau jalan2 dekat2 je pun, lebih 5 minit, mulalah adik menguap hahaha...
Selesa sangat ker dik masuk carseat baru tuh...



Regards;
 

Tuesday, November 03, 2015

Sew for Adik 2..

Assalamualaikum..
Entry cerita cerita lama...

Masa nak balik ke Kuching arituh dok cari sweater untuk adik pakai masa dlm flight. Cari punya cari.. semuanya jumpa saiz 1 yr, almaklumlah si adik ni kecik molek jer orangnya kan
Tetiba datang idea buat sendiri huhuhu..
Inilah dia sweater cum cardigan dengan hood untuk adik... cun tak adik?


Ini pun cerita sebelum balik ke kuching gak... konon nak upgrade ler ring sling yang buat aritu ker Meitai..
Maka jadilah satu MT dari soft denim ni..
Kakak sibuk nak try kendong adiknya..

Reversible.... dua2 sama cun.. (mak perasan) opsss adik kakak pun cun gak hikhik

Alahai.. tengok gambar ni, halus mulus jer kulit adik kan


Ini gambar beberapa bulan yang lalu
Last week adik kena measles... kesian kulit adik dah jadi kusam.. masih dalam recovery period lagi. Apa pun alhamdulillah, demam dah takde, cuma tinggal batuk2 n selsema jer... bilalah nak hilangnya batuk tuh dik... Allah lah yang Maha Penyembuh..

Kakak ni memang sayang sangat kat adik. Bila adik demam lama, pastu dah kehilangan senyuman adik, akak siap nak buat solat hajat, minta supaya Allah sembuhkan adik.. terharu mak. Moga kesih sayang kedua adik beradik ini kekal till jannah.. Amin




Regards;

Monday, November 02, 2015

Tempahan Baby Bedding set..... sila sila..

Assalamualaikum..
Dah lama nak tulis pasal ni sebenarnya..
Opsss tajuk tokleh blah... macam nak aktif semula ambik tempahan jer kan.. aikk mana nak letak budak kenit kat rumah tuh kikiki

Pembetulan skit sebenarnya..
Ini cerita lama, yang lama nak tulis, dah lama simpan dalam hati.. hikhik.. amboiii

Just nak bgtau, pada yang berhajat nak tempah baby bedding set, bolehlah ke blog Yan ni yerr http://mylittlestuff27.blogspot.my/ 

Jangan malu jangan segan bertanya, insyaallah tak kecewa huhuhu

Ini gambar Asfa masa umur sebulan.. sekarang dah hampir setahun anak umi kan... today 11 bulan 7 hari dah...
Terima kasih pada Yan kerana hadiahkan Asfa bedding set ni, tilam kekabu empuk dengan bantal peluk dan bantal kepala, siap ada 3 bantal kepala lagi...






Regards;
 

Assalamualaikum..

Assalamualaikum..
Baru perasan, oktober langsung takde posting di blog hahaha.. Dah macam rumah tinggal yer dak
BW pon dah lama tak buat. Bizi dengan macam2 hal...


Asy-Syura 42:49-50
Milik Allahlah kerajaan langit dan bumi; Dia menciptakan apa yang Dia kehendaki,memberikan anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada siapa yang Dia kehendaki
Ataupun Dia menganugerahkan mereka kedua-duanya anak-anak lelaki dan perempuan, dan menjadikan mandul siapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa











Regards;

Thursday, September 03, 2015

Jubah selimut.. sila golek golek yer

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak pegang mesin jahitkan
Rindu hati beta kikiki

Kebetulan hari Isnin arituh di kampung. Kat kg mana ada aircond kan.. tapi Asfa ni dah terbiasa dengan aircond, so kalau panas tuh, susah betul nak tidur. Last2 saya ambik keputusan tidur kat rumah atas (rumah papan), tempat menjahit Tam diorg ni.. tido rumah papan ni dapat ekon semulajadi.. tu yang best tuh

Pagi2 Isnin tuh Asfa tido lagi, maka umi pun ambik kesempatan menggodek mesin jahit Tam kikiki Dapatlah masa sedikit lepas rindu kat mesin jahit kiki

Cer cer teka apa ler umi Asfa jahit ni kiki.. mcm baju dewasa jer kan kiki
Dalam tema dino plak tuh.. leher besar plak tuh..

Jeng jeng... 
dah sarung kat tuannya... tuannya tgh tido tuh kikiki, jahat umi kacau kan..


Just nice...
leher besar tuh bleh masuk dari bawah..
Actually kalau tengok design baby blanket or sleeping sack kat internet, memang tutup abih kat kaki.
Contoh macam ni..


Tapi kesian plak, takut kepanasan plak, almaklum ler cuaca negara kita ni kan... kami plak bukanlah jenis pasang ekon sejuk sampai ketulang hihihi.. setakat 25c jer pun..
Lagipun Asfa dah meniarapkan... dan jenis yang tidur meniarap

OPssss... tengok tuh.. budak ni dah marah. 
Budak ni memang pantang letak selimut, tergolek kiri kanan, pastu dah hilang entah kemana selimutnya hahaha.. lepas ni tak hilang lagi dah tau...

Wassalam..


Regards;
 

Wednesday, September 02, 2015

9 Sembilan

Assalamualaikum

28.11.2014 - 28.08.2015
Marking 9 months journey for cik amoi di bumi Allah

Sexy overloaded hihihi


Baru nak belajar merangkak, tapi bila angkat montot, terus pusing, posing sexy mexy gini...

Belum tumbuh gigi

Makan dah ada selera, tapi ikut tekak dia je lah, yang manis2 tuh sukalah

Masih mesra alam dengan sesapa pun

Dah pandai cari nenen sendiri kikiki

Masih mix feeding (belum tinggal susu ibu)

Jarang bangun malam (kalau bangun pun setakat merengek-rengek nak susu)

Pukul 10 malam dah mengantuk.. tidur nyenyak kadang tuh sampai pagi

Kesayangan kakak forever

Oh ya... semalam 1.9.2015 kan..
Marking our 14th years journey
1.9.2001 to 1.9.2015
Happy Anniversary to MyLaling & Me

Wassalam



Regards;