Followers

Saturday, November 19, 2016

Telekung alteration : Baiki pulih telekung lama...

Assalamualaikum...

Rasanya saya tak pernah cerita pasal projek baik pulih telekung nih kat blog...
Telekung sendiri memang dah selalu masuk lab pemulihan nih... entah berapa kali baik-pulih dah hahaha..

Ada satu telekung lama tuh, saya sayang sangat2 sebab telekung kenangan saya dapat 5A UPSR, dapat RM50 hadiah dari PPD, mak cakap belilah telekung sebagai kenangan, harga beli masa tuh RM18 rasanya...... telekungnya pun biasa2 jer, dulu dapat RM50 rasa macam dapat seribu ringgit dah.
Dah kuning pun, dan nipis dah, mungkin sebab dah terlalu tua kut kikiki.

Dan cerita pasal baik pulih telekung customer ni plak, bermula dari awal tahun arituh, ada jiran yang tahu saya dah berhenti kerja dan menjahit, dia hantar telekung untuk di baiki 6 pasang.
Alhamdulillah.. siap jugak dengan jayanya dan tuan telekung berpuashati
Lepas tuh saudara kepada jiran saya ni hantar plak 7 or 8 pasang gitulah...
Dan sekarang jiran saya hantar plak 10 pasang..
(in case kalau jiran saya ni membaca post ni... terima kasih yer kak... akak buat saya jadi lebih yakin)

Bila saya tengok satu tuan pun dah ada lebih dari 10 telekung..
Dan saya pun memang ada banyak telekung
Dan saya percaya kebanyakan kita memang ada banyak telekung, kadang tuh yang dah lama tuh nak dibuang sayang sebab masih elok, nak pakai dah tak selesa, nak bagi orang mcam tak berapa sesuai plak sebab getah dah longgar, takpun dah koyak bahagian mukanya.... nak baiki sendiri plak tak berapa pandai.. dan takde masa

So datang idea...
Why not offer servis baik pulih telekung yer tak?
So far tak ramai yang betul2 focus dengan baik-pulih telekung sebab job jahit telekung baru lebih mengungguli tempahan yang ada.. cheewahhh.
Tambahan leceh sebenarnya kerja2 menetas telekung lama nih, kasar2 sangat karang, koyak plak. Tetas dengan berhemah gitu cik leha oiiiii..


  
 
 
 
 
 
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
Berapa upahnya...
Mesti ada yang tertanya-tanya kan..
Dan saya ni tak suka nak rahsia2, nak PM2 bagai untuk bagitau harga hahahaha.... buang masa ai jer..
 
Upahnya RM25-RM30 untuk sehelai telekung
Apa yang termasuk dalam upah yang "mahai" sangat nih erks kikiki:
- Tetas telekung sedia ada
- Tukar lapik dahi (renda ikut kesesuaian)
- Tukar lapik dagu
- Off coz termasuk tali ikat dikepala
- Letak lapik/lining kat sebelah dalam telekung (labuh lining +-20"), kain di sediakan
 
Additional charges on:
# Nak lapik/lining lebih labuh
# Nak tetas dan tukar getah kain
# Design telekung yang pelik (biasanya telekung dari seberang yg agak pelik designnya, nnt saya cerita kemudian ok)
# Lain2 dari yang di sebut di atas
# tidak termasuk kos pos
 
Discounts on:
@ telekung dah siap di tetas dengan elok
@ kain lapik tuan telekung sediakan (kena discus dulu, buatnya telekung cotton bagi kain lapik satin or silk ke kan... kuikui, acik rejek wokeh)
@ apa pun boleh discuss dulu camna
 
Apa2 pun... boleh WA saya @ 019-254 8268
Jangan call tau... sebab susah nak cerita by phone ni... kadang masa tak sesuai. Kalau WA, ada masa terluang nanti saya reply ok
 
Ok sampai jumpa lagi.. wassalam
 
Best wished : Mila

4 comments:

  1. Bagus mila. Kita pun baru tukar tali telekung sendiri. Bab tetas jangan cakap..memang mencabar.

    ReplyDelete
  2. BAGUS IDENYA MOGA MAJU BISNIS MILA

    ReplyDelete
  3. Makin maju bisnes kak Mila. Alhamdulillah rezeki...

    ReplyDelete
  4. ada byk juga getah dah loose...heheh.nak menukor bukan main bercinta heheh

    ReplyDelete

Love your comments...