Followers

Tuesday, December 22, 2015

Creamy Mushroom Potato Soup

Assalamualaikum..
Uikkk pasal makanan lagi
Resepi lagi..

Kalini kita western skit yer

Asalnya tak tau nak masak apa
Tapi ada beli fresh button mushroom
Kita bedal je ler yer..



RESEPI

Fresh button mushroom
1 biji kentang (kupas n hiris nipis)
1 batang celery
Air untuk merebus
(satukan semua ni n rebus)

3 ulas bawang putih (cincang)
Olive oil
(Tumiskan dan masukkan dalam rebusan mushroom diatas)

Then masukkan chicken stock
*saya buat sendiri, rebus tulang ayam+bawang putih+bawang merah+celery dalam 8-10 jam guna slow cooker, then boleh pack kecik2 n simpan, meant for Asfa, tapi sekeluarga boleh makan

Dah sejuk skit, blend rebusan mushroom
Masuk balik dalam periuk dan didihkan
Masukkan susu cair (apa2 susu pun boleh, low fat, full cream or fresh milk)
Rasakan garam n masuk black pepper skit
Kalau kurang pekat, boleh masuk tepung jagung skit
Wokeyyy.. dah bleh makan
Jangan lupa bakar roti dgn butter dulu erks...

Walaupun resepi bedal ajerrr.. turn out to be sedap lerr
Alhamdulillah...

pst past.. makcik baru buka kotak



Regards;

10 comments:

  1. sedapppppnya.... :) tak pernah try masak fresh button mushroom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try lah zila, memang terasa kemasromannyer kakakaka

      Delete
  2. Macam nak mencuba pulak mila..
    Yang best tu .. kiub ayam buat sendiri tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sementara asfa kecik lagi ni rajin ler hihi.. dia dah besar nanti tengok ler camna hahaha

      Delete
  3. Replies
    1. gajet makin banyak, masak makin skit hahaha, teruk betul kan

      Delete
  4. wah.. tambah semangat ke dapur ni. Ada fryer baru... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah ambik semangat gak ni yati hihiihi

      Delete
  5. Ha ha. Sy bli yg instant je.
    Malas btl dak nhhas ni.
    Hi hi hi

    ReplyDelete

Love your comments...