Followers

Saturday, August 27, 2011

Why Cloth Pad... in summary tapi panjang berjela haha

Another new version?? Not really.. just nak sharing cerita2 cloth pad jer ngan kawan2
Actually dah lama saya nak share pasal cloth pad ni, tapi rasanya macam panjang jer nak menulis, so tertangguh dari hari ke hari.

Bila saya buat entry pasal CP ni ramai jugak yang masih tertanya2 apakah itu CP. Even kalau saya bercakap dengan kawan2 pasal CP, still ramai yang langsung tidak tahu or kalau pernah dengar pon, ramai yang prejudis... masih ragu2 nak guna

Setakat ke hari ini... rasanya saya dah fully converted to cloth pad for about 9 months.. dan kalau dikira dari start saya mencuba cloth pad, dah hampir setahun.
Honestly, I have never ever bought any readymade cloth pad in the market, the only one CP that was not sewn by me was from Anic on our cloth pad exchange gift here

I started with my first version here, honestly I have never wear it hahhaa, its a total failure but really learned a lot, the one without wings were also a failure, unless you use a pin to attached it to your panty, then you will be in the safe side, if not there is a possibility that ianya jatuh kedalam lubang toilet wakakkaa...kang kena sumpah plak sebab toilet tersumbat huhhu.. lesson learned, WING is a must

Here come my 2nd version , its my own idea, so that I can adjust the thickness when needed.. still a failure. Tau kenapa? kerana baru ku tahu yang my skin allergic to microfleece... lesson learned.. AVOID microfleece for next to skin layer, so I made it as a sandwich between 2 flannel, and as at now I didnot restock my microfleece anymore... mahal sangat and I would prefer bamboo fleece or zorb instead.

Now my third version here, till now I am still using it, tapi lapisan PUL saya letak pada body sahaja, tidak pada bahagian wing, so kalau heavy flow, the blood akan meresap ketepi dan menyebabkan bocor plak dah.. aiyakkk bilalah nak habis experiment kan...

Now this is my 4th version, still I didnot learned from my 3rd version, bocor pada bahagian tepi kerana tiada PUL pada bahagian sayap. Tapi cloth pantyliner yang berwarna hijau tu kekal dipakai sehingga sekarang. And kalau someone claim that local flannel is not in good quality, I object to it... rasanya dah banyak kali basuh, kekadang hand wash and kekadang machine wash jer, still ok dan tidak meninggalkan kesan tompokan yang susah hilang.

My fifth version (another 5th version here)... banyak kelebihannya... senang kering, tidak bocor walaupon pada hari2 yang heavyflow dan tahan sehingga 4 - 5 jam. Rasanya folded CP ni equivalent to disposable pad night usage tuh jer. Tapi biasalah.. ada jugak kekurangannya, saya menggunakan towel yang mana walaupon dah di rendam, di basuh dan dikeringkan, agak susah nak menghilangkan bau yang kurang menyenangkan, thats why selalunya saya basuh sampai 2 kali. Mula2 basuh tangan, then basuh guna washing machine plak. Sehingga kini saya masih memikirkan alternative kepada tuala, maybe boleh cuba bamboo fleece agaknya.. still in progress.. nanti mokcik cubo yerr

And another version that really fit me is Anic's pad here. This is one of her innovative idea and I really like it. cukup menjimatkan kain PUL yang mahal tuh. Cuma perlu satu housing jer, and oleh buat multiple insert. housingnya pon senang nak kering, basuh malam ni pagi esok dah kering huhuhu.

Another latest version were the AIO, ok with this but it will take longer to dry.

Oklah.. cukuplah version yang ada, dan with all the failure and success story, that doesnot stop me from improvised it from time to time.

Ok kalau saya, memang no intention to buy readymade, how about others yang takde masin jahit or not ready to sew by yourself.. saya just nak share few tips mcmana nak membeli CP, tapi tak bolehlah nak komen banyak2 sebab tak pernah membelikan.. ok in general jerrr ni tau:-
  • make sure ianya ada wings, snap button or sew on snap jer pon doesnt matter, tapi kalau guna velcro, rasanya kurang sesuai
  • say no to microfleece for next to skin layer unless you are too sure that you wont allergic to it, karang beli mahal tapi tak pakai.. tp for me senang jer, tetas balik and re do it hahaha.. that is what I did actually
  • take note on how many layers are the cloth pad, the thicker the better ianya menyerap but the harder it will dry. alternatif is to use wahing machine but for me rasa tak berbaloi kalau setakat 1 or 2 CP nak basuh mesin kan.
  • imported flannel or local flannel depends on the manufacturer.. kalau JoAnn flannel tuh saya rasa kualitinya lebih kurang jer dengan local flannel, tapi kalau flannel from Moda, mmg good quality, iras2 mcm kain velvet tuh yet its flannel (yang pernah saya jumpalah).
  • PUL is a must, unless its just a pantyliner.
  • kekadang orang lebih tertarik dengan fabric design yg fancy, for own satisfaction ok, but doesnt matter with design yang so and so jer pon sebab takde sapa yang tengok pon wakakaka..
  • (additional note on 1.1.2011) Prewash you CP banyak kali sebelum guna, flannel tuh akan betul2 menyerap bila ianya dibasuh berkali2.
Berapa banyak plak CP yang perlu di beli?
In average saya rasa hanya sekali pakai jer untuk satu2 pad tuh pada one cycle. Kecuali pada hari2 last tuh bolehlah guna pantyliner jer. So kalau anda bajet2 nak membeli, kenalah tengok pada kategori mana yang perlu banyak dan juga sesuaikan dengan flow anda. Contohnya 3 hari jer heavy flow, normally yang heavy flow ni perlukan pad yang tebal and agak susah kering, so kena bajet at least 1 untuk malam and 2 ntuk siang.
Then katakan another 2 days flow yang biasa2 jer, so boleh gunakan CP AIO yang nipis skit, maybe 3 -4 keping.. dan yang seterusnya dah tinggal skit2 jer, bolehlah menggunakan pantyliner sahaja.
Pantyliner ni kalau ada banyak pon tak pe sebab boleh digunakan pada setiap hari.

