Followers

Monday, August 15, 2011

A journey to..

Salam Ramadhan kawan2 semua..
Rindu rasanya nak update blog, tapi apakan daya, kat malaysia ni berlambak free wifi, tapi di sana tak pernah jumpa satu pun.
Agak2 kemanakah perjalanan saya selama seminggu dulu yer?

Kesini..... sapa boleh teka kat mana ni? hehehe

Selepas buka puasa, setiap inci kawasan masjid ni akan dibersihkan secepat mungkin, by the time solat maghrib memang dah boleh baring kat sini


Kami hanya melalui pintu area sini jer... sebab terus ke arah jalan balik ke hotel.. Langsung tak terfikir nak ke pintu lain..

Emmm napa eks... saya langsung takde gambar kat dalam sana, I am totally lost my mind on taking pictures of baitullah. Masuk kedalam terus teringat nak cari tempat duduk dan buat solat tahiyyatul masjid. Masa tawaf plak saya takut batal plak tawaf saya kerana berubah niat, kang kena pusing sekali lagi.

Tak sempat or tak dapat masuk sebab terlalu ramai orang??? kat sini pon diorg solat terawih.
Rasanya berbeza sangat dengan masjid di sini kan... we can choose where ever spot that we like to pray.. tapi di sana, we were like figthing for a place untuk sujud. Kami makan ala kadar selepas maghrib and cepat2 kemasjid untuk dapat tempat yang lebih selesa, but ends up duduk kat belakang2 jugak. Agaknya diorg ni memang tak keluar untuk makan kut eks.

  
Dan kami sangkakan kalau keluar awal pagi, mungkin orang tak ramai..
but.. this is permandangan ke masjid pada pukul 3 pagi.. mungkin lesser than masa berbuka tapi tetap ramai jugak


Disinilah tempat kami menginap... rasanya hotel ini manage by Malaysian.
Rate satu malam disini sama macam rate 5star hotel di negara kita, tapi facilitinya lebih kurang budget hotel sahaja.

Terdapat 24 hours live telecast from Masjidilharam kat TV. So kita boleh tengoklah bila masa kurang skit orang tawaf... dan masanya adalah between pukul 11pagi ke 5 petang... waktu panas terik yang teramat. Rasanya hanya orang2 yang terbiasa cuaca panas sahaja yang mampu melakukannya. Boleh pengsan tau.

Dan satu lagi... rasanya saya buat kesilapan sikit sebab bawa Izzah bersama, sepanjang masa dia komplen panas. So memang susah nak bergerak ke masjid untuk solat berjemaah zuhur dan asar, tambah plak hotel kami ni agak jauh, lebih kurang 400 meter dari entrance MasjidilHaram. Mungkin kalau pergi kesana bukan musim panas, bolehlah bawa dia lagi kut. Satu tips untuk mengurangkan sedikit panas ialah dengan membawa tuala kecil yang di basahkan dan letak di muka. or else, bawa spray air tuh. kalau panas sangat sembur kat muka.

Our 4th day kat sini...

Hubby attending this..
There is nothing here.. its a secluded area near the beach, we just stay at our room. The rate for Iftar Buffet is 218 riyal per head... at last kami makan Indomie je lah kat bilik hahaha, available at the convenient store at 5 riyal. For sahur, kami makan kat simposium tu jer lah.. boleh makan sekenyang2nya

Our fifth day were here... can you image travelling 500++km in 3 hours only???? Yupp average of 160km/h, but most of the time at 220km/h and its by car.. fuhhhh scarry.
Kanan sekali dalam gambar tuh adalah pintu masuk ke Raudhah kalau tak silap. Orang dah start beratur nak masuk dah. Dik kerana waktu kami disini yang agak singkat, saya dan Izzah tak sempat nak masuk ke Raudah, even tak sempat nak ke makam Rasulullah dan sahabatnya, hanya tengok gambar dalam BB hubby jer lah. Next time ada rezeki n panjang umur nak kesana lagi..

Ini pandang dari hotel kami.. hanya few meters from Northern entrance.
Kat tepi tuh adalah tempat pekerja2 masjid mengumpulkan tong2 air zamzam.
Saya sangkakan air zamzam hanya available di mekah, tapi di Madinah pon ada rupanya. Banyak kali kami jumpa lori membawa air zamzam dari Makkah semasa dalam perjalanan ke Madinah
Dah nak malam.. maka payung2 tersebut ditutup..
dah makin ramai orang datang untuk berbuka..
Kami stay at Hotel AlAnwar Movenpick (betul ke ejaan ku ini hehehe)
Hotel ni agak selesa, tapi berkemungkinan pekerja tak ramai, kami cuma boleh check in pada pukul 5 petang, sedangkan masa check out adalah pukul 12 tghari..

