Followers

Monday, May 31, 2010

Weekend yg best!!!

What a refreshing monday today... walaupon cuti hanyalah 3 hari tp bermakna sgt kan. For those yg bekerja, mesti best dapat dok rumah, sapu situ, sapu sini, lap itu lap ini... pastu bole concentrate plak kat hobi huhuhu.. bg fulltimehousewife plak, mesti seronok husband dok kat rumah, bole spend time g jalan2.. or even buat kerja rumah bersama2 pon best jugak...

Weekend kali ni mmg banyak benda yg saya buat... tambah plak on Friday tuh mak ada dtg kerumah. Anak saya pon bukan main gembira bila mak dia ada dtg dari kampung (we share the same 'mak'... but I am anak mak, she is cucu mak kekeke)

At last sempat juga saya habiskan refashion baju XXL oren niii.. turn out to be a long pant for my daugther...


Hehehe harap2 kalau orang JPA3 tengok nii tak marah ler yerr... baju nii dah terlalu besar untuk tuannyer pakai, dah masuk kotak untuk didermakan pon tp tetiba mood refashion datang, buka balik kotak n pusing sana pusing sini maka.. taraaaa

Long pant untuk si izzah...

Asalnya kosong jer.. tp alamak tetiba idea dtg, almaklum, belum pernah cuba lg footer baru tuh.. Inilah dianya FreeMotion Footer. Nak pasangnya cuma buka screw untuk tapak biasa tuh, n pasangkan tapak ni. Lepas tu turunkan 'kaki anjing' (dog foot : ngapa namanya dog foot eks.. padahal anjing mana ler tau pakai mesin jahhit huhuh) ok... now bole start menjahit tp apa pon practice makes perfect.. first time pakai masih lg nak stop2 n pusing2.. ops rupanya bole jahit ke arah mana shj.... 360degree ok. undur pon bole kedepan, tepi n belakang kekeke. tapi make sure thread tension tuh betul, kalau tidak benang bawah akan sedikit terangkat ke atas bila menjahit dlm posisi mengundur.




Ni ler gambor free-motion footer tuh... and my advise.. buat dulu kerja sulam menyulam tuh before cantumkan kain tersebut... saya nii dah cantum baru terfikir nak menghias... amatler susahnya nak menjahitnya



Gambar bunga ni saya dapat dari sini ... ianya amat membantu terutama kalau anda ada anak kecil n takmo depa menganggu kita menjahitkan... just download n print.. give them colour pencil.. dah senyap (harapnya lerr). Inilah hasilnya.. kebetulan plak baru dapat kain felt from suha... terfikir nak letak rama2 plak hihihii.. menokok tambah nii mmg aku suka... last2 nnt dr cantik jd serabut plak hahaha


Sempat jugak aku siapkan blouse lycra fro myself... asalnya mcm nak buat tudung jer sbb hanya ada 1 meter kain jer. takut tak cukup nak buat baju.. dah pusing2 template (template sejak dari 9 tahun lepas kekeke..) aik mcm cukup plak

In 2 hours start dari potong sampailer siap bole pakai... berkeroncong ler perut aku nii.. dari kalau sekerat2 jalan kang terus tak siap kekeke..




Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Wednesday, May 26, 2010

Special for you.. Selamat Pengantin Baru to Cikgu Elly

Dalam aku bermalas2 nak buat tudung n nak amik upah niii... amik jugak ler tempahan from my loyal customer yg nak jd pengantin baru in 2 weeks time niii... tudung ni 2 helai, M size for herself n XXL 24 inch for her mother, warna gold... silap2 mata ku ini tengok mcm kuning tp kekadang mcm gold jugak.. ee apo apo je lah kan.. harap Cikgu Elly berpuas hatilah dengan tudung ni. Insyallah esok akan akak pos kan ok... ada skit2 finishing tak sempat buat mlm td...

Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Monday, May 24, 2010

Telekung baru

Telekung last year dah hilang... kena curi katanya. emmm betul2 kena curik ke idok, tak pasti ler. ntah2 djualnya kekeke. sbb before telekung tuh hilang dia ada cerita yg kawannya nak beli telekung yg dia pakai, dok tanya berapa harganya kalau nak jual kat kawannya
Aku just ckp lima belas ringgit.. uih mahalnya kata dia kekeke, bole tak lima ringgit jer uitt hikhik. (RM15 itu pon takat cover kos beli kain je tuh cik adik oiiii)

Emmm tak lama lepas tuh dia dok komplen telekung hilang... malas ler nak tuduh sesapa kan. For me kalau betul ada org curi n niatnya untuk dia solat, mmg aku halalkan, maybe mak n ayah budak tuh tak de duit nak belikan telekung kut. or telekung cantik camtuh takde kat kedai kekekeke