Ok.. bg yang tengah fikir2 nak try CP niii, saya tau the main concern adalah harganya, dan kalau belum pernah mencuba kita tak tau samaada wort it atau tak kan. Kang mahal sajer, pastu terperuk dalam almari jer and still kena membeli yg disposablenyer.. rogi rogi.. mokcik rogi kan..

Actually, even saya yang jahit sendiri ni pon fikir banyak kali nak mencuba, ini kerana bahan2nya mahal. Rasanya in average harga fabric seperti PUL, bamboo fleece, microfleece adalah lebih dari RM40 semeter. Semua fabric tersebut adalah di import.. kecuali flannel, boleh dapat di Kamdar or Nagoya tapi lately ni dah naik harga lah plak.
My suggestion is.. try dulu cloth pantyliner. Boleh pakai daily dan boleh pakai masa dah akhir2 period.... kalau dah selesa, bolehlah sedikit2 migrate to menstrual pad... try satu atau 2 pad untuk menstrual and see how is it.

Whoopsss panjangnyalah saya tulis yer... wokey2 dah kena stop dululah.. harapnya tulisan(tulis ke type ni hehehe) saya ni boleh dijadikan panduan kepada yang baru nak berjinak2 dengan CP. Komen2 saya berkaitan CP diatas tiada kena mengena dengan any readymade CP product yang ada terjual dipasaran. Its really through my own experience.

Here are pantyliners for someone yang menempah before puasa dulu, tapi baru sekarang siap.. maybe bakal tuannyer sibuk buat kuih raya, hopefully ada reply after raya ni yerrr.. I am using JoAnn flannel, sandwich with microfleece


Saya ni nak jual CP ker?
Hahaha susah mau jawab.. hanya kerana saya ini adalah part time crafter... dan saya ni a half day employee, another few hours a mother and a wife and another few hours for myself and my hobby. But I do sew CP, terutama bagi yang baru nak kenal CP, but kalau nak banyak2 tuh nanti mokcik pikior dulu yer hehehe
And I do give CP as a gift too.. tetiba terasa nak bagi, then I will give it for free hehehe.. tetiba murah hati kan.

Wokeyyy... Selamat pulang kekampung halaman
Selamat beribadah dimalam2 terakhir ramadhan


Regards;
 

8 comments:

  1. selamat hr raya kak mila

    tk pernah cuba lg CP moden ni, tp dolu2 rajin pakai lampin (potong dua)...lipat2...tebal dan jarang tembus. walau tk de pelekat, tp konpiden je...hihii

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya mila....dah kampung ni ...hehehe....

    ReplyDelete
  3. Hola Mila:
    Siento no haber visto tu comentario en el blog "A boy's Story" hasta ahora.
    La verdad es que desde que terminé aquella labor, lo tengo un poco abandonado!!

    Si quieres, te invito a visitarme en mi otro blog:

    http://angelsfactory-elena.blogspot.com/

    Este lo actualizo a menudo.

    Me ha hecho mucha ilusión tenerte de visita en mi blog, desde un lugar tan lejano.
    Muchas gracias, de nuevo.

    Intentaré pasar por aquí para ver tus labores.

    Un abrazo.

    ReplyDelete
  4. Ibu Muda.. dulu2 masa mula2 period pon camtuh jugak, tp selalu lekatkan dengan pin, kalau idok dok terlebih kedepan or terlebih kebelakang hahaha.. ganas sgt kut

    ReplyDelete
  5. Suzie.. cepatnya kat kampung yerr...

    ReplyDelete
  6. Hi Elena, will visit you again, I admire your beautiful handwork..

    ReplyDelete
  7. bile leh sy try pad ni?? hihih..

    ReplyDelete
  8. very nice.. :) thanks for sharing.

    ReplyDelete

Love your comments...