Pengikut

Khamis, September 20, 2018

Sepi.....

Assalamualaikum...

Sepi betul rumah maya ni yer..
Sesepi kerjatangan tuannya..

Yer... kalau ada orang yang singgah ke FB shop acik ni, mesti nampak posting lama jer
Malahan dah almost 2 bulan acik senyapkan diri jer..
Ada tempahan yang acik kensel kan jer
Ada yang diperam, kerana tuannya kata tak urgent...

Sebab apa?
Inilah penyebabnya..
Bermula dengan pecah pecah di jari telunjuk
Dengan gelojohnya acik sesuka suki pergi guna krim steroid, pastu tak handle betul2, terus jadi teruk. Mana2 area yang terkena krim tersebut memang naik semula (cepat baik, cepat dapat balik huhu)



Sampai kehari ini, nak pegang gunting pun agak payah, walaupun much better
Gatal2 tuh kadang2 ada juga datang kembali

Alhamdulillah.. Allah tunjukkan jalan, bahkan dekat sahaja dengan rumah
Allah tunjukkan jalan untuk acik berendam hotspring, Kolam Air Panas kat Selayang ni plak just 10 minit jer dari rumah... Rahmah dari Allah
Apa pun, bukanlah sekali pergi terus ok, cuma memang nampak sangat improvementnya
Sekarang dah takde pecah2 yang ketara (but bila kena air ada lg skit2 pedih tuh), kulit pun dah tak terlalu gatal (manageable). Yang berair pun dah kering. But kena apply VCO selalu, sbb kulit kering dan bersisik.
Elephant skin kat lengan pun dah lembut..
YA ALLAH... sakit ini amat ku syukuri Alhamdulillah
Terima kasih atas ujian kesakitan ini, banyaknya Rahmah dari Mu yang aku tidak nampak sebelum ini..



Regards; Mila

9 ulasan:

  1. patut la lama senyap blog nih....
    aduhai... tgk pun mcm terasa kt tgn tuh....
    moga cpt sembuh ye kak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila sendiri tgk gambar pun rasa mcm x percaya itu jari sendiri hahaha

      Padam
  2. Allahu, moga cepat baik kak mila.. Rindu dgn celoteh akak hehe :)

    Pernah dengar pasal tempat air panas tu tapi tak pernah pergi. Boleh cuba juga kot utk anak bujang ni, eczema juga dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. trylah...akak pun ada org rekomen pergi

      make sure bawa baldi n cebok air sendiri yer... air kat situ agak panas, takleh berendam, boleh masukkn dlm baldi, dah sejuk skit baru mandi or rendam kat mana2 yg gatal tuh.
      Pastu... lps kalau dah nk balik, make sure cepat2 basuh ngan air paip, biasa kalau setakat dr kolam ke rumah akak tuh ok lg, tp kalau lg lama, baik basuh siap2. rasa kering n perit

      Padam
  3. Pernah pergi kejap tempat tu lama sangat dah sebab adik pun ada sakit ni. Masa tu tahun 90an kami tak tahu dia sakit apa sebenarnya. Masa tu mana ada sangat pendedahan pasal eczema. Bantai pakai sebamed je dia tu sebab doktor suruh. Semoga sembuh segera...

    Rupanya dalam adik beradik kami ramai ada eczema. Termasuklah saya cuma teruk dan tak je. Memang kena dapatkan nasihat doktor kalau nak pakai apa2 krim...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya eczema ni penyakit keturunan kut kan.... ayah saya dulu pun ada, tp skit2 jer. anak yg sulung pun ada skit2 kt tangan, ini dia bnykbuat kerja dapur, naiklah skit. on off. nak kata pencuci tak sesuai, mcm ok jer

      Padam
  4. Oh ye eczema ni kalau nak elak kena elakkan makanan bergluten seperti gandum dan susu formula...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul sangat.... kena elak gula putih, gandum/gluten, food yg tinggi histamin. so far try buat food diary, susu, ayam n ikan ok jer. masih x berani mkn telur, daging merah, seafood, sayur yg nightshades (terung, kentang, cili, bendi).

      Padam
  5. Allahuakbar.. get well soon kak.. kawan saya pun kena.. pergi buat alergik test.. rupanya dia alergik pada bahan fragrance.. even sabun basuh pinggan biasa pun tak boleh guna..

    BalasPadam

Love your comments...