So dah tinggal 1 jer telekung dia, nak bawa g sekolah lg... nak solat kat rumah lg (tetiba angin bayu sepoi2 bahasa..solat ler) last week aku dah guntingkan new telekung for her. kali ni nak buat simple jer.. takat isi renda kecik berharga RM1.20 semeter jer. Kainnye plak takmo pakai getah... (huh dah senang pakai getah, nak plak pakai ikat.. kita tengok ler berapa lama bole tahan dengan ikatnya tuh...)
So this is the new telekung for you.... ni hadiah besday ker.. kekekeke.. kalau bulan besday niii.. segala2nya ler bday present yerrr.. :-)

Ni lerr gambor telekung yg hilang itew hehehe


Regards;
Rimbun with LOVE

No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Friday, May 21, 2010

Tazkirah pagi Jumaat

Dpagi Jumaat yg indah...
Kenapa suka sgt bila hari Jumaat.. sebab..
-Jumaat adalah penghulu hari, elok berdoa dihari mulia ini..
-last day keje. esok dok rumah.. esok bole ngadap mesin jahit, esok bole masak sedap2.. esok aku nak g berurut satu badan bestnyerrrrrr... kalau lulur lg best kut.... uit tgk poket beb.. dah akhir bulan niii.
-rehat panjang 12pm-2.30pm.. bole menggedik kat shopping mall (uik dolo dolo ler.. now menggedik kat virtual mall jerr.. terutama WMC)
cukup2 berangan tuh... baik siapkan segala kerja n leave the office piecefully wokeyyy

Hari ni jugak dapat email from a friend.. dah banyak kali baca tp mesti berlinangan air mata juga.. tetiba teringat nak berselawat keatas junjungan mulia Nabi kita Muhammad s.a.w

Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan Rasul-Nya.

Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah,"Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian,Al Qur'an dan sunnahku.
Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku.
"

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam.

Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba. "Rasulullah akan meninggalkan kita semua,"keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia.Tanda-tanda itu semakin kuat,tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar.

Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu. Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. "Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul maut," kata Rasulullah,Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.

Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian panggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.
"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan."Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka."Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu."Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi."Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku."Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya."Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan."Ummatii, ummatii, ummatiii?" - "Umatku, umatku, umatku" Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi.

Betapa cintanya Rasulullah kepada kita. Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim lainnya agar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita. Kerana sesungguhnya selain daripada itu hanyalah fana belaka. Amin...

Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Thursday, May 20, 2010

TOTE GIVEAWAY FROM TOTE BOUTIQUE

Pagi2 ni sambil sarapan my homemade pau niii.. yumyum.. wat blogwalking jap... (exercise jari.. kasi warm up kekeke) terjumpa giveaway from tote boutique... emm mmg kreatif ler Cik As niii. All my life suka dengan anything about jahit menjahit tp lom terfikir nak jahit beg secantik niii... (beg cikai2 ade ler)... ok lets preview skit beg2 Cik As nii..
I love pink (pinjam kata2 my doter keke) emm kat dlm ni ada pocket comeiii.. bole letak purse or kunci kan. takyah lg makcik nak meraba2 kedlm beg cari kunci hehehe

Yg satu lg ni pon cantik jugak kan... kalau bg present kat mak niii mesti dia suka hihihi... mesti mak takde pikir lain, nak letak telekung dia ler tuh...
Harap2 bertuah ler kali ni bole menang giveaway tote bag nii... kira special for my mum in mothers' day month... May.


Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Tuesday, May 11, 2010

Happy Birthday Sayang


Today... 11.05.2010.. genap 8 tahun usia my lovely liltle princess of heart.. Umi doakan semoga anak umi jadi seorang mukminah solehah ok..

Cerita cerita birthday nii macam2. Bila dah besar, ada macam-macam permintaan, tambah plak nak ikut kawan...

- dok membilang hari birthday nii sejak sekian lama.. selalu dok cakap ngapa dia tak lahir bulan January, so that she can celebrate her birthday earlier than others hahaha

- Nak bawa jajan ke sekolah kebangsaan.. masa dia dok ckp2 pasal jajan nii, umi dah remind suruh bilang betul2 kawan2 yg ada.. satu kelas berapa orang.. then lupa.. so masa beli barang dia dok kira kira.. 30 orang jer.. last2 balik dari sekolah semalam.. jadi 40 orang plak dah... so terpaksa ler match2 jer apa yg ada. semua org tak dapat the same goodies ler nampaknya

- Nak bawa kek besar to nursery huhuhuhu... sebenarnya nak divert intention dia, tp semalam balik dah agak lewat, so tak sempat ler nak belikan kek.. dah suruh buat kek plak. tak pasal2 kul 9.30 mlm td aku dok pukul telur buat kek... kul 11.30 baru tido.. pagi2 bangun nak menghias kek plak huhuhu.. nampaknya banyak bende yg dah expired... yg bole buat cuma topping coklat jer.. dah tak puas hati plak.. pujuk2 bolehlah bawa kek tuh esok, so hari nak cari kek ler plak...harap bole sampai rumah awal ler..

