Followers

Tuesday, October 01, 2013

Tutorial Quilted Tafsir Al-Quran Cover

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Just a quick project late at night... siang2 tak sempat, dah nak tidur baru terfikir hihi

Pastu ter'rajin' plak nak ambik gambar buat tutorial, actually dok berkira2 jer yang saya dah lama tak buat tutorial (dah kurang investment akhirat weiii)


Mula2 jom ambik ukuran

Untuk mini tafsir ini ukuran tinggi (garisan lurus merah tuh) dan lebarnya (measurement tape) adalah 6 inch x 9.5 inch - refer gambar kat bawah

Now boleh potong fabric... remember
add 1/2 inch seam allowance untuk lebar, dan 1 inch seam untuk tinggi

Main fabric 7 (6+1) x 9.5 (9=0.5) inch (1 piece)
pocket fabric 7 x 3 inch (2 pieces)
Thin batting 7 x 9.5 inch (1 piece) - saya letak batting kat sebelah luar sahaja, so that taklah nampak bulky sangat.


Batting & main fabric dicantumkan.. quilt as you wish
actually patchwork yang saya guna ni adalah dari tong UFO (UnFinishObject) saya... tetiba ngam plak dengan saiz body tuh.

Attach pocket fabric on both sides of the body fabric, refer arrangement below


Then trim any excess fabric

Cut the lining (saya potong lining selepas confirm size body - kes malas nak kira hihii)

Tandakan titik tengah

Lekatkan ribbon untuk jadi bookmarks

Sew body and lining together, leave a small opening to turn the inside outside

Trim hujung bucu fabric seupaya senang nak dapat sharp square, kemudian terbalikan (turn inside outside) dan gosok bagi kemas

Lipat bahagian pocket kedalam dan top stitch
Lebih baik try fit in dulu untuk dapatkan saiz yang sesuai yerrr.. karang syok sendiri menjahit, last2 tak dapat masuk (ehem! macam saya hihihii)



Here you areeeee......


Ok now kalau baca kat public pun orang tak perasan yang kita sebenarnya baca al-Quran kan... bukan malu nak baca alQuran kat public, tapi takut dalam hati ini ada sedikit perasaan PERASAN

Moga bermanfaat dan selamat mencuba yer kawan-kawan
Kalau anda nak cari idea2 lain, boleh search kat google "book cover tutorial" or "fabric journal cover tutorial", banyak tutorial yang available... rajin or malas jer nak tengok satu2 hihihi..
Anything kurang jelas boleh comment yer...

Wassalam

Regards;

7 comments:

  1. Mila O Mila...tq very much. Many will benefit..saham akhirat dah mari :)

    ReplyDelete
  2. Cantik ya cover Al-Quran tu.. Nice sharing.. Erin singgah dan follow # 687

    ReplyDelete
  3. kak mila.. mekaceh bagi tutorial... :D akan refer sini bila nak buat naaaannntiii.. hiihi..
    cute betul tafsir akak.. btol2.. kita bukan sorokkan aktiviti membaca kita..cuma lebih baik begitu.. mengelak orang berkata-kata juga (di dalam hati) walau apa pun kata-kata itu... hehe.. ;)

    ReplyDelete
  4. Mila memang kreatif:) kakak sampul dgn cover sampul kertas A4 yg kuning tu aje Mila. Tapi terbalikkan..

    Buat macam ini memang menarik:)

    ReplyDelete
  5. Lawa n kreatif. Rasa mcm best tgk colourful tu

    ReplyDelete
  6. cantiknya quilted al quran...blogwalking..jom ke blog saya dan bertukar2 link..:)

    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete

Love your comments...