Followers

Friday, April 03, 2015

All in red


Assalamualaikum..

Lama jugak menyepi... ambik mood nak menulis di blog
Baru paham perasaan kawan2 yang blognya bersawang kihkih

Dalam perncarian milk booster yang sesuai dengan diri ini
Aghhhhh alangkah best kalau milk supply cukup dan melimpah ruah, tapi apa pun saya bersyukur sebab masih lagi Allah lapangkan rezeki susu ibu untuk Asfa... walaupun dah bercampur dengan susu formula

Bekalan susu ibu untuk Asfa pun cuma berkonsepkan kais harini, esok makan kihkih.. langsung takde stok. Lucky that Asfa bukan budak yang kuat menyusu... untuk sehari kekadang dapat 5oz, kadang dapat 7oz (maximum dah tuh!), tapi masih juga tambah 2oz shj susu formula... sikitkan. KAdang wonder jugak, cukup kerrr... tapi berat badan dia naik ikut graf jer (well tokleh ler nak compare dengan baby yg lahir pun dah besar kan)

Here it is... red dates with dried longan in rasberry leave tea...
Saya suka makan air rebusan red dates + longan nih.. mmg sedap
Tapi seems that taklah  berjaya sebagai booster sangat pun. Dapat sejukkan badan pun oklah kan.

So far, rasanya cuma fenugreek dan white radish jer yang menjadi sebagai booster... Yang lain2 macam oat, chia seed, flaxseed, badam, kurma etc tuh.. oklah untuk healthy food, but tak jadi milk booster sgt pun.

Chiyokk mummy, teruskan usaha... moga dapat susukan Asfa selama yang mungkin...


Regards;
 

14 comments:

  1. Dari 4 anak kakcik, cuma sibongsu yang menyusu badan sehingga berusia 5 tahun. Masa itu susu melimpah ruah. Sampai sepupunya pun boleh 'tumpang'. Kakcik tak tahu sama ada suratan atau kebetulan - dari mengandung kakcik makan set Salindah (ada ke lagi set itu sekarang ya?)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh adik qhada abang nyer.. tu yg sampai 5 tahun yer kak cik hihi
      RAsa pernah dengar salindah...

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Wow.. red nya.. saya dulu campur halia sikit.. kawan ajar..tp buat sekali dua je.. hihi.. saya amik esp juga.. pernah try power pumping.. tp biasa2 je.. saya mmg bukan jenis susu melimpah ruah pun.. hihi.. mmg campur fm skit ..
    Semoga Allah permudahkan urusan akak menyusukan Asfa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinnn..
      Tu laaa.. kalau boleh nak lah fully BF kan,, tapi nak buat macamana, dah rezeki dia bnayk tuh

      Delete
  3. 5 anak semua breastfeed kurang2 pun hampir 1 year, affan je sampai 2 tahun. tapi affan kna byk pantang sebab ezema ....skrg dia alah susu lembu pula...saya dulu minum susu segar...pagi2 minum 1 mug...mlm minum lagi...dlm pantang langsung x minum sup takut bengkak susu...rasanya mila kena ambil ulam2...pernah dgr dr kawan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambik jugak ulam2 suzie, kalau pegaga tuh memang ok. Tapi tu laaa.. tak lah consistent sgt pun. Kalau terjumpa makan lerr.. pastu dah selalu sgt makan boring ler plok (tekak ni banyak songel ler plok kan kiki)

      Delete
  4. Usaha dah ada tapi kakak cadang selain yg Mila buat itu cuba consume supplement yg banyak ada sekarang utk mendapatkan yg lebih meriah buat Asfa.

    Kakak yg tak pantang sekarang ni pun minum red dates + dried longan tau Mila. Anak-anak kakak suka. Kami minum utk sedap tekak, letak daun pandan sikit:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak try supplement yg khas untuk menyusu mcm The Milk Story, Qaseh Gold, Kapsul habbatussauda etc... tapi mcm takde beza sangat pun. Itu yang saya try ambik yg natural unprocessed food yg mungkin boleh jadi milk booster...

      Wahhh lebih sedap isi daun pandan yer kak.. TQ TQ, nanti boleh try gak

      Delete
  5. K.Sham dulu sempat menyusukan Arif 4 tahun.
    Petua.. ntah la.. tapi mungkin sebab byk mkn segala jenis kurma.

    ReplyDelete
  6. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    [-] Vimax Asli
    [-] Pembesar Penis
    [-] Agen Vimax Asli

    ReplyDelete
  7. wah.. bagus, kak Mila. Yati rasa kena minum banyak air je, pengalaman dari 2 budak kecik yang dapat menyusu eksklusif 2 tahun kat rumah ni. Tengok anak juga, kadang dia minum banyak, jadi susu tu pun banyak. Kalau keluar jalan, dia minum sikit, susu pun keluar sikit. Allah dah jadikan elok dah demand and supply. :) Tapi kawan-kawan cakap, makan lobak putih, boleh keluar banyak juga susu badan.

    ReplyDelete

Love your comments...