Followers

Friday, May 18, 2012

Cosmetic bags.... and other story

Minggu ini agak hectic buat saya. So masa untuk menjahit malam hari saya dah di curi oleh masa nak menghantar dan menjemput Izzah balik dari tuisyen.

Tapi alhamdulillah, ada tetamu istimewa kat rumah ni, siapa lagi kalau bukan mak saya (dan jugak adik). So walaupun hubby takde kat rumah, tapi tetap meriah dengan kehadiran tetamu2 saya ni.

Sambil2 berborak dgn mak selepas hantar Izzah tuisyen, sempat jugak saya siapkan 3 cosmetic bag niii. Saiz yang ni tak besar sangat, +-5 inch tinggi dan 7 inci lebar. Nak buat pencilcase pun ok juga.

Si merah menyala ni guna waterproof CathKidston fabric... tegak berdiri walaupun tanpa interfacing dan batting, memang sesuai sangat untuk beg


Dan yang dua kat bawah ni in cupcake theme... in 3D applique


Saya dapat idea ni dari McCall Quick Quilt. Tapi dah modified ikut citarasa sendiri hehehe.. Apa beza dengan applique biasa tu agaknya? emmm maybe dalam gambar kat bawah ni tak nampak sangat kut...
Actually applique tuh saya dilekatkan ke beg dengan jahitan quilting tu jer..
So ianya tak ditampal ke beg guna zigzag or blanket stitch seperti biasa.. maybe di lain kali saya buat tutoriallah pasal 3D applique ni. Seronok plak buat teknik baru niiii :)

Oklah.. citer lain plak... Saya sebenarnya happy, happy sebab tengok baby comel atas Ladybird in Pink Raindrop ni
Inilah dia Adelea rupanya yerrr. Head over to mama Adelea's blog, Shieda Sonice for full story..
Shieda ni pun seorang crafter tau... geram jer tengok Curvy Clutch yang comel2 tuh..

Oklah kawan2.. happy Friday and happy sewing day hahaha (particularly to part time crafter like me)

Regards;
 

14 comments:

  1. memang rancak menjahit si Mila ni...;)

    ReplyDelete
  2. comel comel semua cupcake tu.. suka la tgk kak mila quilting lengkong lengkok tu.. geram I.. itu FMQ ke kak? hehehe..

    baby adelea mmg comel!!

    ReplyDelete
  3. Tyha.. sambil2 jer Tyha, tokleh nak concentrate sgt


    MamaD... itu bukan FMQ, jahit lurus dgn hi-speed jerr. terasa mcm nak buat kat quilt jer tp takut terbabaz plak..

    ReplyDelete
  4. Comelnya baby!
    Kak Mila memang terer la, sambil borak pun boleh siap 3 bag. :)

    ReplyDelete
  5. Mila, kalau nak buat cloth pad boleh guna apa-apa sahaja jenis waterproof fabric ke? Waterproof fabric yg Mila guna utk buat beg tu boleh ke?

    ReplyDelete
  6. Mila...kak su dh berjaya buat pensil case berzip.

    ReplyDelete
  7. comelnya cuppies tu...rajin sungguh akak ni ;)

    ReplyDelete
  8. lawa semuanya....hehehe elok je adeela kat atas quilt tu

    ReplyDelete
  9. yati... Takdelah terer, sambil2 jer sebenornya, akak ni kalu duduk jer kang ngantuk plk haha

    ReplyDelete
  10. maisya, yg buar cp tu guna pul, bukan jenis ni. Yg ni mcm heavy cotton tp ada lapisan waterproof

    ReplyDelete
  11. Cikgu su..... Nnt share ler kt blog yerrr, teringin nk tengok

    ReplyDelete
  12. noen.... Applique ni mmg best cuma agak time consuming kan, jom try, dah buat sekali mesti nk lg

    ReplyDelete
  13. suzie... Tq.... Rasa mcm nk cium2 si baby adeelea tu kan, bila ntah akan berjumpa hihi

    ReplyDelete
  14. Pretty interesting post! Thanks it was interesting. versus laser clinic toronto

    ReplyDelete

Love your comments...