Pengikut

Selasa, Mei 22, 2018

Umrah DIY : رمضان كريم (part 4)

Assalamualaikum....

Hari ke6, merangkap hari pertama puasa kami travel ke Madinah.

Saya buat tawaf wada' siap2 selepas subuh. Hubby plak pergi tawaf dalam pukul 9 gitu. Sila settlekan urusan jualbeli etc sebelum tawaf wada' yer. Kalau ikut fatwa kat Malaysia ni, strict skit. Padahal kalau ikut Saudi, sunat jer tawaf wada' ni

Kami check out pukul 10.15 gitu... terus berjalan ke area belajang Dar atTaqwa... area tuh banyak ujar اجر kereta sewa or teksi hihihi. Biasa diorg akan dtg tanya bila nampak kita dengan beg2 gini. Boleh tawar menawar jugak.

Kami berdua sahaja, so pilih untuk share2 ler, baru jimat skit. Kalau nk sewa sebuah kereta betul dalam SR400 ke atas ler. Berbaloi kalau ramai.

Sampai2 jer terus dapat teksi innova ni... SR60 seorang ke Madinah, dah kira within budget ler. Tunggu dalam 10 minit jer pun, dah penuh...


Ini ler van nya, innova. Ini masa berhenti solat. Bagus driver ni, masuk waktu solat terus berhenti kat RNR yg berdekatan. Saya buat solat qasar je... bagi cepat.

Perjalanan selama 4 jam ke Madinah. sakit montot rasanya dok dalam kete. Dah ntah berapa kali tidur n bangun dah hahaha.

Kami turun dari van tak jauh dari hotel. Actually kalau nak ambik van dari Madinah ke Mekah pun area tu juga... hadapan DarAlEiman Madinah.

Hotel kami Royal Inn Nokba.. belakang Hilton Madinah, agak dekat jugaklah dengan pintu MasjidNabawi. Sengaja hubby ambik area tuh sebab dekat dengan pintu masuk wanita ke masjid (pintu 25 & 26 kalau tak silap)

Cuaca di Madinah mmg jauh lebih panas dari di Mekah. So advisable untuk solat dalam masjid yg ada ekon, dari solat kat luar. Tapi kalau dah lewat, memang penuh, bentang je lah sejadah kat tepi2 tuh walaupun kadang kena marah huhuhu

Berbuka puasa memang meriah... kat luar pagar masjid pun org buka saprah. ada kosong kita duduk jer. First day dapat makan nasi Mandhy ayam. Banyak... sampai x habis acik ni makan... Tapi bila nk solat memang kalut skit, sudahnya kat pintu pagar masjid ajer hihihi





ok lah... nnt sambung lg

posted from Bloggeroid

6 ulasan:

  1. Alhamdulillah..
    Bestnya mila dpt berpuasa di tanah haramain..
    Impian akak ni..
    Doakan akak ye mila..
    Semoga dpt umrah di bulan ramadhan..

    BalasPadam
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam

  3. تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
    بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
    شركة تنظيف بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة تنظيف خزانات بالدمام
    شركة تنظيف سجاد بالدمام
    شركة تنظيف فلل بالدمام
    شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف مجالس بالدمام
    شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

    BalasPadam

Love your comments...