Followers

Tuesday, December 13, 2016

Homemade MEE with love

Assalamualaikum..

Wahhh bersawangnya blog acik yer
Acik dilanda kemalasan yang tersangat
Apa udah jadi nih..

Banyak nak di ceritakan di blog ni, lebih kepada personal diary sebenarnya, tapi masa amat mencemburui  kihkihkih (read: malas buka PC :-P )

Cabaran jugak bila duduk di rumah ni kan... mood ikut suka jer
Kadang kelaut jugak..

Nak citer pasal dapurlah plak..
Arituh dok window shopping (lazada jer pun hihi) mesin mee
Dah buhsan try macam2 mee dipasaran, mesti terasa sangat pahit air kapurnya. Setakat ini cuma mee yang mak selalu beli kat kampong sana jer yang sesuai masuk tekak. Yang lain memang terasa sangat pahitnya. Camna nak tahu? buat jer mee tanpa rasa pedas, then baru tau rasa sebenarnya... (tak pedas sbb nak bg Asfa makan)

Akhirnya ku angkut jua sebijik mesin mee
Wahhh tak susah sangat rupanya nak buat mee kan..
Part menguli tuh memang ada sedikit tenaga diperlukan, tapi acik ni pemalas orang nya, minta jasa baik slow juicer je lah tolong uli..
 
Maka... jeng jeng... jadi jugak mee acik nih...
Resepi mee kuning, tapi mee acik putih jer :-P
Lupo nak isi kunyit daaaa


Resepi dapat dari YUYU Zulaikha :
Acik salin balik sebagai peringatan buat acik, tapi dah tukar2 skit:

MEE KUNING
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil kunyit (ai is lupooooo)
1 sudu kecil garam bukit
1 biji telur
50ml air

Untuk merebus mee
1 sudu kecil minyak
3 cawan air

Masukkan semua bahan2 mee dalam mixer dan uli selama 10 minit
Rehatkan doh selama 30 minit dalam bekas bertutup

Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, dan leperkan skit
Gunakan mesin mee untuk leperkan doh ikut ketebalan yang sesuai, saya gunakan yang paling tebal terlebih dahulu, kemudian baru di nipiskan lagi
Last sekali masukkan kebahagian bergigi tuh dan jadikan mee

Rebus dalam air mendidih sampai mee timbul dan gaulkan dengan sedikit minyak

Ready to eat...
Boleh di goreng
Mee rebus
Mee kari
apa-apa ajerrr..

Arituh saya buat mee kari, guna ayam kampong Masyhur. Masak plak guna PPC. Memang cepatlah
Aishhh macam2 gadget ada kan... kalau malas masak memang ampeh tul ler hahaha

Sampai jumpa lagi..

Salam Maulidurrasul

Regards; Mila

1 comment:

Love your comments...