Followers

Saturday, May 26, 2012

The matching pillowcases


Lately ni saya banyak baca pasal modern quilt.. kalau tanya saya apa itu modern quilt, saya nampak banyak cara2 baru yang lebih simple. Nak kata baru tuh taklah, tapi mungkin sebelum ini quilters lebih suka menggunakan teknik yang sedia ada.. lebih cantik dan menarik, macam FMQ spiral, feather etc..

Dan dari permerhatian saya modern quilting ni lebih kepada line quilting... tapi andai anda lebih arif pasal modern quilt ni sila betulkan saya yerr, kalau salah pemahaman. Almaklum budak baru belajar.. kalau salah tolong tunjukkan

Dan ini matching pillowcase untuk Mama Bears quilt arituh. Baru siap, sedangkan tuan punya  quilt ni dah lahir kedunia semalam. Tahniah to Kak Sue di atas kehadiran orang baru.. a baby girl. Anak yang ke empat rasanya kan..
So saya pun ambil kesempatan untuk try modern quilt ni.. buat weavy and zigzag.. best plak. Ini guna hi-speed machine jer, takyah nak pakai darning foot bagai.. Actually Chain Square untuk Izzah arituh pun saya guna teknik ni, dipanggil "organic line quilt" rasanya.
Kalau suka nak tengok banyak hasil modern quilt ni bolehlah ke MOdern Quilt Guild ni

Oklah... saya ni tengah2 nak bersiap-siap nak balik kampung ni sempat jugak nak buat posting blog kan... hehehe..
Selamat bercuti to me, myself and I
Selamat bercuti jugak buat kawan2 semua.

Regards;
 

9 comments:

  1. sukanya cantik....bila nk boleh blajar buat ni... :)

    ReplyDelete
  2. mila ...sarawak kat mana ...30hb ni anak buah kahwin dengan orang mukah ...saya tak pergi kurang bajet ...hahaha

    ReplyDelete
  3. Yang zigzaq tu cantik. Have fun, Kak Mila, balik kampung! :)

    ReplyDelete
  4. Heartbeat.... Seronok belajar bende2 baru niiiii

    ReplyDelete
  5. suzie... Kat area pending, x jauh dr bandar kuching. Now mmg dah kat kuching, saya pun lom pernah g ke mukah.... Jauh dr kuching kan, dekat ngan sibu kan

    ReplyDelete
  6. tq yatie.... Miss my sewing machine soo much

    ReplyDelete
  7. Thanks Mila,

    Memang suke sgt dgn quilt yg Mila jahit ni. Tak sempat guna lagi. :)..InsyaAllah next time boleh order lagi, fabrics pun berkotak -kotak..LOL..

    ReplyDelete
  8. menarik la modern quilting ni.. saya berkenan yang waevy tu.. zig zag pun cantik..
    kena high speed ek baru jadi? payah tak nak control fabric semua? kena try test nih.. :D

    ReplyDelete
  9. TQ Kak Sue... quilt kak sue ni antara yang paling senang nak buat rasanya, tak banyak tetas menetas, rasa mcm smooth and happy jerr.. terima kasih kerana sudi tempah dgn saya :)


    MamaD... guna mesin portable pun boleh jer, tapi akak ni dah malas nak guna NV50 tuh kalau nak jahit lurus, rasa mcm siput plak hahahah.. kesian NV50 akak tu kan

    ReplyDelete

Love your comments...