- Dari awal tahun sampai ler sekarang hadiah birthday dok bertukar2 kekeke. Mulanya nak patung barbie yg besar, pastu nak jam, pastu nak kereta control, at last nak basikal tayar besar (aritu dah beli basikal tayar 20 inci, tp takmo sbb tak pandai lg, so ayahnya dah trade in tukar to yg 16 inci, now bila dah pandai, nak balik yg 20 inci)... sejak dari hari sabtu sibuk nak mencari basikal.. n hari itu jugak ayahnya dah belikan basikal baru... melayang ler jugak RM250.. kiranya hadiah birthday in advance keke

emm camtuh ler budak besar sambut bithday eks... nii tak masuk lg claim hadiah kay mak2 sedara n bapak2 sedaranya... Nasib ler dapat anak sedara sorang camni kan kekeke.

Tak kisah ler what happen... its colours our life.... umi tetap sayang anak umi yg seorang ini.. harapnya impian anak umi untuk ada ramai adik beradik membaw kejayaan.. iif not.. u still have me kan... I LOVE U

Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87) Thank You Allah for everything

Sararisa - Craft Giveaway

First time nak join giveaway... its from sararisa... suka tengok all these cute craft... comel kan kan kan.

So kalau sesapa nak join giveaway nii silalah ke blog sararisa ok... banyak nyer list of hadiah die.... nak satu kekekeke

To Sara.. Happy Besday ok...

Regards;
Rimbun with LOVE

No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87)
Thank You Allah for everything

Monday, May 10, 2010

Tudung remnant




Kain2 remnant from tudung dah pon menimbun kat rumah tuh. Nak buang sayang, nak buat anak tudung syria tuh, aku rasa tudung tuh tak berapa seswai dengan muka ku.. nampak bold n not beautiful gitew kekeke...

Pusing sana sini ngan template baju izzah nii, akhir nya dapat idea, tp mmg kena combine banyak colour ler.. tampal sana sini... dapat jugak sepasang baju baru untuk izzah. And she love lycra blouse camni... maybe sbb kainnya sejuk jer bila pakai kut. Tak sabar2 nak pakai dah.. belum basuh pon terus pakai jer...

To org johor tuh... sabar je lah yerr.. tudung nii tak sampai lg ke tuannyer, sbb tukang jahitnya balik kampung tinggal jer tudung nii kat sini... hehehe... nnt ler kalau ada masa aku jahitkan ler tudung ko nii ok. kalau idok pon, ko dtg rumah aku nanti, jahit ler sendiri hahahaha.

Regards;
Rimbun with LOVE
No one despairs of solace from Allah except for people who do not believe (Qur'an,12:87)
Thank You Allah for everything

Thursday, May 06, 2010

Wardrobe refashion and me

Jalan2 blog (read: blogwalking)... Terbaca pasal wardrobe refashion kat blog azima ni.. maka saya pon mengugel ler plak pasal wardrobe refashion, terjumpa plak ler website mad sailor (mat salleh) nii... banyaknyer idea wardrobe refashion niii. Rasa mcm excited plak.

Actually saya pon banyak koleksi yg bole ler claim as wardrobe refashion nii... salah satunya yg posting saya pasal altering baju XXL to XS tuuu... n kebanyakan project2 saya ni not documented. So tengok2 balik gambar yg ada antara yg saya refashion adalah cadar lama... jadi ler blanket...
Yang ni saya cantumkn semua perca2 kain cotton yg ada, dek kerana malas, saya just jahit what ever the shape, cantum sana sini, besar kecik. Then sebelah belakang nya saya tampalkan dengan cadar lama yg dah agak kusam. Actually cadar tuh first trial saya buat fitted bedsheet, tp agak ketat kalau nak sarung pada tilam.. so saya potong n jadikan alas untuk my patching work. Jadiler camni

Satu lg cadar (yg warna purple tuh)jd korban... transform to selimut. Cadar ni betul2 lama berkhidmat. This is my first bedsheet masa masuk matrik UIA in 1995.. fuh dah 15 tahun eks.


One more... this one saya potong kain tuh bagi sama n then cantum2kan.. malu nak mengaku quilt sbb not using any quilt equipment, edging pon tak sama, kalau cikgu2 quilt tgk mesti tak lulus kekeke.. as long as it meet the purpose, ok ler kan.. yg 3 segi oren tuh saya gunakan tangan t-shirt JPA3 hubby, t-shirt lengan panjang yg dpendekkan, so kain lebihnya inilah dia hehehe..
Maybe my refashion takde ler se gah mana kan.. tak cantik pon, but it makes me think, instead of kita rebut2 pilih baju kat sogo or jusco bila ada sale kan.. why not kita refashion baju lama yg masih elok untuk anak2 (anak je lah.. belum lg anak2 kekeke) pakai. Last week saya dah selongkar baju2 lama yg kengkononnya donate (tp ontah bilo tuh), why not saya refashion for my daugther to wear.... or even for myself kan..
Regards;
Rimbun with LOVE