Followers

Tuesday, July 31, 2012

Bila bertemu mesin jahit...

Salam Ramadhan kawan-kawan semua..
Lama jugak saya tak update apa2 kan.. bizi lah kengkononnya.
Actually tak banyak cerita pasal jahit menjahit ni, cerita2 ramadhan sahaja, tambah plak balik jer dari solat terawih dah kepenatan, nampak tilam dan bantal je dah.

Bila hujung minggu baru ada peluang bermanja-manja dengan mesin jahit..

ini project hari sabtu arituh.. tetiba lepas subuh terasa macam nak buat beg untuk mak, time tuh lah jugak saya pilih kain, potong dan jahit, rasanya by 8am dah siap hahaha.. instant bag betul kan
ada hidden pocket kat depan tuh tau.. bolehlah buat tempat letak surah yassin mak.
Handle "instant" jerr hahaha... fully zippered dan guna cara lekatkan zip untuk pouch kecik tu jer.. cantik jugak dan boleh dapat full bag opening. kat dalam plak ada satu lagi zippered pocket. Saya malas nak letak open pocket sebelah dalam sebab bila masukkan telekung ianya macam jadi penghalang plak.

Sabtu saya balik kampung, sempatlah berbuka di sana hari Sabtu tuh..
Dan sempat jugak potong 2 baju raya, satu baju wajib hihii.. ada plak istilah wajib yer. Wajiblah sebab semua orang pakai baju tuh raya nanti (kalau semua siapkan bajulah). tahun ni saya memang malas nak jahit baju orang lain.. so belikan kain sudah memadailah yerrr.

Semalam plak saya MC, wahhhh what a bless... dah sihat skit, apa lagiiiii.. merempit dengan mesin jahitlah. In 4 haurs siap 2 pasang baju (baju saya dan izzah), tapinya bila nak lekatkan getah kain, getah dah habis rupanya... aiyoooo. Sooo to be continued ler jawabnya

Then terfikir plak nak buatkan satu lagi telekung Izzah... macam banyak sangat dah telekung dia kan.. macamana tak banyak.. satu untuk sekolah agama, satu untuk taska, satu untuk terawih, satu lagi untuk kat rumah hahaha...
Kali ini saya nak try guna getah kat muka dia instead of macam smocking tuh... wallaaaahhhh.. katanya sungguh selesa. Alhamdulillah.. disebabkan renda tak cukup, saya sambung dengan kain lain je lah.. ala2 renda gitu.. tapi cantik jugak kan.

Ni satu lagi projek masa lapang lepas sahur, sebelum pergi kerja.. hari2 jahit skit2, akhirnya siap jugak
3 keping sejadah muka. Sebeanarnya ada 4 keping, tapi dah bagi mak satu (masuk sekali dalam beg telekung baru tuuuu)
Saya guna kain untuk buat cadar ni... off white skit, so nampak macam kelabu skit dalam gambar kan.
Simple quilt jerrr...and machine binding.
Sengaja guna warna putih supaya lebih khusyuk solat... jangan plak dok kira kotak quilting tuh udah ler yerr hihihi.
Sejadah ni berukuran 14inch x 24 inch.

Oklah.. sekian sahaja saya melaporkan dari sudut kreatif saya hihihi
Selamat menjalani ibadah puasa kawan2 semua...

Regards;

11 comments:

  1. wah..ada waktu lapang antara sahur tu..waktu tu la sy nk basuh pinggan, nak angkat kain sidai kain, siapkan baju budak2 nk bwk ke pengasuh, siapkan cooler bag sy la, nak mandi la, tukar pampers budak2 la bla bla..alamatnya menjahit weekend je la..

    ReplyDelete
  2. Teringin la try buat telekung tu .Bila la nak buat ...Sekarang nak siapkan baju raya je.Kalau tak siap kang ada yang menangis ...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Shiedah... waktu kecemasan jer tuh... normally bab kemas pinggan mangkuk tuh hubby buat, basuh/sidai kain belah malam before tido hihi(sidai dlm rumah jer yerrr).. nak siapkan izzah sorang jer pun... just sediakan baju sekolah dia jer hihihi.. anak dah besar n sorang jer kan.. camtu lah.. otak ni dok kat mesin jahit jer manjang.

    ReplyDelete
  4. Suzie... saya tgh seronok buat telekung sekarang ni, sebab rasa mcm senang bila dah buat banyak kali. lagipun telekung Izzah dah banyak yang singkat, banyak kena ganti baru.

    ReplyDelete
  5. Mila ni umpama orang bercinta.. dapat jumpa kejap pun da cukup mengubat rindu... seminit pun menjadi ya... hahah

    nasib la suami awak tak jealess ya...:D

    ReplyDelete
  6. Umi Eca... hahaha betul jugak cakap awak ni... nasiblah hubby ok jer, tak tau lah plak dlm hati camna kan. Tapi arituh pernah tanya pasal ok tak saya ambik upah (ni gara2 terbaca kat FB lerrr) Dia kata ok jer, no problem. Rasanya betullah no problem, sebab dia pun tolong promot sama kat ofis dia

    ReplyDelete
  7. salam mila, sangat jeles dgn mila sbb ada bakat menjahit.. how i wish i hv that talent also.. lg satu, doakan sy dpt anak pompuan, blh tempah telekung dgn u..hehehe

    ReplyDelete
  8. Kak Mila.. mmg btol la.. sikit2 jahit lama-lama siap juga.. saya ni langsung tak menjahit.. kalo nak menjahit kena amik cuti.. dok sesorang kat umah.. huhuhu..

    Kak.. semoga tiada sesiapa yang kira kotak tu masa solat... huhuhuhu...

    ;)

    ReplyDelete
  9. Salam, wahhh cantiknya, pandai jahit beg..sy sekrang tgh survey mesin jahit yg boleh buat beg tangan...u guna mesin jahit apa ya? Boleh jahit kain tebal or leather tak? Boleh reply di blog sy or email kat sy ya : lynndamya@yahoo.com...
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  10. Salam, agak2 kalau amik upah jahit mini sejadah ni rm brape ye ? Sebab ada kawan minta tolg jahit, tapi tak tau nak ambil upah brape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi saya pun x reti jugak nak ckp brp RM upahnya. Sebab selalunya saya jahit guna brg sendiri, so bg harga je lah

      Delete

Love your comments...