Followers

Monday, August 01, 2011

Meeting JACK (Sparrow?)

To All my Muslim Friends where ever you are.. Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa. Moga Ramadhan kita pada tahun ini lebih baik amalannya dari tahun terdahulu.

We went back to my hometown this weekend..
Once again durian and rambutan were calling us back. Walaupun tak sempat nak bersahur and berbuka di kampung, dapat makan durian dan rambutan sepuasnya pon dah ok. Dan boleh mengangkut balik segala jenis bahan masakan untuk berbuka nnt.. daun kunyit, serai, daun limau purut, daun pandan n tak lupa tempoyak.. selamatlah poket dari membeli semua tuh untuk 2 3 minggu. Ntah2 sampai habis puasa hahaha. Saya suka keringkan daun2 tuh dan letak dalam peti ais. Not as good as the fresh one, but oklah.

And... I met this JACK (sparrow????)
And as at now i am truly in love with this JACK.
Bila guna NV50, teringat dengan ketampanan si JACK JK8800 niii jer wakakaka..


Now I know why some of my tailor friends told me that they wont look back to the portable sewing machine anymore, if they had the industrial machine.
Laju beb... kalau kain tebal2 tuh macam takde kesannyer, laju semacam jer

This one I think the latest model.. rasanya lah
Kat bawah ni gambar controller nyer, boleh pilih from kelajuan 1 hingga 8 kalau tak silap.. so kalau beginner macam saya ni, speed at 3 pon dah terasa laju sangat. Pastu ntah apahal lututku ini, asyik bersandar kat tempat untuk angkat footer tuh (saya pon tak tau apa ke namanya).. dah terangkat footer n dok jahit setempat  jelah.. korang jangan gelak yer.. saya memang first time menggunakan industrial machine..

Sempatlah menjahit sehelai baju dengan mesin ni.. baju untuk D-Day.

Dah penat cerita pasal mesin jahit, jom kita tengok luar rumah plak..
wahh banyak lagi rambutan and durian kat pokok tuh.. and today dah start puasa, boleh tengok je lah yeeerr

kami tak banyak pokok durian and rambutan pon, pokok rambutan yang jauh dari rumah mmg sedekah kepada cik nyet and cik era jer lah ( monyet dan kera).. tapi yang ini jer pon tak termakan.. selalunya durian akan jadi tempoyak dan rambutan plak jatuh kebumi jadi makanan ayam. Or else ada sesapa rajin buat jem rambutan tahun ni?? bolehlah kita buat tart rambutan plak..



Tempat lepak2 ambik angin sambil makan buat rambutan.. kat depan buaian tuh ada buaian tali yg boleh baring.. kalau panas2 dlm rumah bolehlah tidur kat situ

I love my kampung very much..

Till then byeee

Regards;
 

13 comments:

  1. seronoknya dok kat kg time musim buah, kan..teringat kat kg opah sebelah ayh sy..keliling rumah mcm2 buah ada kalau tiba musim buah..bestnya..tapi dh tinggal kenangan..opah pun dah takde..pokok pun mcm segan je nak berbuah dah..

    ReplyDelete
  2. bestnya kak..dulu kat umah arwah uwan ada byk pokok rambutan dan maggis..skrg dah xde org jaga.tak tahu la apa cite..kg akak kat mn nie?

    ReplyDelete
  3. bestkan guna mesin industri ni..laju jerk..1st mesin jahit sy pun mesin industri(brother)..tp sebelum tu mmg dh biasa guna portable or mesin kepala hitam yg mak punya...hehe

    lepas ni aktiviti menjahit k.mila kita ni pasti lg BOM la kn..

    Selamat berpuasa :D

    ReplyDelete
  4. Shida... buah2 ni kalau takde orang jaga habis dimakan tupai n monyet jer.. arwah ayah saya mmg ada dusun buah jugak tp semuanya tak terjaga, so makan yg keliling rumah je lah

    ReplyDelete
  5. Yaati.. kampung akak ni kat Temerloh. Yati org mana eks

    ReplyDelete
  6. NoEn... mesin industri ni bukan saya punya.. adik punya, saya test drive jer, nak beli rasa mcm tak berbaloi sebab bukan ambik upah beriya pon, takat hobby jer

    ReplyDelete
  7. hai mila, bapak sy cakap pokok cam rambutan dan durian ni mesti cium 'bau' manusia baru berbuah... mungkin maksud bpk kena maintain pokok selalu...hehe... bpk ada dusun tp si anak ni mmg jarang sekali ke dusun.
    mila, kalau pakai mesin jahit industri ni mesti ada tendency nak tolak2 pengangkat footer tu, tp sejak erpha preggy ni paha sengal sampai ke perut, so husband advise angkat footer pakai tgn, lambat... :-)

    ReplyDelete
  8. Ingatkan Mila punya tadi...hehehehe.Saya x berpeluang balik kg musim buah ni...:(. balik sambut puasa dan raya teruslah gamaknya tahun ni.

    ReplyDelete
  9. ..ni yang tambah semmangat nak angkat mesin jahit industri pulak ni

    masa zaman budak2, ada je pokok2 buah keliling rumah. zaman sekarang, ada lagi tapi kat kampung. zaman akan datang? heee...

    syoknye.. mila. saya belum makan lagi rambutan. takleh jadi ni..

    ReplyDelete
  10. hahahahaha... mila,amacam test drive yg laju...seronok huh..!!tak lama lagi mesti mengigau nak jumpa Jack lagi !!

    ReplyDelete
  11. Mila ...pernah guna gak mesin ni kakak punya.tolong jahit langsir pelamin 10 keping sekejap je.Teringin juga nak beli senang nak jahit langsir ngan cadar.
    Sejak abah dgn mak tak ada pokok pun malas nak berbuah.nasib baik abg ada kebun merasa gak la

    ReplyDelete
  12. selamat berpuasa, selamat berkarya dgn Jack.. :)
    dan senang sekali rasanya punya pohon rambutan & durian, two of my favorites

    ReplyDelete
  13. balik kampung pun menjahit?? ish ish..ish.. jeles I.. hehehe..

    bestnyer tgk pokok durian & rambutan.. rindu kampung kita walaupun pokok durian dah tua.. dah tak berbuah dah.. hehe.. pokok manggis ada la.. :)

    ReplyDelete

Love your comments...