Followers

Friday, September 26, 2014

DIY sewing for baby...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Bertemu kembali..

Dah takde cerita lain dah kan.. cerita jahit barang baby jer kerjanya..

Nak menjahit pun bukanlah larat sangat, balik kerja je nak kejarkan kedapur sebab lapor, dah makan, mulalah mata nak pejam..
Penat jer memanjang...
Nasib baik sejak tidur agak nyenyak dimalam hari, pagi2 takdelah rasa lemau sangat
Begitulah kut, bila mengandung di hujung-hujung usia ni.. mana nak sama masa muda belia kan

Tapi.. macam biasa ler, tukang jahit tak pro nih memang hajat besor, semua mende nak jahit sendiri hikhik

Kita mulakan dengan yang senang dululah...

Arituh mengemas barang2 jahit, jumpa balik span mampat (tak tau ler orang panggil apa nih) dulunya buat awning tudung... ingat tak pada zaman dahulu... (hik hik.. macam citer sang kancil plak) kan ada tudung yang awning span tuh.

Dah outdated dah awning span nih... tapi rasa-rasanya ada guna untuk baby baru nanti..

Tadaaaaa


Waterproof diaper change mattress
Kat tengahnya saya gunakan span mampat tuh
So dengan harapan, kalau terpaksa baringkan baby kat atas lantai or permukaan yang kurang rata, span tuh ada sebagai alas




Belakangnya plak saya gunakan PUL fabric hijau, aisshh bila belum tau boy or girl (nak g scan 4D pun malas), maka saya pilih warna universal je lerrr

Binding tuh plak saya gunakan tali beg nylon... nak sangat waterproof semua kan hihi.. bukan apa... kalau kena air kencing ker.. senang nak basuh dan senang kering (erkss agaknya ler)

Tengah fikir2 nak letak snap button supaya bila lipat kemas skit, tengah mencari idea dulu nih, nak lipat 2 or lipat 3..

Kalau sesapa tercari2 span tuh, kut nak buat satu untuk baby kan.. ni saya sertakan gambar.. pernah jugak saya gunakan untuk buat tapak kasut/selipar... alaa selipar dalam rumah tuh :-) 

Oklah.. till we meet again..
Jangan serik yer ke blog saya nih... asyik citer pasal jahit barang baby jer :-P

Wassalam

Regards;

8 comments:

  1. Kalau dah kreatif tu, ada je ideanya kan? :)

    ReplyDelete
  2. bagus kerajinan sentiasa membuahkan hasil, yang malas tengok kat pics orang jer lah ye... hahahah

    ReplyDelete
  3. cantik! masih aktif menjahit lg yer,,kalau dah pro mcm2 boleh buat,,
    menjahit sy suka jugak tp kurang kesabaran sikit,,nak cepat siap jer,,last2 hasil tak seberapa.

    ReplyDelete
  4. Salam singgah...

    done follow your cool blog..sudi-sudilah follow blog saya pula ya =)

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Cantik. Nampak kemas. Saya kena perbaiki kekemasan jahitan :p....

    ReplyDelete
  6. nice sangat wahai kakak yang rajin... hihihih.. :D

    ReplyDelete
  7. Hi Mila! Apa khabar? suka nye tengok you menjahit brg2 baby hehehe .. keep on posting ye :) Anyway I baru nak bersemangat to be back into blogging ...

    ReplyDelete
  8. Aha.. Bole la nnt nk wat utk my bb..

    ReplyDelete

Love your comments...