Kawan Izzah selama perjalanan kami.. budak comel ni semua orang suka... kecik2 lagi dah dijemput Allah ke rumahNya

Kami sebenarnya travel on our own, not with travel agent. Alhamdulillah syukur kerana tidak ditinggal flight to Malaysia on Saturday. Ianya berpunca dari driver yang kami book (from Madinah to Jeddah) tak datang. Then immediately kena cari kereta lain, sampai di Hilton Jeddah (sebab kami tinggal barang di situ) pukul 6++ petang. Sampai di Airport Terminal dah pukul 7 malam, waktu berbuka, semua kaunter tutup. Then bila kami nak check in, officer tuh bgtau yang sepatutnya check in di Haj/Umrah terminal, about 25 minutes from the normal terminal. Waduhhhhh.. memang kalut.
Sampai plak di Haj Terminal, tiada trolly yang available, unless you are ready to pay for it. Semua pekerja Bangladesh yang kerja mengutip trolly disitu conquered all the trollies and demand a payment if we were to use it. And at that time we only left with 5 riyal in hand, mana sempat nak cari money changer plak dah kan. At last dapatlah trolly buruk dan manage to get to the check in counter, but the gate closed already sebab dah less than 30 minutes. Masing2 buat muka kesian, akhirnya the officer bagi kami to get in.. Alhamdulillah syukur sangat2.
Akhirnya kami on board of MH151 to Kuala Lumpur, dalam tiket kata departure pukul 9 malam, but the take off time was actually at 10pm. Bukan sebab kami tau... memang perjalanan dari terminal dengan menaiki bas agak mengambil masa. We manage to catch up with the other passanger at the exit gate.
Pertama kali saya juga saya menunaikan solat di dalam flight, masa perjalanan pergi aritu tak perlu sebab dah solat jamak siap2 di KLIA. Thanks to zaharuddin.net kerana ada detail penerangan pasal solat dalam kapal terbang. Direction of Makkah jugak available didalam flight, cuma mungkin penerangan anak kapal tentang waktu solat agak kurang memuaskan, or maybe diorg sendiri tak mengetahuinya.

Oklah.. thats the end of the story. Yang baik itu jadikanlah tauladan yer kawan2. Bukanlah niat saya untuk share this story untuk bermegah or bebangga, tapi dengan harapan ada orang yang mendapat faedah darinya. Sebenarnya saya banyak membaca blog2 yang bercerita pasal umrah di internet. And really learn from it.
Moga one day kami berpeluang lagi untuk kesana...
As-Salam 

Regards;

14 comments:

  1. seronok pergi sana kan kak?rindunya saya. best akk dpt peluang puasa kt sana.

    ReplyDelete
  2. Wah.. untung kak.. dapat ke sana dlm bulan Ramadhan.. tak semua org dapat peluang tu.. :)

    Saya belum pernah lagi ke tanah suci.. InsyaAllah..suatu hari nanti.. :) Sama2 la kita berdoa.. :)

    ReplyDelete
  3. Ayu.. alhamdulillah ada peluang kesana setelah sekian lama berangan.. dapat pada masa puasa plak tuh. Actually kami cuma ambik kesempatan ikut hubby g seminar di jeddah, teruslah ke mekah n madinah

    ReplyDelete
  4. Ziela.. insyallah.. banyak2 doa moga "Tuan Rumah" menjemput kita kesana pada masa kita sihat dan kuat nii..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, muda2 lg akak dh dpt peluang ke "Rumah ALLAH"... :)

    moga sy pn dpt jejak kaki kt sana..

    ReplyDelete
  6. ziraziz.. tak muda mana, yg mudanya si Afeef budak tembam tuh n Izzah jerr

    ReplyDelete
  7. Hahhhh dah agak mesti nak buat umrah.Ustaz hasan mahmud kata tempat yang panas,hotel tak best ,makan tak best tapi tetap kita nak pergi dan berangan nak pergi sangat2.Mekah dan Madinah la...Belum ada rezeki tapi dlm hati Allah je tahu teringin sangat nak pergi.Lagipun anak-anak kecil lagi kesian pula nak tinggal....Alhamdulillah mila....sampai jugakan...

    ReplyDelete
  8. Suzie... betul tuh.. kalau nak cari keselesaan mmg bukan disanalah, tp bila dah pergi sekali mmg rasanya nak pergi lagi dan lagi. Izzah yang dok kompln mcm2 dah declare tarik balik apa yg dia komplen kikiki.... dok tanya bila nak pergi lagi yer. Aritu masa mula2 minum air zamzam tak suka.. siap kena paksa, dah lama2 jd ketagih air zamzam plak, pantang nampak tong air zamzam, mesti nak ambik 1 cawan. dah balik sini pon masih minta air zamzam haha

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...teringat akan suasana di sana.....

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..muda2 lg awak dan sampai sana..syukur..semoga ALLAH SWT terus melimpahi rahmat utk sdri sekeluarga

    ReplyDelete
  11. Tahniah mila....
    saya tumpang seronok sangat.
    Salam Ramadhan

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah....tngok gmbar mila tu pun hati sy mronta2 nk g jugak. tunggu yg bongsu ni bsar sikit insyaAllah nk buat umrah scepat yg boleh. dh lama psng niat ni.
    mila g w/o travel agent? caya lah

    ReplyDelete

Love your comments...