Followers

Monday, April 05, 2010

Blind stich foot & My New Blouse

Since last week aku dok sibuk menyiapkan blouse project ku. Ter'inpired' by blog azima pasal blouse niii... actually dah lama berangan nak wat blouse kain lycra sbb senang (read malazz) takyah gosok. Kain yg dibeli pon dah 3 4 helai. Tp satu helai pon lom jd baju.

Kain ni aku beli 1 meter jer.. asal nak wat baju, then rasa mcm nak wat tudung plak.. at last mcm lebih seswai nak wat blouse jugak... dari 1 meter kain mmg agak mencabar jugak nak potong (tak cukup kain yg benor nyer).. Tp idok ler makcik sanggup dedah sana dedah sini kekeke. Blouse ni mmg simple yg amat (malas pon ada jugak ler.. takut project terbengkalai tengah jalan)

Kalau ikut plan asal, jahitan bawah blouse tuh nak wat guna twin needle jer.. tp ntah ngapa TN ku itew asyik tak menjadik jerr.. majuk apa ntah, lalu aku batalkan jer TN niii. Dah 1/2 jam aku dok menggodek NV50 tuh nak betulkan TN nye jahitan... atlast aku decide nak try mende baru plak. Baru nak try tp dah beli lama dah. (mcm biaser ler cik kak nii... kalau tetiba rasa nak beli click click jer.. )

Try to use BLIND STICH FOOT using my Singer Overlock (Mesin jahit tepi singer daku ler). So
inilah dia blind stitch foot tuh... berbanding normal footer kat sebelahnya.

First trial offcoz gunalah perca dulu. In the first place, betulkan jarak jahitannyer, buka skit skru kat atas tapak tuh letak kat jarak 2.5mm. bole jugak kalau guna 5mm tp lg besar ler jahitan tuh nnt.

Ini adalah instruction camna nak guna foot niii. tak ler susah mana. In less than 15 minutes dah siap pon kaki blouse daku.. kalau yo yo nak guna TN, minggu depan pon lon tentu siap lg (dcampur dengan ketensionan makcik nii.. silap2 tak siap terus blouse ni kang)




Inilah hasilnya. sebelah dalam cuma nampak jahit tepi jer.. mcm attached terus ke kain...
Di sebelah luarnya plak nampak mcm dua kain yg dicantum sebelah dalam. Langsung tak nampak jahitan... (udah dikatakn BLIND kan)


Regards;
Rimbun with LOVE

1 comment:

  1. saya ada foot ni tp mcm failed je setiap kali nk try pakai. tau cara pakai melalui pembacaan, tp bila nk apply..waduh, kok payah benerrr..hahaha!

    ReplyDelete

Love your comments...