Followers

Tuesday, October 07, 2014

Salam AidilAdha..


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Hari ini 12 Zulhijjah.. masih lagi di suasana aidiladha..
Masih lagi kedengaran takbir raya
Masih lagi banyak acara korban dijalankan

Alhamdulillah... aidiladha kami tahun ini disambut di Temerloh, balik hari Sabtu, mengharungi jem selama 4 jam, baru sampai ke Temerloh yang kalau biasanya tuh cuma sejam setengah huhuhu..
Tension ker? Entah ler... biasa jer.. cuma sakit pinggang ler nak sampai ke rumah mak.

Seperti biasa.. adidiladha di tempat kami disambut secara sederhana sahaja, kunjung mengunjung pun ala kadar jer. Selalunya lepas solat raya, kaum adam akan tukar baju dan ke masjid semula untuk membantu melapah, tapi tahun ini agak kurang meriah sebab tak ramai yang melakukan korban.

Dapat jugaklah seplastik daging korban, emmmmm baru rasa, walaupun kita mampu nak beli daging, mampu nak makan daging setiap hari pun, tapi bila dapat daging korban.. happy nyerrrrr.. apatah lagi kalau mereka yang memang tak mampu nak beli daging kan.. insyaallah.. kalau diizinkan, tahun2 akan datang akan cuba buat sendiri korban, selain dari buat di luar negara.

Minggu sebelum raya arituh saya tak berapa sihat, sakit perut cirit birit dan tak selera makan, last2 masuk air dan doktor bagi MC on Monday
Dah sihat skit sempatlah menjahit... yang sempoi2 ajer


Simple baby blanket dan juga burp cloth
backing guna flannel jer.. senang gitu


Ada jugak kekadang orang tanya apa guna burp cloth.. emmm actually nama jer yag terlebih gelemer kut kikiki... ianya lebih kepada sapu tangan untuk lap muntah baby gitu jer kan.. kalau tak silap saya ler... kalau silap tolong betulkan. So kalau guna tuala kecil pun ok jer kan.

Emmmm saya tengok list barang2 yang diperlukan untuk baby nanti, nampaknya senarai yang belum ada tuh dah bertambah pendek, 
Rezeki baby kut..
Tak mewarisi barang2 kakak, tapi banyak mewarisi barang2 cousin dan juga orang lain.
Barang2 yang dah ada :
NB diapers
Cloth Diapers
Barut
Swaddle
Rompers 
 Bib
Stokin & sarung tangan
Bantal
Tilam
Blanket
Tuala
Breast pump
Nursing cover
Diaper bag
Waterproff nappy change mattress

Yang belum ada (banyaknya optional kut kan.. jahit/beli time pantang/bila perlu pun boleh jer kut hihihi)..:
Baby quilt
Diaper stacker
Manual breast pump (rasanya nak beli gak satu, just in case perlu kan)
Kain lampin
Lain2 yang disposable macam baby oil, shower gel, wipes semua belum beli lagi gak huhuu


This week dah masuk 27 weeks, dah nak masuk 3rd trimester.... emmmm.. masih belum decide nak bersalin dimana :-)

Harap dapat buat pilihan yang terbaik



Wassalam


Regards;

4 comments:

  1. selamat pagi
    singgah sekejap x sempat nak komen banyak2
    bz day

    ReplyDelete
  2. Kalau dah memang kaki menjahit baru sembuh dari tak sihat pun terus menjahit lagi
    Rehat-rehatlah Mila. Tak letih ke? Kakak dulu kalau pregnant masuk 3rd trimester dah malas nak beraktiviti sangat. Pinggang cepat sengal...

    Selamat Hari Raya Aidil Adha dari kakak.

    ReplyDelete
  3. Salam aidiladha kak.. :)
    dah 27 wks dah.. semoga dipermudahkan membuat keputusan..
    barang baby ada list.. barang mak baby jangan lupa buat list juga ek.. hehe.. saya punya la panjang list aritu tapi dalam pantang macam2 suh orang gi kedai belikan..ada je yang tertinggal kak.. hahaa ;)

    ReplyDelete
  4. seronok tengok Mila buat persiapan untuk sambut orang baru...cantik baby blanket tu..:)

    ReplyDelete

Love your comments...