Followers

Tuesday, November 26, 2013

Scrap bag tutorial (Part 1)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Apa khabar kawan-kawan?
Pagi2 ni nak bertutorial plak dah hihi, dah lama tak buat tutorial. Sebenarnya bukanlah apa sangat pun, sekadar berkongsi idea.

Warning! Warning!... (apa ke hal bagi warning plak kan :-P) tajuk kat atas tuh macam tutorial nak buat bag from scrap, TAPI sebenarnya adalah, nak buat bag isi scrap

I got this idea from my sister in law, who is a tailor, on our raya visit early of this year. Scrap dia memang melambaklah kan, ada yang di jual semula, terutama yang bersaiz besar, tapi yang kecil2 tuh di jadikannya bantal... There come my idea..
I used to keep all cotton scrap, but yang bukan cotton, saya buang jer dalam tong sampah.
Instead of throwing it away, why not collect it wink wink!

Bahan2 yang diperlukan : Kain polycotton or any cheap fabric, mesin jahit, benang, gunting dan paper to draw the pattern 

Saya pilih nak buat bag bulat, so I draw a 1/4 circle pattern
Size overestimate kikiki.. diameter pattern saya ni 23 inci kui kui... an ambitious size :-P
Anda juga boleh buat pattern empat segi, hexagon.. etc etc.. ikut kreativitilah yer

Kain ni saya lipat 4, dan potong ikut pattern, make 2 pieces

Then ukur keliling bulatan, tambah 6 inci.
Lebar ikut suka hati... bare in mind, beg ini untuk collect all unwanted scraps yang mana akhirnya nanti, bila dah penuh, akan transform jadi bantal yerr. 
Yang ini saya buat 6.5 inch, panjang ukut lilit circle 72+6=78 inchi ( kain ni saya sambung2 sampai jadi 78 inci hihi)

sew both ends of the 78x6.5 inch fabric

Cantumkan pada bulatan

Make sure ends of the fabric bertindih, akan jadi opening

Then cantumkan dengan bulatan yang satu lagi

Terbalikkan kain melalui opening ni

Now its done

Through that opening, you can just add in your unwanted scraps.. kecik or besar, sesuka hatilah

Beware of any sharp object.. mcm jarum or gunting (erks boleh ker termasuk kat dlm ni hihi)

This is a continuous project, so please keep your pattern for our next project, which is the cover for this scrap pillow "to be", at mean time it will be my scrap bag... sitting next to my cutting table. Hopefully ianya akan mengurangkan sampah2 yang di buang dari my sewing room.

Part2 tutorial ini akan ada bila bag ini dah penuh yer.. till we meet again. 
Wassalam

Regards;
 

8 comments:

  1. rajin menunjuk ajar ilmu berfaedah...tq

    ReplyDelete
  2. saya memula pun ingat jahit bag dari scrap.. rupanya beg untuk simpan scrap.. hehe.. pastu nanti jadi bantal ek kak? baguihnya... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah plan nyer... tapi besau sangat tuh ntah bila ler siapnya

      Delete
  3. mila... azu pun dah siap satu bantal dari scrap ni.. buat besar.. hambiq.. berat la pulak bantal tuu... tapi yg beh nyer.. tak kempis2 bantal tu.. walau jejaka2 tu duk main ketuk2.. hhahaha... nie duk kumpul nak isi buh dalam kekura plak... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh azu.... memang berat. oklah untuk budak2 sebab taklarat nak angkat, tokleh nak baling2 kan hihiihi.
      wahhh nnt share2 gambor kekura tuh yer...

      Delete

Love your comments...