Followers

Monday, March 17, 2014

Chirp chirp The Quilt

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Lama plak tak update pasal projek jahit menjahit kan
Macam dah close section jer kiki
Opsss beroperasi sembunyi2 jer.. low profile gitu..

Arituh yo yo dok cakap takmo ambik tempahan, tapi bila ada kawan2 yang request, terasa macam susah plak nak tolak.
Bukan apa..  Panel Chirp ni masih ada satu lagi, so alang2... ada yang nak, buat jer lah. Kalau nak pilih2 kain, memang malas plak nak layan kuikui.
Tukang jahit dah masuk fasa malas gitu lerr..

Siap juga akhirnya Quilt for Lil Hadif nih..
At first rasa macam salah pilih warna biru tuh, tapi bila dah siap, rasa macam ok plak..

Ada extra sarung bantal tuh....


Harapnya mommy Hadif berpuashati yerrr..

Tips buat kawan2 yang nak tempah quilt/hasil seni macam ini (bukan specific tempah dengan saya lerrr).... jangan sekali2 buat urgent tempahan. 
Sebab apa ya? 
Sebab ada probability tukang jahit akan focus on 'masa' than the 'creativity'. Kekadang tuh nak match satu2 warna pun berjam2 tengok kain, so kalau nak urgent, hentam karam je lah, yang penting cepat dan dapat tunaikan janji pada customer kan! Do consider that factor too ok.
Opss.. tapi tak tau lah kalau tukang jahit yang dah pro.. mungkin through pengalaman diorg lebih cepat buat decision, and terus dapat the best choice.

Saya sebenarnya enjoy myself sewing baby quilt camni, tapi mungkin sebab this is my hobby, saya agak terganggu kalau ada interruption dari customer.. contohnya asyik2 tanya bila nak siap (mulalah makcik nih shortcut banyak mende.. agak2 cun border 2 layer, jadilah 1 layer wuuhuuu). Atas alasan tuh jugaklah, rasanya saya buka order quilt.. tapi a very small scale. Target 1 bulan 1 quilt jer... dan bukan, tidak sekali kali, urgent order ok.

Till we meet again.. wassalam


Regards;
 

3 comments:

  1. sokong2 mila.. nak mix n match tu yg payah.. tambah2 yg custom made top utk selimut atau quilt nie.. sebab itu kita pun tak mo amik urgent order.. kikiki... anyway.. kalau kita mommy hadif.. mokcik pueh ati sungguh la,,,

    ReplyDelete
  2. Lama tak jahit quilt ni. Tak lagi nak cuba guna si jelita tu. Huhuhu rasa rindu pula

    ReplyDelete

Love your comments...