Followers

Monday, May 31, 2010

Weekend yg best!!!

What a refreshing monday today... walaupon cuti hanyalah 3 hari tp bermakna sgt kan. For those yg bekerja, mesti best dapat dok rumah, sapu situ, sapu sini, lap itu lap ini... pastu bole concentrate plak kat hobi huhuhu.. bg fulltimehousewife plak, mesti seronok husband dok kat rumah, bole spend time g jalan2.. or even buat kerja rumah bersama2 pon best jugak...

Weekend kali ni mmg banyak benda yg saya buat... tambah plak on Friday tuh mak ada dtg kerumah. Anak saya pon bukan main gembira bila mak dia ada dtg dari kampung (we share the same 'mak'... but I am anak mak, she is cucu mak kekeke)

At last sempat juga saya habiskan refashion baju XXL oren niii.. turn out to be a long pant for my daugther...


Hehehe harap2 kalau orang JPA3 tengok nii tak marah ler yerr... baju nii dah terlalu besar untuk tuannyer pakai, dah masuk kotak untuk didermakan pon tp tetiba mood refashion datang, buka balik kotak n pusing sana pusing sini maka.. taraaaa

Long pant untuk si izzah...

Asalnya kosong jer.. tp alamak tetiba idea dtg, almaklum, belum pernah cuba lg footer baru tuh.. Inilah dianya FreeMotion Footer. Nak pasangnya cuma buka screw untuk tapak biasa tuh, n pasangkan tapak ni. Lepas tu turunkan 'kaki anjing' (dog foot : ngapa namanya dog foot eks.. padahal anjing mana ler tau pakai mesin jahhit huhuh) ok... now bole start menjahit tp apa pon practice makes perfect.. first time pakai masih lg nak stop2 n pusing2.. ops rupanya bole jahit ke arah mana shj.... 360degree ok. undur pon bole kedepan, tepi n belakang kekeke. tapi make sure thread tension tuh betul, kalau tidak benang bawah akan sedikit terangkat ke atas bila menjahit dlm posisi mengundur.




Ni ler gambor free-motion footer tuh... and my advise.. buat dulu kerja sulam menyulam tuh before cantumkan kain tersebut... saya nii dah cantum baru terfikir nak menghias... amatler susahnya nak menjahitnya



Gambar bunga ni saya dapat dari sini ... ianya amat membantu terutama kalau anda ada anak kecil n takmo depa menganggu kita menjahitkan... just download n print.. give them colour pencil.. dah senyap (harapnya lerr). Inilah hasilnya.. kebetulan plak baru dapat kain felt from suha... terfikir nak letak rama2 plak hihihii.. menokok tambah nii mmg aku suka... last2 nnt dr cantik jd serabut plak hahaha


Sempat jugak aku siapkan blouse lycra fro myself... asalnya mcm nak buat tudung jer sbb hanya ada 1 meter kain jer. takut tak cukup nak buat baju.. dah pusing2 template (template sejak dari 9 tahun lepas kekeke..) aik mcm cukup plak

In 2 hours start dari potong sampailer siap bole pakai... berkeroncong ler perut aku nii.. dari kalau sekerat2 jalan kang terus tak siap kekeke..




Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

2 comments:

  1. wahhh "hippies" nya seluar ni .. bright orange color ! Cool

    :-)

    kalau hilang kat pasar malam senang nak cari ...

    :-D

    ReplyDelete
  2. hahaha.. harus ler pakai seluar oren g pasar malam rabu nii kikiki

    ReplyDelete

Love your comments...