Followers

Wednesday, December 04, 2013

3R asal boleh jer kan!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ 
وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

An instant pouch.. from scraps
Gara2 last minute joint swap kat FB Group, semangat bila tengok pouch kawan2 yang cun cun belaka
Pouch ni dah pun ada tuannya tau...

Arituh saya dok belek2 kitchen towel kat pasaraya, yang tebal2 tuh mahal erks! (mahal ler kalau dalam hati nak dapat free je kan)
Cara saya nak dapatkan free jer kiki.. (asal boleh recycle je la saya niii... segalanya GMart)

Bath towel yang dah lama tak digunakan sebab ada koyak skit tuh.. tersimpan jer dalam almari, so saya basuh semula, nak bagi wangi skit

Potong ikut suka nak besar mana..

Cara 1 : guna lebihan tshirt, potong panjang n jadikan piping
Cari 2 : ambik mana2 lebihan binding yang ada, sambung2 dan jadikan piping jugak
Cara 3 : lipat dah top stitch jer kui kui
Cara 4 : gunakan mesin serger anda (takde dalam gambar)
Maka siap sudah kitchen towel saya... jahit pun sesuka hati pakai benang hitam (kekdah malas tukar benang gitulah kan)
Boleh di pakai sendiri ataupun dihadiahkan ke dapur sedara mara anda :-P

Sampai jumpa lagi.. Wasssalam


Regards;
 

3 comments:

  1. aiii dah lama berangan nak buat gini kak..tapi nak guna selimut lama..hihihi.. kata kita ni hobi recycle brg kak.. ekekekek... tapi masih tak terbuat2.. verangannn banyak... hahahha.. jahit bias tape pun belum pandai.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. akak ni dah boring menyimpan stok tuala tak dgunakan ni... buat memenuhkan lemari jer. dari 1 tuala ni dapat 6 kitchen towel.. 2 bg kat umah mak, 2 lagi bagi mak mertua, 2 kat umah sendiri... adil gitu kan

      Delete

Love your comments...