Followers

Monday, July 23, 2012

Ramadhan Timesheet

Hari ini dah hari ketiga kita berpuasa kan... rasa macam sekejap jer masa berlalu.
Tahun ini semangat lain skit, tak tahulah nak kata lain macamana, tapi terasa nak ambik kesempatan Ramadhan dengan sebaiknya, tak nak cerita banyak pasal raya, nak fokus ramadhan sahaja.

Begitu jugak dengan Izzah nampaknya. Semangat benor nak masuk bulan puasa.. so dia pun berjanji
- nak puasa penuh
- nak solat 5 waktu
- nak solat terawih
- nak baca alQuran
- nak banyak bersedekah
Amboiiii banyaknyer list anak umi ni yerrr

Start puasa hari pertama memanglah tahan ujian lapar dan dahaga, tapi hari kedua.. kantoiiii. Pukul 4 petang dah mengamuk kelaparan.. adehhh saya memang malas nak layan edisi mengamuk niii... Actually kalau duduk kat taska ok jer, tapi bila kat rumah, terlebih manja

Opssss dan satu lagiii.. minta upah.
saya cakap kat dia, kalau puasa biarlah Allah yang bagi upah yer.. umi takmau janji nak bagi duit.

Tapi disebabkan budak kecik ni nak bersedekah, tapi takde duit, so umi pun buat satu remuneration scheme hahaha.... macam kat HR plak kan..
OK.. setelah fikir2 kita buat camnilah.. untuk setiap solat 5 waktu dapat RM1, so kalau lengkap 5 kali sehari, dapat RM5
untuk solat terawih plak, dapat RM1 untuk 2 rakaat.... dan dan dan... upah yang dapat tuh mestilah di sedekahkan, kalau tak semua pun, at least separuh... dan saya pun bagi suggestion, akhir bulan ni kita pergi cari baju raya, dan sedekahkan kat sini. emmm ok tak plan saya ni? hahhaa...

Dan untuk tracking semua ni saya buat timesheet, khas untuk AIMS tersayang.. tengok tuh 2nd day Ramadhan dah kantoi...

Korang rasa lawak tak buat timesheet camni eks? hihihihi... actually saya nak menggalakkan Izzah solat 5 waktu.. terutama subuh.
Mungkin ada hikmahnya saya berkerja, jadi kalau di taska, tak perlu disuruh, mesti solat Zuhur dan Asar. Tapi kalau dirumah, pada hari cuti, ada jer alasannya. Agaknya kalau saya FTHW, mesti lagi susah nak disiplinkan bab solat ni.

Untuk puasa plak.. saya tak lah wajibkan dia berpuasa penuh.. setakat yang termampu tetapi tetap digalakkan. Selagi belum sampai waktunya kan...

Harapnya lepas ramadhan ni akan lebih berdisiplinlah bab solat 5 waktu ni... UMI loves you soo much AIMS


Regards;
 

19 comments:

  1. bagus juga buat gitu, tak pernah buat timesheet mcm ni untuk anak, tp cikgu dia biasa ada bg timesheet mcm ni bila time cuti sekolah je.

    ReplyDelete
  2. bagusla idea akak ni..Kalau buat cm ni mmg bagi motivasi kt anak. Sedangkan saya sndiri kalau ada timesheet mcm ni pun rasa smanagt..hehe. Anak saya kecik lagi, InsyaAllah nanti dia da besar sikit boleh buat mcm ni..hehe :)

    ReplyDelete
  3. Najmi solat subuh ngn maghrib agak senang...yang liat kalau kat rumah...zohor dan asar + isyak.Tapi x pe...pelan2....yang penting 10 tahun x solat...mama rotan...ganeh x? hehehehe.Puasa alhamdulillah setakat ni x de masalah.Naufal pon senang je.2 hari ni full dua2 org tu puasa, x de rengekan nak makan...cuma sibuk ajak main basikal!.Hari ni x tahu mcm mana si naufal.Sebab dia dah ckp awal2...kat sekolah x leh puasa...nanti teacher marah...mana leh lawan ckp teacher...BERDOSA! x tahan ku mendengarnya.

    ReplyDelete
  4. yus, wahhh baguslah cikgu, siap bg timesheet solat pada masa cuti lagi..

    ReplyDelete
  5. Lia... agak2 kita sendiri pun kena ada timesheet kut eks.. terutama bulan puasa ni....

    ReplyDelete
  6. Tyha... alasan baek nyer naufal yerrr hihihi. dia kat tadika kan sekarang, nursery uia ke?

