Followers

Wednesday, December 08, 2010

Jalan jalan Cari Ambal

SALAM MAAL HIJRAH SEMUA...

There is no much update on my craft activities... but I am working on something during my free time.. if not I will be bored to death, without anything to do. But will update that one later on, dah siap baru bole diwarwarkan hihihi..

Yesterday I went to Gambier Road.... macam biasa bila lalu kat Lee Fah (fabric store and segala alat jahitan ada disana), susah skit kalau tak singgah.. then I found this..... heavy cotton dengan corak pooh.. eventhough agak mahal kalau compared to Nagoya (normally RM9.80), yg ni harganya RM13.00... kira oklah sbb corak ni saya tak jumpa di Nagoya.. ada lagi few choices yang cantik but then.. they dont accept CC.. aduhh.. duit ku hanya ada RM70 jooo.. esok lusa pergi lagilah hehehe

Semalam pulak public holiday.. so kami sajer2 ler jalan2... ke area Kota Samarahan.. nun sampai hujung dunia gitu hahhaa.. sampai ke Asajaya.. a very small town, tapi jangan terkejut siap ada JPN lagi. Then singgah sebentar menziarahi kematian ayahanda kenalan keluarga hubby di Jemukan Laut...

Kami singgah di Masjid AnNajah di Asajaya untuk solat asar... cantik masjid nii

Hala pergi kami guna jalan darat jer sebab.... sebab nak cari something on the way...
but balik kami guna feri menyeberangi sungai Samarahan... ke Tanjung Bundong 

Beratur nak naik feri.. tengok tuh Izzah, bukan main lg happy dalam kereta Awa dia.
Dalam feri... nasib sempat naik sekali, kerete kitorg dah last dah niii, tambang feri cuma RM1... berbaloi baloi lah kalau di bandingkan dengan +-30km driving..
Orang lain diam jer duduk dalam kereta, tapi kami bukan main lagi excitednya siap bergambar2 lg. Padahal perjalanan mengambil masa just 5 minit jer hehehe
  
Tau tak apa kah "something" yang kitorg cari itewwwww... inilah dianya... 
Ambal....tapi yang ni dah direbus, lupa nak ambil gambar sebelum dimasak.
My first time makan ambal ni.. tak tau lah kalau kat semenanjung nak cari kat mana, kalau di pasar tak pernah pulak jumpa. Walaupon agak hanyir sebelum direbus, tapi bila dah rebus memang takde rasa hanyir, and memang sedap....
Ahhh kat sini memang seafood heaven, bila tengok udang besar2 dan murah tuh aduhaiiii... camno ler nak kurangkan kulitku yang alergy dengan udang ni yerr... nampaknya memang kena cari air nyiur siap2 lerrrr..

Till then byeeeee

Regards;

6 comments:

  1. oo..kt sini org panggil pepahat. biasanya byk jual kat kuala selangor.

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan juga. Tengok kat tv, pernah. :)

    ReplyDelete
  3. Salam

    Ada kat Bagan Lalang.. tempat yang jual ikan segar

    ReplyDelete
  4. Ayu.. thanks for the info. Pepahat namanya yer.. kalau teringin nak makan bolehlah ke kuala selangor/bagan lalang nnt yerr

    Yati.. akak pon pernah tgk kat tv jugak, baru ni merasa

    Ummi.. Thanks ummi for the info. mungkin pernah jumpa kat sana kut, dulu2 tp tak tau nak makan camna hihi

    ReplyDelete
  5. sedap tak mila?
    ada tak kat semenanjung?

    btw..anda telah di tag..
    cek blog saya ye!

    ReplyDelete
  6. Nang sedap la ambal tok, rebus dgn bawang, serai and cabik... sepinggan nasik gerenti sik cukup... :) Saya suka amball...

    ReplyDelete

Love your comments...