Followers

Tuesday, March 29, 2016

Kain oh kain

Assalamualaikum...

Dah tak lama nak bulan puasa kan?
Ada sesapa nak tempah telekung?
Telekung kanak-kanak?

Last week sekali lagi ke Jln Kenanga selepas setahun.. huhu
Lama tak berkunjung kesana, last year beli banyak terus sbb nak elak GST. And this year memang tokleh elaklah kan, tapi beli sikit je lah...

Setelah survey2... kain yang sama dengan kualiti tahun lepas tuh dah makin teruk..
Soooo.. kena buat keputusan, samada nak maintain harga telekung tapi korbankan kualiti or nak maintain kualiti, tapi naikkan harga..
Tak berbaloi kan, kalau kualiti teruk... Nampak jer cun..

So saya ambik keputusan ambik kain yang elok tapi mahal
Kain penfabric ni buatan Malaysia, so kualiti memang ok
Tapi harga huhu.. 3x ganda yer..
Ala2 kualiti baju sekolah canggih gitu...

 
Rasa2 macam nak stop ambik kain warna lain, sebab nak kena beli satu kayu, tp permintaan taklah banyak mana..
Banyak consideration sebenarnya
Plan dalam kepala macam2... tapi masa dan sumber agak terhad.
Kita selow selow jalanlah yer, jangan stop terus dah lerr..
 
Wokeyyyy... wassalam


Regards;

Monday, March 28, 2016

Pes Ikan Bakar Kebaboom

Assalamualaikum...

Arini nak share resepi ler plok..
Resepi ni dapat dari member sekolah
Orang memberi kita merasa... tapi 'rasa' tuh kena masak sendiri ler yer.. memberi resepi jer pun kuikui

Ini ikan cencaru bakar asam pedas (konon ler sebab isi daun kesom) pastu campak bendi plak fuhhhh sodap gitu

Pes ni boleh buat banyak2 n simpan... nak bakar ikan jer boleh terus guna

 
Bukab shj ikan... Sotong pun sodap wa cakap luuuu
 

Resepi untuk rujukan masa depan kikiki:

Bahan2
Bawang merah*
Bawang besar*
Bawang putih*
Halia*
Lengkuas (kalau ada)*
Cili api (kalu suka pedas)*
Cili kering or cili boh*
Asam jawa
Garam
Gula apong/gula perang/gula kelapa
Minyak masak
Sedikit air untuk mengisar

Cara2

Blend bahan bertanda *
Masuk dalam kuali or periuk dan masak atas api sampai air kering.
Masukkan minyak masak dan goring sampai naik bau n keluar minyak. Masukkan asa jawa dan rasakan garam & gula

Done!

Senangkan..

Bole pelbagaikan citarasa.. contoh tambah daun limau purut untuk ikan bakar tomyam... daun kesum utk ikan bakar asam pedas... boleh juga tambah bendi... kacang botol etc masa membakar.

Selamat mencuba yerrrr...
Wassalam


Regards;

Menampal lagilah kita..

Assalamualaikum...

Projek menampal yang mula2nya gagal separuh jalan
Sambung balik bila2 ada masa n nak jahit santai2

Ini dari koleksi baju2 tidur kami sekeluarga hahaha.. akhirnya di pakai tidur jugak tapi sebagai selimut plak (giler jimat kan!)

Rambu ramba bahagian atas..

Ini kat belakang..

 
Kita Zoom skit huhu
 
 
Single size jer cukuplah....setiap kotak tuh 8 inci

Kalau tertanya2 camna nak buat boleh tgk simple tuto kat sini ok http://blogrimbun.blogspot.my/2013/06/old-t-turn-into-rag-blanket-with.html

Ada orang tengok macam miskin sgt pakai selimut tampal2 gini kikiki, macam takde stended gitu hahaha.. (lawak jugak bila dengor camni). For me takde kena mengena dengan status, it just our effort to fully utilized the source... baju2 lusuh camni takan nak bagi kat orang kan... kalau nak jadi kain lap pun berapa helai sgt ler.. bila transform jadi selimut camni, 10 tahun lagi pun boleh pakai. Kain2 ni pun bukan jenis yang senang koyak pun....

