Followers

Monday, November 03, 2014

DIY Sewing for Baby


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Aktiviti hujung minggu... 
nak berjalan2 n shopping tak berapa nak larat. Walaupun ramai kata beli barang kat expo lagi murah. Tapi dok fikir2 pasal orang ramai, nak jalan jauh, nak makan etc etc... adalah lebih baik dok rumah depan mesin jahit je ler hihi

Ini pun projek yang dah lama..
Cari balik kain cotton knit yang saya simpan jer selama ini.. Belek balik majalah2 Sew Hip yang lama.. tetiba tengok paten topi nih... cantik gak kan, simple gitu : Bear Baby Hat


Ramai yang tertanya2... baby boy ker hihihi
Sebenarnya.. ini je lah kain yang ada, tak banyak pilihan sangat pun, Rasanya gegirl pakai pun ok je kan,,, ihik ihik.. doktor kata tuan punyanya gegirl.. tapi apa pun saya reserve dulu, sebab scan biasa jer, tak pergi buat scan 4D pun. Takut ler kut doktor tersalah tengok kan.

Walaupun baju dah banyak (Wafiy punya), tambah plak saya ada beli 2 pasang yang baru, tap nak jugaklah try buat sepasang. Rasa best bila dapat buat sendiri.



Ada sesapa nak try Kimono Baby dress ni?
Boleh download free pattern dari sini http://www.sewlover.com/clothing/kids/2013-08-09/171.html
Actually banyak jugak pattern kat internet, tapi yang ni lebih senang nampak gayanyer kikiki

Ini plak seluar...
Nampak macam comel sangat kan.. dalam hati dok tertanya2 muat ker hihihi


Barut yang ada pun dah banyak, tapi mak ni over kiki, gunting gak 5 pieces yang baru. Kain flannel yang ada pun cuma pink tu jer... nak ke Kamdar lagi dah tak larat.. takat ke Nagoya kat AEON Big Wangsa Maju tuh boleh ler. Tapi printed flannel kat nagoya tuh saya tak berapa suka... kualiti kureng skit, kalau plain ok jer.


Then kat bawah barut tuh saya buat hooded bedung. Yang hijau tuh flannel, backing dengan cotton. 

Kemas punya kemas.. terjumpa bantal kekabu yang kak long pakai.. dah lebih 12 tahun usia bantal nih huhu
Ini kekabu kampung yang tak kempis, memang bagus sangat.
Batang bantal yang dah comot tuh saya tukar baru... ambik kekabunya jer 
Then dapat idea dari kawan2 kat FB, gunakan minky sebagai pillowcase.
Simple pillowcase jer pun.. tapi terasa gebuzzzzzz nyer. Kak long pun berminat jugak untuk sarung bantal minky nih hihihi. Nak sama dengan adik dia nanti. 
Kak Long memang excited nak dapat adik, almaklum dah 12 tahun sorang2 jer kan... tak sabar2 dah nak suruh adik keluar hihi. 

Moga selamat semuanya nanti
Wassalam


Regards;
 

8 comments:

  1. hahhh.. tu la... batal tu nampak comel... nak tunggu orang baru ye... semoga selamat semuanya dan dipermudahkan... teruja pulak... bila la giliran kita ni pulak... nak berangan jap

    ReplyDelete
  2. Memang rajin la akak ni.. dah sarat pun masih pegang mesin lagi... topi tu mmg cute.. anak2 saya tak berapa pakai topi.. kak long boleh tlg ummi dlm pantang nanti... :)

    ReplyDelete
  3. Dalam kata sarat masih gigih lagi Mila ni. Rajin betul - tapi puasa hatilah sebab cantik.
    Kak Long memanglah teruja dan auntie tahu mama pun sebenarnya teruja juga
    Sebab auntie yg tak pernah jumpa pun dah tak sabar tau Kak Long nak tengok adik Kak Long:)

    ReplyDelete
  4. Comel topi , baju n bantal tu.....rajin sguh lah dok menjahit.....

    ReplyDelete
  5. Topi tu comel gilaa.. Berkenan den. Salam kenal..

    ReplyDelete

Love your comments...