    ReplyDelete
  7. Mila ,anak seorang ni memang lagi susah nak jaga ..hahha saya alhamdulillah wafi dengan sofiya bab puasa mmg ok.Sejak darjah 1 lagi .Solat memang hari2 kena ingatkan.Tapi kdg2 dia buat sendiri je...sekarang dugaannya pada si widad.tengah belajar tapi belum tinggal lagi, tak tahulah hari sekolah ni ...

    ReplyDelete
  8. Suzie... Betul tuh.... Anak sorg lg susah nk dijaga, jgn tak caya.... Pagi2 kalu nk mandi kena tunggu umi bukakan baju. Lepas mandi mmg kena sediakan baju siap2.... Kekadang best jer dgr anak org yg dah bole solat dgn sendiri

    ReplyDelete
  9. Mila...sebab anak mila seorang allah bagi ujian lebih sikit. Mcm kami ni maybe dua...so...yang bab liat2 dan nakal2 tu masing2 ambik sorang sikit.Cabaran jadi ibu ni lebih kurang sama je.Sementara derang nak matang.Inshallah lama2 oklah Izzah tu.Dia kat Nurseri UIA Mila...5 tahun.Tadi dia puasa...teacher pon dah siap2 asing.Dlm kelas dia...dia berdua dgn kawannya puasa.Hari ni.....dia nampak cam letih...sebab banyak sangat makanan dia suka ada atas meja...hahahhaha.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah..mmg usaha yg sgt bagus tu la..mudah2an ada impact yg besar dlm hidup izzah..sejuk hati aku tgk..=)

    ReplyDelete
  11. WAaaa Mila pun da buat timesheet..
    saya masa bulan puasa tak buat, pasal so far xde perang saudara.. semua lembik..
    time cuti sekolah nak main game/psp jer gaduh..so mmg perlu timesheet n schedule..

    tahniah mila... at least ada la sorang mengarang jantung.. bayangkan yg xde zuriat tu kan??

    ReplyDelete
  12. Tyha... sangat setuju. syukur jugaklah, sejak balik umrah ni dia lain skit. lebih baiklah..

    wahhh walaupun ada alasan boleh jugak Naufal berpuasa yer... bagusnyerrr... good boy.

    ReplyDelete
  13. Cik KH... insyallah. setiap kali lepas solat excited nak menanda timesheet ni hahaha.... lepas puasa pun kena cont'd kut... baru dia nampak apa yg dia dah buat.

    ReplyDelete
  14. Umi Eca.. betul tuh.. anak2 ni bringing colours to our life.. walaupun mcm2 perangai yang kekadang pelik kekadang tuh. Tapi kena bersabar, mungkin itu ujian dari Allah untuk kita, yang penting berusaha mendidik mereka untuk jadi lebih baik kan... macam awak ramai hero mesti pening... saya tgk anak jiran saya kembar, lelaki, fuh.. lasak betul.. hari2 dari pagi sampai petang main bola.. lampu pagar rumah saya pun dah berkecai, now sambung main pistol plak.. balkoni rumah saya pun dah banyak batu peluru diorg tuh...

    ReplyDelete
  15. HEHEH meremang bulu roma dengar pasal kemusnahan rumah awak.. saya alhamdulilah anak2 dengar kata.. walaupun 4 boys so far xde lagi kemusnahan atau complain dari jiran.. cuma ada sorang duda cina dok sebelah dia kata anak say no4 tu suka jerit ya?? (gulp) saya kata "sorry" jer la.. so far paling teruk baru ni dorang main bola felt dlm rumah terlanggar botol kicap.. berkecai.. pepandai la mop+ cuci ( kita monitor la) .. pastu tobat kejap..kejap jer.. sampai kena jerit ala2 bini tarzan.. baru sedar..

    ReplyDelete
  16. Tak lawak la kak Mila, ada time sheet macam tu. Bagus! Hafizan pun ada time sheet puasa, sekolah bagi. Kat sekolah cakap puasa, balik rumah, minum air. :)
    Kak Mila, selamat berpuasa ya. :)

    ReplyDelete
  17. haha.. lawak la timesheet tu..
    kaya wo masa raya nanti! hahaha..

    selamat berpuasa kak mila dan izzah sekeluarga.. :D

    ReplyDelete
  18. Bagus cara ni.. Ini salah satu cara akak pantau anak, untuk laksanakan solat 5 waktu.. Melentur buluh, biar dari rebungnya..

    ReplyDelete

Love your comments...