Regards;

Friday, March 25, 2016

DIY Pants for Asfa

Assalamualaikum...

YUhuuuuuuu
Yuhuuuu
Sapa tuh..
Saya lah bobot (baby robot) yang pakai pempes hihihi
Disebabkan saya takde seluar.. maymay buat seluar untuk saya huhu (maymay=umi.. sapa lagi hihihi)

 
Asfa's first jeans..
Dah malas nak hunting for free pattern, kali ni buat pattern sendiri. Guna cara2 draft pattern seluar dewasa, tapi kecikkan mana perlu.
Yang pertama ni guna denim lycra, memang tebal but soft gitu
Nampak selesa jer Asfa pakai kan..
 
2nd attempt..
guna soft cotton denim.. siap bersulam lg tuh (bukan sulam sendiri, tapi kain ni memang dah bersulam hihi)
Tambah poket skit kasi cun..
 
Cupcake lagi tuh
Cherry Cupcake jeans for Asfa (huk aloh nama nyer kan.. tak kalah)
 
 
 
 
 
Kat kaki tuh adjustable... kalau Asfa dah tinggi nanti takyah lipat... kiranya reserve seinci ler gitu kikiki (amboi calculative nyer umi kan.. seinci pun kira tuh kuikuikui)
 
 
Jom kita bawa pergi tengok kakak main ice skating ler yer...
 
 
OK.. sampai jumpa lagi.. cowchincow
 
Wassalam


Regards;

Thursday, March 24, 2016

Kerepek chapati

 Assalamualaikum kawan2 blogger...
Nak berBW tapi masa selalu cemburu dgn kita tau... ops bukan masa, tapi Asfa yang cemburu..
Baru ummi buka PC dah dia bangun tido, kesian umi kan..

Arini sesaja nak share kerepek sedap krup krap ni... saya panggil Kerepek Chapati je lah yerr


 Kerepek yang serba senang..

Mula2 buat chapatti... bahan2nya.....

Tepung atta + garam + minyak zaitun + air

Air tuh masuk skit2 jer, sampai adunan boleh dikepal dan diuli
Rehatkan selama 2 jam
Doh akan menjadi lembut skit dan senang dicanai
Canaikan nipis2 dan goring tanpa minyak

Boleh makan dengan kari or dhal ummmm sedapnyerr

Ok balance2 mana chapatti yg tak abih tuh kita potong2 sesuka suki, nak bentuk camna pun boleh..
Masukkan dalam oven dan bakar..
Kalau oven biasa panaskan dulu at 180degre & bakar dlm 15 minit
Saya ni guna air fryer, terlebih skit kut suhunya, lelainkali buat sama mcm oven tu jer

Selamat mencuba
Wassalam


Regards;

Saturday, March 19, 2016

Hello tuan blog yg sepi haha

Assalamualaikum...

Waduhh susahnya nak cari masa nak posting posting kat blog ni bila duduk rumah
Solute lah ngan blogger yg surirumah tapi boleh hapdet blog hari2 tuh...

Nak menjahit pun tak ler sempat sgt pun..
Dah berminggu mengemas bilik jahit.. itu pun masih ada saki baki yg x kemas.. emmmm

Share je ler hasil jait yg serba sempoi ni... khas untuk cik Maryam kesayangan

 
Mula2 pakai telekung nangis.. tapi sekarang kalu orang nk solat dia pun sibuk nak pakai telekung gak.. tp kejap jer ler
 
 
Jahit beg... setelah sekian lama.. tempahan paksa rela hahaha
alkisahnya saya ni malas nk ambik tempahan lg, tapi dah ada request n tak kisah siap bila kan... nasib siap awal
 


ok.. sampai jumpa lg
pst pst... sorry for typo, menaip sebelah tangan jer ni. Cik Maryam dah bangun tido


Regards;