Pengikut

Jumaat, Mac 02, 2018

Cloth Menstrual Pad... Ada yang ingin mencuba?

Assalamualaikum

Dah sekian lama tak buat CP.... malas pun yer... jahit mende2 kecik ni sebenarnya lebih mencabar

CP yang ada tuh pun dah expired.... expired part PUL nya tuh... part kainnya tuh mmg ok sgt lg. almost 8 years guna. Rasanya sbb penjagaan alakadar jer kut, sbb tuh PUL tuh habis hancur jer (bila buat bedah siasat 🙊🙊🙊)... ala kadar tuh sbb malas nk basuh tangan, tp selalu basuh dlm washing machine yang ada sabun cuci n softener...

Bila dah restart menjahit CP ni, terlebih ler plak hikhik

Kut ada kengkawan yang teringin nak try kan....


Housing : PUL + cotton (belakang)
Soaker : Cotton + fleece
Harga untuk 1 housing + 2 soaker


Pad : top bamboo fleece + zorb 2ply + Sandwiched PUL
Harga untuk per piece


Pad : top Minky + zorb +sandwiched PUL
Soaker : cotton + microfiber

Ramai jugak yang dok ckp CP ni mahal kan.... bila ada yang tanya2 saya dgn harapan saya jual murah2 jer, tak mcm branded CP yg lain....

Sebenarnya... bukanlah senang nak jahit CP moden ni, nak murah better guna kain batik jer macam mak2 kita dulu....

Kalau nak jahit sendiri... ini kos material... assume anda dah ada mesin jahit...

PUL fabric = RM35 -RM40 per meter (normally 60")
Microfiber = RM30 - RM35 per meter
Bamboo terry = RM60 - RM70 per meter
Heavy bamboo fleece = RM55 - RM65
Minky = RM35 - RM40
Zorb = RM60++ (ni rege 8 tahun lepas, sekarang x tau sapa yg ada jual)

So bayangkan... satu CP tuh berapa lapisan kain/material yang digunakan... takan nak expect rege RM10 kut 😄😄😄😄
Tukang jahit pun, dah spend ratusan ringgit beli material, blom dpt pakai lg tau... nak jahit pun bukan 1st try terus jadi cun jahitannya 😂😂😪😪😪

Oklah... sekadar itu for today...
Kalau berminat dgn CP di atas bleh wasap yer 019-254 8268

posted from Bloggeroid

10 ulasan:

  1. oooo mmg banyak lapisan yek, almaklum tak penah pakai hehehehe....
    nk buatnya pun msti rumit, yelah kan utk kebersihan kn

    BalasPadam
    Balasan
    1. trylah pakai... mulakan dengan tukar ke cloth pantyliner, pakai dah akhir2 period, tengok kesesuaian

      Padam
  2. wah hebat lah pandai buat

    BalasPadam
  3. kita kumpoi material saja.. jahitnya belum.. huwaaaa....

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. cantik2 pun takde sapa tengok bila pakai kikikiki... lama tak BW ke blog cik melor

      Padam

Love your comments...