Followers

Wednesday, March 24, 2010

How to use TN with NV50

Just nak menambah tips kat blog nii.. sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak dikendian hari... Nak dapatkan jahitan Twin Needle yg cantik nii mmg bermasalah, kekadang buat mengabih benang jer... jahitan kembung kat tengah lerr, melompat2 ler, benang bawah bersimpul lerr.. mcm2 n kekadang kena stop jap untuk release tension. so setelah melalui segalanya.. try n error sana sini.. baru lah saya dapat kumpulkan beberapa tips yg berguna buat diri saya untuk mendapatkan jahitan TN yg cantik menggunakan my NV50
First.. gunakan TN yg betul.. either 4mm or 6mm... personally saya lebih suka 4mm.. so far saya ada 2 unit TN 4mm and 1 unit TN 6mm. Brand of the TN does not important.. satu TN 4mm tuh saya beli dengan harga RM6.50 shj... local made, but satu lagi made in Germany berharga RM20 satu. Yg 6mm tuh takde plak local made, so ada yg made in Germany shj berharga RM30 satu. Mmg nangis kalau TN nii patah.. mahal wooo nak ganti baru.

Then ensure setting NV50 betul:-
i. Guna jahitan lurus mode jarum di tengah (NO.2).. Penting sesangat untuk mengelak jarum patah (demam sebulan kalau jarum TN makcik patah wooo)
ii. Then select Twin Needle selection (yg ada gambar 2 batang jarum tuh) afterthat LED screen tuh akan tunjuk gambar 2 btg jarum.
iii. Kecilkan jarak jahitan kepada 2.0 (Default is 2.5) dengan menekan butang arrow kebawah
















Jgn lupa tukar dialing tension benang ni to antara 0-1 shj.










Now pasangkan jarum TN anda and pasangkan benang... tukar tapak kepada non-stick foot.
OK now dah bole mula menjahit.. Insyallah takde masalah lg....
List of cost for using TN:
My NV50 (or at least machine yg ada zigzag option)= RM1250 (kena masuk ke as cost eks keke)
Twin Needle = RM20 (or RM32 for 6mm)
Non Stick Foot = RM32
Benang= RM0.60

Regards;
Rimbun with LOVE

5 comments:

  1. salam..hai..
    thanks for the tips..
    nnti leh try kt nv 50 sy lak..hihi..

    ReplyDelete
  2. salam mila,
    saya guna nv50 gak, nak tanya sikitlah.. masa saya guna twin needle untuk jahit lurus, bahagian bawahnya memang tak dapat 2 garisan jahitan lurus ke? atas je ada 2 jahitan lurus, tapi sebelah bawahnya mcm zigzag pulak.. memang mcm tu ye? thanks

    ReplyDelete
  3. Haida, mmg bawahnya zigzag, sebab satu je benang bawah kan. kalau nak mcm tepi tudung yg jual tuh kena beli mesin cover stitch

    ReplyDelete
  4. Kak camne nk guna slide cutter

    ReplyDelete

Love your comments...