Pengikut

Selasa, Mei 15, 2018

Umrah DIY : اهلا وسهلا يا رمضان (part1)

Assalamualaikum....
Lama dah tak update blog kan...
Salam rindu dari Tanah Haram Makkah Mukarramah

Sajer nak mencatitkn sedikit pengalaman berumrah DIY buat kali kedua. Pertama kali dulu pun DIY juga, tapi masa tuh ada sahabat yang memang dah biasa ke tanah haram dan pandai berbahasa arab dgn fasih. Lagi pun masa tuh proses visa umrah lebih senang kerana salah seorang penasihat syariah di ofis hubby adalah orang kuat kedutaan Saudi. So takde lah nak minta pengesahan surat nikah dari Wisma Putra bagai. Bila imegresen Saudi tengok visa tuh pun dah tahu ianya special umrah visa...

Kalini memang DIY sendirian berhad, banyak baca pengalaman kawan2 di group umrah DIY jer, almaklum zaman dah berubah kan...

Bermula dengan booking tiket flight dan booking hotel. Kami (hubby yg benornya bnyk buat homework, acik ikut ajer 😃😃😃) tengok harga hotel terlebih dahulu, tengok samada affirdable ke tak, dan berapa jarak dari masjidilharam.
Dah pilih2, at last ambik hotel Dar Aleiman di Menara Safwah. Memang dekat sangat dengan Masjidiharam, turun eskeletor dah masuk dataran Kaabah.

Harga bilik memang banyak betul beza antara sebelum Ramadhan n bila dah masuk Ramadhan. Antara sebab kami.masuk Mekah dulu, padahal kalau DIY sebaiknya masuk Madinah dulu, sebab lebih senang, tak perlu melalui kerenah birokrasi di Terminal Haji.

Harga bilik sebelum Ramadah RM370 gitu (ikut juga forex rate on that day), Bila masuk Ramadhan naik ke RM1.6k 😆😆😆😆. So kami 6 hari disini, 5x370 + 1600= RM3k +++ jugaklah untuk bilik sahaja.

Cerita flight plak....
Dah nak masuk Ramadhan ni memang takde offer lah senang citer hahaha... Pergi balik termasuk gst RM3k, naik Saudia. Tengok sharing kawan2, kalau masa offer boleh dapat return ticket dalam RM2.5k, ini direct flight dari KL ke Jeddah, balik ikut Madinah. Ada pilihan lain macam Pakistan Airline, tapi transit tu yg malasnya. Balik jer kami transit di Jeddah (dari Madinah).

Urusan visa di KL plak kami pilih travel agent xxx, di rahsiakan 😆😆😆😆😆.... Ada yang lebih murah, tapi kena buat sendiri certification surat nikah dipejabat agama n wisma putra. Kos untuk proses visa ni RM500/head. Dapat discount skit, jadilah RM450 jer. Dan syarat yg ditetapkn oleh TA, mesti ambik airport transfer dengan diorg. Mulanya pelik jugak (sbb nanti kita bayar direct kat taxi, bukan through TA)... rupanya dah ada rules kat terminal haji, yg kita takleh simply ambik taxi, kena ada agen transport yg tunggu. Padahalnya ambik taxi biasa jugak punnnn... 😃😃😃😆😆😆. Hubby cerita, masa dia datang seorang arituh, dia naik coaster angin jer ke Mekah (bas kecik takde ekon😄) masa tuh cuma SR30 jer. Tapi kalini ambik teksi kosnya SR200, kalau pergi 4 orang memang untung ler, perhead SR50 je kan

Ok... setakat ini dulu... nanti acik ni sambung lagi yer...

Salam dari MakkatulMukarramah
29 Syaaban / 15 May
Dar Aleiman Royal

posted from Bloggeroid

1 ulasan:

Love your comments...