Followers

Monday, December 14, 2015

Peria katak goreng rangup yumyum

Assalamualaikum semua

Lagi berkongsi resepi???
Fuh dah tukar status blog kut kan tuan tanah ni.. dari blogger jait2 jadi blogger masak masak hihihi

Alkisah mencari resepi untuk peria katak goreng ni
Selalu sangat makan yang beli depan opis ni. Sedap, rangup dan tak rasa pahit

Dah beberapa kali fail... akhirnya..


Resepi yang sangat sempoi

Peria katak hiris nipis
Rendam dalam air garam
Keringkan dengan memerah air peria dan biarkan dlm tapisan untuk beberapa jam

Then gaulkan dengan sedikit garam+serbuk kari+tepung jagung

Panaskan minyak dan boleh goreng

Percubaan pertama fail = sebab peria tak betul2 garing
Percubaan kedua = Yeah! berjaya

OK baru faham sekarang = silalah goreng sampai peria tuh bertukar jadi warna cekelat mcm dlm gambar ni. No more hijau2 dah. Insyaallah jadiiii..
Alhamdulillah
Tapiiii kan... walaupun rasa pahit tuh mmg very mild (almost takde) tapi tetap jugaklah only me who eat this hahaha
Apa pun mak puas hati. Next time buat lagi yerrr.

Regards;

7 comments:

  1. Sedap tu mila..
    Akak pun suka beli dkt cafe..
    Ada juga buat sekali fail jugak..
    Pastu tak buat2..
    Ni mila dah bagi tipsnya boleh lah akak cuba semula :)
    Thanks mila..

    ReplyDelete
  2. Assalam. Lama tak jengah blog masak masak. Peria goreng garing memang sedap.

    ReplyDelete
  3. Assalam. Lama tak jengah blog masak masak. Peria goreng garing memang sedap.

    ReplyDelete
  4. Usaha tangga kejayaan... terus mencuba akhirnya dapat hasil yang diinginkan. :)

    ReplyDelete
  5. peria goreng? huhuhu terasa pahitnya.

    Anda telah di tag!!

    http://www.mystorymory.com/2015/12/10-soalan-daripada-adik-karimah.html

    ReplyDelete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Love your comments...