Followers

Monday, May 24, 2010

Telekung baru

Telekung last year dah hilang... kena curi katanya. emmm betul2 kena curik ke idok, tak pasti ler. ntah2 djualnya kekeke. sbb before telekung tuh hilang dia ada cerita yg kawannya nak beli telekung yg dia pakai, dok tanya berapa harganya kalau nak jual kat kawannya
Aku just ckp lima belas ringgit.. uih mahalnya kata dia kekeke, bole tak lima ringgit jer uitt hikhik. (RM15 itu pon takat cover kos beli kain je tuh cik adik oiiii)

Emmm tak lama lepas tuh dia dok komplen telekung hilang... malas ler nak tuduh sesapa kan. For me kalau betul ada org curi n niatnya untuk dia solat, mmg aku halalkan, maybe mak n ayah budak tuh tak de duit nak belikan telekung kut. or telekung cantik camtuh takde kat kedai kekekeke


So dah tinggal 1 jer telekung dia, nak bawa g sekolah lg... nak solat kat rumah lg (tetiba angin bayu sepoi2 bahasa..solat ler) last week aku dah guntingkan new telekung for her. kali ni nak buat simple jer.. takat isi renda kecik berharga RM1.20 semeter jer. Kainnye plak takmo pakai getah... (huh dah senang pakai getah, nak plak pakai ikat.. kita tengok ler berapa lama bole tahan dengan ikatnya tuh...)
So this is the new telekung for you.... ni hadiah besday ker.. kekekeke.. kalau bulan besday niii.. segala2nya ler bday present yerrr.. :-)

Ni lerr gambor telekung yg hilang itew hehehe


Regards;
Rimbun with LOVE

No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

4 comments:

  1. I pernah dengar satu cerita tentang kedhaifan dan miskinnya satu keluarga di kampung kat kedah ni .... bila ditegur oleh kawan saya kenapa dia (anak muridnya) tidak solat .. dia cakap telekung mereka satu keluarga hanya ada sehelai dan yang sehelai tu telah dibawa kakaknya ke asrama ... sedih kan dengar ....

    saja teringat cerita tu bila baca entry nih ....

    ReplyDelete
  2. sedihnyer... masih ada sedaif tuh kat negara kita eks. teringat kat telekung2 saya yg ntah berapa helai kat rumah tuh.... kalau lah saya terjumpa keluarga seperti ini tak kisah nak bg 2 3 helai pon...

    ReplyDelete
  3. salam,

    b'dasarkn cerita kwn pn. rimbun, dhaif kita ni masih wajib solat. tak semestinya pakai telekung. pakai baju kurung biasa + tudung + stoking pun dah memadai kan. kewajipan makbapak tu ajar anak2.

    p/s: saya rasa saya tau nape telekung renda oren tu hilang..hehe!

    ReplyDelete
  4. Betul tuh Lynn.. dulu2 masa kecik mak saya guna kain batik je utk jadikan telekung kitorg mak lom buat telekung lg)... actually pakai tudung n berstokin pon dah bole solat... cuma kalau solat kat surau tuh org pelik skit tgk kita kan.

    ops.. naper eks telekung tuh hilang??? wonder betul yg benor nyer, telekung sekarang nii takde plak hilang tuh. siap tinggal kat sekolah lg.

    ReplyDelete

Love your comments...