Followers

Friday, November 18, 2016

Giler Sardin :-D

Assalamualaikum..
Salam Jumaat

Harini acik nak kongsi cerita sardine.
Alkisah acik sangatlah sukakan sardine.. sampai orang kat rumah ni dah buhsan dengan menu sardine hahaha.. nasiblah kan

Bukan apa... sardine ni yang bestnya kalau tak abih, banyak mende boleh buat. Lenyek2, apit dengan roti jadi sandwich
Lenyek2, sapu atas roti paratha, bakor, jadi puff.. best kan

So harini acik nak kongsikan resepi sardine... satu yang dah Berjaya, satu lagi fail kikiki, tapi akan terus dicoba gitu

Resepi pertama :

Ikan sardine buang kepala dan ekor
Blend bawang besar dan tomato
Masukkan dalam slow cooker, curah skit cuka kurma dan olive oil
Cook for 14 hours

Dah masak, kita tumis2 buat sambal sardine.. yummyyyy
Ambik skit, lenyek, dan masukkan dalam bubur nasi Asfa.. licinnn
 
Versi ke dua...
 
Alkisahnya, acik baru angkut dari Lazada masa flash sale 11.11 arituh

Guna function BAKE Vege
Tumis bawang merah+putih+halia
Masukkan tomato potong dadu, sos tomato, sos cili dan cili blend
Dah naik bau, masukkan ikan & sedikit air, off function BAKE
 
Tutup periuk, tombol SEAL, tekan function BEAN/TENDON
 
Kesilapannya disini... acik tak adjust timing. So buat 30 minit jer.. Patutnya 45-60 minit huhu
 
Maka keras le tulang temulang sardine acik kali ni huhuhu
 
Belajar dari kesilapan yer dakkk...


Regards; mila

10 comments:

  1. Ikan sardin fresh ye Mila....ingatkan sardin dalam tin....
    Tapi mmg sedap sardin ni. Lebih, esoknya boleh buat sandwich pulakkan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer.. ikan sardin beli kat pasar hihi

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Dah lama akak teringin nak buat sardin sendiri ni Mila..
    Ikan dah beli tapi tak buat lagi..
    Minta adalah masa nak mencuba sardin sendiri
    Sebab anak akak suka sardin juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah selalu buat sendiri... terasa sardin dlm tin tuh terlalu bnyk perasa plak... tekak dah makin manja kut hihi

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. buat sekali guna ikan sardin...guna noxxa 45min mmg sedap.sekali tu buat guna ikan tongkol mmg sedap juga

    ReplyDelete

Love your comments...